Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοινωνική «αναισθησία»

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, κατέβαλε προχτές έντονη προσπάθεια, για να μας πείσει, ότι η κυβέρνησή του φροντίζει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φτωχών, των μακροχρόνια ανέργων και άλλων «ευπαθών ομάδων». Στο πλαίσιο αυτό, μιλούσε περίπου ένα τέταρτο της ώρας, για τα «γενναία» μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. Προσπαθώντας, να εμφανίσει όσο γίνεται πιο... «γενναιόδωρη» την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του, ο Κ. Σημίτης, ομολόγησε ότι στη σημερινή Ελλάδα των 2.500.000 φτωχών και πεινασμένων (όπως τους έχει καταγράψει η Eurostat) υπάρχουν και 140.000 οικογένειες που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μόλις 750.000 δραχμές το χρόνο. Μάλιστα, παρακαλώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρωθυπουργού, τουλάχιστον 140.000 οικογένειες στην Ελλάδα ζουν με 750.000 δραχμές το χρόνο, που αναλογούν σε 62.500 δραχμές το μήνα και μόλις 2.049 δραχμές την ημέρα!

Εκφράζοντας λοιπόν, την «κοινωνική ευαισθησία» του ΠΑΣΟΚ απέναντι σ' αυτές τις οικογένειες, ο Κ. Σημίτης υποσχέθηκε να τους δοθεί από το 2002 μια οικονομική ενίσχυση από 100.000 ως 200.000 δραχμές το χρόνο! Η ενίσχυση αυτή, είναι κάτι λιγότερο από «φιλοδώρημα», καθώς οι 200.000 δραχμές το χρόνο ισοδυναμούν με 548 δραχμές τη μέρα για τους «προνομιούχους» φτωχούς αυτής της κατηγορίας και σε 274 δραχμές τη μέρα για τους «μη προνομιούχους». Και όταν θα πάρουν την ενίσχυση στο χέρι, θα μπορούν -οι «τυχερές» οικογένειες- να αγοράσουν κάθε μέρα περίπου 1,5 κιλό ψωμί ή 1,5 λίτρο γάλα! Ομως, προσοχή. Εδώ, ισχύει απόλυτα η λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι»...

Το πρώτο, που πρέπει να σημειώσουμε, είναι πως αυτά που εξαγγέλθηκαν, δεν είναι κάποια συγκεκριμένα μέτρα, αλλά «σχέδια», «δράσεις» και «κατευθύνσεις», που «θα» εξειδικευτούν για να εφαρμοστούν στο μέλλον, τη στιγμή που οι κυβερνώντες θα κρίνουν κατάλληλη, ενώ το άλλο πακέτο των 3,5 τρισ. δραχμών που θα δοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο για την Ολυμπιάδα του 2004, την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» κλπ, θα δοθεί νωρίτερα. Το δεύτερο, είναι ότι ο χρόνος που επιλέχθηκε για να ανακοινωθεί το «κοινωνικό πακέτο» για την αντιμετώπιση της φτώχειας, δεν είναι καθόλου άσχετος, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει (με όσο γίνεται μικρότερες κοινωνικές συγκρούσεις) το «μεγάλο πακέτο» αντιλαϊκών μέτρων. Αποτελεί δε κοινό μυστικό, ότι το «μεγάλο πακέτο» με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και άλλα μέτρα, έχει στόχο την πλήρη ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων και κατά συνέπεια θα συμβάλλει στην παραπέρα αύξηση του αριθμού των φτωχών, των πεινασμένων και των εξαθλιωμένων.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αν φτάσαμε το σωτήριον έτος 2001 η Ελλάδα να έχει 600.000 ανέργους και περίπου 2.500.000 φτωχούς, δεν είναι τυχαίο. Αυτή είναι η Ελλάδα, όπως την κατάντησαν από τη μεταπολίτευση (1974) μέχρι σήμερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν συμπληρώσει 10 και 17 χρόνια αντίστοιχα κυβερνητικής θητείας. Με τέτοιους κυβερνήτες, που συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα δώσει περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι επόμενο να εμφανίζουν τις κρατικές ενισχύσεις - «φιλοδωρήματα», σαν «γενναιόδωρη» κοινωνική πολιτική και να αποσιωπούν φυσικά τους μποναμάδες που προσφέρουν απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο. Το να ομολογεί, όμως, δημόσια ο πρωθυπουργός ότι μεταξύ των 2.500.000 φτωχών στην Ελλάδα, υπάρχουν και 140.000 οικογένειες που ζουν με 750.000 δραχμές το χρόνο, για να τους υποσχεθεί οικονομική ενίσχυση - φιλοδώρημα 274 δραχμές τη μέρα, αυτό δεν είναι κοινωνική ευαισθησία. Είναι κοροϊδία, κοινωνική αναισθησία και πρόκληση, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και αυτή η πρόκληση, δεν πρέπει να περάσει.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Οταν δεν μπορεί να ξεγελάσουν κανέναν...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σιγά μη χρειαζόταν «οργανωμένο σχέδιο για να συγκαλύψει τη δική μας προσπάθεια για κοινωνική συνοχή», όπως ισχυρίστηκε γελοιωδώς ο Κ. Σημίτης, προσφεύγοντας άλλη μια φορά στον αντικομμουνισμό και την επίθεση ενάντια σε όσους αντιστέκονται. Είναι τόσο εξόφθαλμα μέτρα - κοροϊδία τα μέτρα που εξήγγειλε, ώστε ακόμα και ο ίδιος προτίμησε να μην επικεντρώσει προπαγανδιστικά σε αυτά, αλλά να αναδείξει τον «εσωτερικό εχθρό» και τον «κομμουνιστικό δάκτυλο»! Ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος υποχρεώθηκε χτες να κρατήσει «χαμηλούς τόνους», ακριβώς γιατί μόνο για θριαμβολογία δεν προσφέρονται τα ψίχουλα που «θα» μοιράσει η κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά τα διαφημίζει ελλείψει άλλης «κοινωνικής ευαισθησίας» από τώρα. Τα «Νέα», για παράδειγμα, στο κύριο άρθρο τους υποχρεώνονται να επισημάνουν ότι τα μέτρα «αποτελούν μια αρχή, για να συνοδευτούν και από άλλα μέτρα που δεν εξαντλούνται σε ετήσιες ενισχύσεις, αλλά θα επεκτείνονται σε αναπτυξιακά προγράμματα που θα διασφαλίζουν και τη σταθερή πορεία εξόδου από καταστάσεις ανέχειας». Επίσης η «Καθημερινή» χαρακτηρίζει «πενιχρή» τη δέσμη μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση, η οποία «απέχει από τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν και βεβαίως δεν αιτιολογεί την περικοπή των αμυντικών δαπανών». Ο Κ. Σημίτης ήξερε βέβαια από πριν ότι δεν επρόκειτο να ξεγελάσει κανένα με τα μέτρα - απάτη. Αρα χρειαζόταν έναν αντιπερισπασμό και επέλεξε την επίθεση κατά του ΚΚΕ, φυσικά όχι μόνο γι' αυτό...

Περισσεύουν μόνο υποκρισία και απάτη

«Οποιος έχει γνώση, θα θυμηθεί ότι ακριβώς την ίδια πολιτική ακολούθησε και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της κ. Θάτσερ στις αρχές της δεκαετίας του 1990». Οχι, ο σχολιασμός αυτός των προχτεσινών μέτρων - απάτη δεν ανήκει σε κάποιο αντινεοφιλελεύθερο κόμμα ή πρόσωπο. Εγινε από τον τομέα υγείας - πρόνοιας της ΝΔ! Και, βέβαια, αποτελεί απίστευτη ξεφτίλα για το ΠΑΣΟΚ να φτάνει στο σημείο να κατηγορείται από τη ΝΔ ως θατσερικό κόμμα, αλλά από την άλλη η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να παρουσιάζεται πιο «ευαίσθητη κοινωνικά», απλούστατα γιατί στηρίζει την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Τα ίδια ψίχουλα υπόσχεται στα εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, ενώ παρουσιάζει ως «καινούριο» την παράδοση της πρόνοιας στη φιλανθρωπία των επιχειρηματιών! Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και ΝΔ δεν μπορούν να εξωραΐσουν την απάνθρωπη και βάρβαρη πολιτική τους με τρύπια «δίχτυα» και τερατώδη ψέματα. Το μόνο που τους περισσεύει, με αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν, είναι η υποκρισία και η απάτη.

Πίσω από την επίδειξη πυγμής

Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι κάθε φορά που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και απειλείται από «κοινωνικές εκρήξεις» και σκληρούς λαϊκούς αγώνες, τότε κτυπά κατευθείαν «στην καρδιά»: Το ΚΚΕ. Το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης προσέφυγε αναίτια και συστηματικά στον αντικομμουνισμό επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, πράγμα που γνωρίζει πολύ καλύτερα από κάθε άλλον. Πραγματικά, τον τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι «δεν του βγαίνει» η νεοφιλελεύθερη διαχείριση, γεγονός που έχει προκαλέσει την «γκρίνια» της ηγεσίας του ΣΕΒ και κύκλων της οικονομικής ολιγαρχίας, οι οποίοι αρχίζουν να αμφισβητούν ανοιχτά τη διαχειριστική ικανότητά του. Ξαφνικά ανακαλύπτονται «μαύρες τρύπες» στα δημοσιονομικά, οι οποίες βέβαια δε συγχωρούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Λόγω και της διαφαινόμενης ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν «παγώσει» οι ιδιωτικοποιήσεις και ενώ θέλει να ξεπουλήσει τα πάντα δεν μπορεί (ΟΤΕ, «Ολυμπιακή» κ.ο.κ.). Επίσης, η μοιρασιά και η ανακατανομή των δαπανών συναντά αντιδράσεις και μέσα στην κυβέρνηση, γεγονός που προκαλεί και εσωκομματική αμφισβήτηση και επιζήμιους κραδασμούς. Από την άλλη γίνεται φανερό σε περισσότερους ότι τα «μεγάλα έργα» (αεροδρόμιο Σπάτων, Αττική Οδός, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.) είναι υποθηκευμένα στις πολυεθνικές και σε καμία περίπτωση «δεν ανήκουν στο λαό». Μετά από όλα αυτά, κάπου ο Κ. Σημίτης θέλει να αποδείξει ότι τα καταφέρνει και αυτό δεν είναι άλλο από την επίδειξη πυγμής ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Αυταπατάται. Εκείνο που καταφέρνει είναι να δείχνει τον πανικό του.

«Συνοροφύλακες» στη Μελούνα...

Επιχειρησιακό χαρακτήρα, με κύριο στόχο τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, αποκτούν όλες οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών. Το είπε, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο νέος αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θ. Δαλαμαγκίδης, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να βάλει την αστυνομία στο «κυνήγι των μεταναστών». Μαζί με τους αστυνομικούς στο «κυνήγι των μεταναστών» θα πάρουν μέρος και οι συνοροφύλακες που θα προσληφθούν μέχρι τέλος τους χρόνου. (Τώρα γιατί εξακολουθούν να τους χαρακτηρίζουν «συνοροφύλακες» τη στιγμή που θα εργάζονται στα ενδότερα της χώρας, είναι ένα θέμα. Εκτός κι αν οι κυβερνώντες δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι τα σύνορα της Ελλάδας επεκτάθηκαν και, από τις αρχές του περασμένου αιώνα, δε βρίσκονται στη Μελούνα της Ελασσόνας...). Για το σκοπό αυτό - όπως είπε ο Θ. Δαλαμαγκίδης - θα συγκροτηθούν ειδικά τμήματα συνοροφυλάκων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας. Ενα απ' αυτά, με δύναμη 60 ατόμων, θα εδρεύει στον Τύρναβο, όπου, ως γνωστόν, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι, όπως είχε δηλώσει στη Λάρισα ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κάποιοι από τους 900 συνοροφύλακες που θα προσληφθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων...

Υπέρ Γιωργάκη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάποιος από τους συνδαιτυμόνες του τελευταίου «αντιστασιακού τραπεζώματος» της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ - «εξπέρ» στις «κουταλοπιρουνιές» έχουν γίνει οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος - πρότεινε να «βάλουν στην άκρη» τον Σημίτη για ν' αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις προσεχείς εκλογές ο Γ. Παπανδρέου.

Ερώτημα πρώτον: Γιατί οι προτείνοντες, που θεωρούνται «τουρκοφάγοι», θέλουν για αρχηγό έναν κατ' εξοχήν «φιλότουρκο»;

Απάντηση: Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η «κουτάλα της εξουσίας», δε «στέκονται» σε «λεπτομέρειες»...

Ερώτημα δεύτερον: Μπορεί ο Γιωργάκης του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει στις εκλογές τον Κωστάκη της ΝΔ;

Απάντηση: Εξαρτάται, ποιον από τους δύο θα προτιμούν τότε οι Αμερικανοί...

Τα «ψίχουλα»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προχτές, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ανακοινώνοντας το «κοινωνικό πακέτο μέτρων» για την ανακούφιση των εκατομμυρίων Ελλήνων που βιώνουν με τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, θυμήθηκε - και ανέφερε μόνο μια φορά - τη λέξη «σοσιαλιστική κυβέρνηση»! Στην προσπάθειά του να μας πείσει για την «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησής του, απέναντι στους φτωχούς, τους πεινασμένους και τους εξαθλιωμένους, ανακοίνωσε περιχαρής πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση ενός ποσού 550-600 δισ. δραχμών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, των φτωχών, των πεινασμένων και των κοινωνικά εξαθλιωμένων. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει, πως σ' αυτά τα 550-600 δισ. δραχμές δεν περιλαμβάνονται τα κονδύλια για κοινωνικούς σκοπούς, που διατέθηκαν φέτος.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο η κυβέρνηση γνωστοποίησε - στην αρχή παρασκηνιακά και στη συνέχεια επίσημα - την απόφασή της να περικόψει τις στρατιωτικές και άλλες δαπάνες, ώστε να εξοικονομήσει συνολικά 4 τρισεκατομμύρια δραχμές, για να ενισχύσει την κοινωνική της πολιτική. Με βάση τις χτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είναι φανερό πως το μισό τρισεκατομμύριο που αποφάσισε να διαθέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ερχόμενη τριετία, με το «κοινωνικό πακέτο» για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας, αποτελούν «ψίχουλα» μπροστά σ' αυτά που θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο για να «ζεσταθούν» οι τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

... και οι μποναμάδες

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εξάντλησε τις προχτεσινές του δηλώσεις για να εκφράσει την «κοινωνική της ευαισθησία» και να προπαγανδίσει το πώς θα κατανεμηθεί το μισό τρισεκατομμύριο (που περιλαμβάνεται το «κοινωνικό πακέτο»), τίθεται εύλογα το εξής ερώτημα: Τι θα γίνουν τα άλλα 3,5 τρισ. δραχμές που αποφάσισε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση με την περικοπή των στρατιωτικών και άλλων δαπανών (απόφαση που «έβγαλε από τα ρούχα του» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και άλλα στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης»);

Τα πράγματα είναι απλά. Θα πάνε στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, με τη μορφή φοροαπαλλαγών, κρατικών επιχορηγήσεων και άλλων προνομίων, με πρόσχημα την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», της «παραγωγικότητας» της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, η κυβέρνηση Σημίτη δίνει ψίχουλα στους φτωχούς και πεινασμένους και μποναμάδες στους μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί σ' αυτούς στηρίζεται και στηρίζει τις ελπίδες για τη... σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Αυτός είναι ο... «εκσυγχρονισμένος σοσιαλισμός»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκτός της «νομιμότητας»

Ποιο, άραγε, είναι το καταλληλότερο μέγεθος, για να μετράει κανείς τη δημοκρατία; Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα σε δολάρια! Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Το είπε ανερυθρίαστα χτες στη Βουλή ο Κ. Σημίτης. Ιδού η χαρακτηριστική φράση: «Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και κοινωνικό κράτος, το μέσο ετήσιο εισόδημα του Ελληνα πολίτη είναι 12.000 δολάρια περίπου. Στις γειτονικές χώρες, που ακολούθησαν τα πολιτικά και κοινωνικά πρότυπα του ΚΚΕ, το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι 1.800 δολάρια, δέκα φορές χαμηλότερο. Αυτό τα λέει όλα. Αυτό μιλάει για τη δημοκρατία...»!

Ο πρωθυπουργός δεν είναι απλά ανιστόρητος, όπως φάνηκε από τις προβοκατόρικες συγκρίσεις, που έκανε ανάμεσα στα χειμερινά ανάκτορα της Πετρούπολης και το υπουργείο Εργασίας. Πάνω απ' όλα, είναι αμετανόητος αντικομμουνιστής και δηλωμένος εχθρός των λαϊκών δικαιωμάτων και αγώνων. Γι' αυτό, μεταξύ άλλων, δε διστάζει να μετράει τη δημοκρατία με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, ένα απατηλό μέγεθος που προκύπτει από το μέσο όρο του εισοδήματος του Λάτση και του άνεργου στο Πέραμα! Ο επιτηδευμένα «αφελής» συλλογισμός του πρωθυπουργού έχει ως εξής: Αφού έχουμε κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο από τα γειτονικά κράτη - πράγμα που δεν υφίστατο, βέβαια, επί υπαρκτού σοσιαλισμού, συμβαίνει μετά από 11 χρόνια καπιταλιστικής κυριαρχίας - έχουμε ευημερία, άρα όλα τα άλλα, άρα και η δημοκρατία, είναι περίπου περιττά! Η προέκταση της βαθιά αντιδημοκρατικής σκέψης του Κ. Σημίτη είναι ολοφάνερη: Οταν το σύστημα εξασφαλίζει «υψηλό βιοτικό επίπεδο», δε δικαιολογούνται και δε νομιμοποιούνται λαϊκοί αγώνες! Στη χειρότερη περίπτωση, οι αγώνες πρέπει να γίνονται με βάση ...το Σύνταγμα και τους ...νόμους!

Η τελευταία αυτή αναφορά του πρωθυπουργού δεν έγινε τυχαία. Γιατί, απλούστατα, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, οι αγώνες των εργαζομένων είναι στην πραγματικότητα απαγορευμένοι, άσχετα αν σε ...φιλοσοφικό επίπεδο επιτρέπονται! Γι' αυτό τα δικαστήρια, που κρίνουν με βάση τη «νομιμότητα», σχεδόν πάντα βγάζουν παράνομο το δικαίωμα της απεργίας. Η «νομιμότητα» ετοιμάζεται να επιβάλει την απαγόρευση των διαδηλώσεων ή, στην καλύτερη περίπτωση, «κατά μόνας» και από το πεζοδρόμιο! Η «νομιμότητα» στοχεύει κατ' ουσίαν στην κατάργηση του ίδιου του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Η «νομιμότητά» τους επιτάσσει τη σύλληψη και με συνοπτικές διαδικασίες καταδίκη οποιουδήποτε θεωρηθεί «ύποπτος» για τη διατάραξη της τάξης («τρομονόμος»). Η «νομιμότητα» μπορεί να γεμίσει από τη μια στιγμή στην άλλη τη χώρα με «αγροτοδικεία», «μαθητοδικεία», κ.ο.κ. Με λίγα λόγια, η «νομιμότητά» τους δε νομιμοποιεί, παρά μόνο τη δικτατορία της πλουτοκρατίας.

Το αναθεωρημένο Σύνταγμα, που ψήφισαν χτες τα δύο μεγάλα κόμματα, ενισχύει αυτή τη νομιμότητα και, ταυτόχρονα, βέβαια γίνεται ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα. Οταν ο Κ. Σημίτης διακήρυσσε υποκριτικά χτες ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος «επιδιώξαμε πρώτα απ' όλα τη διεύρυνση και την επαύξηση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων», εννοούσε βέβαια τα «ιερά» δικαιώματα της αστικής τάξης, με κυρίαρχο αυτό της ατομικής ιδιοκτησίας. Διόλου τυχαία τον χειροκρότησε ο Κ. Καραμανλής: «Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και, στην ουσία, τις πάγιες επιλογές της ΝΔ. Καλωσορίσατε, έστω και αργά, κύριε πρωθυπουργέ»!

Συμπερασματικά, η δημοκρατία τους δε νομιμοποιεί - ούτε θα μπορούσε, βέβαια - τους αγώνες του λαού, για να μπορέσει να διαφεντεύει τις τύχες και το μέλλον του. Ομως, δεν πρόκειται, βέβαια, να πάρει την «άδειά» τους για να γίνει κυρίαρχος, γκρεμίζοντας το σάπιο καθεστώς τους και οικοδομώντας την κοινωνία που του αξίζει.

Υποψήφιος για υπουργιλίκι

Γρηγοριάδης Κώστας

Κι, όμως, υπήρξε κόμμα, που βρήκε θετικά τα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης κατά της φτώχειας: Το κόμμα Αβραμόπουλου! Ο επίδοξος Μεσσίας, σε χτεσινή του δήλωση, είπε ότι επειδή «αυτός δεν αντιδρά με τη γνώριμη μεμψιμοιρία που διακρίνει κυρίως την αντιπολιτευτική γενικότερα στάση όλων εκείνων που δε βλέπουν πίσω από κάθε τι και την καλή του πλευρά», γι' αυτό έκρινε θετικά τα μέτρα και, μάλιστα, είπε ότι «θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από πάρα πολύ καιρό». Πρόταση δική μας: Ας τον προσέξει καλύτερα ο Κ. Σημίτης στον επόμενο ανασχηματισμό... Γιατί αν περιμένει να γίνει αρχηγός κόμματος, μάλλον θα απογοητευτεί.

90χρονος υπονομευτής

Πρόστιμο σε ενενηντάχρονο επιβάτη επέβαλαν οι σεκιουριτάδες του ΟΑΣΘ, γιατί ο υπερήλικας αναζήτησε να αγοράσει εισιτήριο από άλλον επιβάτη εντός του λεωφορείου. Οι... άτεγκτοι ελεγκτές του Οργανισμού μόλις διαπίστωσαν, στη διάρκεια προχτεσινής τους εξόρμησης, ότι ο 90χρονος δε διέθετε εισιτήριο, άρχισαν να τον αντιμετωπίζουν σαν τον μεγαλοπαραβάτη, που εξαιτίας του - όπως και των ομοίων του - ο ΟΑΣΘ χάνει δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Ο γεράκος τους ζήτησε να δείξουν κατανόηση, καθώς κοντά στη στάση που επιβιβάστηκε δεν υπήρχε περίπτερο για να αγοράσει μια δέσμη εισιτηρίων. Σημειώνεται ότι σε πολύ λίγα σημεία της πόλης μπορεί να αγοράσει κανείς εισιτήρια για τα αστικά.

Ωστόσο, πιστά στο καθήκον τα ελεγκτικά όργανα αγνόησαν τις εξηγήσεις του 90χρονου και του επέβαλαν το πρόστιμο, χωρίς να χρειαστεί να τον συλλάβουν, αφού για καλή του τύχη ο υπερήλικας τη μέρα εκείνη είχε μαζί του ταυτότητα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, μόνο την πρώτη μέρα των εξορμήσεων των ελεγκτών του Οργανισμού, με τη συνοδεία σεκιουριτάδων επιβλήθηκαν σε επιβάτες των λεωφορείων πενήντα πρόστιμα. Οπως είπε ο διευθυντής του ΟΑΣΘ, σε ανάλογους ελέγχους που έγιναν τον προηγούμενο μήνα είχαν επιβληθεί συνολικά 200 πρόστιμα. «Υπήρχε (χωρίς τους σεκιουριτάδες) μια ελαστικότητα από τους ελεγκτές», σχολίασε ο διευθυντής του Οργανισμού. Τελικά, ο επιβλέπων του επιβλέποντος στον ΟΑΣΘ, στο κυνήγι των 90χρονων, που... χρεοκόπησαν τον Οργανισμό!

ΑΪ χάσου μπαγαπόντη!

Η «αρωγή» του

δέκα τσιγάρα,

μισό πακέτο

την κάθε μέρα,

μπας και τα «μέτρα» του

κάνω γαργάρα,

και δε σηκώσω

πάλης παντιέρα!

*

Οι «παροχές» του

κόκαλο σκέτο,

ένα γιαούρτι,

μία φραντζόλα

και θέλει χάρη,

ως υποθέτω,

να του χρωστάω

γι' αυτή τη «φόλα»!

*

Η «προστασία» του

πλήρης κομπίνα,

μα και τα ψίχουλα

θα δεις, εντέλει,

στις... 32 του κάθε

μήνα,

ο μπαγαπόντης

θα μου τα στέλλει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ