Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθλια τροπολογία

Το 'φερε από δω, το 'φερε από κει, τελικά η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να διασφαλίσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος θα πρέπει να απουσιάσει από τη δουλειά για να φροντίσει το παιδί του, αν αυτό νοσήσει από COVID. Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες, προβλέπεται άδεια «ειδικού σκοπού» πέντε ημερών γι' αυτές τις περιπτώσεις. Ο μισθός όμως που θα παίρνει ο εργαζόμενος θα είναι κατά 50% μικρότερος για τις τέσσερις πρώτες μέρες, ενώ την τέταρτη μέρα δεν θα τον καταβάλει καν ο εργοδότης, αλλά ο ΕΦΚΑ. Δηλαδή, ο ίδιος ο εργαζόμενος θα πληρώνει τον πετσοκομμένο μισθό του, αφού δικές του είναι οι εισφορές στον ασφαλιστικό οργανισμό. Η πέμπτη μέρα θα καταλογίζεται ως κανονική (ή άλλη) άδεια. Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση τιμωρεί με τον πιο άθλιο τρόπο τους εργαζόμενους που τα παιδιά τους νόσησαν και θα πρέπει να λείψουν από τη δουλειά. Κι όχι μόνο αυτό: Η τροπολογία αποτελεί και μια έμμεση παραδοχή ότι τα κρούσματα θερίζουν στα σχολεία, παρά τη μαγική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Δηλαδή, οι πολλές αναγκαστικές απουσίες εργαζομένων δημιουργούν «ζήτημα» στους εργοδότες, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να διευθετήσει προς όφελός τους με τη συγκεκριμένη τροπολογία, βάζοντας τον εργαζόμενο στο δίλημμα είτε να αφήσει το άρρωστο παιδί μόνο του στο σπίτι, είτε να δεχτεί την περικοπή στον μισθό τις μέρες της απουσίας του.

Εκπλήξεις

Ως «ευχάριστη έκπληξη» παρουσιάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία το γεγονός ότι το έλλειμμα για το 2021 αποδείχθηκε τελικά μικρότερο απ' όσο υπολόγιζαν κατά 2 δισ., «μόλις» στα 11 δισ. ευρώ. Στα «ψιλά» βέβαια περνάει το ότι αυτά τα 2 δισ. προέκυψαν από τη συνέχιση της αντιλαϊκής φοροληστείας - κατά 800 εκατ. - και τις τσεκουρωμένες κατά 1,2 δισ. ευρώ δαπάνες για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως η Υγεία, και όχι βέβαια από κάποια «φειδώ» για τα κρατικά πακέτα που πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτούς άλλωστε «κλείνουν το μάτι» ότι «έχουν λαμβάνειν» το κάτι παραπάνω από τον «έξτρα» δημοσιονομικό χώρο. Την ίδια ώρα καλλιεργούν προσδοκίες με πυροτεχνήματα και «διαρροές» ότι το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους μπορεί να καταργηθεί ...από του χρόνου «αν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν». Μέχρι του χρόνου, πάντως, το «μενού» για τον λαό έχει τον «ισοσκελισμό» του ελλείμματος, που διογκώθηκε εξαιτίας των πακέτων στους ομίλους. Συνολικά ο λαός θα πληρώσει επιπλέον 11 δισ. ευρώ, με νέα χαράτσια, περικοπές, αλλά και αναδιαρθρώσεις. Ενδεικτικό είναι και το εξής: Επικαλούμενη τον κίνδυνο «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», η κυβέρνηση ξεκόβει κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα. Με δυο λόγια, ο σχεδιασμός τους για το κεφάλαιο κρύβει όλο και πιο δυσάρεστες «εκπλήξεις» για τον λαό. Ο ίδιος όμως έχει τη δύναμη «να κάνει την έκπληξη», όχι περιμένοντας «λύσεις» από σωτήρες, αλλά δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει συνεχώς τις ανάγκες του για τα κέρδη του κεφαλαίου.

«Ανοσία» αλά ΣΥΡΙΖΑ

«Εκτός από την "ανοσία της αγέλης", υιοθετεί και την "ανοσία των κερδών" των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία». Το παραπάνω αποτελεί ατάκα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ακόμα ανέμπνευστη αντιγραφή, αφού το σύνθημα είναι κλεμμένο από την πρόσφατη αφίσα και ανακοίνωση του ΚΚΕ. Ο πειρασμός όμως μεγαλώνει ακούγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «ανοσία των κερδών»: Αλήθεια, ποια «ανοσία», αν όχι των κερδών, εξυπηρετεί η θέση για «επίταξη με λογικό τίμημα» του ιδιωτικού τομέα Υγείας, δηλαδή για ενοικίαση με το «αζημίωτο», ώστε να τα τσεπώνουν τα παράσιτα της ιδιωτικής Υγείας πάνω στην ανάγκη του λαού; Ποια «ανοσία» υπηρετεί η πρόταση για συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ώστε να ρεύσει κι άλλο χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία στους ιδιώτες, αντί αυτά να εξασφαλίζονται δωρεάν για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις; Ποια «ανοσία» υπηρετούσε η «πλάτη» που έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων, όταν επικροτούσε π.χ. τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στους αερομεταφορείς για «να μείνουν όρθιοι»; Τα ίδια τα κέρδη και όσοι τα απολαμβάνουν ξέρουν καλύτερα ποια «ανοσία» υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, πάλι καλά που ο Σκουρλέτης απέφυγε να κλέψει και το υπόλοιπο σύνθημα του ΚΚΕ («ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος "ιός"»), γιατί θα γέλαγαν και οι μπουλντόζες του Ελληνικού...

Ηρθε για να μείνει

Με τον πιο επίσημο τρόπο η έκθεση της Κομισιόν για τις τιμές του φυσικού αερίου και της Ενέργειας επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλες ανατιμήσεις ήρθαν για να μείνουν και ότι δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική αποκλιμάκωση, τουλάχιστον μέσα στην επόμενη τριετία. Οπως σημειώνει η έκθεση, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην ΕΕ αυξήθηκε την τελευταία μόνο χρονιά κατά 211% και κατά 169% η μέση τιμή του CO2 στο χρηματιστήριο των ρύπων, εκτοξεύοντας κατά 54% τουλάχιστον τις τιμές λιανικής. Η έκθεση αποδίδει τις ανατιμήσεις στο ακριβό φυσικό αέριο και στο κοστοβόρο εμπόριο ρύπων. Ομως και οι δυο αυτοί παράγοντες συνδέονται άμεσα με την «πράσινη μετάβαση», που αποτελεί τη βασική αιτία για το τσουνάμι της ακρίβειας σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Το φυσικό αέριο επιλέχθηκε ως μεταβατικό καύσιμο στην πορεία της «πράσινης» ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι υψηλές τιμές των ρύπων παρουσιάζονται ως «αντικίνητρο» για την εγκατάλειψη των υδρογονανθράκων υπέρ των πιο «καθαρών» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο επεκτείνονται τα πεδία της «πράσινης» κερδοφορίας για το κεφάλαιο τόσο ο λαός πληρώνει τα σπασμένα, μεταξύ άλλων και με την ακρίβεια, που δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε μετά από τρία χρόνια, αφού το κόστος της ακριβότερης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής ενσωματώνεται σταδιακά και στις τιμές των εμπορευμάτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1775 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικομαθηματικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, βασικός θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής, του οποίου το όνομα πήρε η μονάδα μέτρησης του ρεύματος.

1833 Ο Οθωνας καταφθάνει στο Ναύπλιο με τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη».

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το 1ο Πανρωσικό Συνέδριο των συνδικαλιστικών οργανώσεων (20-27/1/1918).

1920 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Φεντερίκο Φελίνι.

1930 Η Διάσκεψη της Χάγης για τις πολεμικές επανορθώσεις εγκρίνει το σχέδιο Γιανγκ, το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική και στρατιωτική ανάκαμψη της Γερμανίας.

1936 Γενική αντιιμπεριαλιστική απεργία πραγματοποιείται στη Συρία.

1942 Πραγματοποιείται η Διάσκεψη του Βανζέε (προάστιο του Βερολίνου), κατά την οποία τα ανώτατα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος αποφασίζουν την «Τελική Λύση στο Ζήτημα των Εβραίων».

1945 Η Ουγγαρία υπογράφει ανακωχή με τους Συμμάχους και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.

1946 Δεκάδες χιλιάδες λαού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοκρατικών συλλόγων, κατακλύζουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τους γύρω δρόμους ζητώντας «συμμετοχή του ΕΑΜ στη κυβέρνηση - Πανδημοκρατικό Μέτωπο». Ανάλογες μαζικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

1960 Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση Ντε Γκολ απευθύνουν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας. Η αναμέτρηση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γαλλίας και τους Γάλλους αποίκους εισέρχεται στην τελευταία της φάση.

1964 Στρατιωτικά κινήματα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες εκδηλώνονται στην Τανγκανίκα, στην Κένυα και στην Ουγκάντα. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ζητούν τη στρατιωτική συνδρομή της Βρετανίας, ισχυρές δυνάμεις της οποίας επεμβαίνουν και τα καταστέλλουν.

1982 Γεννιέται το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα, ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

1986 Με λαμπρή τελετή στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, ανακοινώνεται επισήμως από την Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Φρανσουά Μιτεράν η απόφαση των δύο κρατών για την κατασκευή τριπλής σιδηροδρομικής σήραγγας υπό τη Μάγχη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ