Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ματωμένη...

«Βαθιές αλλαγές» στη δομή διοίκησης και δυνάμεων του ΝΑΤΟ «μετά την αλλαγή δεδομένων» στην Ουκρανία θα συζητήσουν - σύμφωνα με δημοσιεύματα - τα ευρωατλαντικά επιτελεία στην επερχόμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για σχέδιο που είχαν εκπονήσει ήδη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014, και περιλαμβάνει μια σειρά από χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δραστηριότητες εντός και γύρω από το ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, «ώστε το ΝΑΤΟ να αντιδρά από καλύτερη θέση, γρήγορα και αποφασιστικά, σε ξαφνικές κρίσεις», όπως περιγράφεται στα σχετικά κείμενα. Με βάση αυτό το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη χιλιάδες νέες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Οι «βαθιές» αυτές αλλαγές δρομολογούνται μάλιστα ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, που στο επίκεντρο έχει το σχέδιο «ΝΑΤΟ 2030».

... αρχιτεκτονική

Οσο για το τι θα συζητηθεί εκεί, είναι ενδεικτικά τα όσα έλεγε γνωστός «σινολόγος» αναλυτής σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»: «Το ΝΑΤΟ έχει προφανώς εστιάσει τώρα στην Ουκρανία, αλλά η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου θα έπρεπε να εξετάσει μια ανασκόπηση των σχέσεων με την Κίνα, εστιάζοντας σε τρεις πτυχές: Στη φιλοδοξία του Πεκίνου, είτε με τη Ρωσία, είτε όπως η Ρωσία, να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη, στην επέκταση της Κίνας σε περιοχές όπου χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν παρουσία και, τέλος, στην επιρροή της Κίνας στα πεδία της τεχνολογίας και των υποδομών, η οποία είναι εμμέσως ανταγωνιστική του ΝΑΤΟ». Κοινώς, η «ανασκόπηση» της ΝΑΤΟικής στρατηγικής στη Σύνοδο θα επιβεβαιώσει ότι «κλειδώνει» την Κίνα στα «σκόπευτρα» ως τον «νούμερο ένα» κίνδυνο του ΝΑΤΟ, σε συνάρτηση με τον ρόλο της Ρωσίας και με το προηγούμενο του πολέμου στην Ουκρανία, που κανείς δεν ξέρει πώς θα έχει εξελιχθεί μέχρι τότε. Σε κάθε περίπτωση, τα προλεγόμενα για την επικείμενη Σύνοδο είναι ο ορισμός της «καύσιμης ύλης» για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και τους πολέμους. Τώρα λοιπόν που ο λαός ακούει διάφορες παρόλες για υποτιθέμενες «νέες αρχιτεκτονικές ασφαλείας», καλό είναι να θυμάται ότι τα «θεμέλιά» τους, όποια μορφή κι αν πάρουν, είναι βουτηγμένα στο αίμα των λαών για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Αλά καρτ

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η «αλά καρτ» ευαισθησία των Ευρωατλαντικών για τις συνέπειες του πολέμου στην ενημέρωση και την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, πύρινες καταγγελίες ότι η ρωσική Δούμα πέρασε νομοσχέδιο που προβλέπει φυλάκιση για όποιον διαδίδει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο, ενώ, με το ίδιο πρόσχημα, η κυβέρνηση Πούτιν έκλεισε «αντιπολιτευόμενα» Μέσα. Το ίδιο συμβαίνει όμως και στην Ουκρανία, όπου υπάρχει στρατιωτικός νόμος, ενώ δύο τουλάχιστον διαδικτυακά Μέσα που χαρακτηρίστηκαν «ρωσόφιλα», σταμάτησαν να λειτουργούν. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι και στην Ελλάδα, με πρόσχημα την πανδημία, ψηφίστηκε νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπει ανάμεσα σε άλλα: «Οποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή (...) Οποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή». Πίσω από την «πολυφωνία» τους κρύβεται η «μονοφωνία» της αστικής τάξης και των επιτελείων της, που επιβάλλεται με κάθε είδους προσχήματα και περιορισμούς, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης και πολέμου. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν γι' αυτό οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, που είναι οι πρώτοι διδάξαντες στην πολεμική προπαγάνδα και λογοκρισία...

Αραμπάς

Οσο δυναμώνει η εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, τόσο πιο προκλητική γίνεται η προπαγάνδα για να στοιχηθεί ο λαός με τις επιλογές της αστικής τάξης, των κομμάτων και των διεθνών συμμαχιών της. Για παράδειγμα, η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό κόμβο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνοδεύεται με «παχιά λόγια» για τα «οφέλη» που θα αποκομίσει τάχα ο λαός από την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, με κόστος τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ώστε να διευκολύνεται η σύνδεση με τον βουλγαρικό σιδηρόδρομο και η ταχύτερη πρόσβαση του στρατιωτικού υλικού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα, όμως, ένας κάτοικος της Ορεστιάδας, για να πάει σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να πάρει από την πόλη του το τρένο στις 12 το μεσημέρι, να φτάσει Αλεξανδρούπολη στις 2 και εκεί να διανυκτερεύσει. Στις 6 το πρωί της επόμενης μέρας, θα επιβιβαστεί στο λεωφορείο που μισθώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας, απ' όπου θα πάρει το τρένο για Θεσσαλονίκη! Δηλαδή, τα αμερικανικά τεθωρακισμένα, που θα φορτώνονται στις ίδιες «αναβαθμισμένες» ράγες, θα προωθούνται με δρομολόγια εξπρές στον προορισμό τους, ενώ στον λαό θα μείνει η ταλαιπωρία του ...αραμπά και κυρίως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής σε στόχο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Γεννιέται ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός.

1917 Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι παραδίδουν ουσιαστικά την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Ο σχηματισμός της προσωρινής κυβέρνησης δίπλα στο Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών σήμαινε πως στη Ρωσία είχε δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη περιπλοκή δύο εξουσιών - δυαρχία, όπως τη χαρακτήρισε ο Β. Ι. Λένιν.

1924 Ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο.

1938 Εκτελείται ύστερα από δίκη και καταδίκη ο Νικολάι Μπουχάριν. Αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ (μπ.) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην ΚΔ μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας. Δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Ο Μπουχάριν αποκαταστάθηκε πολιτικά το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ.

1939 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εισβολή ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι.

1944 Στις 15 - 16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα.

1950 Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (15 - 19/3/1950). Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης υιοθετεί την «Εκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι. Αφορούσε «την απόλυτη απαγόρευση του ατομικού όπλου».

1968 Πεθαίνει ο Ιωάννης Πασαλίδης, πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).

...και σαν χτες

1489 Η βασίλισσα της Κύπρου, Κατερίνα Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς και αναχωρεί από το νησί. Αρχίζει η περίοδος της βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

1492 Η βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας διατάσσει τους 150.000 Εβραίους του βασιλείου της να γίνουν χριστιανοί, διαφορετικά θα απελαθούν.

1879 Γεννιέται ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής, μεταξύ άλλων, της «Θεωρίας της Σχετικότητας».

1883 «Φεύγει» από τη ζωή ο Κάρολος Μαρξ.

1938 Γεννιέται ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

1956 Το Στρατοδικείο της Λάρισας καταδικάζει δις σε θάνατο τον Ορθόδοξο Τοκαλή, στέλεχος του ΚΚΕ.

1973 Η χούντα συλλαμβάνει στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη 42 αγωνιστές αντιπάλους της δικτατορίας, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ