Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μήνυμα

«Στη Σούδα το θηριώδες ελικοπτεροφόρο USS Hershel "Woody" Williams - Ενισχύεται η παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο» πανηγύριζαν χτες τα αστικά ΜΜΕ, πασπαλίζοντας μάλιστα τα ρεπορτάζ με διθυράμβους για το «μήνυμα» που στέλνουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που κορυφώνεται η ένταση με την Τουρκία. Βέβαια, η παρουσία του αμερικανικού πλοίου στη Σούδα το μόνο που επιβεβαιώνει είναι η εμβάθυνση της ελληνικής εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αφού το συγκεκριμένο πλοίο και η ένταξή του στον 6ο Στόλο ενισχύουν το στρατιωτικό τους «αποτύπωμα» απέναντι στους ανταγωνιστές τους και κυρίως απέναντι στη Ρωσία, που αναβαθμίζει σταθερά το ρόλο της στην περιοχή. Για τον ίδιο λόγο όμως, για το δυνάμωμα δηλαδή του ΝΑΤΟ και την ανάσχεση της επιρροής των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, προωθείται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ο διάλογος ανάμεσα στις κυβερνήσεις Τουρκίας και Ελλάδας, για διευθετήσεις που οδηγούν σε συνεκμετάλλευση της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι η άλλη όψη των επικίνδυνων διευθετήσεων που μεθοδεύονται τώρα στα Ελληνοτουρκικά, με συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή και να θωρακιστεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, η παρουσία του θηριώδους ελικοπτεροφόρου στη Σούδα στέλνει πράγματι «μήνυμα», αλλά με άλλους αποδέκτες και με άλλο περιεχόμενο απ' αυτό που παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία.

Ο λύκος

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»... Αυτό επιβεβαιώνουν περίτρανα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση, στο όνομα της «διάσωσης της αγοράς» από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστική η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που θα ισχύει από τον προσεχή Νοέμβρη και στηρίζεται σε προηγούμενους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων. Η απόφαση αυτή δίνει άλλο ένα χτύπημα σε εμποροϋπάλληλους και βιοπαλαιστές ΕΒΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν κοινούς αγώνες για την κυριακάτικη αργία. Και δεν είναι μόνο αυτό: Με τις ΠΝΠ που έγιναν νόμοι και τα αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, όπως η επέκταση της «ευελιξίας» στις μορφές απασχόλησης και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για να μη γίνουν τάχα απολύσεις, φτιάχνεται μια «μαύρη τρύπα» στην αγορά εργασίας που θα ρουφήξει και όσα δικαιώματα κατάφεραν να διασώσουν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους τα προηγούμενα χρόνια, διαμορφώνοντας ακόμα χειρότερους όρους εκμετάλλευσης για τα κέρδη των αφεντικών. Το ίδιο και στο Ασφαλιστικό, όπου με το πόρισμα Πισσαρίδη δημιουργούνται προϋποθέσεις για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και των συντάξεων. Καμιά αναμονή λοιπόν! Η προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία που ανακάμπτει και των εργασιακών δικαιωμάτων από την επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου που δυναμώνει, απαιτεί οργανωμένη απάντηση, μαχητική διεκδίκηση και αγώνα για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση.

Επείγον

Τα πολλαπλά κρούσματα σε υγειονομικούς εξαιτίας και της έλλειψης μέτρων και μέσων προστασίας στα νοσοκομεία, η αδυναμία να υλοποιηθεί το μέτρο της προληπτικής καραντίνας στο υγειονομικό προσωπικό που επιστρέφει από τις διακοπές εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία τους, πολλαπλασιάζουν τις εστίες κινδύνου για υγειονομικούς και ασθενείς. Επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα πόσο «σταγόνα στον ωκεανό» ήταν οι έκτακτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έκανε η κυβέρνηση για τη διαχείριση του κορονοϊού, σε ένα σύστημα Υγείας πλήρως υποστελεχωμένο, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το οποίο λειτουργούσε στο όριο και πριν από την επιδημία. Με την αύξηση των κρουσμάτων, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, είναι βέβαιο ότι τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, ενώ θα παραμείνουν ξεκρέμαστοι και χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία, για ουσιαστικά μέσα προστασίας των υγειονομικών, για να υπάρξει σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Μανιτάρια

Ενα μεγάλο τμήμα του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο και βρίσκεται εδώ και καιρό σε επιχειρησιακή λειτουργία. Οταν οι εργασίες ολοκληρωθούν, θα έχει διπλασιαστεί και θα μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, αυγαταίνοντας τα κέρδη της ιδιοκτήτριας «Fraport» αλλά και των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών που δραστηριοποιούνται στη Β. Ελλάδα. Με την αμέριστη στήριξη του κράτους, οι εργασίες συνεχίστηκαν με γοργούς ρυθμούς την περίοδο της καραντίνας, επισπεύδοντας μάλιστα το χρονοδιάγραμμα, αφού το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, αντί για τον Απρίλη του 2021. Την ίδια ώρα όμως, σε όλη τη χώρα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αναγκαίες για το λαό υποδομές, όπως νοσοκομεία, σχολεία, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, δεν υπάρχουν πουθενά στον κυβερνητικό σχεδιασμό, παρά το γεγονός ότι η πανδημία και οι επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές απειλούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ετσι, αρκεί μια ματιά στις υποδομές της πόλης για να καταλάβει κανείς τις προτεραιότητες του κεφαλαίου και του κράτους του: Από τη μία ρημαγμένα κτίρια, όπως αυτά που στεγάζονταν μέχρι να κλείσουν τα Νοσοκομεία Λοιμωδών και «Παναγία». Και από την άλλη έργα που ολοκληρώνονται με την ταχύτητα ...εμφάνισης των μανιταριών μετά από βροχή, επειδή εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αναβαθμίζοντας το «τουριστικό προϊόν» και το ρόλο της περιοχής ως διαμετακομιστικού κόμβου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1923 Πεθαίνει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο.

1928 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Η βενιζελική αστική παράταξη κατακτά την πλειοψηφία λαμβάνοντας το 46,94% των ψήφων (με το δε πλειοψηφικό σύστημα καταλαμβάνει και το 71,2% των εδρών στη νέα Βουλή). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 14.325 ψήφους (1,41%), το χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα της περιόδου για το Κόμμα.

1931 Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα, ο Αύγουστος Πικάρ υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.

1936 Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας. Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίστηκε στο Βιθνάρ. Ετσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του προηγούμενου αιώνα.

1944 Στο Παρίσι ξεσπά λαϊκή εξέγερση, η οποία καταλήγει νικηφόρα με την παράδοση των γερμανικών αρχών κατοχής στις 25 Αυγούστου.

1945 Παλλαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τους Βιέτ Μιν πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ. Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από το θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1960 Με τον σοβιετικό δορυφόρο «Βοστόκ-1Κ Νο 2» εκτοξεύονται στο Διάστημα και δύο μικρές σκυλίτσες, η Στρέλκα και η Μπέλκα. Μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώες και αβλαβείς.

1960 Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ενωση.

1974 Ενα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα, μιας και είχε αναλάβει να παραπλανά το καθεστώς της χούντας στην Αθήνα για τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ