Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδικία...

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κι απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γ. Κατάινεν, ανέφερε: «Για να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις, το ταμείο Γιούνκερ πρέπει να στραφεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ύφεση και φτώχεια, μεγαλύτερη ανεργία και αποεπένδυση. Δεν μπορεί στα 64 έργα που έχουν εγκριθεί, να υπάρχει μόνο 1 έργο και μάλιστα μικρό, από τη χώρα μου. Η Ελλάδα έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια από μεγάλη ύφεση και μεγάλη αποεπένδυση. Την ίδια ώρα χρηματοδοτείτε ακριβούς αυτοκινητόδρομους στην πλούσια Γερμανία, στην πλούσια Ολλανδία - και μάλιστα στις πλουσιότερες περιοχές αυτών των δύο χωρών. Σας ασκούν κριτική ακόμη και ευρωβουλευτές των δύο αυτών χωρών - Ολλανδοί και Γερμανοί - γι' αυτή την αδικία».

Αδικημένο το κεφάλαιο στην Ελλάδα, λέει ο Παπαδημούλης. Που ως συνεπής πολιτικός του εκπρόσωπος, ζητάει το λόγο απ' αυτούς που καθορίζουν το μερίδιο της «πίτας» που αναλογεί σε κάθε αστική τάξη. Είναι, άλλωστε, εκτεθειμένοι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο εγχώριο κεφάλαιο, στο οποίο υποδεικνύουν το «πακέτο Γιούνκερ» σαν κρουνό απ' όπου θα ρεύσει παραδάκι για τις επενδύσεις του. Τα όσα λέει, όμως, ο Δ. Παπαδημούλης, έχουν και μία ακόμα ανάγνωση καθώς επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο λαός δεν μπορεί να βασίζει καμία ελπίδα σε αναπτυξιακά πακέτα της λυκοσυμμαχίας, ακόμη και χωρίς την «αδικία», προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, σε δράσεις στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δεν πρόκειται να ωφεληθεί στο παραμικρό.

Η φτώχεια... των αστών

«Ολο αυτό το πακέτο της φτώχειας φαίνεται ότι έχει αρχίσει να σταθεροποιείται με τάσεις αύξησης, διότι δεν ανοίγουν καινούργιες δουλειές...», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης, σε προχτεσινή συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε στοιχεία για την «ακραία φτώχεια». Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι έτσι είναι, αφού η προσπάθεια ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσει τη ζωή του λαού, όπως π.χ. λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά αντίθετα ο λαός θα λέει «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Ομως, το πρόβλημα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν είναι ούτε αυτό, ούτε βέβαια το λεπίδι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, οι χιλιάδες απολύσεις, η εργασιακή ζούγκλα, όλα όσα το κεφάλαιο επέβαλε για να θωρακίσει την κερδοφορία του. Το πρόβλημα είναι ότι «το ελληνικό κράτος έχει σοβιετική αντίληψη» (!) και «η οικονομία αλλά και η κοινωνία μας είναι σοβιετικού τύπου», γιατί «δε δίνει διεξόδους επιχειρηματικότητας» στους εξαθλιωμένους! Τώρα, το πού είδε - αυτός και οι υπόλοιποι που διακινούν το εν λόγω παραμύθι - τη σχέση ενός καπιταλιστικού κράτους και μιας μορφής διαχείρισής του με το σοσιαλισμό που είχε εξαφανίσει την ανεργία και τη φτώχεια 80 χρόνια πριν, άγνωστο. Αλλά, όσο να 'ναι, η εν λόγω «επιχειρηματολογία» δείχνει πραγματική... φτώχεια των αστών να δικαιολογήσουν τη βάρβαρη πολιτική τους υπέρ του κεφαλαίου.

Ο γύπες της διαχείρισης δανείων

Δέκα εταιρείες, τράπεζες και funds έχουν προχωρήσει ήδη τις διαδικασίες ή έχουν εκδηλώσει πρόθεση για να αποκτήσουν άδεια διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με στόχο να πάρουν μερίδια από την «πίτα» των 98,5 δισ. ευρώ (τόσο είναι το ύψος τους). Εχει ήδη ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη χωρίς εμπόδια λειτουργία τους. Στο σύνολο των «κόκκινων» δανείων που θα δοθούν στις εταιρείες, στις τράπεζες ή τα funds για διαχείριση είναι και τα δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία μέχρι 140.000 ευρώ, δηλαδή οι λαϊκές κατοικίες. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που δίνει η κυβέρνηση σε τέτοιους επιχειρηματικούς ομίλους για να κερδοσκοπήσουν. Εχει εξομοιώσει το φορολογικό καθεστώς με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μείωσε το κόστος του υποθηκοφυλακείου (από 2.500 σε 20 ευρώ!), ενώ ήδη έχει εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων στην εμπορική τους αξία, στους οποίους μπορούν να προχωρούν από την 1η Ιούνη οι τράπεζες, άλλοι πιστωτές, όπως π.χ. αυτοί που θα διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια. Εκανε τα πάντα ώστε να διευκολυνθεί η ανάθεση της διαχείρισής τους για να βγάλουν σίγουρα κέρδη. Ετσι, από τη μια, ενισχύει απλόχερα αυτά τα τμήματα του κεφαλαίου και, από την άλλη, εκβιάζει τα λαϊκά στρώματα είτε να σφίξουν το ζωνάρι μέχρι ασιτίας για να γλιτώσουν το σπίτι τους ή να το χάσουν από τους γύπες της διαχείρισης των δανείων.

Ενάντια στο λαό

Η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας, Σ. Κεδίκογλου, δήλωσαν χτες: «Η απεργία των λιμενεργατών έχει προκαλέσει χάος με απρόβλεπτες και μεγάλες οικονομικές συνέπειες στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Για μία ακόμα φορά, καταδεικνύεται η παντελής αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης να φροντίσει τα στοιχειώδη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς (...) Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση επί εβδομάδες δεν φροντίζει να προστατέψει τα συμφέροντα της κοινωνίας, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά της». Κόμμα του κεφαλαίου (και) η ΝΔ, όποτε χρειαστεί θα σπεύσει να δείξει τα δόντια της ενάντια στο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, στους αγώνες των εργαζομένων, δίνοντας πάτημα στην κυβέρνηση για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1805 Ο Α' Βερβερικός Πόλεμος με τα κράτη της Μπαρμπαριάς (Βορειοδυτική Αφρική) λήγει με νίκη των ΗΠΑ.

1822 Επειτα από πολύμηνη πολιορκία, η οθωμανική φρουρά της Ακρόπολης παραδίδεται στους επαναστατημένους Ελληνες.

1836 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικομαθηματικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Από αυτόν πήρε το όνομά της η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

1877 Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1915 Γεννιέται ο Καναδοαμερικανός συγγραφέας Σολ Μπέλοου, που το 1976 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1924 Απάγεται και δολοφονείται από τους φασίστες ο Τζιάκομο Ματεότι, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

1924 Ενοπλη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία ανατρέπει την εξουσία των μπέηδων - φεουδαρχών και εγκαθιδρύει αστική δημοκρατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φαν Νόλι.

1940 Μετά από 62 μέρες από την έναρξη των συγκρούσεων και παρά τη συνδρομή γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων, η Νορβηγία παραδίδεται στους Γερμανούς. Την ίδια μέρα, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γαλλίας και της Βρετανίας.

1944 Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους κρανίου τόπο.

1947 Σε ένα άνευ προηγουμένου διήμερο πογκρόμ, συλλαμβάνονται αιφνιδιαστικά στα σπίτια τους 2.613 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά. Οι συλληφθέντες μεταφέρονται στην Ψυτάλλεια και από εκεί στην Ικαρία. Μέσα σε λίγες μέρες, οι εξόριστοι από την πρωτεύουσα ξεπέρασαν τους 7.000 και από την επαρχία τους 8.000.

1971 Οι ΗΠΑ τερματίζουν επισήμως, μετά από 20 χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός σκηνοθέτης Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ