Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Ευρωπαία ... Ρεπούση

«Το ΚΚΕ έχει πολιτικό αυτισμό. Εμάς μας αρέσει η Ευρώπη». Τάδε έφη με ύφος χιλίων καρδιναλίων η Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ στη διάρκεια πρωινής εκπομπής του ΜΕΓΚΑ. Οι ...κοσμοπολίτες της ΔΗΜΑΡ αποπνέουν ευρωπαϊκό αέρα, τους αρέσει η ΕΕ και το δηλώνουν. Δεν τολμάνε, όμως, να πουν ότι τους αρέσουν και τα «μνημόνια», γιατί κι αυτά Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, τους αρέσουν οι μισθοί - φιλοδωρήματα, οι συντάξεις πείνας, η ανεργία στους αιθέρες, γιατί κι αυτά κι άλλα τόσα Ευρωπαϊκή Ενωση είναι. Ακριβώς επειδή τους αρέσει αυτή η Ευρώπη, των μονοπωλίων που αυγατίζουν τα κέρδη τους και των λαών που αυγατίζουν τα βάσανά τους, περιφέρονται σαν πολύφερνες νύφες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Για αυτούς, λοιπόν, το ΚΚΕ, που παλεύει ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και τον καπιταλιστικό αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης, είναι αυτιστικό! Τέτοια κελεπούρια το κεφάλαιο δεν θα τα αφήσει να χαθούν, όλο και κάπου θα τα βολέψει τώρα που το κόμμα τους καταρρέει. Αλλωστε, οι αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές.

Ξέρουν αυτοί...

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ πριν από μερικές μέρες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έθεσαν ζήτημα να οργανωθούν κινητοποιήσεις με αιτήματα αιχμής την αναπλήρωση όλων των απωλειών που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι τα προηγούμενα χρόνια (επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, του 13ου και 14ου μισθού, να αρθούν οι περικοπές στο εφάπαξ και στα ασφαλιστικά ταμεία). Ποιοι στάθηκαν απέναντι σ' αυτήν την πρόταση; Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ) και των «Παρεμβάσεων». Οι εκπρόσωποί τους διαφώνησαν να διατυπώσει η Ομοσπονδία το αίτημα για αναπλήρωση των απωλειών. Το επιχείρημα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι τα αιτήματα του κλάδου έχουν διαμορφωθεί από το συνέδριο και ότι τέτοιο αίτημα - για αναπλήρωση των απωλειών - δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Στη συνέχεια, μαζί με τις «Παρεμβάσεις», δήλωσαν ότι το αίτημα του συνεδρίου για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων είναι αρκετό και ότι δε χρειάζεται να διαμορφωθεί αίτημα για αναπλήρωση των απωλειών. Βέβαια, όλα αυτά είναι υπεκφυγές. Το κύριο είναι ότι οι δυνάμεις αυτές στρώνουν από τώρα το ...κρεβάτι τους, για να είναι έτοιμο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Επειδή ακριβώς ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα αίτημα για αναπλήρωση απωλειών, προσαρμόζουν από τώρα το πλαίσιο πάλης στα όρια της διακυβέρνησης που ξέρουν ότι θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό, όμως, σέρνουν το κίνημα να κατεβάσει κι άλλο την απαιτητικότητά του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που θα του πετάει κάθε φορά μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σκούπα θέλουν

Η πρόκλησή τους δεν έχει όρια. Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που μοιράζει χρήμα εργατών (από δικές τους εισφορές προέρχεται το ταμείο του οργανισμού) σε διάφορους ιδιοκτήτες εταιρειών, που εμφανίζονται ως Κέντρα Κατάρτισης, καλεί άνεργους επιστήμονες να καταθέσουν τα πτυχία τους στα ΚΕΚ και να πάνε εκεί να μάθουν πώς να συντάσσουν το βιογραφικό τους και «έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του "επιχειρείν" καθώς και δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας», δηλαδή φούμαρα. Παίζουν με τον πόνο ανέργων που έχουν λιώσει στο διάβασμα και περιμένουν πώς και πώς να βρουν μια δουλειά της προκοπής. Αντ' αυτού, ο ΟΑΕΔ πατώντας στην ανάγκη έστω για μερικά ευρώ τους λέει πως πρέπει να 'ναι και ευχαριστημένοι, γιατί για 208 ώρες (τόσο κρατά η «θεωρητική κατάρτιση») θα πάρουν κι ένα επίδομα πείνας. Δε φταίει ο ΟΑΕΔ, ούτε τ' αρπαχτικά. Φταίνε οι ίδιοι οι άνεργοι που δεν παίρνουν σκούπα να τους σαρώσουν.

Η ζάλη και το πεντοζάλι...

Πριν από λίγες μέρες, ο Αλ. Τσίπρας απειλούσε θεούς και δαίμονες και πριν αλέκτορα φωνήσαι κατάπιε τη γλώσσα του... Από την Κρήτη προειδοποιούσε τις «αγορές», το κεφάλαιο δηλαδή, ότι θα τις χορέψει στο ταψί, θα βαράει ο ΣΥΡΙΖΑ νταούλια κι αυτές θα χορεύουν πεντοζάλι... Δεν πρόλαβαν να ξεχαστούν έστω οι δηλώσεις του αυτές και με συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θέλει μια «συμφωνημένη λύση» και ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες»... Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, διακήρυττε ότι στόχος τους είναι η ανάπτυξη και για να τη χρηματοδοτήσουν θα απευθυνθούν - πού αλλού; - στις αγορές... Θα δανείζονται, δηλαδή, για να τροφοδοτούν τους καπιταλιστές και «όχι τα ελλείμματα», όπως είπε, δηλαδή δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα στο ναδίρ κι ακόμα παρακάτω.

Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η πολιτική που δεσμεύεται ότι θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία απ' τα ίδια κι ακόμα χειρότερα για το λαό. Γιατί προφανώς και οι «αγορές» δε θα χορέψουν πεντοζάλη οικειοθελώς και κατόπιν διμερούς συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1848 Πεθαίνει η Βρετανίδα συγγραφέας Εμιλι Τζέιν Μπροντέ.

1910 Γεννιέται ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζαν Ζενέ.

1915 Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιαφ (πραγματικό όνομα Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν).

1915 Πεθαίνει ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη γνωστή ασθένεια.

1920 Μετά το σχετικό δημοψήφισμα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιστρέφει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Γούναρη ψηφίζει αποζημιώσεις, χορηγίες και προίκες για τη βασιλική οικογένεια, που ανέρχονται στο υπέρογκο για την εποχή ποσό των 19,5 εκατομμυρίων χρυσών δραχμών.

1944 Ο ΕΛΑΣ πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας το Αρχηγείο της βρετανικής Αεροπορίας στην Κηφισιά. Πάνω από 500 Βρετανοί οπλίτες και 50 αξιωματικοί έγιναν αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ, μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός. Στα άλλα μέτωπα, οι επιθετικές ενέργειες των Βρετανών σε Τζιτζιφιές προς Αγία Ελεούσα και στη Σοφοκλέους, αναχαιτίστηκαν με επιτυχία. Δεν έγινε το ίδιο με το λόφο Σικελίας (Καλλιθέα), που ανακαταλήφθηκε, ενώ, έπειτα από πολυήμερες σκληρές μάχες, οι Βρετανοί κατάφεραν να καταλάβουν το ανατολικό τμήμα της Καλλιθέας, το Κουκάκι και το ύψωμα του Φιλαρέτου.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Πελοποννήσου χτυπούν θέσεις του κυβερνητικού στρατού στην Καλαμάτα, στη Σπάρτη, στην Κόρινθο και τον Πύργο.

1956 Δημοσιεύεται στην «Αυγή» απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ πως ο Μ. Γλέζος αντικαθιστά τον Β. Εφραιμίδη στη διεύθυνση της εφημερίδας.

1958 Ο Σοφοκλής Βενιζέλος αναλαμβάνει την αρχηγία του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

1963 Η Ζανζιβάρη (Τανζανία) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μ. Βρετανία.

1964 Η υποστηριζόμενη από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό νοτιοβιετναμέζικη χούντα διαλύει την Εθνοσυνέλευση και συλλαμβάνει πολλά από τα μέλη της.

1965 Ο Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλίας.

1982 Η ιταλική κυβέρνηση κατηγορεί επισήμως τη Βουλγαρία για ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, αλλά και την απαγωγή από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» του Αμερικανού στρατηγού Τζέιμς Ντόζιερ.

1983 Ο Αραφάτ εγκαταλείπει την Τύρο, έσχατο οχυρό του στο Λίβανο. Πέντε ελληνικά επιβατικά πλοία, με τη σημαία του ΟΗΕ, αρχίζουν τη μεταφορά των 4.000 μαχητών της PLO από το Λίβανο στην Τυνησία, στην Αλγερία, στο Σουδάν και τη Νότια Υεμένη.

2001 Σφοδρές συγκρούσεις ξεσπούν σε μια σειρά από πόλεις της Αργεντινής, η οποία δοκιμάζεται από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ