Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μ' ένα σμπάρο...

Μετά την «απολιγνιτοποίηση» και την «πράσινη μετάβαση», που λειτουργούν ως «μοχλός» για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων για το κεφάλαιο, η κυβέρνηση διαρρέει τώρα την πρόθεσή της να κάνει υποχρεωτική την ασφάλιση όλων των νέων κτισμάτων σε περιοχές που είναι επίφοβες για πυρκαγιά και, σε επόμενη φάση, για σεισμό (δηλαδή σχεδόν σε όλη τη χώρα). Μάλιστα, σύμφωνα με νόμο που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, η ιδιωτική ασφάλιση θα είναι προϋπόθεση για να ηλεκτροδοτηθεί το σπίτι ή το μαγαζί! Δηλαδή, θες δε θες, θα πληρώνεις χαράτσι στις ασφαλιστικές εταιρείες. Το μέτρο μάλιστα παρουσιάζεται ως αναβάθμιση της ...προστασίας των ιδιοκτητών από τις καταστροφές, αφού σε περίπτωση καταστροφής θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση από την ασφαλιστική. Μ' αυτόν τον τρόπο το κράτος σημαδεύει μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια απαλλάσσεται από οποιαδήποτε ευθύνη για αντιπυρική και αντισεισμική προστασία (προφανώς αύριο αυτό θα αφορά επίσης τις πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές), μεταθέτοντας εξολοκλήρου την ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, δηλαδή στη λαϊκή οικογένεια. Από την άλλη προσφέρει φρέσκια πελατεία στους ομίλους της ιδιωτικής ασφάλισης, οι οποίοι τριγυρνούν σαν τα κοράκια πάνω από οποιαδήποτε καταστροφή για να καλύψουν - με το αζημίωτο βέβαια - την απόσυρση του κράτους ακόμα και από τα πιο στοιχειώδη στην προστασία του λαού. Κι όλα αυτά στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, όπως θα ονομάζεται και ο νόμος που ετοιμάζουν, επιβεβαιώνοντας την υποκρισία τους για το περιβάλλον και την έχθρα τους για τις λαϊκές ανάγκες, που δεν συναντιούνται πουθενά με τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αρον άρον

Δύο μέρες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα, όπου πληγέντες από φυσικές καταστροφές διαδήλωσαν με συμμετοχή απ' όλη τη χώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, επισκέφτηκε τη Βόρεια Εύβοια, απ' όπου ανακοίνωσε ότι τα έργα αποκατάστασης προχωράνε ...ταχύτερα από κάθε άλλη φορά και ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη το 50% του σχεδιασμού. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στήνει φιέστες πάνω στα καμένα, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων, όχι μόνο της Β. Εύβοιας αλλά και των άλλων περιοχών, που συντονίζονται πανελλαδικά και διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα αποζημίωσης, πρόληψης και προστασίας από μελλοντικές καταστροφές. Θα μπορούσε μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός, ή κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να παραβρίσκεται στη Βουλή το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είχε ειδοποιήσει όλα τα κόμματα ότι θα τους επέδιδε το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους. Εκτός όμως από αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, όλοι οι υπόλοιποι τους γύρισαν την πλάτη. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, βρέθηκε άρον άρον τη Δευτέρα στη Β. Εύβοια, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει ότι «όλα πάνε καλά», επιβεβαιώνει ότι το μεγάλο συλλαλητήριο μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από τα ραντάρ της κυβέρνησης και των επιτελείων της.

Αχρείαστοι

Σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι του κεφαλαίου, συζητώντας για το πώς θα αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, έφτασαν στο σημείο να πουν ότι τα πανεπιστήμια και ειδικά της Θεσσαλονίκης «παράγουν πολλούς επιστήμονες που δεν χρειαζόμαστε» (!) και ότι αντί να συνεχιστεί αυτό, θα πρέπει τα πανεπιστήμια «να συνδεθούν με την επιχειρηματικότητα» και να «παράγουν» αποφοίτους που χρειάζεται η αγορά. Την ώρα που λέγονταν αυτά, η κυβέρνηση, για να μπαλώσει τις τρύπες των νοσοκομείων από τις ελλείψεις προσωπικού, ανέστειλε τη λειτουργία όλων των Περιφερειακών Ιατρείων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αφήνοντας έτσι τον πληθυσμό της υπαίθρου μιας ολόκληρης περιφέρειας στον «αέρα». Είναι προφανές ότι προτεραιότητα της «αγοράς» δεν είναι οι γιατροί στα ξεχαρβαλωμένα νοσοκομεία ούτε οι δάσκαλοι στα σχολεία που ακόμα και σήμερα μετράνε χιλιάδες κενά, ενώ τα παιδιά στοιβάζονται σε 25άρες αίθουσες εν μέσω κορονοϊού. Στον βαθμό που δεν παράγουν κέρδη για την «αγορά», κατατάσσονται ασυζητητί στην κατηγορία αυτών που «δεν χρειάζονται»...

Χαράτσωμα

Σε μια περίοδο που οι συντάξεις έχουν αποδεκατιστεί και η ακρίβεια θερίζει, έρχεται η εφορία να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους συνταξιούχους. Μέσω των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων για τα προηγούμενα χρόνια, που υποβάλλονται αυτό το διάστημα, καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά στην εφορία λόγω κάποιων αναδρομικών που έχουν εισπράξει. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν είτε επιστροφές για κρατήσεις που τους είχαν γίνει είτε μικρές αυξήσεις που τους έχουν δοθεί είτε τη διαφορά μεταξύ της προσωρινής και της τελικής σύνταξης που τους καταβλήθηκε κ.ά. Ταυτόχρονα, βέβαια, «τρέχουν» κι όλες οι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως για το εισόδημα, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Αυτό το «γαϊτανάκι» της πρόσθετης αναδρομικής φορολογικής επιδρομής, μέσω των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, θα συνεχιστεί, απειλώντας με στραγγαλισμό τους συνταξιούχους. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι το κράτος, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το μόνο που το απασχολεί και γι' αυτό σκέφτεται και εργάζεται νυχθημερόν, είναι να βρει τρόπους και μεθόδους για ν' αρπάξει κι άλλα από τις τσέπες των πολλών, που είναι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι, για να στηρίξει τις επενδύσεις, τις φοροαπαλλαγές και τις άλλες οικονομικές διευκολύνσεις των λίγων. Αυτών δηλαδή που καταβάλλουν σήμερα μόλις το 5% της συνολικής φορολογίας, σε πλήρη αντίθεση με το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων που καταβάλλει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ανάμεσα σ' αυτούς και οι συνταξιούχοι με το πενιχρό τους εισόδημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης με πραξικόπημα ανακηρύσσεται πρώτος ύπατος της Γαλλίας («18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη»).

1866 Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην επαναστατημένη Κρήτη.

1917 Εκδηλώνεται η αντεπαναστατική κίνηση των Κερένσκι και Κρασνόφ κατά των επαναστατημένων Ρώσων εργατών και της νεαρής σοβιετικής εξουσίας που κερδίζει συνεχώς νέες θέσεις.

1918 Εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι εργάτες και στρατιώτες κατακλύζουν το κέντρο του Βερολίνου (Γερμανική Επανάσταση). Η μοναρχία της Γερμανίας ανατρέπεται και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β' εγκαταλείπει τη χώρα. Ο πρίγκιπας Μαξ αναθέτει την πολιτική διαχείριση της αστικής εξουσίας στους Σοσιαλδημοκράτες, διορίζοντας στην καγκελαρία τον ίδιο τον επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Εμπερτ. Η πτώση της μοναρχίας για τους Σοσιαλδημοκράτες σήμαινε και το τέλος της επανάστασης, για τους επαναστάτες «Σπαρτακιστές», ωστόσο, δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα.

1938 Τη νύχτα της 9ηςπρος 10η Νοέμβρη οι ναζί εξαπολύουν μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας («Νύχτα των Κρυστάλλων»).

1970 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ Ντε Γκολ.

1993 Καταρρέει η θρυλική γέφυρα του ποταμού Νερέτβα στο Μοστάρ, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της στον πόλεμο της Βοσνίας. Είχε αντέξει 400 χρόνων πολέμους και μάχες για τον έλεγχό της.

...και σαν χτες

1656 Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1901 Βίαιες συγκρούσεις με 8 νεκρούς σημειώνονται στην Αθήνα ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθαρεύουσας και τους δημοτικιστές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική, από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

1917 Το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ κηρύσσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ψηφίζει το διάταγμα για την ειρήνη, τη γη και εκλέγει την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού με πρόεδρο τον Β. Ι. Λένιν.

1923 Οι ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπιραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του.

1944 Καταφθάνει εσπευσμένα από την Ιταλία στην Αθήνα η Ορεινή Ταξιαρχία, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας. Ηταν ένας από τους λιγοστούς που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γρ. Λαμπράκη την Α' Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (1963).

1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει τον Στρατή Τσαμπή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ, μαζί με άλλους κομμουνιστές.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από τον σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γιόζεφ Λουνς, να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.

1986 Πεθαίνει ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, Σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος.

2005 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ