Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Χασισο - διαφήμιση»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Για καλύτερα αποτελέσματα θα χρειαστείτε:

  • Πεδινό οικόπεδο σε περιοχή με θερμό κλίμα.
  • Υπομονή 150 ημερών.
  • Λίπασμα για τον εμπλουτισμό του εδάφους.
  • Προσωπικό.
  • Γάντια για να μην πληγώσετε τα χέρια σας.
  • 2 κόσκινα διαφορετικών διαστάσεων (αχρείαστα να είναι για την ενδεχόμενη ντροπή).
  • Πλαστικά παπούτσια.
  • Πλαστικό παντελόνι.
  • Τύχη (πολύ τύχη)...».

Ναι, σωστά καταλάβατε. Το παραπάνω απόσπασμα είναι μέρος από τις οδηγίες για την καλλιέργεια ενός φυτού ή οδηγιών κηπουρικής, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος άλλος. Μόνον, που αφορούν την καλλιέργεια του χασίς ή «το πού ευδοκιμεί το"άγιο χασισάκι"», όπως επιγραφόταν το σχετικό «ρεπορτάζ».

Ενα ολόκληρο δισέλιδο... αφιέρωνε για το σκοπό αυτό η προχτεσινή «Βραδυνή». Δίπλα στις οδηγίες της χασισοκαλλιέργειας, διαβάσαμε λεπτομερείς οδηγίες και για την παρασκευή χασισελαίου. Κι όλ' αυτά, διανθισμένα με αρκετές φωτογραφίες άλλων φυτών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα, αφού οι σπόροι τους ή άλλα μέρη τους έχουν παραισθησιογόνους ιδιότητες.

Προφανώς, όλ' αυτά εντάσσονται στο... διάλογο, που ξεκίνησε πρόσφατα, με την πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών, περί διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά», αποποινικοποίησης της χρήσης κλπ. Οπως θα 'λεγαν και οι εμπνευστές της πρότασης νόμου, όταν ο καθένας καλλιεργεί νόμιμα το «άγιο χασισάκι» του, τότε θα βγουν στην ανεργία οι έμποροι και θα σταματήσει η παράνομη διακίνηση...

Υ.Γ. Το άκρον άωτον της υποκρισίας, πάντως, αποτελούσε μια σήμανση στις σχετικές σελίδες της «Βραδυνής», που σημείωνε:«ΣΤΟΠ - Μόνο για αναγνώστες άνω των 18 ετών»...

Ανέξοδες δηλώσεις

«Είναι πασίδηλο ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει την εμπιστοσύνη της εκλογικής βάσης και έχει πρόβλημα με την κοινή γνώμη», δήλωσε προχτές σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Θ. Πάγκαλος. Δύο μέρες πριν, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε: «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, δοθέντος ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την ανέδειξε συνεχίζει να τη στηρίζει, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της».

Τι λέτε, κύριε Πάγκαλε..; Πρέπει να ομολογήσετε, ότι ο επί του Τύπου εκπρόσωπος της κυβέρνησης του κόμματός σας είναι σαφής. Ο,τι και να λένε, μας στηρίζουν, ουσιαστικά, είπε... Και μπορεί να το δήλωσε πριν από σας, αλλά είναι φανερό ότι σας περιλαμβάνει. Εχετε, αλήθεια, τόσο εσείς, όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που προβαίνουν ανέξοδα σε ανάλογες με τις δικές σας δηλώσεις κάτι ουσιαστικό να αντιτείνετε; Δε νομίζουμε...

Ο... Ναπολέων

Στις μισές χώρες της ΕΕ, με λιγότερο φιλελεύθερα και δημοκρατικά Συντάγματα απ' αυτό που έχουμε εμείς - σύμφωνα με χαρακτηρισμούς που η κυβέρνηση έχει κάνει - έχει δοθεί η δυνατότητα στους λαούς τους να αποφανθούν για θέματα της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει αυτή τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό;

Η προαναφερόμενη ερώτηση έγινε χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ιδού και η απάντηση του τελευταίου: Πιστεύουμε ότι δεν τίθεται στην κοινή γνώμη οποιοδήποτε τέτοιο θέμα αμφιβολίας, ανησυχίας, αντίρρησης ή αμφισβήτησης της πορείας της χώρας μας εντός της ΕΕ. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν έθεσε ουδείς τέτοιο θέμα. Το θέτει μόνο το ΚΚΕ, για λόγους τους οποίους όλοι αντιλαμβανόμαστε...

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν, δηλαδή και τα σκυλιά δεμένα. Αυτό μας έλειπε τώρα, να έχει και ο λαός αμφιβολίες, ανησυχίες, αντιρρήσεις, αμφισβητήσεις και πολύ περισσότερο γνώμη για τα πράγματα αυτά...

Ο «δεξιός ψάλτης»...

Μα δεν είναι μόνο το ΚΚΕ που ζητά δημοψήφισμα, ζητά και η Εκκλησία, συνέχισε άλλος συνάδελφος, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσα στον... δημοκρατικό οίστρο του, όχι μόνο αρνήθηκε τη θέση του ΚΚΕ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ, αλλά... «κατάργησε» και τα δημοψηφίσματα, γενικώς.

«Η Εκκλησία με το ΚΚΕ, μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια "συμμαχία", μόνο όμως σε θέματα τακτικής, αφού η κάθε πλευρά ζητά δημοψηφίσματα για διαφορετικά θέματα», απάντησε, όλο... χιουμοριστική «ευστροφία» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Να οφείλεται άραγε στη θρησκευτική ευλάβεια του ανδρός ή σε άλλους λόγους που σχετίζονται με την ιδιότητά του ως «δεξιού ψάλτου», το γεγονός ότι στα «αφοριστικά» του κηρύγματα (όπως αυτά για το ΚΚΕ) ακολουθεί πιστά την «τακτική» του κ. Χριστόδουλου; Γιατί, για τη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με την Εκκλησία σε θέματα «στρατηγικής» δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Και οι δυο πασχίζουν να οδηγήσουν το λαό στον Παράδεισο, αλλά μετά... θάνατον.

Τα κοινωνικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ, χτες, τον Κ. Σημίτη στη διάρκεια της δευτερολογίας του, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για τα θέματα της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας; Οχι; Ηταν για κλάματα... Στην κυριολεξία...

Προσπαθούσε, μάταια, να απαντήσει στην καταλυτική, τεκμηριωμένη και στοιχειοθετημένη κριτική της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κι έχανε τα λόγια του, έπεφτε σε χονδροειδείς αντιφάσεις...

Να σκεφθείτε ότι, την ίδια ώρα που ισχυριζόταν ότι δε θα μειωθούν οι κρατικές κοινωνικές δαπάνες - αντιθέτως, θα αυξηθούν θεαματικά δήλωσε - κατανάλωσε ένα ολόκληρο πεντάλεπτο, για να ...αποδείξει πως δεν πρέπει το κράτος να χρεώνεται και να πληρώνει τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, γιατί έτσι οδηγείται στην υπερχρέωση, στη στασιμότητα και το βάλτωμα, όπως είπε.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ομολόγησε την ορθότητα και της συγκεκριμένης καταγγελίας της Αλέκας Παπαρήγα. Οσο για τον υπερδανεισμό, την υπερχρέωση κλπ., ισχύουν όσα είπε, αλλά μόνο για οποιοδήποτε καπιταλιστικό κράτος. Για οποιοδήποτε κράτος, που δε θέλει ή δεν τολμά, να βάλει χέρι στο συσσωρευμένο πλούτο των λίγων «εχόντων και κατεχόντων».

Γιατί, παρ' όσα αυθαίρετα είπε ο Κ. Σημίτης, ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση κλπ., ο άλλος δρόμος υπάρχει και αυτόν παλεύει το ΚΚΕ. Εάν ο λαός είναι πραγματικά αφέντης στον τόπο του. Εάν το Λαϊκό Μέτωπο είναι εξουσία. Εάν η οικονομία και ο παραγόμενος πλούτος είναι πραγματικά στα χέρια του λαού, τότε δε δανείζεσαι από τους όποιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά χρησιμοποιείς αυτόν τον πλούτο, για τις ανάγκες των εργαζομένων. Και τότε φτάνει και περισσεύει ο πλούτος αυτός, γιατί δεν τον έχουν λεηλατήσει και κατακλέψει ντόπια και ξένα μονοπώλια και πολυεθνικές.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΑ, όμως, είπαμε για τον Κ. Σημίτη. Πρέπει να πούμε και δυο λόγια για τον Κ. Καραμανλή, που χτες έκανε το ντεμπούτο του, ως εκπρόσωπος της ...λαϊκής δεξιάς. Αν πάρετε την ομιλία του, τις προάλλες, στη συνέλευση του ΣΕΒ και τη χτεσινή, ένα συμπέρασμα βγαίνει: Η ολιγαρχία θα λύσει όλα τα λαϊκά προβλήματα.

Ε, όση αλήθεια περιέχεται σ' αυτό, άλλη τόση υπάρχει και σε όσα είπε ο αρχηγός της ΝΔ...

Ετεροδικία: Το «δίκαιο» των κατακτητών

Γενικευμένη ετεροδικία. Είναι το καθεστώς, που θα απολαμβάνουν όλοι οι Αμερικάνοι που βρίσκονται στην Ελλάδα για κρατική αποστολή, δηλαδή οι πάντες εκτός από τους τουρίστες, αυτοί, άλλωστε, δεν τη χρειάζονται... Είτε είναι στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στις βάσεις, στα στρατηγεία και στις άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, είτε είναι απλοί επισκέπτες που εκτελούν κρατική αποστολή, όπως, για παράδειγμα, οι πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και κάθε είδους προβοκάτορες με αμερικανικό διαβατήριο, θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, να διαπράττουν οποιοδήποτε έγκλημα, οποιαδήποτε παρανομία και δε θα δίνουν λόγο σε κανένα, παρά μόνο στις ...αμερικανικές αρχές!

Αυτά και άλλα προβλέπονται στην αποικιοκρατικού χαρακτήρα ελληνοαμερικανική συμφωνία για το προσωπικό των βάσεων στην Ελλάδα, τη λεγόμενη συμφωνία «τεχνικής συνεργασίας» (CTA), που αφορά το νομικό καθεστώς του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις δύο χρόνων, αναμένεται εντός του μηνός, ωστόσο οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας Α. Τσοχατζόπουλος και των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ ανακοίνωσαν την προηγούμενη Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

Πρόκειται για μια «λεόντειο συμφωνία», όπου η αμερικανική πλευρά υπαγόρευσε τους όρους της. Δεν αρκέστηκε στο να ισχύει η ετεροδικία μόνο για το προσωπικό των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, επιδίωξε και πέτυχε επέκταση του ειδικού νομικού καθεστώτος για όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, «είτε στο πλαίσιο της παρουσίας τους για στρατιωτικούς σκοπούς στις αμερικανικές βάσεις, είτε σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική και πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα», όπως παραδέχτηκε με περίσσιο κυνισμό ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Το ερώτημα που αυτόματα γεννιέται είναι σε τι διαφέρει ένα τέτοιο καθεστώς από τα προνόμια που απολαμβάνει ένας κατακτητής, σε μια χώρα την οποία έχει θέσει υπό την κατοχή του. Στην ουσία, δεν υπάρχει διαφορά. Και στις δύο περιπτώσεις, ο νόμος και το Δίκαιο της χώρας είτε παρακάμπτονται είτε αγνοούνται υπέρ του επικυρίαρχου και των οργάνων του. Το καθεστώς αυτό έχει δύο όψεις, μια ουσιαστική και μια συμβολική. Η ουσιαστική πλευρά εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι Αμερικάνοι χρειάζονται μια ευχέρεια κινήσεων επί του ελληνικού εδάφους για να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους, νόμιμα και παράνομα. Οσον αφορά την άλλη όψη, δεν τους αρκεί να δρουν ως επικυρίαρχοι, αλλά θέλουν και να το δείχνουν. Δεν τους αρκεί η υποτέλεια των κυβερνώντων, επιζητούν και την καθυπόταξη του λαού.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θέσπισε, κατόπιν επίσης υπαγόρευσης της αμερικανικής κυβέρνησης, τον περιβόητο «τρομονόμο». Το καθεστώς της ετεροδικίας για τους Αμερικάνους στην Ελλάδα δεν είναι άσχετο με τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους για την περιοχή. Αποτελεί μια ακόμα εφαρμογή του «δικαίου» της «νέας τάξης πραγμάτων», που επιβάλλει την κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών υπέρ της επιβολής του αμερικανικού νόμου επί του ελληνικού εδάφους. Οι ρυθμίσεις αυτές της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αναμένεται στην πράξη να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το νέο καθεστώς στο εσωτερικό Δίκαιο και στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που επιβάλλει ο «τρομονόμος», υπέρ - πάντα - του «δικαίου» της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Οι εμπρηστές της Βαλκανικής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «φωτιά» πολέμου που άναψε και θεριεύει, μέρα με τη μέρα, στην ΠΓΔΜ, δεν προήλθε από πέταγμα αναμμένου τσιγάρου, από το χέρι κάποιου πυρομανούς, ή απρόσεκτου Αλβανού εθνικιστή, ούτε βεβαίως, οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας και στους ισχυρούς ανέμους, που πνέουν, αυτό το διάστημα, στην περιοχή. Είναι αποτέλεσμα «εμπρησμού», με δράστες γνωστούς διεθνείς εγκληματίες που την «καίνε», για να «οικοπεδοποιήσουν» και να «ξαναχτίσουν» τη Βαλκανική. Οι «οικοπεδοφάγοι» δεν είναι άλλοι από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαθέτουν και το ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στην περιοχή.

Με την ευκαιρία και απευθυνόμενοι προς ντόπιους, άλλοτε επίδοξους «εξολοθρευτές των γυφτοσκοπιανών», που νιώθουν τώρα «δικαιωμένοι»: Για την πολεμική ανάφλεξη στην ΠΓΔΜ, που συνεπάγεται κινδύνους και για τη χώρα μας, δε φταίει η ύπαρξη, ούτε το όνομα της γειτονικής χώρας, αλλά οι ιμπεριαλιστές. Αν δεν υπήρχε η ΠΓΔΜ θα την εφεύρισκαν, για να τη χρησιμοποιήσουν σαν «δαδί πυρπόλησης» των Βαλκανίων κι όποιο αν ήταν το όνομά της, τα ίδια θα γίνονταν. Για να έρθει η ειρήνη στα Βαλκάνια και να μην απειλείται και η χώρα μας, πρέπει να μπει φραγμός στη «νέα τάξη πραγμάτων» και να φύγει ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής από την περιοχή, ο οποίος αποτελεί «πηγή» κάθε είδους «κακού» κι «ανωμαλίας»...

Σε διαφορετική τροχιά...

Η ψήφιση του «τρομονόμου» επί της αρχής και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε, σημειώνει ο Γ. Διακογιάννης στα χτεσινά «Νέα» και συνεχίζει: «Από το κυβερνών κόμμα ελάχιστοι βουλευτές τον ψήφισαν, ενώ η στάση του ΣΥΝ να μη συμφωνήσει τελικώς με το ΚΚΕ, για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, έσωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης και όχι μόνον... Γιατί, έτσι δεν μπόρεσαν να καταγράψουν τη διαφωνία τους πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τι ξανοίγεται από δω και μπρος; Αρχίζει ένα τρελό κυνήγι μαγισσών. Και δημιουργείται ένα κλίμα κατασκευής υπόπτων. Οσο για τις σημαντικές - κατατέθηκαν μέρα μεσημέρι στη Βουλή - καταγγελίες από πολλούς, πρωτίστως του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη, ότι οι "αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας καθοδηγούνται εδώ και δέκα χρόνια από ξένα κέντρα", αυτές μόνον θλίψη και ανησυχία μπορεί να προκαλούν.

Η περίπτωση του "τρομονόμου", πέραν της συρρίκνωσης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, αναδεικνύει πλέον ότι η χώρα έχει εισέλθει σε διαφορετική τροχιά. Η παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία, αντί - έστω - να "παραδοθεί" στις Βρυξέλλες ή στον ΟΗΕ και η συνυπογραφή από την Ελλάδα της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου, ήταν απλώς τα "προεόρτια"...».

Σαν όνειρο θερινής νυκτός

Και τι έχετε να πείτε για την εικόνα που παρουσίασε το Κοινοβούλιο, τι έχετε να πείτε για τον τρόπο με τον οποίο έγινε νόμος του κράτους ο «τρομονόμος» σας, ρωτήθηκε τις προάλλες ο Δ. Ρέππας. Οπότε πράγματι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Γνωρίζετε πολύ καλά πώς συζητούνται και πώς ψηφίζονται τα νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή... δεν πρέπει να δίνεται μια εικόνα για τη συζήτηση και ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, σαν να είναι η εικόνα αυτή πολύ διαφορετική από τη συνηθισμένη εικόνα κατά τη συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Ρέππας!

Τι δήλωσε δηλαδή; Οτι, τελικά, αυτός είναι ο «δημοκρατικός κοινοβουλευτισμός» τους. Και έχει δίκιο. Γιατί δεν είναι μόνο ο «τρομονόμος» -παρότι ο τελευταίος έχει μεγαλύτερη και ιδιαίτερη σημασία- που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες κι από μια χούφτα βουλευτών, έστω κι αν οι απουσίες οφείλονται στους γνωστούς σε όλους λόγους. Γνωστές είναι και οι τακτικές των μεταμεσονύκτιων τροπολογιών, γνωστά είναι και τα νομοθετήματα που έρχονται ντάλα καλοκαίρι, στα... Θερινά Τμήματα.

Αλλά, είπαμε. Αυτή είναι η «δημοκρατίας» τους. Σαν όνειρο θερινής νυκτός...

«"Λάθος η αριστερή στροφή", δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης ("Καθημερινή" της Κυριακής 10.VI.2001).

Πού την είδε την "αριστερή στροφή" ο ακροβιγλάτορας; Στον Τρομονόμο; στο Ασφαλιστικό; ή μήπως στο οδικό σύστημα; Διότι μόνον εκεί έχουν απομείνει "αριστερές στροφές" σ' αυτή τη χώρα...». Απ' το χτεσινό «Ναυτίλο» του Στάθη, στην «Ελευθεροτυπία».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική απειλή

Ολο λένε πως «ράβουν» την ειρήνη και όλο βγαίνει πόλεμος. Οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί φυσικά δε δείχνουν να αιφνιδιάζονται, γιατί ξέρουν απαρχής πως μ' αυτό το δικό τους «ύφασμα» μόνο ειρήνη δεν είναι δυνατόν να γίνει. Αν στο ελάχιστο νοιάζονταν για την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων, τότε ούτε πόδι δε θα είχε πατήσει σε τούτα τα λημέρια. Ελα όμως που αυτός είναι όλος ο καυγάς. Δηλαδή, να πατήσουν για τα καλά στην περιοχή, άρα να κάνουν πόλεμο. Πόλεμο, για να υποτάξουν τους λαούς. Πόλεμο, για να υπερισχύσουν στον εσωτερικό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ο ένας του άλλου. Πόλεμο, για να χρησιμοποιήσουν τον ένα λαό ενάντια στον άλλο.

Ολα τα άλλα που ακούγονται περί «προσπαθειών ειρήνης» από ΝΑΤΟικά χείλη είναι ακριβώς γιατί τα συμφέροντά τους τους σπρώχνουν να είναι χωμένοι για τα καλά στις υποθέσεις των Βαλκανίων και γι' αυτό προγραμματίζουν και κάνουν πολέμους. Οταν δεν έχουν αφορμές αποδείχτηκε πως -αν αφήνονται μόνοι τους χωρίς την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα- τις κατασκευάζουν.

Για παράδειγμα, είναι γνωστός ο τρόπος που ξεφύτρωσαν σχεδόν από το πουθενά οι UCK και ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκαν για να αιματοκυλήσουν οι ΝΑΤΟικοί τη Γιουγκοσλαβία, να κάνουν κατοχή στο Κοσσυφοπέδιο και να εκβιάζουν πλέον ολόκληρη την περιοχή. Είναι φως φανάρι, επίσης, πως κάποιοι, αν όχι όλοι από τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους, «τους κάνουν πλάτες» και τώρα ακόμη, για να πετύχουν καλύτερη θέση στον εσωτερικό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Πολλές φορές, μάλιστα, ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός έχει και αυτό το χαρακτήρα. Δηλαδή, ποιος θα πρωτοχρησιμοποιήσει τους Αλβανούς αυτονομιστές, για να βάλουν φωτιά μεν, αλλά στην κατεύθυνση που έχει συμφέροντα ο συγκεκριμένος ιμπεριαλιστής.

Ετσι, για παράδειγμα, από την αρχή των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ ο προσεκτικός αναγνώστης θα διέκρινε πάντα ένα μικρότερο ζήλο στους Γερμανούς διπλωμάτες και στον ίδιο τον Φίσερ στο να καταγγείλουν τις προσπάθειες διάλυσης της γειτονικής χώρας. Αμέσως μετά, βέβαια, φάνηκε πως και οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να «μείνουν πίσω» και παρά τα όσα διακήρυσσαν επίσημα προέκυψε ο μεσολαβητής μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και των Αλβανών αυτονομιστών για το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» να είναι Αμερικανός διπλωμάτης του ΟΟΣΑ.

Ιμπεριαλιστές είναι και ιμπεριαλιστικά θα σκέφτονται και θα ενεργούν. Καμιά αυταπάτη ως προς αυτό. Στην κατεύθυνση μπορεί να διαφέρουν που δίνει φυσικά και διαφορετική εκδοχή στον κίνδυνο που υπάρχει όμως έτσι και αλλιώς. Αρα το αν μια αμερικανική εφημερίδα, για παράδειγμα, μοιράζει την ΠΓΔΜ σε σενάριο, που δημοσιεύει, με τον έναν τρόπο και μια γερμανική ιστοσελίδα με κάπως διαφορετικό, μπορεί να διατυπώνουν τα συμφέροντα μιας ιμπεριαλιστικής μερίδας μπορεί επίσης το αντίθετο, αλλά ουσιαστικά ομολογούν σχέδια για την καταστροφή και τον πόλεμο.

Βέβαια, οι εξελίξεις δεν κρίνονται μόνο από τα κέφια ούτε των ξεχωριστών ούτε όλων μαζί των ιμπεριαλιστών. Αυτό γίνεται μόνο αν αφεθούν μόνοι τους ανενόχλητοι χωρίς την ενωμένη δράση του λαϊκού παράγοντα. Να γιατί, για παράδειγμα, για να μην τον έχουν «στα πόδια τους» περνούν τους τρομονόμους και άλλα ανάλογα μέτρα. Να γιατί από την άλλη όμως, δεν μπορεί να τους γίνει το χατίρι. Επιβάλλεται να πάρουν απάντηση με ένταση της λαϊκής συμμετοχής και παρέμβασης στις εξελίξεις.

Ζέστη

Ζέστη αφόρητη

μεγάλη,

πάει ο ήλιος

θα μας ψήσει

κι ευτυχώς

καλά και πάλι

που οι ταγοί

έχουν φροντίσει

... ολοτσίτσιδο

απ' τις τράκες

να με έχουνε

αφήσει!

* * *

Ζέστη αφόρητη

για τρέλα,

λες φωτιά

και έχει πέσει

κι ευτυχώς

που εφτά «καπέλα»

οι ταγοί

μου 'χουν φορέσει,

«ζώνες», «κούρες»

και πρωτίστως

της ΟΝΕ

το μέγα «φέσι»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ