Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι Γιαννάκης...

Να προσδιορίσει θεσμό που θα διαδεχτεί την τρόικα, ζήτησε, με ερώτησή του, από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Αυτό δε, σχετικά με την πρόθεση της Κομισιόν να αντικαταστήσει την τρόικα με μια νέα δομή, βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ερώτηση έγινε μία μέρα μετά από την τοποθέτηση ανώτατου στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν «το τι θα γίνει μετά από την έξοδο από το μνημόνιο». Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην ερώτησή του και στις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο ότι πρέπει να αντικατασταθεί η τρόικα «με μια περισσότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένη δομή, βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο». Αν καταλαβαίνουμε καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα γενικά με την εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ για την εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας του κεφαλαίου, ούτε με τους μηχανισμούς ελέγχου, αρκεί αυτοί να είναι «θεσμοθετημένοι και νομιμοποιημένοι»! Τέτοια «κολοσσιαία» διαφορά με τη συγκυβέρνηση... Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης...

Σαπίλα έως το μεδούλι

Η Eurostat, στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, είχε δώσει προθεσμία έως την 1η Σεπτέμβρη στα κράτη - μέλη, για να συνυπολογίσουν στις εθνικές στατιστικές τις παράνομες δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία), θεωρώντας πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές οι οποίες γίνονται «ελεύθερα», δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων. Με βάση αυτό, η Ισπανία έδωσε στοιχεία. Ετσι, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία αύξησαν κατά σχεδόν 10 δισεκ. ευρώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της το 2010, σύμφωνα με αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), συμμορφούμενο προς τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες. Για το 2013, το ΑΕΠ αναθεωρείται επί τα βελτίω κατά 2,56%, στο 1,081 τρισεκ. ευρώ, αλλά το Ινστιτούτο δε διευκρινίζει ποιο είναι το ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε εκτός νόμου δραστηριότητες. Το ρεπορτάζ είναι από την «Ημερησία» 25/9/2014 και αποκαλύπτει τη σαπίλα του συστήματος μέχρι το μεδούλι... Το επόμενο βήμα θα είναι να θεωρηθούν και καθ' όλα νόμιμες αυτές οι δραστηριότητες...

Η «Αυγή», η ΚΕΔΕ, ο «επανέλεγχος»...

Εγραψε χτες η «Αυγή» από την πρώτη της σελίδα: «Απομόνωση Μητσοτάκη. ΚΕΔΕ: "Οχι" στον επανέλεγχο. Αρνητικοί στον επανακαθορισμό των κριτηρίων μετατροπής των συμβάσεων οι δήμαρχοι».

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Οτι η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την τακτική του «ναι μεν, αλλά» υποστήριξε τον «επανέλεγχο των συμβάσεων» όσων εργαζομένων μετατράπηκαν από συμβάσεις ορισμένου σε αορίστου χρόνου με τα κριτήρια του 2004 και ζήτησε «την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση το περιεχόμενό τους με βάση την πρότασή μας». Αυτήν τη θέση καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Αρα δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι ενάντια στον «επανέλεγχο», ούτε αποφάσισαν «όχι», αλλά προσωρινή αναβολή. Γιατί λοιπόν τους «βγάζει λάδι»; Μήπως επειδή και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με αυτές τις θέσεις;

... και η λύση για τους εργαζόμενους

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ πρόβαλε τη θέση ότι δεν πρέπει να γίνει κανένας «επανέλεγχος» αυτών των συμβάσεων. Αντίθετα, πρέπει να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απέλυσε η κυβέρνηση και να τερματιστούν οι προγραμματικές συμβάσεις με ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.τ.λ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.

1876 Πραγματοποιείται στο Παρίσι το πρώτο συνέδριο των Γάλλων εργατών (2 - 11/10/1876).

1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.

1906 Πεθαίνει ο χημικός Αναστάσιος Χρηστομάνος.

1909 Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.

1933 Περίπου 1.500 αγρότες του Λιτόχωρου Κατερίνης διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες και αντιστέκονται στις δυνάμεις της χωροφυλακής που είχαν κινηθεί εναντίον τους επειδή είχαν καταλάβει και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν τα κτήματα του μοναστηριού Αγιος Διονύσιος. Μπροστά στη μαχητική αντίσταση των αγροτών οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν το σκοπό τους.

1958 Η Γουινέα κηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στο στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία», που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της χούντας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και τη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1968 Χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να αρχίσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ανοίγει πυρ: 260 διαδηλωτές πέφτουν νεκροί και 1.200 τραυματίζονται.

1971 Με ποσοστό 91,5% «επανεκλέγεται» στην Προεδρία του Νότιου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικά δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στο Λίβανο.

1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ