Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τραγική κατάσταση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ανοιξε εκ νέου η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τις μετεγγραφές φοιτητών, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, με τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η μείωση των κονδυλίων προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με τις μετεγγραφές - θέμα για το οποίο υπήρξε διαφωνία των δύο πλευρών για τον αριθμό των δικαιούχων - θα διαμορφώσουν μια εκρηκτική κατάσταση από το Σεπτέμβρη. Αξίζει να αναφέρουμε πως και σε παλιότερη αντίστοιχη συνάντηση η εικόνα που είχε μεταφερθεί για τα ΤΕΙ ήταν τραγική. Χωρίς προσλήψεις προσωπικού, μ' ένα τμήμα του προσωπικού να έχει συνταξιοδοτηθεί, τον αριθμό των εισακτέων να αυξάνεται κατά 20%, νομοτελειακά κλείνει το ένα τμήμα μετά το άλλο. Περισσότερα από το 50% των τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας δε θα μπορούν να ανοίξουν το Σεπτέμβρη. Πέρυσι το 40 - 50% του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ ήταν ωρομίσθιοι. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα ΑΕΙ, αφού, όπως ειπώθηκε προχτές, πολλά από αυτά δε θα μπορούν να καταρτίσουν προϋπολογισμούς, μιας και η χρηματοδότηση από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί έως και 80%...

Η Δικαιοσύνη αποφάσισε...

Πήγαν - και ορθώς - οι εργάτες γης της Μανωλάδας στα δικαστήρια να καταγγείλουν τους εργοδότες τους που τους πυροβολούσαν. Και η Δικαιοσύνη που, ως γνωστόν, είναι «τυφλή»... αλλά ταξική κατέληξε σε απόφαση με συμβολικό μάλιστα χαρακτήρα: Αθώος ο ιδιοκτήτης του χωραφιού για τα συμφέροντα του οποίου πυροβολήθηκαν οι εργάτες. Ελεύθεροι να συνεχίσουν το έργο τους και οι μπράβοι του που πυροβόλησαν τους εργάτες. Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε δυο απ' αυτούς είναι πληρωτέες και με ανασταλτικό χαρακτήρα, δηλαδή επιστρέφουν στα χωράφια σα να μην έχει συμβεί τίποτα. Για τους εργάτες το πικρό δίδαγμα είναι πως δεν μπορούν να περιμένουν μόνο από προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να βρουν δίκιο, όπως ίσως κάποιοι τους παραμυθιάζουν. Η διέξοδος βρίσκεται στη συνειδητοποίηση ότι χρειάζεται μακροχρόνιος αγώνας με στόχο την ανατροπή των εκμεταλλευτών και του συστήματός τους για να μπορούν να δουν άσπρη μέρα. Κατά συνέπεια, στην οργάνωση των αγώνων τους έτσι που να υπηρετούν μια τέτοια προοπτική. Ο,τι λιγότερο αφήνει ανοιχτό το δρόμο για τους επόμενους εργάτες που θα πέσουν θύματα της ένοπλης εργοδοτικής βίας...

Παζάρια ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Εντείνονται τα παζάρια και η αντιπαράθεση εντός ΕΕ μεταξύ των κυβερνήσεων για τα χαρτοφυλάκια που θα λάβουν οι Κοινοτικοί επίτροποι. Η αστική τάξη κάθε χώρας πασχίζει να εξυπηρετήσει από καλύτερες θέσεις μονοπώλιά της. Οι αντιθέσεις αυτές, που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της ΕΕ, με αφορμή και την επιλογή του Z. K. Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, εκφράζονται και στις «διαπραγματεύσεις» για τις θέσεις του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προφανώς δεν έχουν καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, σηματοδοτούν τη διαμάχη ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών - μελών της ΕΕ για τη διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών στο μαινόμενο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που «άνετα» φτάνει μέχρι και τη σύρραξη, όπως δείχνει η περίπτωση της Ουκρανίας, χώρας όπου συγκρούονται αγρίως ευρωατλαντικά και ρωσικά κεφάλαια. Αλλωστε στο πλαίσιο της ΕΕ, ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, όλοι τους (κυβερνήσεις, επίτροποι, άλλοι Κοινοτικοί αξιωματούχοι) κινούνται στη στρατηγική εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων κόντρα και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες, με συνεχή λήψη μέτρων για το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, το τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων και παροχών έχουν απομείνει.

Η Ρεάλ, ο Χάμες και τα ... 8.000 χιλιόμετρα δρόμων

Τι σχέση μπορεί να έχει μια ποδοσφαιρική μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης με ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή 8.000 χιλιομέτρων οδικού δικτύου στην Κολομβία; Σύμφωνα με καταλανική εφημερίδα, έχει. Πιο συγκεκριμένα, η απόκτηση του Κολομβιανού σταρ, που διέπρεψε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, Χάμες Ροντρίγκες από τη Ρεάλ έναντι 80 εκατ. ευρώ συνδέεται με πρόγραμμα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων της Κολομβίας.

Η κατασκευαστική εταιρεία ACS, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο επικεφαλής της Ρεάλ, Φλ. Πέρεθ, έχει βάλει στόχο το πρόγραμμα «Ευημερία των Εθνικών Οδών», το οποίο προβλέπει επενδύσεις περίπου 5,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή 8.000 χιλιομέτρων οδικού δικτύου στην Κολομβία. Και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η μεταγραφή. Παλιότερα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι υπεύθυνοι της Ρεάλ οργάνωσαν τουρνέ προετοιμασίας στην Κίνα, που συνέπεσε με την ανάθεση της σύμβασης για τη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Τανγκ Ζιν.

Οπως και να 'χει, η εμπλοκή επιχειρηματιών στο ποδόσφαιρο σχετίζεται κυρίως με άλλες δραστηριότητες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μεγέθη όπως Ρεάλ, Μπαρτσελόνα ή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο ο Αθλητισμός θα είναι ένα προϊόν που αποφέρει κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1818 Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

1886 Πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης της κλασικής μουσικής Φραντς Λιστ.

1914 Δολοφονείται ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζ. Ζορές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε. Παρ' όλα αυτά, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από τους Γάλλους Σοσιαλδημοκράτες. Αντιθέτως, στις 4 Αυγούστου, στην κηδεία του Ζορές, οι εργάτες άκουσαν από τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών το προδοτικό σύνθημα της «εθνικής ενότητας» και της κατάπαυσης του ταξικού αγώνα. Οι Γάλλοι σοσιαλσοβινιστές διαβεβαίωναν τους εργάτες πως οι χώρες της Αντάντ είναι τάχα η «αμυνόμενη πλευρά», οι «φορείς της προόδου» στον αγώνα εναντίον του «επιθετικού πρωσισμού».

1920 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (31/7 - 1/8/1920).

1920 Δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς ο αντιβενιζελικός πολιτικός Ιωνας Δραγούμης.

1932 Στις γερμανικές εκλογές του 1932 το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ έρχεται για πρώτη φορά πρώτο συγκεντρώνοντας 37,23% (από 18,25% στις προηγούμενες εκλογές). Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με 21,58% (-2,55%) και οι Κομμουνιστές τρίτοι με 14,32% (+1,19%).

1940 Σε σύσκεψη των ηγετικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της ναζιστικής Γερμανίας αποφασίζεται η προετοιμασία του πολέμου κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1943 ΕΑΜίτες της Καλαμάτας ανοίγουν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοιράζουν τρόφιμα στο λαό.

1956 Υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τον Ωνάση, με την οποία του εκχωρούσε τις ελληνικές αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού.

1960 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας. Στις ελληνικές κοινότητες, το ΑΚΕΛ έλαβε 35%. Πρώτο ήρθε το «Πατριωτικό Μέτωπο» του Γλ. Κληρίδη με 56,1%.

1972 Στις φυλακές της Κέρκυρας 20 πολιτικοί κρατούμενοι κατεβαίνουν σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομόνωση στην οποία κρατούνταν.

1991 ΕΣΣΔ και ΗΠΑ υπογράφουν τη συμφωνία START I για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ