Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σταθερότητα

Περίοπτη θέση στις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ για την «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών - μελών εν μέσω πανδημίας, έχει η ανακοίνωση της αποστολής υλικού από την Τουρκία σε χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα σε Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, τις προηγούμενες μέρες υπογράφτηκε και στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, που δίνει πρόσβαση στο τουρκικό Ναυτικό σε βάση στη γείτονα και «λόγο για την παρουσία του τουρκικού Ναυτικού στο Ιόνιο». Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν το πώς η τουρκική αστική τάξη παρεμβαίνει σταθερά στην περιοχή με όλα τα μέσα και δίνουν απάντηση στα παραμύθια των αστικών επιτελείων περί «απομονωμένης» Τουρκίας, αλλά και στα μυθεύματα πως η προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με την Ελλάδα «σημαιοφόρο» (π.χ. Συμφωνία Πρεσπών, ρόλος επιτηρητή του εναέριου χώρου κ.τ.λ.), θωρακίζει τάχα τα βόρεια σύνορα από την τουρκική επιρροή και διασφαλίζει «σταθερότητα» και «ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Η προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας, περιπλέκει και οξύνει τους ανταγωνισμούς. Κι αυτό το συμπέρασμα έχει τη δική του σημασία για το λαό, λίγες μόνο μέρες απ' όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν για την ένταξη μιας ακόμα βαλκανικής χώρας, της Β. Μακεδονίας, στο ΝΑΤΟ, ως αποτέλεσμα των δικών τους προσπαθειών.

Μάχη

Για «μάχη μιας γενιάς» έκανε λόγο στην πρόσφατη πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες. Απευθυνόμενος στους ηγέτες των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, τους είπε πως «η πανδημία αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές και τη βία», αλλά και ότι «ήδη έχει εμποδίσει προσπάθειες να επιλυθούν διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές συγκρούσεις». Δεν κρύβεται βέβαια ότι πίσω από τις προειδοποιήσεις αυτού του είδους μεγαλώνουν οι ανησυχίες των αστικών επιτελείων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το ότι η επερχόμενη κρίση, που επιτάχυνε - αλλά δεν προκάλεσε - η πανδημία, θα οξύνει σε όλα τα επίπεδα τους ανταγωνισμούς και τις αντιφάσεις του σάπιου συστήματος, γιγαντώνοντας παραπέρα τις ταξικές αντιθέσεις, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, των πολέμων και των επεμβάσεων. Μάχη λοιπόν ναι, αλλά όχι μια μάχη που δίνουμε τάχα «όλοι μαζί». Η μάχη των εργαζομένων, όλου του λαού, κι εκείνη που αξίζει κάθε θυσία, είναι αυτή για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που, όπως αποκαλύπτει και η πανδημία, για τους ίδιους επιφυλάσσουν φτώχεια, εκμετάλλευση και θάνατο.

Δελτίο θυέλλης

Ακόμα μια πλευρά για το πώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα «μετράνε» την αντιμετώπιση της πανδημίας με τη μεζούρα τού ποιος θα πάρει το προβάδισμα την επόμενη μέρα στον αδυσώπητο μεταξύ τους ανταγωνισμό, έρχεται να αναδείξει άρθρο του «Foreign Affairs». Το άρθρο μιλάει για «επίδειξη κινεζικής ισχύος», σημειώνοντας πως η Κίνα «φαίνεται να πρωτοστατεί στην τεχνογνωσία παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και στην παροχή βοήθειας με ιατρικό προσωπικό, αναλώσιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό», απηχώντας τις γνωστές ανησυχίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για το πώς «το πολιτικοοικονομικό κενό που παρουσιάζει η Ευρωζώνη, η εσωστρέφεια και η ως ένα βαθμό τεχνολογική υστέρηση των ΗΠΑ, έρχεται να καλυφθεί με συστηματικά βήματα οικονομικοπολιτικής διείσδυσης της Κίνας στη ΝΑ Ασία, στην Αφρική, στα Βαλκάνια». Πλάι σε αυτά, οι αρθρογράφοι εστιάζουν στην αντιπαράθεση γύρω από το 5G, όπου η Κίνα έχει το προβάδισμα, σημειώνοντας με νόημα πως «οι δομές τηλεπικοινωνιών 5G μπορούν να αξιοποιηθούν για την ταχεία και ογκώδη συλλογή και μετάδοση δεδομένων. Υπό το πρίσμα της παρούσης πανδημίας του Covid-19, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα αξιοποιηθεί υπέρ του επιχειρήματος της τηλεργασίας και της αυτοματοποίησης με 5G», που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών στην «καρδιά» της παραγωγής και της αγοράς των «δυτικών» κρατών. Σα να λέμε δηλαδή «δελτίο θυέλλης» για τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, που τις συνέπειές τους πληρώνουν οι λαοί...

Ηρωες

Το 'χει ξεφτιλίσει η κυβέρνηση με τα σποτάκια της για τον κορονοϊό, που εκθειάζουν τους «ήρωες» αυτών των ημερών, δηλαδή τους χιλιάδες εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», όπως τους αποκαλεί. Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς; Από τους υγειονομικούς, που εργάζονται χωρίς μέσα, σε καθεστώς μεγάλων ελλείψεων που προϋπήρχαν και θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα της πανδημίας, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας; Από τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, που δουλεύουν σε καθεστώς εντατικοποίησης και γενικευμένης «ευελιξίας», με «τρεις κι εξήντα», έχοντας να αντιμετωπίσουν από πάνω και τον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, που αποτελούν κόστος για την εργοδοσία; Από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, που οι συμβάσεις τους είναι ορισμένων μηνών και οι μισθοί τους στο πάτωμα, ενώ σε «κανονικές» συνθήκες μετρούν κάθε χρόνο δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στο μεροκάματο; Από τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τούς πετσόκοψαν κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία και όταν διεκδικούν βρίσκουν την αστυνομία και τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας στην πύλη του εργοστασίου; Η λίστα με τους ...ήρωες δεν έχει τέλος. Μόνο που όλοι αυτοί οι άνθρωποι του μόχθου δεν είναι ήρωες επειδή βγάζουν τη λάντζα του κράτους με ανεπαρκέστατες προϋποθέσεις και μέσα σε καιρό πανδημίας. Αλλά επειδή τα δικά τους χέρια και το μυαλό κινούν τα πάντα, παράγουν όλο τον πλούτο. Κι αν το συνειδητοποιήσουν, όλοι όσοι τους μοιράζουν σήμερα με υποκρισία τα «ζήτω» και τα «μπράβο», η εργοδοσία δηλαδή και το πολιτικό της προσωπικό, δεν θα έχουν πού να σταθούν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1452 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1896 Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Μιχαηλίδη).

1912 Βυθίζεται ο «Τιτανικός». Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.

1920 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Στις 22/8/1927 οι Σάκο και Βαντσέτι εκτελέστηκαν.

1920 Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

1931 Κατά τις 2 το πρωί δραπετεύουν από τις Φυλακές Συγγρού τα στελέχη του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας (μέλος του ΠΓ), Βασίλης Ασίκης (μέλος της ΚΕ), Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου και Περικλής Καρασκόγιας, καθώς και ο καταδικασμένος σε θάνατο κομμουνιστής φαντάρος του Καλπακίου Μάρκος Μαρκοβίτης. Το έργο της απόδρασης βοηθήθηκε και από τον αρχιφύλακα δεκανέα Ελ. Γρηγοριάδη.

1944 Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου καταθέτει στους Βρετανούς σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος. Στο σχέδιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήριζε το ΕΑΜ «ωργανωμένην ένοπλον μειοψηφίαν η οποία τρομοκρατεί την μεγάλην αφωπλισμένην και ανοργάνωτον πλειοψηφίαν του ελληνικού λαού», προειδοποιώντας ενάντια σε οποιαδήποτε ημίμετρα ή ταλαντεύσεις στην αντιμετώπισή του. Τέλος, πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» με τη συμμετοχή και του ΕΑΜ.

1961 Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού. Οι «εισβολείς», που ξεκίνησαν από τη Νικαράγουα, αποβιβάστηκαν στην πλαγιά Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στο νότο της Κούβας. Μετά την πανωλεθρία των ΗΠΑ, οι εξελίξεις κινήθηκαν ταχύτατα. «Η Επανάσταση τώρα γίνεται σοσιαλιστική», τόνιζε ο Φιντέλ Κάστρο στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

1976 Υπογράφεται ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συμφωνία, ενώ πραγματοποιούνται δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

1986 Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος «F-111» με το διμελές πλήρωμά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ