Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα κέρδη...

Το γεγονός ότι η συλλογική ανοσία από τον αναγκαίο εμβολιασμό «δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες», ενώ «το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται», επισημαίνεται ανοιχτά πλέον και στις επίσημες ενημερώσεις για την πανδημία. Μετά τη Δυτική Αττική και τους δύο μήνες lockdown, ανακοινώνεται ότι σε μια σειρά από εργατικούς - λαϊκούς δήμους της Αθήνας και του Πειραιά «το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει», επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν πολλαπλά εκτεθειμένοι. Ενώ καταγράφεται μείωση 50% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει πολύ μεγάλη, στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 90%. Κι όμως... η κυβέρνηση τα παραπέμπει όλα ξανά στην «ατομική ευθύνη», ακριβώς γιατί η πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία λογίζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

... «κοστίζουν» ζωές

Τα κυβερνητικά στελέχη προσπερνούν τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμων υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα ίδια νούμερα προσλήψεων συμβασιούχων που παρουσίαζαν και το καλοκαίρι, όταν μιλούσαν για «έτοιμο και θωρακισμένο ΕΣΥ», σαν να μη μεσολάβησαν από τότε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η εκρηκτική κατάσταση που διαμόρφωσε στα νοσοκομεία. Αναμασούν ότι «το πρωτεύον είναι η ατομική τήρηση των μέτρων προστασίας», την ώρα που με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας οι μεγάλοι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, την ώρα που δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για να μην ξαναγίνουν υγειονομικές βόμβες με την παραμικρή χαλάρωση του lockdown. Παίζουν αντίστοιχα την κολοκυθιά με την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων, την ώρα που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την ασφαλή επαναλειτουργία τους και για να μην οδηγηθούν σε νέο κλείσιμο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ενώ ο τραγικός απολογισμός του δεύτερου κύματος μεγαλώνει καθημερινά και όλα τα δεδομένα «φωνάζουν» από τώρα για το τρίτο κύμα, απάντηση μπορεί να δώσει μόνο η ενίσχυση της πάλης για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, απέναντι στην πολιτική που τις υποτάσσει στη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου.

Νέα επεισόδια

Με νέα επεισόδια συνεχίζεται η κοροϊδία των χαμηλοσυνταξιούχων από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού στο «και πέντε» να παρατείνει για έναν χρόνο την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα, η μεν κυβέρνηση διαφημίζει τις «κοινωνικές ευαισθησίες» της, ο δε ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρόλο «σωτήρα» των χαμηλοσυνταξιούχων και μιλάει για την κυβερνητική «αναδίπλωση» κάτω από τη δική του παρέμβαση. Η αλήθεια, βέβαια, τους βγάζει και τους δυο «στη σέντρα». Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάργησε το ΕΚΑΣ, με τις ψήφους και της ΝΔ, ενώ για να «χρυσώσουν το χάπι» θέσπισαν ορισμένα αποσπασματικά «αντίμετρα», στο όριο του ελάχιστου. Το ύψος ολόκληρου του ΕΚΑΣ, όταν δινόταν, έφτανε τα 800 εκατ. ευρώ και σταδιακά μετά το 2016 το ποσό αυτό μηδενίστηκε. Το ίδιο όμως «σβήνουν» και τα «αντισταθμιστικά». Ετσι από 130,6 εκατ. ευρώ το 2018, περιορίστηκαν στα 49,6 εκατ. ευρώ το 2019 και φέτος μειώθηκαν περαιτέρω μόλις στα 8 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, στο 1% της αρχικής δαπάνης για το ΕΚΑΣ! Το ποσό αυτό μάλιστα θα περιοριστεί στα 3 εκατ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ. Η εξέλιξη αυτή, που μεταφράζεται σε φτώχεια και εξαθλίωση για 600.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, έχει τη σφραγίδα τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό πρέπει να τους το καταλογίσουν οι συνταξιούχοι, να μην τους αφήσουν να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες τους.

Χαλί...

Την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες ότι «μαζί με το εμβόλιο έρχεται και το τέλος της πανδημίας», επιστήμονες από διάφορες χώρες, συνεργάτες του ΠΟΥ προειδοποιούν ότι με τον κορονοϊό δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε και ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, η επόμενη πανδημία ενδέχεται να είναι χειρότερη και ο SARS-CoV-2 να γίνει ενδημικός, όπως έχει γίνει με τους τέσσερις άλλους ανθρώπινους κορονοϊούς. Για τα εμβόλια επισημαίνουν ότι «ακόμα και με υψηλή αποτελεσματικότητα, δεν αποτελούν εγγύηση για την εξάλειψη μιας μεταδοτικής ασθένειας. Αυτός είναι ένας πολύ υψηλός στόχος για να τον φτάσουμε», καθώς «ο πρώτος ρόλος του εμβολίου είναι να αποτρέψει τη σοβαρή ασθένεια και τους θανάτους, αλλά μένει να φανεί εάν θα μειώσει και τον αριθμό των κρουσμάτων ή τη μετάδοση του ιού». «Δεν έχουμε ενδείξεις για κάποιο από τα εμβόλια ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα αποτρέψει τους ανθρώπους από το να κολλήσουν τον ιό και από το να μπορούν να τον μεταδώσουν», είναι η άποψή τους.

... πάνω απ' το χάλι

Ο προβληματισμός, που αναπτύσσεται μεταξύ και των επιστημόνων για τα εμβόλια και την εξέλιξη της πανδημίας, επιβεβαιώνει την ανάγκη να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ουσιαστικής προστασίας του λαού, παρακολούθησης των εμβολιασμών, όπως διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς, με την κυβέρνηση να απορρίπτει επιδεικτικά τα δίκαια αιτήματά τους. Να μη γίνει ο αναγκαίος εμβολιασμός το «χαλί», κάτω από το οποίο θα κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για το χάλι στην Υγεία, τη διαχείριση της πανδημίας με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1691 Πεθαίνει ο Ιρλανδός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέρας» της σύγχρονης Χημείας.

1822 Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου λήγει με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων.

1879 Ο Τόμας Εντισον παρουσιάζει για πρώτη φορά μια από τις πολλές εφευρέσεις του: Τον λαμπτήρα πυρακτώσεως.

1880 Γεννιέται ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος.

1902 Γεννιέται ο Νίκος Πλουμπίδης. Στις 25/11/1952 συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με βάση τον μεταξικό νόμο ΑΝ 375 «περί κατασκοπείας». Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 14/8/1954 στις 5.25 τα χαράματα στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση του λαού του Πειραιά πραγματοποιείται στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου, με αίτημα την αναγνώριση του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και τη χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας.

1950 Συλλαμβάνεται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης στη Θεσσαλονίκη, επειδή μάζευε υπογραφές για την Εκκληση της Στοκχόλμης για την Ειρήνη. Για αυτό του το «έγκλημα» θα παραπεμφθεί στο Εκτακτο Στρατοδικείο, το οποίο και θα τον καταδικάσει σε θάνατο.

1955 Σταματά η λειτουργία του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα», που εξέπεμπε από το 1947 ως ραδιοσταθμός του ΚΚΕ. Θα επαναλειτουργήσει μετά από δύο περίπου χρόνια με την επονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1956 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ (Ν. Χρουστσόφ), με την οποία καταγγέλλει την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ και τη στάση των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1958 Ο δικτάτορας Μπατίστα, μπροστά στη νικηφόρα προέλαση των κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων, εγκαταλείπει το νησί.

1968 Το σοβιετικό υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος «Τουπόλεφ 144» πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση, «νικώντας» το αγγλογαλλικό «Κονκόρντ» κατά μερικούς μήνες.

1980 Πεθαίνει ο Καναδός επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακ Λιούαν («το μέσο είναι το μήνυμα»).

1988 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκολας Κάλας (πραγματικό όνομα Νικόλαος Καλαμάρης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ