Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μνημονιακή» συνιστώσα;

Η στάση της ΔΗΜΑΡ το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τη συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις. Πολλοί θα θυμούνται ότι ο ίδιος ο κ. Κουβέλης ήταν κατηγορηματικός πριν μερικούς μήνες πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Πολλοί επίσης θυμούνται ότι παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τη ΔΗΜΑΡ «αριστερό Καρατζαφέρη» ή «μνημονιακή αριστερά» με αφορμή τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Βέβαια, μπροστά στο ενδεχόμενο του κυβερνητικού θώκου όλα αυτά ξεχνιούνται, πάνε περίπατο. Ετσι, λοιπόν, χώρεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν με χέρια και πόδια όποιο μνημόνιο κυκλοφορούσε στη Βουλή από το 2010 και μετά. Και κάπως έτσι συγκροτήθηκε η «μνημονιακή συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλους που φλερτάρουν μαζί του, όπως, π.χ., Τζάκρη, κ.ά.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που λένε πως δεν είναι παράλογο κόμματα που διεκδικούν εξουσία, αστική διακυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ και του συστήματος να λένε άλλα τη μία και άλλα την άλλη. Και έχουν δίκιο. Μόνο που ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τέτοιες δυνάμεις που με την πολιτική τους θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό, αντεργατικό έργο...

Η «γαλαντομία» συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έδωσε το 2014 σε κάποιους εξαθλιωμένους συνταξιούχους 500 ευρώ στο πλαίσιο του διαβόητου «κοινωνικού μερίσματος», ενώ μένει μετέωρη η χορήγησή του το 2015.

Το ίδιο γαλαντόμος φαίνεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που απ' το βήμα της ΔΕΘ υποσχέθηκε την αποκατάσταση του Δώρου των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Περιορίζει, δηλαδή, τους μελλοντικούς δικαιούχους της 13ης σύνταξης σε ένα μέρος των συνταξιούχων, που στο σύνολό τους φτάνουν τους 2.656.430. Και οι 1.262.920 συνταξιούχοι θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ - ένα ετήσιο επίδομα 396 ευρώ ή 1 ευρώ και 8 λεπτά τη μέρα.

Φαίνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι υπόλοιποι 1.393.510 συνταξιούχοι, με μέσες μηνιαίες συντάξεις 871,06 ευρώ, είναι «οικονομικά εύρωστοι» και εξαιρούνται απ' τα ψίχουλα της «μελλοντικής - όπως λένε - κυβέρνησης της Αριστεράς».

Μόνο το ΚΚΕ στηρίζει την πάλη των εργαζομένων για την αποκατάσταση απωλειών, για αποκατάσταση των συντάξεων και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Δεν ντρέπονται...

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στο όνομα δήθεν της προστασίας και προώθησης του θηλασμού έχει συμπεριληφθεί άρθρο το οποίο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα: «Για τη διευκόλυνση των θηλαζουσών μητέρων: Θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους, ο οποίος και ονομάζεται "χώρος θηλασμού στην εργασία"»! Πρόκειται για άρθρο που, όπως σχολίασε στη διάρκεια της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δείχνει τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος: «Γιατί, δηλαδή, δεν μπορεί μία γυναίκα το χρόνο που χρειάζεται να έχει την απαραίτητη άδεια και να είναι στο σπίτι να θηλάζει το παιδί της; Τι είναι αυτό που δεν το επιτρέπει σήμερα; Αυτά στο σοσιαλισμό είχαν λυθεί. Οι γυναίκες που είχαν μικρά παιδιά είχαν δύο χρόνια άδεια και ανάλογα με το πόσα παιδιά είχαν, έπαιρναν και πρόωρη σύνταξη. Και εσείς μιλάτε για υπογεννητικότητα! Αυτό είναι το σύστημά σας. Η βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο κυριολεκτικά!».

Kερδισμένοι και από την κρίση

Η καπιταλιστική κρίση δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επέκταση της φτώχειας σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, έφερε ταυτόχρονα και την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της κοινωνίας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, σε εργασία της για την κατανομή των εισοδημάτων στη χώρα μας μεταξύ του 2009 και 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ενώ το 2009 το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού είχε μερίδιο εισοδήματος 8,7 φορές περισσότερο από το μερίδιο που είχε το φτωχότερο 10% του πληθυσμού, το 2013 το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού είχε εισόδημα 19,1 φορές μεγαλύτερο από το 10% του φτωχότερου κομματιού του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, η κρίση ανάμεσα σ' άλλα είχε ως αποτέλεσμα ο πλούτος που παράγεται να κατανέμεται πλέον πολύ πιο άνισα ανάμεσα στις τάξεις. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε ποιοι τελικά συνεχίζουν να καρπώνονται αυτόν τον πλούτο. Είναι γνωστοί.

Βέβαια, η αύξηση του πλούτου στο μέλλον, δηλαδή η έξοδος από την κρίση και το πέρασμα στην ανάκαμψη και στην όποια ανάπτυξη, δε θα σημαίνει αυτόματα τη μείωση των ταξικών ανισοτήτων. Γι' αυτό το ζητούμενο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί παρά να είναι η έξοδος αυτή να φέρει μείωση έως και εξάλειψη της ανισότητας, αλλά αυτό - όπως δείχνουν και η σύγχρονη πραγματικότητα και η παγκόσμια Ιστορία - δεν μπορεί παρά να γίνει μέσα σε μια άλλη οικονομία όπου κουμάντο θα κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και θα έχει ως αποστολή της την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1818 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ.

1845 Γεννιέται ο δευτερότοκος γιος του Δανού βασιλιά Χριστιανού Θ' Γεώργιος Γλίξμπουργκ, κατοπινός βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α').

1917 Πραγματοποιείται το 1ο Πανουκρανικό Συνέδριο των Σοβιέτ στο Χάρκοβο. Η Ουκρανία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία.

1919 Οι εργαζόμενοι του Ιρκούτσκ εξεγείρονται αναγκάζοντας την αντεπαναστατική κυβέρνηση του ναυάρχου Κολτσάκ να εγκαταλείψει την περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνεται και ο ίδιος ο Κολτσάκ.

1930 Επειτα από κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας, οι Επιτροπές Ανέργων πετυχαίνουν τη χορήγηση συσσιτίων στους ανέργους.

1935 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης Αλμπαν Μπεργκ.

1940 Με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Ιατρίδη, το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά μεταγωγικά, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στο ελληνοϊταλικό μέτωπο.

1943 Αρχίζει η μεγάλη επίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων για την απελευθέρωση της Ουκρανίας, η οποία διήρκεσε έως τις 14 Απρίλη 1944 και κατέληξε με την πλήρη καταστροφή 18 γερμανικών και ρουμανικών μεραρχιών, καθώς και τον αποδεκατισμό άλλων 68 (συνολικές απώλειες του εχθρού πάνω από 250.000 άντρες).

1944 Ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να ανακαταλαμβάνει θέσεις στη Δραπετσώνα, χάρη στο αμείωτο θάρρος και την αυτοθυσία των μαχητών του. Είναι ενδεικτικό πως το ΙΙΙ/52 Τάγμα του ΕΛΑΣ είχε απολέσει μέσα σε 3 μέρες σφοδρών συγκρούσεων το 40% της δύναμής του (νεκροί και τραυματίες). Η προώθηση των εγχώριων αστικών και των βρετανικών στρατευμάτων συνεχίστηκε στη Νέα Σμύρνη (όπου ολοκληρώθηκε η σύμπτυξη του ΕΛΑΣ), ενώ αυξήθηκε η πίεση σε Πλάκα - Κεραμεικό - Ψυρρή. Ο ΕΛΑΣ ανατίναξε το «Χατζηκώστα» και το «Διεθνές» στην οδό Ευριπίδου, που είχαν οχυρωθεί από τους Βρετανούς.

Την ίδια μέρα, βρετανική νηοπομπή προσέγγισε το λιμάνι της Μυτιλήνης. Η άμεση κινητοποίηση των λαϊκών οργανώσεων, όμως, απέτρεψε την απόβαση της δύναμης. Χιλιάδες Μυτιληνιοί σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο τείχος βροντοφώναξαν «Go back» («γυρίστε πίσω»). Επί 3 μέρες ο οπλισμένος λαός της Μυτιλήνης, μαζί με τον ΕΛΑΣ, αναχαίτισε κάθε απόπειρα απόβασης των Βρετανών, που τελικά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν (28 Δεκέμβρη).

1971 Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων και Χαλκίδας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους.

1979 Εκτοξεύεται με επιτυχία ο πρώτος ευρωπαϊκός διαστημικός πύραυλος («Αριάν-1»).

1995 Σημειώνεται η πρώτη νίκη ισλαμικού κόμματος σε εκλογές στην 72χρονη ιστορία της Τουρκίας: Το Κόμμα της Ευημερίας κερδίζει το 21,38% των ψήφων, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση, αλλά όχι και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ