Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψήφισε ΝΔ ενώ μπορούσε και ΣΥΡΙΖΑ

«Εγώ ψήφισα ΝΔ», είπε ο Θ. Πάγκαλος, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χτες βράδυ στο «Μega». Την προτίμησή του αυτή την είχε αποκαλύψει, άλλωστε, και αρκετές μέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δείχνοντας την κοινή γραμμή που ενώνει όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, τους αστούς πολιτικούς: Τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και πώς αυτά θα εξυπηρετηθούν με απελευθέρωση έξτρα κονδυλίων για παραπέρα τόνωση της δραστηριότητάς τους.

Αλλωστε, ο Πάγκαλος περιέγραψε πολύ καθαρά τα κριτήρια ψήφου του: Να «εξισορροπηθεί» η θέση της χώρας στην «παγκόσμια αγορά κεφαλαίων», να βρεθεί ένας τρόπος «διαχείρισης» του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής δόσεων και μικρότερα επιτόκια, να «επαναλειτουργήσει η οικονομία».

Μάλλον τζάμπα «κάηκε» ο Πάγκαλος. Θα μπορούσε να πει ότι τελικά ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και να μην κλείσει τις πόρτες κατά 'κεί τώρα που γίνονται κυβέρνηση. Εξάλλου, και η Κουμουνδούρου τα ίδια θέλει.

Ας φανταστούμε τη συνέχεια

Ρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας («Βήμα της Κυριακής»): «-- Εχετε κατηγορήσει έντονα τον κ. Σαμαρά, επειδή απέρριψε την πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ για μια από κοινού άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους, με στόχο το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Θα επιχειρήσετε να συζητήσετε άμεσα με την κυρία Λαγκάρντ προκειμένου να επαναφέρετε την πρόταση αυτή στο τραπέζι;». Και απάντησε: «Ασφαλώς, η πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ και του ΔΝΤ είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε θετικά και πιστεύουμε ότι παραμένει στο τραπέζι. Θα την εξετάσουμε και θα την υποστηρίξουμε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ... Τα κεφάλαια που θα οδηγήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη... θα προέλθουν από την αλλαγή των όρων ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Οταν καταβάλλεις λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους, διαθέτεις περισσότερα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για απλά οικονομικά που διδάσκονται παντού και έχουν επιβεβαιωθεί από την Ιστορία».

Για όποιους δεν κατάλαβαν, σε ακόμα πιο απλά Ελληνικά, ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι και με το ΔΝΤ θα τα βρει, αν πρόκειται να εξασφαλίσει παράδες για το ντόπιο κεφάλαιο, για να ανακάμψει η κερδοφορία του. Κι ακόμα είναι στην αρχή...

Μέχρι τον Ιούλη...

Εγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής»: «Τέλη Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα διάσωσης και εάν αυτή η προθεσμία δεν μετακυλισθεί, τα εναπομείναντα 10 δισ. που βρίσκονται στο ΤΧΣ δεν θα είναι πλέον στη διάθεσή μας. Πέρα από αυτό, η τελευταία δόση του EFSF (1,8 δισ. ευρώ) και του ΔΝΤ (3,5 δισ. ευρώ), πιθανώς και μέρος των 2 δισ. της ΕΚΤ, θα εισρεύσουν στη χώρα μόνο εάν επέλθει κάποιου είδους συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2015 και την υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Παρ' όλα αυτά, το ελληνικό κράτος δεν θα κηρύξει πτώχευση βραχυπρόθεσμα, ακόμα και χωρίς την εξωτερική βοήθεια. Στους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου, τα έξοδα (εξαιρουμένης της αποπληρωμής των δανείων) σχετικά καλύπτονται από τα έσοδα του κράτους. Οσον αφορά τα έξοδα για τόκους και την αποπληρωμή του χρέους (4,5 δισ. στο α΄ τρίμηνο), το πλεόνασμα των 2 δισ. από το προηγούμενο έτος, σε συνδυασμό με βραχυπρόθεσμο δανεισμό ή καθυστέρηση προμηθευτών, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μας. Οι μεγαλύτερες αποπληρωμές βέβαια είναι αυτές του Ιουλίου (3,5 δισ.) και Αυγούστου (3 δισ.), για την αποπληρωμή των οποίων είναι αναγκαία μια συμφωνία με τους πιστωτές». Παρόμοιο ρεπορτάζ υπήρχε και στο «Βήμα». Αυτά, όμως, έχει πει και ο Γ. Δραγασάκης στο ραδιοσταθμό 9,84, «χρόνος για διαπραγμάτευση θα χρειαστεί. Και πρέπει, μέχρι τον Ιούλιο το αργότερο, να έχουν κλείσει οι συμφωνίες, γιατί έχουμε ένα ομόλογο της ΕΚΤ και, αν δεν πληρωθεί, θα υπάρξει πρόβλημα. Εμείς δε θέλουμε να δημιουργήσουμε κρίση».

Ποια σκοπιμότητα;

«Το Κράτος έχει συνέχεια», φέρεται να διαμήνυσε από νωρίς χτες ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, κατόπιν σχετικής εντολής του Αλ. Τσίπρα, προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η νέα κυβέρνηση τις περιβάλλει με «εμπιστοσύνη»! Ποια όμως η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης;

Σοβατζήδες της ΕΕ

«Η κυριότερη κριτική που ασκούν οι εταίροι μας στην Ελλάδα δεν είναι γιατί δεν περικόπτει η κυβέρνηση κι άλλο τις συντάξεις, αλλά γιατί ανέχεται τα ειδικά συμφέροντα». Παμμέγιστες οι υπηρεσίες που διαχρονικά προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη λυκοσυμμαχία εξωραΐζοντάς την στα μάτια των λαών. Ο Αλ. Τσίπρας, που δηλώνει τα παραπάνω στο «Βήμα της Κυριακής», προσπερνά ότι τα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα καρατομήθηκαν καθ' υπαγόρευση των συμφερόντων του κεφαλαίου που συνθέτουν την ευρωενωσιακή στρατηγική. Κρύβει απ' το λαό - για να υπερασπιστεί τη λυκοσυμμαχία - ότι δεν υπάρχει συνθήκη, απόφαση, οδηγία που να μη θέτει ζήτημα περαιτέρω ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση είτε αυτές αφορούν στα όρια συνταξιοδότησης, είτε στο ύψος των συντάξεων, είτε στον ίδιο το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Αρχίζει η σύσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο) που κράτησε έως τις 29 του μήνα και στη διάρκεια της οποίας ο Παπαφλέσσας ανακοίνωσε στους προκρίτους ότι αποφασίστηκε από τη Φιλική Εταιρία η έναρξη της Επανάστασης. Ακολούθως, ο Παπαφλέσσας βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιφυλάξεις ή ακόμα και την άρνηση πολλών κοτζαμπάσηδων να συμμετάσχουν. Ομως, η δυναμική που είχε αναπτύξει η Φιλική Εταιρία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κατέστη εφικτό να ανακοπεί.

1821 Αρχίζει στο Λάιμπαχ (τη σημερινή Λιουμπλιάνα) το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας, το οποίο κατέληξε στις 12 Μάη με τη διακοίνωση πως «Οι Ηγεμόνες... θεωρούν νομικώς άκυρον και αποκηρυκτέαν παρά των αρχών του Δημοσίου Δικαίου της Ευρώπης πάσαν υποτιθέμενην μεταρρύθμισιν πραγματοποιουμένην διά κινήματος ή ανοικτής βίας».

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Εντουαρντ Τζένερ, ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και έθεσε τα θεμέλια της ανοσολογίας.

1920 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εργατικός Αγών» (κεντρικό όργανο του ΣΕΚΕ) η απόφαση της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας για τη μετατροπή της σε Κομμουνιστική και την προσχώρησή της στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1924 Ξεκινά τις εργασίες του το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1924 Η Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμήν του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη επαναστάτη, 5 μέρες μετά το θάνατό του.

1934 Συνέρχεται στη Μόσχα το 17ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο διαπίστωσε ότι, μετά και από την επιτυχή εκπλήρωση του πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου, η ΕΣΣΔ μετατράπηκε από χώρα καθυστερημένη και αγροτική σε ισχυρή βιομηχανική και κολχόζνικη δύναμη, ενώ ενέκρινε και το δεύτερο Πεντάχρονο Πλάνο.

1936 Βουλευτικές εκλογές. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) έλαβε 73.411 ψήφους (5,76%) και εξέλεξε 15 βουλευτές. Οι βενιζελικοί έλαβαν 43,86%, οι αντιβενιζελικοί 47,33% και το Αγροτικό Κόμμα του Σοφιανόπουλου 1,02%.

1942 Ο λαός της Αθήνας, με πρωτοπόρους έξι χιλιάδες ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατεβαίνει σε μαχητική διαμαρτυρία για την επιβίωση.

1944 Πραγματοποιείται μεγάλη απεργία των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων στην Αθήνα, με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων και την παύση της τρομοκρατίας.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός ξεκινά μεγάλη επιχείρηση περικύκλωσης της 4ης Γερμανικής Στρατιάς στην Ανατολική Πρωσία, που θα ολοκληρωθεί 2 μήνες αργότερα με την πλήρη συντριβή της.

1950 Τίθεται σε ισχύ το πρώτο σύνταγμα της Ινδίας. Η Ινδία γίνεται Δημοκρατία με πρώτο πρόεδρο τον Ρατζέντρα Πράσαντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ