Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολα για τους επιχειρηματίες

«Νέο μοντέλο διακυβέρνησης για τη Στερεά Ελλάδα προβάλλει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει; Να μετατρέψουμε την Περιφέρεια της ανεργίας, σε Περιφέρεια της απασχόλησης, της επανεκκίνησης της οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της αλληλεγγύης. Να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας στους τομείς της οικονομίας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της σε προϊόντα και υπηρεσίες, για να καλύψουμε τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. Να ενισχύσουμε καινοτόμες πολιτικές στην παραγωγή, που να δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και εναλλακτικές και οικολογικές πολιτικές, που προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Να φτιάξουμε μια ανοικτή Περιφέρεια, με ταυτότητα, με πόρους συγκεντρωμένους σε τεχνικές και κοινωνικές υποδομές για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων της, μια Περιφέρεια ανταγωνιστική και βιώσιμη, που θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στους νέους, στις γυναίκες, σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού».(«Αυγή», 8/4/2014). Να, λοιπόν, που ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ότι θα αξιοποιήσει αυτό τον καλλικρατικό κρατικό θεσμό για την καπιταλιστική ανάπτυξη, άρα σε όφελος των επιχειρηματιών. Ολα για την επιχειρηματικότητα και τους επιχειρηματίες με κάθε μέσο και μοχλό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τους εργαζόμενους προβλέπονται μόνο «ευκαιρίες εργασίας» και «ολίγον κοινωνικές υποδομές» που υπόσχονται άλλωστε και οι υποψήφιοι των κομμάτων της συγκυβέρνησης...

Καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης

Ρωτούν τον Αν. Γκουρία, γγ του ΟΟΣΑ, από την «Καθημερινή» 6/4/2014: «Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι για να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική πρέπει να μειωθούν περισσότερο οι μισθοί. Θα ήταν αυτή μία λύση για την ανάπτυξη»; Και αυτός απαντά: «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι σωστή προσέγγιση. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αύξησε τους μισθούς περισσότερο από την παραγωγικότητά της. Αυτό είναι που διορθώνεται τώρα. Μη λέτε ότι πρέπει να μειώσετε κι άλλο τους μισθούς, αλλά ότι πρέπει να αυξήσετε την παραγωγικότητα, μόνο έτσι θα κάνετε και την Ελλάδα ανταγωνιστική». Τι εννοεί ο Γκουρία; Οτι οι μισθοί στην Ελλάδα έπρεπε να συρρικνωθούν δραστικά ως ένας παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας. Κάτι που άλλωστε αυτό έγινε, οι μισθοί έπιασαν πάτο, είναι μισθοί εξαθλίωσης. Ομως, λέει, αυτό δε φτάνει, χρειάζεται άνοδος της παραγωγικότητας που σημαίνει επενδύσεις σε νέα μέσα παραγωγής, δηλαδή αυξάνοντας και έτσι την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, αυτό που δε λέει είναι ότι στην παραγωγή με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος η εφαρμογή νέων σύγχρονων μέσων παραγωγής δεν αξιοποιείται για μείωση του εργάσιμου χρόνου, αλλά έχει ως αποτέλεσμα να πετιούνται εκτός παραγωγής εργαζόμενοι, διατηρώντας την ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης...

Βορράς - Νότος

«Η διάκριση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν είναι δεξιά-αριστερά, αλλά βορράς-νότος. Η λιτότητα του νότου ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους αποταμιευτές και τα κράτη του βορρά». Αυτά μεταξύ άλλων δηλώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» Π. Ελευθεριάδης, στον ρ/σ «Βήμα». Δυστυχώς γι' αυτούς η πραγματικότητα έχει πείσμα και επιμένει ότι η μόνη διαχωριστική γραμμή στις ταξικές κοινωνίες είναι αυτή που χωρίζει την τάξη των εκμεταλλευτών απ' αυτή των εκμεταλλευομένων. Η πρώτη κερδίζει σε βάρος της δεύτερης και στο Βορρά και στο Νότο. Τώρα αν το «Ποτάμι» και οι λοιποί της αστικής διαχείρισης - τα περιθώρια της οποίας έχουν τόσο πολύ στενέψει που αδυνατούν να διαφοροποιηθούν έστω και λεκτικά - τσαντίζονται γιατί κερδίζουν περισσότερο οι του Βορρά, τι να κάνουμε; Ετσι είναι ο καπιταλισμός, αναπτύσσεται ανισόμετρα και οι επίδοξοι διαχειριστές του θα πρέπει να συμβιβαστούν με τις νομοτέλειές του. Αλλωστε αυτή την Ευρώπη στηρίζουν μέχρι τα μπούνια...

Στην ίδια στρατηγική

«Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε το αυτονόητο: Θα διαπραγματευόταν πρώτον τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο, κάτι που θα αποτελούσε και τη στέρεα βάση για την έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό». Αυτά είπε ο Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ, με αφορμή την έξοδο στις αγορές. Τι δείχνει; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαφωνεί με την έξοδο στις αγορές. Συνδέει, όμως, αυτήν την έξοδο με τη μείωση του χρέους. Είναι μια άλλη μορφή διαχείρισης σε όφελος του κεφαλαίου. Και η κυβέρνηση μιλά για αναδιάρθρωση του χρέους, όχι με «κούρεμα» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με επιμήκυνση της αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων. Αλλη μια απόδειξη ότι ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση κινούνται στην ίδια στρατηγική παρά τις διαφωνίες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1755 Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Αγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων στην οποία δόθηκε τ' όνομά του.

1919 Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ - ILO). Κύριος σκοπός της Οργάνωσης υπήρξε η κατά το δυνατόν διαχείριση των συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στους εργαζομένους, υπό το φόβο κοινωνικών αναταραχών και επαναστάσεων (είχε προηγηθεί η Οκτωβριανή Επανάσταση και η άνοδος του επαναστατικού κινήματος σε μια σειρά χώρες). Η ΔΟΕ συνδέονταν αρχικά με την Κοινωνία των Εθνών και κατόπιν με τον ΟΗΕ.

1945 Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται κατά των δεσμοφυλάκων τους. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι Σοβιετικοί στρατιώτες, που καθ' όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού τους δεν έπαψαν να παλεύουν κατά του ναζισμού, με τη συγκρότηση παράνομης οργάνωσης, τη διενέργεια σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής όπου εργάζονταν με καταναγκαστική εργασία (συχνά υπό τη διεύθυνση μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας), κλπ. Συνολικά, στο Μπούχενβαλντ εξοντώθηκαν 56.000 άτομα, ενώ πάνω από 2.000 ήταν οι νεκροί (παράπλευρες απώλειες) από αεροπορικό βομβαρδισμό των Αμερικανών στις 24/4/1944.

1947 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης μεταφέρεται στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας και κλείνεται στις φυλακές Βούρλων από το αντιδραστικό αστικό καθεστώς με την κατηγορία του ...δοσίλογου!

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου έπειτα από σκληρές μάχες με δυνάμεις της Εθνοφυλακής, της Χωροφυλακής και ΜΑΥδων μπαίνουν στα Καλάβρυτα.

1955 Ιδρύεται το κόμμα Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ενωσις με επικεφαλής τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

1964 Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στις ανακρίσεις Σαρτζετάκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τρία χρόνια αργότερα θα διοριστεί πρώτος πρωθυπουργός της χούντας.

1967 Ο γνωστός «κυνηγός ναζί» Σίμον Βίζενταλ ανακοινώνει ότι ο υπασπιστής του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο πρώην διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης Ρίχαρντ Γκλικ και ο διαβόητος αρχίατρος του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, ζουν στη Λατινική Αμερική.

1970 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα, εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αισίως στις 18 του Απρίλη.

1985 Πεθαίνει ο Ενβέρ Χότζα, Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ