Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα επόμενα

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή και όπως αποκαλύπτει η «Εκθεση Συμμόρφωσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη τον επόμενο γύρο της επίθεσης. Ετσι, στο πλαίσιο της επόμενης, 4ης «αξιολόγησης», δεσμεύεται να «κωδικοποιήσει» όλη την εργατική νομοθεσία, αλλά και να εξετάσει το ζήτημα της «αντιπροσωπευτικότητας» των οργανώσεων οι οποίες υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Και τα δύο αυτά ζητήματα, μόνο «τεχνικά» δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα. Μέσω της «κωδικοποίησης», η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας σχεδιάζει να δώσει μόνιμο χαρακτήρα σε όλες τις αντεργατικές ανατροπές που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το «τέλος της μνημονιακής εποχής» είναι μια προπαγανδιστική φούσκα. Παράλληλα, με το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας, θα επιχειρηθεί να παγιωθούν και να ενισχυθούν τα εμπόδια στην επεκτασιμότητα και γενική ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κυρίως κλαδικών που ενδεχομένως να υπογραφούν από εδώ και πέρα. Επομένως, κυβέρνηση, κεφάλαιο και κουαρτέτο φροντίζουν από τώρα να παραμείνουν ανέγγιχτα και να θωρακιστούν παραπέρα ο «νόμος και η τάξη» που επιβλήθηκαν στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, δίνοντας πέρα από κάθε αμφισβήτηση και αμφιβολία το στίγμα της «επόμενης μέρας» για το λαό.

Συλλαλητήρια...

Πολύ μελάνι χύνεται από την περασμένη Κυριακή για το πόσοι και ποιοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αν δικαιούται κάποια πολιτική δύναμη να το προσεταιριστεί και άλλα παρόμοια. Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες ορισμένων εκ των διοργανωτών, που αποχώρησαν από τη «συντονιστική επιτροπή» λίγες μέρες πριν το συλλαλητήριο και καταλογίζουν στους υπόλοιπους σχέσεις και επαφές με συγκεκριμένα κόμματα και επιχειρηματίες, που λέγεται ότι χρηματοδότησαν την όλη εκδήλωση. Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι «καμιά νέα δεξιά δεν γεννιέται από το συλλαλητήριο» κι ότι αντίθετα σ' αυτό συμμετείχε ο «πολύχρωμος διακομματικός λαός του "όχι" στο δημοψήφισμα του Ιούνη του 2015, που είναι ακέφαλο». Τέλος, με έμφαση γράφεται ότι το συλλαλητήριο θύμισε την «πάνω πλατεία» των «αντιμνημονιακών» συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα, με δεδομένο μάλιστα ότι η πρωτοβουλία εμφανίζεται να ανήκει σε μια ομάδα που σχηματίστηκε με τέτοια συνθήματα εκείνη την εποχή, όπως και σε οπαδούς της «Σπίθας».

... για κάθε χρήση

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν ανοιχτά στο συλλαλητήριο και ότι ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου - άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι» και πως «δρα υποστηρικτικά κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό», εύκολα αντιλαμβάνεται ότι το συλλαλητήριο εκτέλεσε ήδη εν πολλοίς την αποστολή του: Το πραγματικό διακύβευμα, που κρύβεται πίσω από την ονοματολογία και πλαστές διαχωριστικές γραμμές, θολώνει ακόμα περισσότερο, όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του «πατριωτισμού» και μέσα σ' αυτό το κλίμα προωθούνται λύσεις και διευθετήσεις στα Βαλκάνια που ξεπερνούν κατά πολύ τη διαμάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ, και τις οποίες σύντομα θα βρουν μπροστά τους ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής...

Διαβεβαιώσεις

Το πρωί στήνουν καβγάδες για το όνομα της ΠΓΔΜ στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και το απόγευμα βάζουν τα «μαχαίρια στα θηκάρια» και μοιράζουν διαβεβαιώσεις, εντός και εκτός, ότι οι στρατηγικοί στόχοι και τα «οράματα» του κεφαλαίου είναι αδιαπραγμάτευτα. Ο λόγος για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ΝΔ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προχτεσινή παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά και του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο Ν. Παππάς εκθείασε τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή και μεταξύ άλλων είπε, δείχνοντας προς Σκόπια μεριά: «Τώρα που οι δυνατότητες είναι μπροστά μας, να το αισθανθούμε και οι ίδιοι, ότι και η Ελλάδα, και η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αν ανοίξει την περπατησιά της και τον βηματισμό της και προς το Βορρά και παίξει αυτόν τον ιδιαίτερο στρατηγικό ρόλο». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος σημείωσε πως «θέλουμε ισχυρή και δυναμική παρουσία των ΗΠΑ και των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία», ώστε το 2018 να είναι «ένα έτος - κλειδί, ένα έτος - σταθμός για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (...) ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή, με μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα, έτσι όπως διαμορφώνεται στη γειτονιά μας, στη Ν/Α Ευρώπη, αλλά και ανατολικότερα της Ελλάδας». Ομολογούν δηλαδή και οι δυο τη δέσμευση των κομμάτων τους στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, με τους οποίους συνδέονται άρρηκτα και τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Πλευρά αυτών των σχεδιασμών είναι και η διευθέτηση των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, για την οποία, κατά τα άλλα, εθνικιστές και κοσμοπολίτες τσακώνονται και κάνουν φασαρία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Καταργούνται οι έκτακτοι νόμοι του Βίσμαρκ κατά των σοσιαλιστών στη Γερμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα νομιμοποιείται έπειτα από 12 χρόνια παρανομίας.

1918 Το 3ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ επικυρώνει τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και καταπιεζόμενου λαού.

1919 Οι αντιπρόσωποι της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού αποφασίζουν τη συγκρότηση της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ).

1925 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

1945 Εκατό χιλιάδες λαού της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο ενάντια στις παραβιάσεις των λαϊκών ελευθεριών και την τρομοκρατία, για πραγματική δημοκρατική, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και τιμωρία των δωσίλογων.

1952 Αμνηστεύονται τα στελέχη του ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών), που στις 31 Μάη 1951 είχαν προβεί σε στρατιωτικό κίνημα, το οποίο ακυρώθηκε εν τη γενέσει του έπειτα από παρέμβαση του στρατάρχη Παπάγου.

1966 Απεργιακό κύμα απλώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου, οι αρτεργάτες, οι κτηνίατροι, οι γεωπόνοι, οι δασοπόνοι, οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

1968 Ολοκληρώνεται η επιτόπια έρευνα αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στα στρατόπεδα της Γιούρας και της Λέρου. Η αντιπροσωπεία έδωσε στη δημοσιότητα μακροσκελέστατη και λεπτομερή έκθεση για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των εξόριστων, τα βασανιστήρια και το γενικότερο τρομοκρατικό κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα.

1971 Ο Ιντι Αμίν Νταντά καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στην Ουγκάντα, ανατρέποντας τον Πρόεδρο Ομπότε.

1972 Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ανακοινώνει την εγκατάσταση στην Ελλάδα μόνιμων ιδιόκτητων αμερικανικών βάσεων για την εξυπηρέτηση των ναυτικών μονάδων του 6ου στόλου.

1972 Ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκε και συνελήφθη στις ζούγκλες της αμερικανικής νήσου Γκουάμ ο 56χρονος πια λοχίας του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού Σοΐτσι Γιοκόι, ο οποίος παρέμενε στη θέση του, μη αντιλαμβανόμενος τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1982 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Σουσλόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1954 - 1982).

1985 Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΔΑ.

2011 Μαζικές διαδηλώσεις ξεσπούν στην Αίγυπτο, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του Προέδρου της χώρας Χ. Μουμπάρακ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ