Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αριστεροσύνη να σου πετύχει...

Τι σου είναι αυτή η αστική προπαγάνδα!.. Ανακάλυψε «δεξιά» στροφή του Ολάντ στη Γαλλία και αντικατάσταση της «αριστερής» κυβέρνησης με μια «δεξιά»! Τι έκανε η «αριστερή» κυβέρνηση; Επέβαλε επιχειρησιακές συμβάσεις κόντρα στις κλαδικές. Μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές, αύξησε αυτές των εργατών, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Επιδότησε με 540 εκατ. ευρώ τους επιχειρηματίες για προγράμματα ανεργίας - μαθητείας και 1.000 ευρώ για τον μαθητευόμενο που θα προσλαμβάνει μια εταιρεία, δίνοντας νέα ώθηση στην αντικατάσταση «παλιών» και με δικαιώματα εργαζομένων από «νεότερους» και «φτηνότερους». Κατάργησε τα οικογενειακά επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές, όπως αποζημίωση της ιατρικής φροντίδας, δηλαδή επιδόματα λόγω αναρρωτικής άδειας, άδειας μητρότητας, εργατικού «ατυχήματος». Μείωσε τις «δημόσιες δαπάνες» κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Επέκτεινε δραματικά τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Εδωσε βοήθεια ύψους 230 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Αριστεροσύνη να σου πετύχει!..

Εργαλείο του κεφαλαίου η ΣΕΣ

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι, περί χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), ο κατεξοχήν εκφραστής του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σε επίπεδο ΕΕ, εξέδωσε δελτίο Τύπου. Σ' αυτό, η γγ της ΣΕΣ, Μπ. Σεγκόλ, πανηγυρίζει ότι οι δηλώσεις Ντράγκι είναι «ενθαρρυντικές» και ότι «δίνουν ώθηση» σε παρόμοια καλέσματα από τις γαλλικές και ιταλικές κυβερνήσεις και τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Η αλήθεια είναι ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί και χρειάζονται επειγόντως νέες πολιτικές για να κάνουν την ευρωπαϊκή οικονομία να περπατήσει», δήλωσε η Σεγκόλ, και πρόσθεσε: «Ελπίζω, αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξη, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλάζουν θέση απέναντι στη θέση ότι η κυβερνητική επένδυση είναι αναγκαία για να δημιουργήσει δουλειές και ανάπτυξη και να τονώσει ιδιωτικές επενδύσεις». Η ΣΕΣ λέει ότι η αλλαγή του μείγματος διαχείρισης στην ΕΕ θα είναι σε όφελος των εργαζομένων αν και γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου. Γι' αυτό, άλλωστε, καραμπινάτοι πολιτικοί και φυσικοί εκπρόσωποι των πολυεθνικών τάσσονται υπέρ της «χαλάρωσης της λιτότητας», για να εξασφαλίσουν οι ίδιοι περισσότερο χρήμα από το κράτος και τις τράπεζες για να κάνουν επενδύσεις. Δυνατό εργαλείο τους και η ΣΕΣ.

Την πάρτη τους κοιτάζουν

Τα αστικά ΜΜΕ κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που είναι ληστρικός για τα λαϊκά νοικοκυριά, ανοίγει δρόμο στη συγκέντρωση γης και ακινήτων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα αναγκαστούν να πουλήσουν αν δεν τους τα πάρουν οι πλειστηριασμοί. Τέτοιους κάνουν οι τράπεζες αλλά και το Δημόσιο για χρέη στην εφορία. Τότε γιατί αντιδρούν φωνάζοντας οι αστοί; Ακριβώς επειδή έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και πληρώνουν μεγάλους φόρους, προβάλλοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο ΕΝΦΙΑ υπονομεύει την αγορά ακινήτων, άρα τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και όσους έχουν σχέση με τις κατασκευές. Αλλωστε, ζητούν δραστικές φοροαπαλλαγές ως ένα μοχλό που συμβάλλει στις καπιταλιστικές επενδύσεις. Βάζουν, λοιπόν, μπροστά στην προπαγάνδα τους το βαρύ φόρο στα λαϊκά νοικοκυριά (δε νοιάζονται βεβαίως γι' αυτά), για να διεκδικήσουν σε όφελός τους. Αν είναι έτσι γιατί η κυβέρνηση επιβάλλει τον ΕΝΦΙΑ; Χρειάζεται κρατικό χρήμα, όχι για παροχές στο λαό, αλλά για χρηματοδότηση στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Αστικές κυβερνήσεις προσωρινά μπορεί να φορολογήσουν το κεφάλαιο (π.χ., έκτακτη εισφορά 1 δισ. ευρώ το 2009), αφού στην πορεία θα του κάνουν τεράστιες μειώσεις και στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία κεφαλαίου, στο 15%, συνεχίζοντας τη φοροληστεία του λαού.

Αλλο ζύγιασμα

Από το 1999, που ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε δηλώσει ότι η ιδιοκατοίκηση πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες ευημερίας, έχουν περάσει 15 χρόνια. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη χώρα στην ΕΕ με υψηλό βαθμό ιδιοκατοίκησης. Καθόλου τυχαίες δηλώσεις. Ελεγε, δηλαδή, ότι τα λαϊκά νοικοκυριά επειδή έχουν ιδιόκτητη κατοικία ευημερούν, είναι πλούσια. Και ας πληρώνουν μια ζωή τα στεγαστικά δάνεια με ληστρικούς όρους στις τράπεζες. Φαίνεται, λοιπόν, πως ήρθε η ώρα να πληρώσουν την ιδιοκατοίκηση τα λαϊκά νοικοκυριά αφού «ευημερούν». Και οι άνεργοι που έχουν δικό τους σπίτι είναι προνομιούχοι, ευημερούν! Ετσι, λοιπόν, τους το φορολογούν στο φόρο εισοδήματος. Εβαλαν, επίσης, τη λεγόμενη «έκτακτη εισφορά», το χαράτσι που πληρώναμε στη ΔΕΗ, ενώ τώρα έβαλαν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Δηλαδή, όποιος δεν μπορεί να πληρώσει την εφορία το πουλάει. Και ανοίγει ο δρόμος συγκέντρωσης σε λίγα χέρια της γης και των ακινήτων. Δεν μπορεί να ευημερούν τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως είχε πει ο Σημίτης, και να δυστυχεί το κεφάλαιο. Και παραπίσω υπάρχουν και οι πλειστηριασμοί των τραπεζών λόγω «κόκκινων» στεγαστικών. Δε θέλει πολλή σκέψη. Αλλο ζύγιασμα θέλει. Αντεπίθεση μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1632 Γεννιέται ο Βρετανός (Αγγλος) φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του Κλασικού Φιλελευθερισμού.

1824 Ο ελληνικός επαναστατικός στόλος υπό τον Α. Μιαούλη πετυχαίνει σημαντική νίκη επί του οθωμανικού στη ναυμαχία του Γέροντα.

1842 Με τη Συνθήκη του Νανκίν ολοκληρώνεται ο Α' πόλεμος του οπίου μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Κίνας. Η νικήτρια Βρετανία αποσπά από την Κίνα το Χονγκ Κονγκ.

1918 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Φινλανδίας.

1922 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ.

1941 Δημοσιεύεται η γερμανοϊταλική διακήρυξη για την εγκαθίδρυση της «νέας τάξης πραγμάτων» στην Ευρώπη.

1943 Ισχυρές ιταλικές δυνάμεις διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βουνό Κέρκη της Σάμου. Ο ΕΛΑΣ, αφού προκάλεσε στον εχθρό σοβαρές απώλειες (80 νεκροί), πέρασε στο βουνό Καρβούνη. Οι Ιταλοί εκτελούν σε αντίποινα 40 κατοίκους των χωριών Κάστανος, Κοσμαδαίοι, Μαραθόκαμπος και Λέκα.

1949 Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάση της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη Λ. Δ. της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.

Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας, η κορυφαία αυτή περίοδος της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον αιώνα που μας πέρασε, έλαβε τέλος. Ωστόσο, τα διδάγματά του παραμένουν φωτεινά: Δόξα και Τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ.

1949 Η Σοβιετική Ενωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, σπάζοντας το μονοπώλιο της κατοχής του ατομικού όπλου από τις ΗΠΑ.

1955 Ο Νίκος Καρδαμήλας, μετά τη σχετική του καταδίκη από το Διαρκές Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, εκτελείται με την κατηγορία της κατασκοπίας.

1956 Πεθαίνει ο Γιώργος Κοτζιούλας, ποιητής της Εθνικής Αντίστασης με σημαντική προσφορά του στο Θέατρο του Βουνού.

1977 Πειράματα σε καταδίκους πραγματοποιούσε η CIA από το 1948 έως το 1973 αποκαλύπτει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στόχος των πειραμάτων, που στοίχισαν συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η ανακάλυψη τρόπων ελέγχου της διανοητικής κατάστασης του ανθρώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ