Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρεμούρα...

Από τον «χορό» του τεράστιου προπαγανδιστικού μηχανισμού που έσπευσε διεθνώς να «αγκαλιάσει» το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και τα ελληνικά αστικά ΜΜΕ. Μόνο που στην πρεμούρα τους να προβάλουν ως «πρωτοφανείς λαϊκές διαδηλώσεις» τις «διαμαρτυρίες» με αντεπαναστατικά συνθήματα που ενορχηστρώθηκαν μεθοδικά από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία στο Μαϊάμι και ομάδες μέσα στην Κούβα που στηρίζουν τα σχέδιά τους, σε αρκετές περιπτώσεις έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια... Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Καθημερινή», η οποία το σχετικό πρωτοσέλιδο «χτύπημά» της για τις «πρωτόγνωρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις»... το «έντυσε» με φωτογραφία από τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αβάνα υπέρ της Κουβανικής Επανάστασης και κατά της προβοκάτσιας, με τους διαδηλωτές μάλιστα να ανεμίζουν εμφανώς τις επαναστατικές σημαίες της «26ης Ιούλη»! «Λάθος» λεζάντα στην ίδια φωτογραφία είχε δώσει και το πρακτορείο Associated Press, ωστόσο την είχε διορθώσει ήδη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Πταίσμα, θα πει κανείς... Εδώ στο διαδίκτυο οι στρατιές των «τρολ» και των ρομπότ που επιστρατεύτηκαν για τη στήριξη του ιμπεριαλιστικού σχεδίου έφτασαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες μαζικών διαδηλώσεων από την Αίγυπτο και την περίοδο της «Αραβικής Ανοιξης» ως τωρινές φωτογραφίες από την Κούβα... Τουλάχιστον η «Καθημερινή» πέτυχε τη χώρα!

... και «εξαφανίσεις»

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι... «φίλοι της Κούβας» που κατάπιαν τη γλώσσα τους, σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για τη νέα ιμπεριαλιστική προβοκάτσια. «Μίλησε» βέβαια με το ρεπορτάζ της «Αυγής», που ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για «λαϊκές διαδηλώσεις» για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Κούβας. «Αφαντος» ο ρόλος των ΗΠΑ στην ενορχήστρωση της νέας επίθεσης, ούτε κουβέντα για τις παρεμβάσεις του Μπάιντεν υπέρ των προβοκατόρων. «Εξαφανισμένες» οι σχετικές καταγγελίες από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κούβας, «άφαντη» και η άμεση απάντηση που δόθηκε με λαϊκές διαδηλώσεις στην Αβάνα και σε όλο το νησί με συνθήματα υπέρ της Κουβανικής Επανάστασης...

Κλουζό

Ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει διάφοροι με το Διήμερο της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη, που έβαλε τη σφραγίδα του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στέλνοντας δυνατά το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμά του και αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τον λαό του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό το κοινό ...σκούξιμο που ακούστηκε τόσο από την τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και από τον γνωστό κομμουνιστοφάγο δημοσιογράφο Λιάκο της εφημερίδας «Δημοκρατία». Ολοι τους μαζί εκτοξεύουν κατηγορίες στο Διήμερο της ΚΝΕ, επειδή ενισχύθηκε λέει από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Κι αυτήν την... κατηγορία την εκτόξευσαν επειδή μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια διέθεσε υποδομές και μέσα για τη διεξαγωγή του! Τι να πει κανείς για τους επιθεωρητές Κλουζό που νομίζουν ότι (ξανα)ανακάλυψαν κάτι το μεμπτό; Μήπως δεν ξέρουν ότι αποτελεί διαχρονική διεκδίκηση των μαζικών φορέων, των πολιτικών οργανώσεων νεολαίας, συλλόγων και άλλων μαζικών οργανώσεων να υπάρχει στήριξη από την Τοπική Διοίκηση για να αναπτύσσουν τις πρωτοβουλίες τους, να διατίθενται χώροι, υποδομές και κάθε διευκόλυνση για την πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα; Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για υγειονομικούς λόγους, δεν αποτελεί κατάκτηση μια τέτοια στήριξη; Μια χαρά βέβαια το γνωρίζουν, αλλού όμως είναι ο καημός τους, και «καρφώνονται». Οτι την ώρα που εκείνοι είτε με δήθεν «ειρηνόφιλες» κορόνες οι μεν, είτε με εθνικιστικές κραυγές οι δε, κάνουν πλάτες στα σχέδια συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και στα σχετικά παζάρια των δύο αστικών τάξεων που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ με τη συμμετοχή του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας έστειλε δυνατά το μήνυμα: Υπάρχει άλλος δρόμος για τους λαούς και είναι ο δρόμος της κοινής τους πάλης ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των αστικών τάξεων, ο δρόμος της πάλης για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, ο δρόμος της ειρήνης και της κοινής ευημερίας που μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να διασφαλίσει.

Αστρονομικό χάος

Εδωσε 250 χιλ. δολάρια για να κάνει μια βόλτα στο Διάστημα, αφού τόσο κοστίζει ένα εισιτήριο «διαστημικού τουρισμού». Ο λόγος για τον μεγιστάνα Ρ. Μπράνσον, που έχει ιδρύσει εταιρεία τέτοιου «τουρισμού», και όπως γράφεται έχει ήδη πουλήσει περίπου 600 εισιτήρια σε (ποιους άλλους;) διασημότητες του Χόλιγουντ, έναντι 200.000 έως 250.000 δολαρίων το καθένα. Σε λίγες μέρες μάλιστα, ένας ακόμα του σιναφιού τους θα ταξιδέψει στο Διάστημα, ο ιδιοκτήτης της «Amazon», Τζ. Μπέζος, δίνοντας συνέχεια στα ταξίδια «μη αστροναυτών» πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα. Αυτά συμβαίνουν σήμερα, σε ένα σύστημα όπου τα πιο πρωτοπόρα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα απευθύνονται σε τσέπες αστρονομικών διαστάσεων. «Μπορεί να γίνει αλλιώς;», ίσως αναρωτηθεί κανείς. Την απάντηση δίνει η ιστορία της Βαλεντίνα Τερέσκοβα, της πρώτης γυναίκας που ταξίδεψε στο Διάστημα σε όλο τον κόσμο. Μια νεαρή, σοβιετικής καταγωγής, που το 1963 μπήκε στο διαστημόπλοιο, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα ακόμα επιστημονικό άλμα, την κατάκτηση του Διαστήματος. Η Β. Τερέσκοβα δεν ήταν ούτε η ίδια ούτε οι γονείς της τίποτα πολυεκατομμυριούχοι. Ηταν μια εργάτρια υφαντουργίας, που είχε χόμπι να κάνει ρίψεις με αλεξίπτωτο, και είχε ενταχθεί σε μια τοπική αερολέσχη, σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Απλώς έκανε αίτηση στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ και επιλέχθηκε από το εργατικό κράτος να συμμετάσχει στο πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα της εποχής της, εν έτει 1963. Ποιος ξέρει; Ισως σήμερα, εν έτει 2021, μεταξύ 10ωρης δουλειάς, μισθών πείνας, εντατικοποίησης και εργατικών «ατυχημάτων» να δοθεί μία από τις «ίσες ευκαιρίες» του καπιταλισμού σε κάποιον μεροκαματιάρη να δει έστω με τα κιάλια κάποια ...εκτόξευση. Το χάος δεν κρύβεται: Από τη μία τα τεχνολογικά επιτεύγματα ως ντεκόρ στην επίδειξη πλούτου που δεν χορταίνουν να κάνουν τα παράσιτα του κεφαλαίου. Και από την άλλη οι παραγωγοί αυτού του αμύθητου πλούτου που γίνονται πραγματικοί πρωταγωνιστές της Ιστορίας, της ίδιας της επιστημονικής εξέλιξης και των κατακτήσεων της ανθρώπινης σκέψης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Πλήθη λαού ορμάνε προς τα τείχη της Βαστίλης. Οι πυροβολητές περνάνε με το μέρος του λαού και χτυπάνε το φρούριο. Ο λαός κυριεύει το φρούριο της Βαστίλης. Η νικηφόρα εξέγερση στις 14 Ιούλη 1789 είναι η απαρχή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1795 Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται επίσημα ως γαλλικός εθνικός ύμνος. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1867 Ο Σουηδός βιομήχανος Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ (Βρετανία) τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα.

1889 Συνέρχεται το ιδρυτικό Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι (14-20/7/1889), με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από 22 χώρες. Παρά την κυριαρχία των μαρξιστικών ιδεών και αρχών, που αποτυπώθηκε τόσο στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων όσο και στις αποφάσεις του Συνεδρίου, η έμφαση στις άμεσες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και η ταυτόχρονη υποτίμηση του «τελικού σκοπού» (δηλαδή της σοσιαλιστικής επανάστασης) άφησαν τη σφραγίδα τους στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της νέας Διεθνούς.

1918 Γεννιέται ο Σουηδός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

1921 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, καταδικάζονται σε θάνατο. Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Εκτελέστηκαν στις 22/8/1927.

1958 Στρατιωτικό κίνημα στο Ιράκ, με επικεφαλής τον στρατηγό Καρίμ Ελ Κάσεμ, ανατρέπει τον βασιλιά Φεϊζάλ και την κυβέρνησή του. Το Ιράκ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1962 Εγκαθίστανται στον Αραξο από τις ΗΠΑ οι πρώτες ατομικές βόμβες.

1963 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚ Κίνας σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο Κόμματα. Η ρήξη στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα επισημοποιείται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ