Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Oταν η προβοκάτσια γίνεται «ρεπορτάζ»...

Οταν η αντιΚΚΕ αποστολή έχει αναχθεί σε υπέρτατο σκοπό, τότε η δημοσιογραφία πάει περίπατο. Χτες η «Εφημερίδα των Συντακτών» υποτίθεται ότι επιχειρεί να γράψει για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα. Ποιος είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ; «Ωρα να ακουστεί η φωνή του ΚΚΕ»! Προφανώς η εγκυρότητα της εφημερίδας δεν της επέτρεψε να δει τα τουλάχιστον 900 συνδικάτα και μαζικούς φορείς απ' όλη τη χώρα που συνδιοργανώνουν το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο. Ούτε τα πάνω από 100 Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία στα οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν έχουν καν την πλειοψηφία. Μόνο που την έχουν προλάβει άλλοι. Ο ισχυρισμός περί «κομματικού συλλαλητηρίου» είναι αυτός που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσαν, για να μπλοκάρουν όπου μπορούσαν αποφάσεις συμμετοχής από σωματεία. Το «χαρτάκι» του ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και καθόλου δεν πρωτοτυπεί. Ακολουθούν συνειδητές διαστρεβλώσεις, όπου το ΠΑΜΕ - το οποίο πράγματι είχε την πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο - μετατρέπεται από την «έγκυρη» εφημερίδα σε «συνδικαλιστικό βραχίονα» του Περισσού! Φαίνεται ότι 15 ολόκληρα χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΠΑΜΕ ως συσπείρωσης συνδικάτων και συνδικαλιστών από διαφορετικούς ιδεολογικούς, ακόμα και πολιτικούς χώρους, δεν τους αρκούν για να αναγνωρίσουν τα αυτονόητα. Και το ρεπορτάζ συμπληρώνεται από αναφορές στις εκλογές και στα εκλογικά αποτελέσματα του 2012 , για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέχρι και τις επισκέψεις αντιπροσωπειών του στην Κούβα και στο Σουργκούτ...! Ολος αυτός ο αχταρμάς, για να μας πει ότι το συλλαλητήριο είναι «κομματικό». Δεν ξέρουμε αν η εφημερίδα ζήλεψε τον Γκέμπελς, σίγουρα όμως έχει βάλει υποψηφιότητα για Πούλιτζερ... αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας.

Ξεροκόμματο...

Ενας από τους δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι αυτός της Χαλκίδας. Η κυβέρνηση έρχεται να φιλοδωρήσει με 13,1 ευρώ τη μέρα μια τετραμελή οικογένεια ή με 6,5 ευρώ έναν που τον κατατάσσει στην ακραία φτώχεια, στην οποία τον καταδίκασε το κεφάλαιο που η ίδια υπηρετεί και υπερασπίζεται. Εχουμε και λέμε: Στο όνομα της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κλείσει ή έχει σταματήσει η παραγωγική διαδικασία σε έξι μεγάλες βιομηχανίες της Χαλκίδας (ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, Σωληνουργεία πρώην ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ, ΒΕΤ), σε δυο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΓΑΛΗΝΟΣ), σε δεκάδες άλλες μικρότερες επιχειρήσεις και καταστήματα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων (π.χ., Plexaco) στην οποία δούλευαν πολλοί εργαζόμενοι από τη Χαλκίδα. Εκατοντάδες από αυτούς τους εργαζόμενους που απολύθηκαν δεν έχουν πάρει αποζημίωση (π.χ., ΣΕΛΜΑΝ), άλλοι βρίσκονται σε ομηρία παραμένοντας πάνω από 2 χρόνια απλήρωτοι (π.χ., πρώην Τσαούσογλου, INTERKEM, Plexaco). Αν σε αυτούς προστεθούν και οι εκατοντάδες νέοι που τελειώνουν το σχολείο ή τις σπουδές τους και δε βρίσκουν δουλειά, άλλοι που δουλεύουν αλλά μένουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι, γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε για έναν όγκο χιλιάδων οικογενειών που χτυπιούνται με βάρβαρο τρόπο και ζούνε με τον πιο οξυμένο τρόπο τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Αυτές τις οικογένειες προσπαθεί η κυβέρνηση να κοροϊδέψει, γιατί, αφού τους διέλυσε τις ζωές, τους πετάει τώρα ένα ξεροκόμματο.

Σύμπτωση απόψεων

Εγραφε η «Αυγή» 28/10/2014 για τα stress test: «ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει ζητούμενο η παροχή ρευστότητας, ενώ συνεχίζεται η ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και των υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων (...) Οι τράπεζες, ωστόσο, έχουν αποτύχει, με ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεών τους, να ανταποκριθούν στη βασική τους αποστολή, που είναι να διοχετεύουν χρήματα στην αγορά. Παραμένει, επίσης, το τεράστιο αγκάθι και για το τραπεζικό σύστημα, αλλά πολύ περισσότερο και για τους πολίτες των "κόκκινων", δανείων. Το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων τραπεζών με στόχευση την παροχή ρευστότητας προς την αγορά και την ανακούφιση των δανειοληπτών».

Επίσης, σε ρεπορτάζ για τον ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ έγραφε: «Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ανέφερε ότι η πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά δεν θα έλθει αν δεν γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις όπως: Μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις. Αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Επαναξιολόγηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης από κοινοτικούς / εθνικούς πόρους. "Δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί πολύτιμο κεφάλαιο σε μικρά, τοπικά συντεχνιακά και ρουσφετολογικά έργα, οριακής οικονομικής και κοινωνικής αποδοτικότητας". Βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Για δυναμική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά την επιτυχή έκβαση των stress test, κάνει λόγο και ο πρόεδρος των ΚΕΕΕ - ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος».

Σύμπτωση εκτιμήσεων, ταυτότητα απόψεων. Αμφιβάλλει κανείς;

9.000 απολύσεις

Διαβάζουμε στην ηλεκτρονική «Καθημερινή»: «Ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Lloyds Banking Group (LBG) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατάργηση περίπου 9.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδίου του που προβλέπει το κλείσιμο 150 καταστημάτων και την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας του. Ο όμιλος, στον οποίο το βρετανικό κράτος εξακολουθεί να είναι μειοψηφικός μέτοχος με μερίδιο 25%, θέλει να εξοικονομήσει ένα δισ. στερλίνες (1,29 δισεκ. ευρώ) ετησίως μέχρι το 2017. Ο γενικός διευθυντής Αντόνιο Ορτα - Οσόριο υποσχέθηκε επιστροφές στους μετόχους». Αλλο ένα ακόμα παράδειγμα, που φανερώνει ότι η κερδοφορία, η ανάπτυξη και η εφαρμογή νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους πάνε χέρι - χέρι με το χτύπημα δικαιωμάτων, τις απολύσεις και την ανεργία. Ολα τα άλλα περί ανάπτυξης που θα αντιμετωπίσει την ανεργία είναι κουραφέξαλα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η επανάσταση στη Μακεδονία υπό τον Φιλικό Εμμ. Παππά καταπνίγεται υπό το βάρος των υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων, αλλά και από τη στάση συνθηκολόγησης των Αγιορειτών μοναχών.

1888 Γεννιέται ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης αθλητής του στίβου Κώστας Τσικλητήρας.

1896 Γεννιέται ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1908 Ο Γάλλος σχεδιαστής αεροπλάνων Ανρί Φαρμάν πραγματοποιεί το πρώτο αεροπορικό ταξίδι. Κάλυψε 26,5 χλμ. σε μισή ώρα, από την πόλη Μπουί της Γαλλίας έως τη Ρεν.

1910 Πεθαίνει πάμπτωχος και ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο της Ζυρίχης ο Ερρίκος Ντινάν. Είχε ιδρύσει το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ήταν ο πρώτος που το 1901 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ για την Ειρήνη.

1918 Μαζικές ένοπλες εξεγέρσεις των εργαζομένων ξεσπούν στη Βιέννη, όπου συγκροτούνται Σοβιέτ. Ενοπλη εξέγερση πραγματοποιείται και στη Βουδαπέστη.

1927 Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.

1930 Απόπειρα πραξικοπήματος παγκαλικών αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.

1932 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) στη Λάρισα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο βουλευτής του Ενιαίου Μετώπου Α. Κλειδωνάρης.

1938 Ο Ορσον Γουέλς τρομοκρατεί εκατομμύρια Αμερικανούς όταν μεταδίδει στη ραδιοφωνική του εκπομπή την υποτιθέμενη εισβολή Αρειανών στη Γη.

1941 Ξεκινά η ηρωική άμυνα της Σεβαστούπολης, βάσης του σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τις διπλάσιες δυνάμεις των ναζί, οι υπερασπιστές της πόλης θα αντέξουν 8 ολόκληρους μήνες σκληρής πολιορκίας και ανελέητων βομβαρδισμών.

1944 Τμήματα της ΧΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη.

1945 Πάνω από 150.000 λαού της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Παρακρατικοί ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, δολοφονούν έναν και τραυματίζουν οχτώ.

1957 Οι Βασίλης Μπαρτζιώτας, Δημήτρης Βλαντάς και Γιώργης Βοντίσιος (Γούσιας) διαγράφονται από μέλη του ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1960 Γεννιέται ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Φράνκο, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στη νίκη στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1986.

1966 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Γιώργος Θεοτοκάς.

1988 Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Πάλεψε μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 - 1952 εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ - Στράτη και τη Μακρόνησο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ