Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ανταγωνισμοί...

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις ενώσεις τους για το ποιος θα ηγηθεί στην ιμπεριαλιστική κούρσα, αλλά και ποιος θα προσεταιριστεί συμμάχους, έστω και ευκαιριακούς, στον ανελέητο αγώνα του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Είναι χαρακτηριστική η αρθρογραφία πολλών εφημερίδων από χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ετσι, για παράδειγμα, σε άρθρο του στη «New York Times», το οποίο αναδημοσιεύει η χτεσινή «Καθημερινή», o Roger Cohen γράφει χαρακτηριστικά: «Μια απλή φράση του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, έκανε πρόσφατα Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να ανατριχιάσουν: "Καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αναπτύσσει την πολιτική της ασφάλειας και της άμυνας και μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη δύναμη, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μιας ασφάλειας με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο γείτονά μας"...».

Λέτε γι' αυτό το λόγο ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, ακόμα δεν ανέλαβε καλά καλά τα καθήκοντά του, να άρχισε τις περιοδείες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες άρον άρον;

Η Πανδώρα και τα γονίδια...

Η μυθική Πανδώρα δέχτηκε από τους Ολύμπιους θεούς δεκάδες γαμήλια δώρα, ανάμεσα στα οποία και ένα μυστηριώδες κουτί. Εάν το φημισμένο κιβώτιο, δεν ανοιγόταν ποτέ, τότε το πολύτιμο περιεχόμενό του θα χάριζε αιώνια ευτυχία.... Εάν άνοιγε - όπως και έγινε... σύμφωνα με το μύθο - θα ξεπετάγονταν μυριάδες δεινά για το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπινου είδους, αλλά και η μοναδική παρηγοριά της ελπίδας... Ο μύθος της Πανδώρας εκπληρώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τον αλληγορικό του ρόλο στην περίπτωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος...

Οι πρώτες κλεφτές ματιές των γενετιστών στο συναρπαστικό κόσμο των γονιδίων γέμισαν άλλους με τρόμο και άλλους με ελπίδα. Ομως, το κακό δε βρίσκεται ούτε στα γονίδια, ούτε στις πρωτεΐνες... αλλά στο πώς και από ποιους θα προσεγγιστεί και θα αξιοποιηθεί και ο συγκεκριμένος τομέας γνώσης.

Η κούρσα δρόμου που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο διεθνές δίκτυο γενετιστών και τον πρόεδρο της εταιρίας ΣΕΛΕΡΑ, τον Δρ. Κράιγκ Βέντερ, είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις της ταυτότητας αυτών και κάτω από ποια κίνητρα επιχειρούν το ξεκλείδωμα του μυστηριώδους κουτιού της ζωής...

Το διεθνές δίκτυο επιστημόνων πέτυχε τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος μετά από προσπάθειες χρόνων. Δεν κράτησε τα ευρήματα σε «κλειστό κύκλωμα», ούτε επιχείρησε να εξασφαλίσει πατέντες σε ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας. Προσέγγισε το γονιδίωμα ως «κοινό κτήμα», στο οποίο θα πρέπει να έχει δωρεάν πρόσβαση όλη η ανθρωπότητα.

Η ιδιωτική εταιρία του Δρ. Βέντερ κινήθηκε σε ένα διαφορετικό μονοπάτι στρωμένο από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, πατώντας στα μέχρι τότε ευρήματα του διεθνούς δικτύου επιστημόνων, αλλά και στα συστήματα υπερ-υπολογιστών πολυεθνικών εταιριών. Παρά τις προσπάθειές της, δεν κατάφερε να κερδοσκοπήσει με βατήρα γονιδιακές πατέντες εξαιτίας της ύπαρξης του «αντίπαλου δέους»... Για την ώρα, ο μύθος της παντοδυναμίας των ιδιωτών φαίνεται να καταρρέει...

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πρώτης ανάγνωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι πως έχουμε κοινό το 99,99% του γενετικού υλικού. Επιπλέον, η πολυπλοκότητά μας, σε σχέση με άλλες μορφές ζωής, έγκειται στην ευελιξία και αλληλεπίδραση του γενετικού υλικού και του περιβάλλοντος... Το γονίδιο του καρκίνου των λεμφαδένων, ή της σχιζοφρένειας μπορεί να βρίσκεται σε αρκετούς από εμάς, όμως αυτό δεν αρκεί για την εκδήλωση της νόσου. Τα γονίδια και οι πρωτεΐνες συμπεριφέρονται πιο απρόβλεπτα από τη «σιγουριά» με την οποία χειρίζεται ο μαθηματικός το νόμο των πιθανοτήτων. Ομως και εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί το «κοινό κτήμα της ζωής» σε... γήπεδο του κέρδους!

Φορείς πολυεθνικού μονοπωλιακού ή μικρότερου κεφαλαίου (π.χ. ασφαλιστικές εταιρίες) προφασίζονται πως αγνοούν τις «εκρηκτικές» σχέσεις γονιδίων και πιθανοτήτων... και διενεργούν τεστ DNA σε υπαλλήλους, αποφασίζοντας, ανάλογα με τα αποτελέσματα, εάν και πότε θα τους απολύσουν.

Οσο παραμένουν μεγάλες οι «διαφορές φάσης» ανάμεσα στους ραγδαίους ρυθμούς επίτευξης επιστημονικών και τεχνολογικών έργων και στους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της ταξικής πάλης και της ριζικής αλλαγής των συσχετισμών υπέρ της δύναμης των λαών, τόσο οι κυνηγοί του κέρδους θα ασυδοτούν, δημιουργώντας μέτρα ενός γενετικού «ρατσισμού». Η γνώση, η σύνεση, η δράση και η επαγρύπνηση όλων μας μπορούν να εμποδίσουν γενετικά γκέτο και λέσχες σε μελλοντικές κοινωνίες υπερανθρώπων «εκλεκτού DNA»...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Χαστούκι στον ανορθολογισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανεξάρτητα από τα κρίσιμα ερωτήματα που βάζει για το πώς θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια, αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι ενάντια στον ανορθολογισμό, στη μεταφυσική και τις αντιεπιστημονικές θεωρίες που καλλιεργούσαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια διάφορα κέντρα για λογαριασμό του ιμπεριαλισμού, ο οποίος βολεύεται εξαιρετικά με τέτοια παραμύθια. Είχαμε βαρεθεί, για παράδειγμα, να γεμίζουν τα κεφάλια μας με «πληροφορίες» και «ανακαλύψεις» ερευνητών, σύμφωνα με τις οποίες τάχα η συμπεριφορά, η υγεία, ακόμα και η κοινωνική θέση του καθένα, καθορίζονται από το γονίδιό του! Λόγος δε γίνεται για το ρατσιστικό φασισμό, που προκαθόριζε την «τύχη» των ανθρώπων με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Ομως, η ανάγνωση του «Χάρτη της ζωής» αποδεικνύει ότι όλοι οι άνθρωποι (ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, κλπ.) έχουν κατά 99,99% τον ίδιο γενετικό κώδικα. Το συμπέρασμα είναι προφανές. Αφού όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι από άποψη γονιδιώματος, οι διαφορές μεταξύ τους πρέπει να αναζητηθούν σε συγκεκριμένες κοινωνικές αιτίες και σχέσεις και, συγκεκριμένα, όπως εδώ και 150 χρόνια έχουν «ανακαλύψει» οι θεμελιωτές του μαρξισμού-λενινισμού, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτές οι ταξικές σχέσεις που βασιλεύουν στον καπιταλισμό είναι που θα καθορίσουν αν τα επιτεύγματα της επιστήμης, όπως η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολυεθνικών ή της ανθρωπότητας.

Ποια δημοκρατία;

Σε κάθε ευκαιρία ο Κ. Καραμανλής και τα άλλα στελέχη της ΝΔ επαίρονται για τη δημοκρατικότητα του κόμματός τους με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον άλλο μήνα. Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνθεση του σώματος των συνέδρων, καθώς από τα περίπου 4.000 στελέχη που θα απαρτίζουν το σώμα, μόλις το ένα τρίτο (1.500) είναι εκλεγμένοι από τα μέλη της ΝΔ. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων είναι διορισμένη και συμμετέχει «εξ οφίτσιο». Δεν πρόκειται απλά για ένα χαρακτηριστικό ενός αρχηγικού κόμματος. Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουν για τη δημοκρατία και αφού τη φοβούνται μέσα στο κόμμα τους, είναι φανερό ότι δεν μπορούν να την «εφαρμόσουν» στην οργάνωση της κοινωνίας.

... η περικύκλωση και οι εντάσεις

Πόσο γρήγορα επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ με όλα αυτά; Αρκεί μόνο να θυμίσουμε ένα μικρό απόσπασμα από την απόφαση για το Μέτωπο του 16ου Συνεδρίου. Τονίζει λοιπόν το ΚΚΕ στην απόφασή του: «Οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και με τα όργανα της ΕΕ, μεθοδεύουν και διαμορφώνουν συμμαχίες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που είναι κάτω από τον έλεγχό τους, με στόχο να περικυκλώσουν τη Ρωσία και όποιες χώρες θέλουν να διεκδικήσουν ηγετική θέση στο σύστημα του ιμπεριαλισμού. Θέλουν να σταθεροποιηθεί ο καπιταλισμός στη Ρωσία, χωρίς όμως να γίνει και ηγετική δύναμη στο σύστημα του ιμπεριαλισμού».

Ενώ σε άλλο σημείο της απόφασης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η όξυνση των ανταγωνισμών στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση, οι πολύμορφες εστίες πολέμου, η νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών που ετοιμάζεται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, γιατί ο κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη παγκόσμιας σημασίας εξακολουθεί να υπάρχει, κι από μια άποψη να ενισχύεται».

Ευρω-ζωσμένοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ είδηση από τη Βρετανία, η οποία ως γνωστόν δεν είναι στη ζώνη του ευρώ: Είκοσι διευθυντές πολυεθνικών εταιριών με έδρα τη Βρετανία ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον Τόνι Μπλερ, για να του ζητήσουν να προωθήσει την ένταξη!

Το τι θα απαντήσει στο αίτημα ο Τόνι Μπλερ έχει βέβαια τη σημασία του, αλλά και δεν είναι και το πιο ουσιώδες. Η ουσία βρίσκεται στο ποιοι είναι αυτοί που ζητάνε την ένταξη. Που δείχνει βέβαια και για ποιους είναι φτιαγμένη αυτή η «Ευρωζώνη» και ποιον συμφέρει.

Εχετε δει εσείς πουθενά διαδηλώσεις εργαζόμενων που να απαιτούν την ένταξη στη ζώνη του ευρώ; Οχι βέβαια. Για να παραφράσουμε λοιπόν και γνωστή διαφήμιση: «Είκοσι διευθυντές πολυεθνικών συνιστούν ευρώ. Αυτοί ξέρουν»!

Τώρα, μη φαντάζεστε εσείς ότι ο Μπλερ είναι σε καμιά σύγκρουση με τις πολυεθνικές. Κεντροαριστερός είναι ο άνθρωπος, δεν κάνει τέτοια πράγματα. Απλά έχει άλλες αντιθέσεις να επιλύσει.

Τι να κάνουμε, η πάλαι πότε Αυτοκρατορία έχει τις ιδιαιτερότητές της σε όλα τα πράγματα, εδώ δε θα αποτελούσε εξαίρεση. Ομως τι να κάνουν κι αυτοί, μπήκανε στο χορό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα χορέψουν.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ μετά τη διαβεβαίωση του Ρέππα ότι θα παραμείνει ο πράσινος ανατέλλων ήλιος ως σύμβολο του ΠΑΣΟΚ, γιατί είχαμε στ' αλήθεια μια μεγάλη αγωνία. Οπως είπε, το σύμβολο έχει ριζώσει στη συνείδηση του κόσμου. Τώρα, ως σύμβολο τινος πράγματος, αυτό δεν μπήκε στον κόπο να μας το εξηγήσει.

Εμείς συμφωνούμε πάντως με τη θέση αυτή. Να μην μπερδεύεται ο κόσμος με την ιστορική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Να ξέρει ποιος φταίει για τα χάλια αυτής της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πατριωτικό κάλεσμα

Πατριωτικό κάλεσμα αντίστασης στην πολιτική της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε υπερεθνικούς καπιταλιστικούς μηχανισμούς, πολιτική η οποία πλέον αποκτά και συνταγματική θεμελίωση με την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, απευθύνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις, καλώντας στη σημερινή συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, όπου, επίσης, η ΚΝΕ καλεί τους νέους να δείξουν δυναμικό «παρών». Εξάλλου, σήμερα το πρωί, ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Μια συζήτηση, που γίνεται άρον - άρον, υποβαθμίζοντας τη σημασία του όλου ζητήματος, σε επίπεδο μιας επιμέρους τροπολογίας ενός κάποιου ...νόμου. Η στάση αυτή δεν είναι τυχαία, αντανακλά τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις κυρίαρχες επιλογές και στην κατά καιρούς εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε στο ΝΑΤΟ, αφού έτσι επιτάσσουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα της τάξης την οποία υπηρετούν αυτά τα κόμματα. Το εν λόγω άρθρο αποτελεί τον πυρήνα της αναθεώρησης και με την προωθούμενη αλλαγή θεσμοθετείται η υπεροχή των αποφάσεων, των οδηγιών και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έναντι του ελληνικού Συντάγματος. Δηλαδή, το ελληνικό Σύνταγμα, εάν τελικά περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 28, αποκτά το σπέρμα της αυτοαναίρεσης, καθώς η διαδικασία της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», η οποία πλέον γίνεται και συνταγματική επιταγή, τίθεται υπεράνω Συντάγματος και, συνεπώς, ακυρώνεται σταδιακά η εθνική κυριαρχία.

Γιατί δε νοείται εθνική κυριαρχία, όταν δεν υπάρχει πολιτική κυριαρχία, όταν ο θεμελιώδης νόμος ενός κράτους που είναι το Σύνταγμα τίθεται υπό περιορισμό, στην προκειμένη περίπτωση τίθεται υπό τους περιορισμούς που θέτει η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Την ίδια ώρα, η Βουλή, που συζητάει σήμερα και θα αποφασίσει σχετικά με την εν λόγω αναθεώρηση, στην ουσία, καλείται να ανοίξει το δρόμο για την υποβάθμισή της, αφού η υπεροχή του κοινοτικού Δικαίου θα οδηγήσει, σε τελική ανάλυση, στην κατάργησή της ως νομοθετικού σώματος και στη μετατροπή της σε πρωτοκολλητή των Βρυξελλών.

Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί προσκλητήριο αντίστασης, που ξεκινάει από παλιά και φθάνει πολύ μακριά στο μέλλον. Η αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 28 αποτελεί πρόκληση στην ιστορία και το μέλλον του ελληνικού λαού. Η θεσμοθέτηση της υπονόμευσης της εθνικής ανεξαρτησίας και της εν λευκώ εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι μια υπόθεση, που θα τη βρίσκουμε όλο και περισσότερο μπροστά μας από δω και μπρος. Είναι το γενικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινούνται όλες οι αντιδραστικές ανατροπές που προωθούνται σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και έχουν ως σημείο αναφοράς τις εντολές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και τα αντιδημοκρατικά κατασκευάσματα, όπως είναι η Σένγκεν, που όλα αυτά αποκτούν πλέον χαρακτήρα συνταγματικής επιταγής.

Ο μόνος που μένει έξω από όλα αυτά είναι ο λαός, τον οποίο και κατ' εξοχήν αφορούν. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν έχει ρωτηθεί και δεν έχει τοποθετηθεί με δημοψήφισμα για το αν συμφωνεί με την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του. Ωστόσο, ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους σήμερα με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση και από αύριο, καθώς το θέμα θα είναι έτσι και αλλιώς ανοιχτό και θα το συναντάμε με κάθε ευκαιρία, ενισχύοντας ένα κίνημα ανυπακοής, απειθαρχίας και αντίστασης στις επιλογές της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», την οποία καμία συνταγματική αναθεώρηση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει.

Στο φεγγάρι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα, που στα πλαίσια του ευφυούς καπιταλισμού και της ξεφτίλας της «ελεύθερης αγοράς» άρχισαν οι αγοραπωλησίες οικοπέδων και στη... Σελήνη, ίσως βρει τη λύση και ο κ. Λαλιώτης. Ας πάει να χτίσει εκεί το νέο αεροδρόμιο. Είναι προφανές ότι εκεί δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την οδική πρόσβαση στο... Φεγγαρο-αεροδρόμιο.

Ο «εσωτερικός αντίπαλος» της κυβέρνησης

Τι ζήτησε το ΕΚΟΦΙΝ εγκρίνοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης μέχρι το 2004; Τα αυτονόητα: Αποφασιστικότητα και ταχύτερο ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, ιδίως στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Ταυτόχρονα, «αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, που θα επικεντρώνεται στην περικοπή των τρεχουσών δαπανών και στην εξασφάλιση συγκρατημένης μισθολογικής πολιτικής».

Τι «απάντησε» ο Γ. Παπαντωνίου; «Προσυπογράφω 100% τις συστάσεις του ΕΚΟΦΙΝ. Πρέπει να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια». Και πρόσθεσε: «Τα κείμενα αυτά ενισχύουν εμένα ως υπουργό και την κυβέρνηση συνολικά έναντι των πολλών εσωτερικών αντιπάλων που έχουμε».

Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουν ποιους «εσωτερικούς αντιπάλους» εννοεί ο υπουργός. Δεν εννοεί, βέβαια, την ηγεσία του ΣΕΒ ή της ΝΔ, που αναμασούν τα ίδια και χρησιμοποιούν τις συστάσεις της ΕΕ ή του ΟΟΣΑ ως «ευαγγέλιο». Εννοεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που έχουν πλέον οδηγηθεί σε άθλια κατάσταση πληρώνοντας διαρκώς για την «ανάπτυξη» των υπερκερδών των μονοπωλίων. Σωστά προσδιορίζει τον «εχθρό» της κυβερνητικής πολιτικής ο υπουργός. Ας ετοιμαστεί, λοιπόν, για τις σκληρές ταξικές μάχες που έρχονται, γιατί το μαχαίρι της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας έχει φθάσει στο κόκαλο των εργαζομένων και δεν τους αφήνει περιθώρια να κάνουν άλλο πίσω.

Διαπλοκή και «συκοφαντίες»

Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο γνωστός μεγαλοεκδότης Γ. Μπόμπολας, προκειμένου να αποδείξει ότι «η διαπλοκή δεν τον αγγίζει». Οποιος έχει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, είπε, να το καταθέσει στον εισαγγελέα. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα είναι κοινός συκοφάντης. Είναι πολύ βολική για το σύστημα και τους πολιτικούς και οικονομικούς εκφραστές του η χρησιμοποίηση της δικαιοσύνης ως κολυμβήθρας του Σιλωάμ που θα ξεπλένει τα ανομήματά τους. Ομως η διαπλοκή είναι πρώτα απ' όλα πολιτικό ζήτημα, είναι θέμα σχέσεων εξάρτησης και υποτέλειας ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το πολιτικό προσωπικό της. Σε αυτές τις σχέσεις δεν είναι απαραίτητο να εκβιάζει ο Γ. Μπόμπολας και ο κάθε Μπόμπολας για να «επιτύχει οικονομικά οφέλη», όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Η κυβέρνηση είναι «δική τους» και φροντίζει πάντα να «νομιμοποιεί» τις επιθυμίες και τα συμφέροντά τους και να τα μεταφράζει σε οικονομική πολιτική και μέτρα. Από αυτή την άποψη είναι μέσα στη διαπλοκή, είτε το ομολογεί είτε όχι.

Για να μην ξεχνιόμαστε

Αμεση λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ ζητά ο ΣΥΝ, τονίζοντας σε χτεσινή ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ότι πρέπει να λυθεί άμεσα με κοινή συναίνεση η εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ως προς την ονομασία της γειτονικής χώρας. Συμπληρώνει δε πως «η επίλυση αυτού του προβλήματος με σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής θα ενισχύσει την προσέγγιση των δύο χωρών, για την οποία ο ΣΥΝ έχει συμβάλει με πολύχρονες προσπάθειες».

Ισως να έχει εξασθενήσει η συλλογική μνήμη της ηγεσίας του ΣΥΝ, κάποιοι όμως θυμούνται πολύ καλά ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του πρωτοστατούσαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Είναι τα ίδια στελέχη του ΣΥΝ που τότε στηλίτευαν το ΚΚΕ για έλλειψη πατριωτισμού και σήμερα τολμούν να μιλάνε για «εθνικιστική στροφή». Φυσικά, είναι περιττό να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ ήταν και παραμένει από θέσεις αρχής πολέμιο του εθνικισμού, όπως και του κάθε λογής οπορτουνισμού!

Οι επισημάνσεις και υπενθυμίσεις, έτσι απλά, για να μην ξεχνιόμαστε...

Παιδεία

θα δεις σε λίγο

και η Γνώση

θα 'ναι γι' αυτούς

που θα 'χουν γρόσι,

θα την πουλάν

οι ιδιώτες

σε όσους θα 'χουν

«μπανκανότες»

κι έτσι κι οι σκράπες

με τις λίρες

θα εμφανίζονται

ως φωστήρες!

*

Θα δεις σε λίγο

θα σπουδάζει,

όποιος μονάχα

θα τα «στάζει»

και τα φτωχόπαιδα

τα έρμα

ως το Γυμνάσιο

και τέρμα

εργάτες, μάστορες

αγρότες,

σκλάβοι σε μαύρους

εργοδότες!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ