Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να βρει τοίχο η συκοφαντία

«Τα σκουπίδια πνίγουν τη χώρα», «Θολώνει το τουριστικό πρόσωπο της Ελλάδας», «στο έλεος των σκουπιδιών η Αθήνα», «πνίγεται η Αττική», «απέραντη χωματερή το Λεκανοπέδιο», «απειλείται η δημόσια υγεία...»: Τα ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ για την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ δείχνουν ότι αρχίζουν να «γκαζώνουν» τα προπαγανδιστικά επιτελεία, για να συκοφαντηθεί άλλος ένας δίκαιος αγώνας. Επιπλέον, δείχνουν ότι η αστική τάξη είναι έτοιμη να λοιδορήσει κάθε εργατικό - λαϊκό αγώνα που οργανώνεται σε αυτές τις συνθήκες. Η αλήθεια, λοιπόν, που κανένα από αυτά τα ρεπορτάζ δεν αποτυπώνει, είναι ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν ένα δίκαιο αίτημα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οτι τα όποια προβλήματα δεν οφείλονται στον αγώνα των εργαζομένων, αλλά στο γεγονός ότι μερικές χιλιάδες απολύονται με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προκατόχων της. Οτι η ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας υποβαθμίζεται όχι από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, από την τεράστια ανεργία, τις απολύσεις, την απληρωσιά, τη μερική απασχόληση ή τις ολιγόμηνες συμβάσεις και από τη διαρκή ανασφάλεια. Τα αστικά προπαγανδιστικά επιτελεία, που βγάζουν αφρούς για κάθε λαϊκό αγώνα, από τους αγρότες και τους ναυτεργάτες, μέχρι τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στον τουρισμό κ.α., επιχειρούν και πάλι να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ομως, τα δίκαια αιτήματα «όχι απολύσεις - μόνιμη και σταθερή δουλειά», αφορούν όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και γι' αυτό πρέπει με την ένταση της πάλης να ακυρωθεί κάθε τέτοια προσπάθεια διάσπασης και συκοφάντησης.

Δεν προλαβαίνουν

Φιέστα για τα 70 χρόνια από το σχέδιο Μάρσαλ διοργανώνει τη Δευτέρα το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής"» της ΝΔ, με ομιλητές τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ. Προηγήθηκε, στις 8 Ιούνη, ανάλογη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η κυβέρνηση και η πρεσβεία των ΗΠΑ, με κεντρικούς ομιλητές τον πρέσβη Τζ. Πάιατ και τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, για τα 70 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα του αμερικανικού Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC), που, ως τμήμα της πρεσβείας, προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα και στην περιοχή. Στο ενδιάμεσο, στις 13/6, έκανε και η πρεσβεία τη δική της ...γιορτούλα, με κεντρικό ομιλητή τον Πάιατ, και παριστάμενους, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον υφυπουργό Τ. Κουίκ, ενώ τη ΝΔ εκπροσώπησαν οι αντιπρόεδροι Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης. Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιες εκδηλώσεις αξιοποιούνται για να «ξεπλυθεί» ο ρόλος που έπαιξε διαχρονικά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στην Ελλάδα, οι συμβολισμοί τους διαχέονται κυρίως προς το μέλλον, όπου τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου κινούνται στις ίδιες ράγες με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή. Επομένως, τα συμφέροντα που διακυβεύονται για το κεφάλαιο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ δεν προλαβαίνουν να οργανώνουν και να συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με τον Αμερικανό πρέσβη...

Ψυχολογία...

Δεν έκρυβε χτες τη χαρά του αρθρογράφος της «Καθημερινής» για όσα άκουσε, συνομιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ με την αντιπρόεδρό του, αλλά και με εκπροσώπους «γνωστών κολοσσών», μετά και από τις συναντήσεις που είχαν επιχειρηματίες από την Ελλάδα με τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης, που περιοδεύει στις ΗΠΑ. Το «κλίμα» και η «εικόνα» της Ελλάδας αλλάζει, έγραψε, προσθέτοντας ότι η οικονομία είναι... ψυχολογία. Βέβαια, λίγες γραμμές παρακάτω, φρόντισε να θυμίσει το πού βασίζεται η «καλή ψυχολογία» των επενδυτών: «...είναι η κατάλληλη στιγμή να προβάλλουμε τις πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας που συνθέτουν ένα πιο φιλικό για τις επενδύσεις περιβάλλον, όπως το χαμηλό εργατικό κόστος σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, την τεράστια πτώση στις τιμές των ακινήτων, όπως και τη γεωγραφική μας θέση ως μέλος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο». Να, λοιπόν, τι εννοούν κυβέρνηση κι εγχώριο κεφάλαιο, όταν μιλούν για «φιλικό επενδυτικό κλίμα». Στη βάση της διαμόρφωσής του βρίσκεται το τσάκισμα της εργατικής δύναμης και η αξιοποίηση της «γεωστρατηγικής θέσης» της χώρας για τα ενεργειακά και άλλα σχέδια των επιχειρηματικών «κολοσσών». Και, παράλληλα, επειδή «το θέμα είναι να μη βγάλουμε μόνοι τα μάτια μας αλλά να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς παλινδρομήσεις», τα καλά λόγια για την κυβέρνηση συμπληρώνουν οι παραινέσεις για χαμηλότερη φορολογία στους καπιταλιστές, που αποτελεί άλλωστε και στόχο της ίδιας.

Την μπουκιά από το στόμα

«Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ' όσα αναμέναμε. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο για την προσωπική μου σχέση με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει "άνεση", εκτίμηση και εμπιστοσύνη». Αυτά δήλωνε τις προάλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ολα κι όλα! Η αλήθεια να λέγεται! Και την λένε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει μια χαρά τη «βρώμικη δουλειά» για το κεφάλαιο. Τα εύσημα του προέδρου της Κομισιόν δεν είναι βέβαια τα πρώτα, αλλά συνέχεια σε μια σειρά από «μπράβο» που έχει εισπράξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από αξιωματούχους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, απ' τους εγχώριους βιομήχανους και πάει λέγοντας... Τα εύσημα αυτά περιφέρει η κυβέρνηση, για να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανταγωνιστικά προς τη ΝΔ, κομπάζοντας ότι της «πήρε την μπουκιά απ' το στόμα»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1848 Η εργατιά του Παρισιού εξεγείρεται ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης (23-26/6/1848). Οι εργάτες στήνουν οδοφράγματα, στα οποία υψώνουν κόκκινες σημαίες με τα συνθήματα «Ψωμί ή μολύβι», «Δικαίωμα εργασίας», «Ζήτω η κοινωνική δημοκρατία» κ.ά. Στις οδομαχίες που ακολούθησαν, 40-45.000 εργάτες συγκρούστηκαν με σχεδόν 250.000 στρατού και εθνοφρουράς και παρά την ηρωική τους στάση, η εξέγερση καταπνίγηκε στο αίμα. Σχεδόν 20-25.000 εργάτες συνελήφθησαν, ενώ 3.500 εξορίστηκαν σε απομακρυσμένες αποικίες της Γαλλίας. Στην ήττα των εργατών του Παρισιού συνέδραμαν το γεγονός ότι η εξέγερση δεν γενικεύτηκε και στην υπόλοιπη χώρα, οι ταλαντεύσεις των μικροαστικών στρωμάτων και η παθητική στάση που επέδειξαν οι αγρότες.

1901 Πεθαίνει ο σατιρικός ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος.

1931 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη Σύνδεσμος Φίλων της ΕΣΣΔ.

1933 Τριακόσιες εργάτριες του 5ου εργοστασίου υφαντουργίας του Ρετσίνα στο Φάληρο κατεβαίνουν σε απεργία με αιτήματα την αύξηση των μισθών, το σταμάτημα των προστίμων και την εφαρμογή του 8ώρου. Τις επόμενες 5 μέρες η απεργία επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα υφαντουργεία, ενώ έληξε μετά από 27 μέρες, με τις απεργούς να πετυχαίνουν αυξήσεις 10% στα μεροκάματα.

1941 Με απόφαση του Συμβουλίου Επιτρόπων του Λαού της ΕΣΣΔ και της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), συγκροτείται το Στρατηγείο της Ανώτατης Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.

1944 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες χτυπούν το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι φυματικοί και το προσωπικό του σανατορίου διεκδικούσαν τη βελτίωση του συσσιτίου και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και την κατάπαυση της τρομοκρατίας. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό πολλών, ενώ 300 φυματικοί πιάστηκαν και κλείστηκαν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», απ' όπου απελευθερώθηκαν μετά από τη λαϊκή κατακραυγή και κινητοποίηση.

1944 Ξεκινά μεγάλη επίθεση του Κόκκινου Στρατού στην κατεχόμενη από τους ναζί Λευκορωσία.

1983 Η κυβέρνηση της ΟΔ Γερμανίας (Δυτικής) ανακοινώνει ότι θα δώσει χρηματικό «δώρο» ύψους 10.500 μάρκων σε όποιον ξένο εργάτη αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα του.

1996 Πεθαίνει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και τρεις φορές πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

2005 Πεθαίνει ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ