Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γδάρσιμο

Μέσα σε ένα βράδυ η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε αύξηση σχεδόν 40% στα λεγόμενα «σταθερά τιμολόγια», αυτά δηλαδή που δεν έχουν (υποτίθεται) το καπέλο της «ρήτρας αναπροσαρμογής». Και μπορεί οι αυξήσεις αυτές να αφορούν τα νέα συμβόλαια που υπογράφονται από χτες, όμως επιβεβαιώνουν ότι όλα «αναπροσαρμόζονται» προς τα πάνω, πάντα με βάση τις διακυμάνσεις του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας». Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια αυτά, της «σταθερής χρέωσης», εξαιρούνται πλέον και από τις επιδοτήσεις - ψίχουλα που ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στον εγκλωβισμό του εργατόκοσμου στη μέγγενη της ενεργειακής φτώχειας. Ο λογαριασμός, λοιπόν, για τον λαό μπορεί να γράφει εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα, αλλά στα «ψιλά γράμματα» διακρίνονται και οι πραγματικά υπεύθυνοι: Από τη μία το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και η χρηματοδότηση των πανάκριβων ΑΠΕ, που έχουν την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η κυβέρνηση των «σούπερμαν» της ΝΔ, που διαφήμιζαν μέχρι και στις γενέθλιες τούρτες τους την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα πλέον τα βιώνει κάθε λαϊκό νοικοκυριό και πρέπει να τα «χρεώσει» στους βασικούς υπεύθυνους. ΥΓ: Σε μια παράλληλη είδηση (πάλι από το ενεργειακό ρεπορτάζ) διαβάζουμε ότι χτες η ΔΕΗ ΑΕ εκτόξευσε τη μετοχή της, πάνω από 6%, βοηθώντας συνολικά στην άνοδο του «γενικού δείκτη». Οπως και να το κάνουμε, η «αγορά» πάντα αναγνωρίζει και ...επιβραβεύει το γδάρσιμο του εργατόκοσμου.

Γελοιότητες...

Πραγματικά, τι άλλο θα βρουν να πουν οι τυφλοί υπερασπιστές του ευρωατλαντισμού για να πείσουν τον λαό να διαλέξει τον «καλό» και «πολιτισμένο» ιμπεριαλιστή από τον «βάρβαρο»; Σχολιάζοντας τις εικόνες από την Μπούκα της Ουκρανίας, ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, είπε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Στον αμερικανικό και στον αγγλικό στρατό υπάρχουν ειδικοί στο δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων, οι οποίοι δίνουν συμβουλές. Ποιος στόχος θεωρείται νόμιμος, ποιος στόχος δεν πρέπει να χτυπηθεί, διότι ενέχει αυτόν τον κίνδυνο, να έχει περισσότερους αμάχους και τα λοιπά. Στον ρωσικό στρατό δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο. Ας το έχουμε υπόψιν μας. Λειτουργεί με τη λογική της ισοπεδώσεως της περιοχής στην οποία μάχεται». Δίπλα του, στο ίδιο πάνελ, ένας απόστρατος ναύαρχος έσπευσε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του υφυπουργού, λέγοντας πως «ο αμερικανικός στρατός και πολλοί δυτικοί είναι πολύ μπροστά σε αυτά τα θέματα που λέει ο κύριος υπουργός. Στρατοί οι οποίοι δεν έχουνε αυτού του είδους τους ανθρώπους ή δεν δέχονται συμβουλές από τέτοιους, φτάνουνε σε αυτές τις ακρότητες».

... χωρίς πάτο

Επειδή η γελοιότητα μας ξεπερνά, θα αναφερθούμε σε ένα και μοναδικό γεγονός: Μόνο στο Πακιστάν - με το οποίο οι ΗΠΑ δεν βρέθηκαν ποτέ σε πόλεμο - και μόνο την περίοδο 2004 - 2015, οι «πολιτισμένοι» βομβαρδισμοί τους με drones σκότωσαν - σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας - τουλάχιστον 3.989 ανθρώπους αγνώστων στοιχείων, από τους οποίους 965 ήταν επιβεβαιωμένα άμαχοι! Αλλη έρευνα εκτιμά πως για κάθε μέλος της «Αλ Κάιντα» - αυτής που οι ίδιοι εξόπλισαν και χρηματοδότησαν - που σκότωναν τα drones του αμερικανικού στρατού, τουλάχιστον 10-15 άμαχοι έχαναν τη ζωή τους ως «παράπλευρη απώλεια»! Οσες γελοιότητες λοιπόν κι αν επιστρατεύσουν, δεν υπάρχουν ιμπεριαλιστικά χέρια «καθαρά» από το αίμα και την εκμετάλλευση των λαών.

Τους «πονάει»

Αναρωτιέται ο Πρετεντέρης στα «ΝΕΑ», πού να πάνε οι ΝΑΤΟικοί όταν τους φωνάζουν «Killers go home», αφού εδώ είναι το σπίτι τους! Και το «τεκμηριώνει» λέγοντας ότι ο λαός έχει αποφανθεί αμετάκλητα για τον προσανατολισμό της χώρας, εκλέγοντας εδώ και 70 χρόνια - από την ένταξη δηλαδή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις που είναι υπέρ της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Ακριβώς αυτό λένε όμως και όσοι διαδηλώνουν ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο: Οτι όλα τα κόμματα έχουν βάλει τη ματωμένη υπογραφή τους σε συμφωνίες που σπρώχνουν τον λαό στον γκρεμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων. Και πως παρά τις διαφορές τους υπερασπίζονται την αναβάθμιση της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Οι διάφοροι «Πρετεντέρηδες», όμως, θέλουν να καταστήσουν τον λαό συνένοχο στα στυγερά εγκλήματα που έχει διαπράξει το ΝΑΤΟ και να τον κάνουν απολογητή των επόμενων. Σου λέει: «Αφού τους ψήφισες, συμφωνείς με το ξεκλήρισμα στη Γιουγκοσλαβία, με την 20ετή κατοχή στο Αφγανιστάν, με την επέμβαση στο Ιράκ και στη Λιβύη, με την κατοχή της Κύπρου». Με όλα δηλαδή τα τερατουργήματα της σύγχρονης Ιστορίας που έχουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ. Ο λαός όμως έχει αποδείξει το ακριβώς αντίθετο, κι αυτό είναι που τους κάθεται στο στομάχι. Στάθηκε απέναντι σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έβαλε μέχρι και το κορμί του μπροστά από τα ΝΑΤΟικά καμιόνια. Αλλά και σήμερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους «πονάει» που δεν μπορούν να στοιχίσουν τον λαό στο ευρωατλαντικό «αφήγημα». Γι' αυτό ξερνάνε προπαγάνδα και αντικομμουνισμό, βλέποντας τους κομμουνιστές ξανά στην πρώτη γραμμή της πάλης, για να εκφραστεί η λαϊκή αντίδραση στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, να μην συρθεί ο λαός να διαλέξει ιμπεριαλιστή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1861 Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861 - 1865).

1871 Γεννιέται ο Ι. Μεταξάς, αντικομμουνιστής στρατιωτικός, πολιτευτής και κατοπινός δικτάτορας της Ελλάδας (1936 - 1941).

1919 Πραγματοποιείται η πρώτη κομμουνιστική σαββατιάτικη υπερωριακή εξόρμηση στο αμαξοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της γραμμής Μόσχα - Σορτιροβότσναγια.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός τζαζίστας Χέρμπι Χάνκοκ.

1942 Οι δημόσιοι υπάλληλοι προκηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη). Καθοδηγητικός νους και ψυχή της μεγάλης αυτής κινητοποίησης του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου υπήρξε ο Κώστας Νικολακόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής στην περίοδο της Κατοχής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ και στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

1945 Πεθαίνει ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό).

1949 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Ο «φάκελος Πολκ» έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Αρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για αναψηλάφηση της δίκης και την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω και μετά τον θάνατό του.

1961 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», με τον Γιούρι Γκαγκάριν, διέγραψε θριαμβευτικά μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη (1 ώρα και 48 λεπτά).

...και σαν χτες

1755 Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Αγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων στην οποία δόθηκε το όνομά του.

1919 Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

1945 Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται κατά των δεσμωτών τους. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού.

1947 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης μεταφέρεται στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας και κλείνεται στις φυλακές Βούρλων με την κατηγορία του ...δοσίλογου!

1947 Το τάγμα του Σοφιανού (Γιώργου Ηλιάδη), μαζί με εκατοντάδες καταδιωκόμενους - μέλη των πολιτικών οργανώσεων της Καρδίτσας και των οικογενειών τους (συνολικά 1.200 άτομα, στην πλειοψηφία τους άοπλοι), επιχειρούν να διασπάσουν τον κλοιό του κυβερνητικού στρατού, διασχίζοντας τα βουνά της Νιάλας και των Αγράφων, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Περίπου 150 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βουνό, ενώ 10, που πιάστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα στις 9 Μάη.

1970 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δύο μέρες αργότερα εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αίσια στις 18 του Απρίλη.

1985 Πεθαίνει ο Ενβέρ Χότζα, Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας.

2013 Ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (11 - 14/4/2013), που εμπλούτισε το Πρόγραμμά του και το Καταστατικό. Από το Συνέδριο αναδείχθηκε νέα ΚΕ. Νέος ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναδείχθηκε ο Δ. Κουτσούμπας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ