Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κοινωνική ευαισθησία»...

Με τις συνήθεις «τυμπανοκρουσίες» περί επίδειξης «κοινωνικής ευαισθησίας, με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης», τα κυβερνητικά επιτελεία ανακοίνωσαν χτες την 4η καταβολή από τα ψίχουλα του περιβόητου «κοινωνικού μερίσματος», η οποία αφορά σε νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις είχαν «κοπεί» με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, αλλά εντέλει εγκρίθηκαν με βάση τις δηλώσεις του 2014.

Είναι προκλητικοί οι «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης για το γεγονός ότι έδωσε τις πενταροδεκάρες του «μερίσματος» σε οικογένειες που είχε «κόψει» από τις προηγούμενες καταβολές κι ας κινούνται στα όρια της ακραίας φτώχειας. Είναι ακόμα πιο προκλητικές όμως οι αναφορές περί «κοινωνικής ευαισθησίας», όταν το αμέσως επόμενο διάστημα τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια χαράτσια, για το φόρο εισοδήματος, τον «ενιαίο φόρο» στη λαϊκή κατοικία, την «εισφορά αλληλεγγύης» κ.ο.κ. Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη «ευαισθησία» της κυβέρνησης, όπως και όλων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, είναι η εξασφάλιση της παραπέρα στήριξης των εγχώριων μονοπωλίων.

Εκτός παιδικών σταθμών

Για 37.000 με 40.000 παιδιά που θα μείνουν φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Σίμος Δανιηλίδης, μέλος της ΚΕΔΕ και αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής. Λίγο - πολύ τα νούμερα είναι γνωστά, μόνο που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ο παραπάνω αριθμός αφορά μόνο τις οικογένειες που θα κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δηλαδή δε θα πληρώνουν τροφεία στους ιδιωτικούς ή δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΕ δεν επιτρέπει στις οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων να υποβάλλουν αίτηση, ενώ φέτος το εισοδηματικό κριτήριο που μειώθηκε, απέκλεισε, πριν καν ξεκινήσουν οι αιτήσεις, χιλιάδες παιδιά. Την ίδια στιγμή οι δήμοι μειώνουν διαρκώς τις δομές Προσχολικής Αγωγής, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και προσωπικού, οδηγώντας σε αδιέξοδο ακόμα περισσότερους εργαζόμενους γονείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα...

Επισημάνσεις...

«Ο κίνδυνος του ισλαμισμού» ήταν ο τίτλος άρθρου του Σταύρου Τζίμα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στην «Καθημερινή», όπου μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι η «"τζιχάντ" διάβηκε τη Μεσόγειο και εισχωρεί... σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία, αυξάνοντας την ανησυχία στις πολιτικές, θρησκευτικές, πνευματικές ελίτ, αλλά και στη Δύση». Ενώ στη συνέχεια σημειωνόταν: «Το μεταπολεμικό status οικοδομήθηκε με έναν από τους βασικούς του πυλώνες, το μουσουλμανικό στοιχείο δηλαδή, να εμφορείται από την ανεκτικότητα και τη φιλοσοφία της ειρηνικής συνύπαρξης και συμπόρευσης... Αν αυτά τα χαρακτηριστικά αλλοιωθούν, ποιος εγγυάται ότι ο ισλαμικός εξτρεμισμός δεν θα προκαλέσει την ενστικτώδη συσπείρωση και αντίδραση των χριστιανών, οπότε και θα κινδυνεύσουμε να οδηγηθούμε σε θρησκευτικές διαιρέσεις και μετωπικές αντιπαραθέσεις με καταστροφικότερες ενδεχομένως επιπτώσεις και από εκείνες των εθνοτικών που έπνιξαν στη δεκαετία του '90 στο αίμα την περιοχή;».

... που γεννούν ανησυχίες

Τέτοιες αναλύσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου η δράση των ισλαμιστικών οργανώσεων αξιοποιείται πολλαπλά για την προετοιμασία πολύμορφων επεμβάσεων (στρατιωτικών, πολιτικών, οικονομικών) των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε Μέση Ανατολή, Αφρική κ.α. Είναι άραγε τυχαίο που «ναυαρχίδες» των αστικών ΜΜΕ επιλέγουν να εφιστούν την προσοχή στον «ισλαμικό κίνδυνο»; Οπως και να 'χει, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και οι μικρότερες ή μεγαλύτερες εστίες συγκρούσεων μαρτυρούν ότι ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης είναι ορατός και σήμερα. Οι αφορμές, που θα συναντήσουν, θα αξιοποιήσουν ή ακόμα και θα δημιουργήσουν οι αστοί, μπορεί να είναι πολλές. Είναι επιβεβλημένη η λαϊκή επαγρύπνηση, πολύ περισσότερο η ολόπλευρη οργανωτική ετοιμότητα των κομμουνιστών, που καλούνται να αφυπνίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ώστε να μη δεχτούν να γίνουν γρανάζι σε καμιά ιμπεριαλιστική φονική μηχανή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1898 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Οτο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού κινήματος.

1898 Γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ.

1903 Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ), το οποίο έβαλε τις βάσεις για το κόμμα των μπολσεβίκων, το κόμμα της επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου. Στην ιστορία του ΚΚΣΕ (μπ.), που εκδόθηκε στην ΕΣΣΔ το 1938 (ελληνική έκδοση «Τα νέα βιβλία ΑΕ», Αθήνα 1945), διαβάζουμε σχετικά:

«1) Το συνέδριο επισφράγισε τη νίκη του μαρξισμού ενάντια στον οικονομισμό, ενάντια στον ανοιχτό οπορτουνισμό.

2) Το συνέδριο ψήφισε το πρόγραμμα και το καταστατικό, δημιούργησε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και καθόρισε έτσι τα πλαίσια για ένα ενιαίο κόμμα.

3) Το συνέδριο φανέρωσε πως υπάρχουν σοβαρές οργανωτικές διαφωνίες, που δίχασαν το κόμμα σε μπολσεβίκους και μενσεβίκους. Οι πρώτοι υπερασπίζουν τις οργανωτικές αρχές της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ οι δεύτεροι κυλάνε στο βούρκο της πλαδαρότητας και του οπορτουνισμού.

4) Το συνέδριο έδειξε πως τους παλιούς οπορτουνιστές, που είχαν κιόλας νικηθεί από το κόμμα, τους "οικονομιστές", αρχίζουν να τους αντικαθιστούν σιγά σιγά μέσα στο κόμμα καινούριοι οπορτουνιστές, οι μενσεβίκοι.

5) Το συνέδριο δε στάθηκε στο ύψος του πάνω στα οργανωτικά προβλήματα, δίστασε, έδωσε κάπου κάπου την υπεροχή στους μενσεβίκους. Μ' όλο που στο τέλος ξαναβρήκε τον εαυτό του, δεν κατόρθωσε, όχι μονάχα να ξεσκεπάσει τον οπορτουνισμό των μενσεβίκων στα οργανωτικά ζητήματα και να τους απομονώσει μέσα στο κόμμα, μα ούτε και να θέσει μπροστά στο κόμμα τέτοιο καθήκον.

Το τελευταίο αυτό ήταν μια από τις κυριότερες αιτίες, που ο αγώνας ανάμεσα στους μπολσεβίκους και τους μενσεβίκους όχι μόνο δεν εκόπασε μετά το συνέδριο, μα αντίθετα οξύνθηκε ακόμα παραπάνω».

Το 2ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ ήταν και θα παραμένει ιστορικό, γιατί εδραίωσε τον μπολσεβικισμό ως το συνεπές επαναστατικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα. Ηταν ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

1906 Εξεγείρονται οι στρατιώτες και οι ναύτες στην Κροστάνδη και το Σβεαμπόργκ (Ρωσία).

1920 Συγκροτείται στο Μπιελοστόκ η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή της Πολωνίας.

1920 Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα σημειώνεται στο Παρίσι κατά του Ελ. Βενιζέλου.

1929 Στις 30 και 31 Ιούλη διενεργούνται δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών και συνδικαλιστικών στελεχών των ταξικών συνδικάτων. Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», συλλαμβάνει 2 συντάκτες, 10 τυπογράφους και τον διορθωτή της εφημερίδας.

1946 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη διοίκηση από τους νόμιμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης (που εκλέχθηκαν στο 8ο Συνέδριο ένα χρόνο περίπου πριν). Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές, τόσο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και σ' αυτή των Εργατικών Κέντρων.

1947 Ξεκινούν διήμερες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη. Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, στα Αμάραντα, στα Λάβαρα και τις Φέρες της Θράκης.

1948 Το πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

2007 Πεθαίνει ο Σουηδός σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν, βραβευμένος, μεταξύ άλλων, 3 φορές με Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

2007 Πεθαίνει ο πολυβραβευμένος Ιταλός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ