Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τομές

Για να ανοίξει ένας επιχειρηματικός όμιλος παράρτημα στην Ελλάδα αρκεί ένα «κλικ» στον υπολογιστή, όπως διαφημίζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Για να αποφασίσει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, όμως, θα πρέπει να περάσει από χίλια κύματα. Και αν τελικά τα καταφέρει, θα πρέπει να ξεπεράσει και τον σκόπελο των δικαστηρίων, όπου προσφεύγει η εργοδοσία και όπου κατά κανόνα 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες. Μ' αυτήν τη σιγουριά άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει τα αφεντικά ότι στο εξής «όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου». Για να διοικηθεί ένας δήμος ή μια Περιφέρεια, η ίδια η χώρα, αρκεί μια παράταξη ή ένα κόμμα να λάβει το 43% των ψήφων, ανεξάρτητα από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή μειοψηφία μπορεί να εκλέγει κυβερνήσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων, διοικήσεις που διαχειρίζονται εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ, για θέματα που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Για να πάρει απόφαση για απεργία, όμως, ένα σωματείο θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του 50%+1 των ταμιακώς εντάξει, και οι μισοί συν ένας απ' αυτούς να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας! Μιλάμε δηλαδή για εμπόδια που κάνουν σχεδόν αδύνατη την κήρυξη απεργίας, ειδικά σε χώρους με πολλούς εργαζόμενους και μεγάλη διασπορά. Προφανώς αυτά - ανάμεσα σε άλλα - είχε στον νου του ο πρωθυπουργός όταν έλεγε χτες στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο προωθεί «τομές που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας»...

Δεν...

Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους χιλιάδες απεργούς, που αυτές τις μέρες αψηφούν την τρομοκρατία, τις προβοκάτσιες, τις συκοφαντίες και τις απειλές, δίνοντας μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, φανερώνουν οι «προτροπές» στελεχών του να αφήσουν οι εργαζόμενοι τους «μάταιους» αγώνες και να τοκίσουν με την ψήφο τους μια «προοδευτική» κυβέρνηση, ως απάντηση στη «συντηρητική» πολιτική της ΝΔ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Εξίσου ξεδιάντροπη είναι και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως επικεφαλής ενός «αρραγούς μετώπου της αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο», το οποίο «εμπλουτίζεται με συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση» (!) όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή», αναπαράγοντας τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως, για παράδειγμα, του Σκουρλέτη, που έλεγε την Τρίτη στη Βουλή, απευθυνόμενος και στο ΚΚΕ, ότι «είναι μια ευκαιρία για πολιτικές δυνάμεις, στη βάση μιας πρότασης που θα προτάσσει το δίκιο και τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, να συμπράξουν, ανοίγοντας μια νέα σελίδα».

... τρώγεται!

Πονηρός ο ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνει τόσο πλυντήριο για να ξεπλυθεί από την περίοδο της διακυβέρνησής του, όπου έβαλε το χεράκι του στη διαμόρφωση αυτού του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που σήμερα τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι ζητούν να ξηλωθεί, όσο και άλλοθι για να κουκουλώσει τα πρόσφατα «επιτεύγματά» του. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν εναντιώνεται στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου αλλά στον τρόπο εφαρμογής του, ότι η αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι στις λεπτομέρειες. Για να βγει από το στρίμωγμά του από την ίδια την κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ που μονότονα επαναλάμβαναν όλες αυτές τις μέρες: «Για ποιο έκτρωμα μιλάτε, αφού στηρίζετε τα 80 από τα 120 άρθρα;». Αλλά και για να κρύψει το πιο σημαντικό: Οτι η αποδοχή της στρατηγικής του κεφαλαίου για την κρίση και την ανάκαμψη, η υλοποίηση των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα επενδυτικά σχέδια του «Πράσινου New Deal» και όλα αυτά τα οποία λέει πως αυτός - ο ΣΥΡΙΖΑ - ως κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα από τη ΝΔ, περνάνε σαν οδοστρωτήρας πάνω από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες! Ενα πράγμα αποδεικνύεται: Οτι ο νέος γύρος ψευδαισθήσεων και αυταπατών σερβίρεται πιο μπαγιάτικος και πιο ξινισμένος από πριν...

Ποιος βάζει εμπόδια;

Καθυστέρηση στην έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων σημειώθηκε χτες το πρωί σε πολλά εξεταστικά κέντρα, καθώς υπήρξε πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα αποστολής και αναπαραγωγής των θεμάτων για τους υποψηφίους. Σε εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και αλλού, η καθυστέρηση κράτησε από ένα τέταρτο μέχρι και μία ώρα! Δηλαδή υπήρχαν εξεταστικά κέντρα όπου οι εξετάσεις ξεκίνησαν μετά τις 10 το πρωί, και αυτό φυσικά δεν οφείλεται στην απεργία, αλλά στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου και των σχολείων, που τάχα έχουν εκσυγχρονιστεί κιόλας μετά το lockdown, με μπόλικα εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους για το «ψηφιακό κράτος»... Ποιος ταλαιπώρησε, λοιπόν, τους μαθητές; Η ευθύνη ήταν αποκλειστικά του υπουργείου Παιδείας, που δήθεν νοιαζόταν προχτές να μη διαταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις από την απεργία, φτάνοντας μέχρι και στα δικαστήρια, στην προσπάθεια να δημιουργήσει σύγχυση και να ρίξει λάσπη στον αγώνα των εργαζομένων. Εκτός πάλι αν σκέφτηκαν να κάνουν τους μαθητές να χαλαρώσουν από το άγχος των εξετάσεων με τα «κρύα» ανέκδοτά τους, ότι τους πήρε τάχα ο πόνος για τη νέα γενιά και ότι της εξασφαλίζουν ένα «σίγουρο μέλλον» (με εγγυημένη δεκάωρη δουλειά, μισθούς πείνας και νέους φραγμούς στα μορφωτικά δικαιώματα), όπως «τουίταρε» την Τρίτη η Κεραμέως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1882 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Ιγκόρ Στραβίνσκι.

1888 Γεννιέται ο Γερμανός στρατηγός και θεωρητικός του πολέμου Χάιντζ Γκουντέριαν, ο οποίος ανέπτυξε την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου».

1913 Ξεσπά ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος, καθώς οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά εναντίον των πρώην συμμάχων τους, Σέρβων και Ελλήνων.

1924 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6 - 8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή. Στο Συνέδριο αυτό, η ΚΔ χάραξε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις νέες συνθήκες της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Επίσης, έθεσε ως κύριο καθήκον την ανάπτυξη των ΚΚ σε οργανωτικά και ιδεολογικά ισχυρά μαζικά κόμματα, ικανά να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την πάλη των μαζών στις χώρες τους.

1925 Υπογράφεται στη Γενεύη το ομώνυμο Πρωτόκολλο με το οποίο απαγορευόταν η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο. Ωστόσο, η Ισπανία και η Γαλλία το 1928, η φασιστική Ιταλία το 1935, και άλλες χώρες έκαναν χρήση τέτοιων όπλων έκτοτε.

1943 Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ οργανώνεται και πραγματοποιείται η απόδραση των εξόριστων του Αη Στράτη, που κρατούνταν εκεί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας. Οι 62 κομμουνιστές κρατούμενοι του νησιού αποβιβάστηκαν στις 18 του μηνός στις ακτές της Χαλκιδικής και από κει έφυγαν σε διάφορες κομματικές αποστολές, κυρίως για την ενίσχυση των αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δώσουν τη ζωή τους στις μάχες.

1946 Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Γ' Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»). Η αστυνομία τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Την αμέσως επόμενη μέρα η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1953 Ξεσπούν στο Βερολίνο και μια σειρά άλλων πόλεων της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας για τις αυξήσεις που ορίστηκαν σε πολλά προϊόντα, στα εισιτήρια των τρένων, κ.α. Παρά τις προσπάθειες των εγχώριων και ξένων καπιταλιστικών δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών, των υπολειμμάτων των ναζί και άλλων αντεπαναστατικών παραγόντων, οι εκδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε γενική απεργία και - ουσιαστικά - απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1955 Οκτώ μαχητές του ΔΣΕ αποδρούν από την Ικαρία με καΐκι με προορισμό την Αλβανία. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσερμέγκα, Στρατή Τσαμπή, Στέφανο Παπαγεωργάκη, Αντώνη Καλαμπόγια, Φίλιππο Μαυρίκη, Χαράλαμπο Γκότζιο, Κώστα Λίτσα και Μήτσο Μπάφα.

1982 Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ «αυτοκρατορία του κακού».

1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ