Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γελάνε και οι πέτρες

«Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με αριστερό πρόσημο» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η χτεσινή «Αυγή», προαναγγέλλοντας το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό «εντός του Νοέμβρη». Βάση γι' αυτή την εκτίμηση της εφημερίδας αποτελεί το πόρισμα της λεγόμενης «Επιτροπής σοφών» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Για το τι περιέχει το πόρισμα, γράψαμε αναλυτικά στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη», με τον εύγλωττο τίτλο «Νέο Ασφαλιστικό χωρίς καμιά εγγύηση για τις συντάξεις». Γιατί αυτό είναι το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση: Οι εργαζόμενοι θα ξέρουν τι εισφορές θα καταβάλλουν στο μακρύ εργάσιμο βίο τους, αλλά το αν θα πάρουν σύνταξη και πόση θα εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων και προϋποθέσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία και τα δημοσιονομικά του κράτους. Δηλαδή, η μεταρρύθμιση έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενους νόμους, με τους οποίους το κράτος και οι καπιταλιστές απαλλάσσονταν ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία καταλήγει πλέον να γίνεται ατομική υπόθεση του καθενός. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο πανηγυρίζουν για το πόρισμα ο ΣΕΒ και τα ΜΜΕ που ελέγχονται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, επευφημώντας την κυβέρνηση που προχωράει μεταρρυθμίσεις οι οποίες «θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα». Μετά απ' όλα αυτά, με τους τίτλους της «Αυγής» δικαιούνται να γελάνε και οι πέτρες...

Το «θάψιμο» πάει σύννεφο

Αν υπήρχε χτες και προχτές ένα γεγονός που θα μπορούσε από κάθε άποψη να χαρακτηριστεί «είδηση», αυτό ήταν, χωρίς αμφιβολία, η συμβολική κατάληψη που έκανε το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας και η μαζική συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σ' αυτή. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η συγκεκριμένη κινητοποίηση έγινε με αφορμή το σημαντικότερο ίσως γεγονός την περασμένη Πέμπτη, που ήταν η δημοσιοποίηση του πορίσματος για το Ασφαλιστικό. Σημειώνουμε ότι η προαναγγελία του πορίσματος «έπαιζε» μέσα στα πρώτα θέματα όλων των δελτίων και των εφημερίδων από την Τετάρτη. Ομως, η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ εξαφανίστηκε σχεδόν από παντού. Ελάχιστα ή καθόλου πλάνα προβλήθηκαν στα κανάλια, λίγες, έως καμία, αράδες γράφτηκαν στις χτεσινές εφημερίδες. Τι κι αν πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι όλη τη μέρα από το χώρο των εκδηλώσεων; Τι κι αν δεκάδες σωματεία απηύθυναν χαιρετισμούς και καλέσματα συμμετοχής στα χτεσινά συλλαλητήρια; Η συμβολική κατάληψη στο υπουργείο αποσιωπήθηκε σκόπιμα, επειδή το ΠΑΜΕ δείχνει το δρόμο της ταξικής οργάνωσης, για να απαντηθούν τα βάρβαρα μέτρα. Αυτό θέλει να αποτρέψει συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα και ταυτόχρονα να περνάει την εικόνα ότι ο κόσμος μπορεί να υποφέρει από τα μέτρα, αλλά καταλαβαίνει ότι είναι «αναγκαία» και τα αποδέχεται στωικά, χωρίς αντιδράσεις. Εξ ου και το «θάψιμο» κάθε δραστηριότητας του ΠΑΜΕ.

Καρμπόν εκτιμήσεις

«Αυγή», 15/10/2015: «Θα ήταν βέβαια πολύ πιο εύκολο, πάντα τηρουμένων των αναλογιών, να είχαν γίνει οι απαραίτητες - και δίκαιες - μεταρρυθμίσεις τα χρόνια που η Ελλάδα δεν είχε κρίση, όταν η ανεργία ήταν σε... διαχειρίσιμα επίπεδα, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ήταν στ' αλήθεια στο χείλος του γκρεμού. Τότε οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν τολμούσαν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, αλλά συστηματικά διέλυαν και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Καθημερινή», 16/10/2015: «Το Ασφαλιστικό αποτελεί το κλασικότερο, ίσως, παράδειγμα της καταστροφικής λογικής με την οποία κινήθηκε το ελληνικό πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες. Η λογική αυτή βασιζόταν στην αναβολή λήψης δύσκολων αποφάσεων λόγω πολιτικού κόστους και στην παραπομπή των προβλημάτων στο μέλλον και στους "επόμενους". Φυσικό επακόλουθο είναι, όταν το πρόβλημα καταστεί εκρηκτικό, οι λύσεις να είναι πάντα οδυνηρότερες, όπως συμβαίνει πλέον τώρα. Η ατολμία, το συνεχές ράβε - ξήλωνε και η αναβλητικότητα που επεδείχθη επί τόσα χρόνια στη χαίνουσα πληγή του Ασφαλιστικού, έχουν ως αποτέλεσμα να υιοθετούνται, επί της ουσίας σήμερα, ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια, οι βασικότερες προβλέψεις της μεταρρύθμισης Γιαννίτση, η οποία είχε απορριφθεί εν χορδαίς και οργάνοις. Και μάλιστα σε πολύ χειρότερες συνθήκες, δηλαδή με ανεργία πάνω από 25% και τη μαύρη εργασία σε ανάλογα επίπεδα».

Καρμπόν εκτιμήσεις, καρμπόν δικαιολογίες για το σφαγείο στην Ασφάλιση ως τάχα αναγκαίο κακό. Σύμπνοια των επιτελείων του κεφαλαίου.

Οι ληστές των Ταμείων

Ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με την ηλεκτρονική «Αυγή» 16/10/2015, είπε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο»: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 1% του ΑΕΠ της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα έπρεπε να μεριμνήσει, καθόσον δε γίνεται να επιζήσει ένα σύστημα εάν τα ελλείμματά του διαρκώς μεγεθύνονται». Ενα σύστημα το οποίο, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, πέραν της ακατάσχετης αιμορραγίας που του προκαλεί η ανεργία, ήταν θύμα διαρκούς «ληστείας». Αλήθεια, γιατί δεν κατονομάζει τους ληστές ο υπουργός; Δεν τους ξέρει άραγε; Σίγουρα τους ξέρει. Γιατί, όμως, δεν παίρνει πίσω τα κλεμμένα, να τα αποδώσει στα Ταμεία, παρά μειώνει κι άλλο τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις και αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης; Μα γιατί η κυβέρνησή του και ο ίδιος υπηρετούν τους ληστές. Που δεν είναι άλλοι από τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1760 Γεννιέται ο Γάλλος πρώιμος θεωρητικός του ουτοπικού σοσιαλισμού Ανρί ντε Σεν Σιμόν.

1849 Πεθαίνει ο Γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας Φρειδερίκος Σοπέν.

1860 Γεννιέται ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας.

1864 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η βασιλευομένη δημοκρατία.

1915 Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει την παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την είσοδο της τελευταίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ. Η κυβέρνηση του Α. Ζαΐμη και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αρνούνται, διατηρώντας την «ουδετερότητα» της Ελλάδας στον πόλεμο.

1915 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ.

1938 Πεθαίνει ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β' Διεθνούς Καρλ Κάουτσκι. Μαρξιστής αρχικά, στην πορεία πέρασε στον οπορτουνισμό και έγινε φανατικός πολέμιος της σοβιετικής εξουσίας.

1941 Οι Γερμανοί κατακτητές παίρνουν σκληρά μέτρα για να χτυπήσουν στη γέννησή τους τις πρώτες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες. Κύκλωσαν τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια της επαρχίας Νιγρίτας του νομού Σερρών, συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άρρενες από 15 έως 60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια, έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών.

1947 Η λευκή τρομοκρατία εντείνεται επί κυβέρνησης του Φιλελεύθερου Θ. Σοφούλη. Δέκα εκτελεσθέντες στη Θεσσαλονίκη και άλλος ένας στο Κιλκίς έρχονται να προστεθούν στους ήδη 489 δολοφονηθέντες του αστικού καθεστώτος.

1961 Συνέρχεται το 22ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (17 - 31/10/1961), στο οποίο μεταξύ άλλων επισημοποιείται η ρήξη με το Εργατικό Κόμμα Αλβανίας, που δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Συνέδριο.

1967 Πεθαίνει ο ΕΑΜίτης λογοτέχνης Λέων Κουκούλας.

1967 Συλλαμβάνεται η διάσημη τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ, μαζί με 34 ακόμη άτομα, επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου ενάντια στο Βιετνάμ.

1977 Επιχείρηση Δυτικογερμανών κομάντος πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου της Σομαλίας. Οι κομάντος καταλαμβάνουν ένα απαχθέν αεροπλάνο της «Λουφτχάνσα» και απελευθερώνουν τους 86 επιβάτες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ