Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συντήρηση εξαθλίωσης

«Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία δημοσιεύθηκαν στις αρχές του μήνα δείχνουν ότι, από το 2010 έως τώρα, η χώρα πήρε μέτρα που ισοδυναμούν με το 31% του ΑΕΠ ή 62,92 δισ. ευρώ. Οι περικοπές δαπανών (33,31 δισ.) και αυξήσεις σε φορολογικά έσοδα (29,61 δισ.) είχαν άμεσο αντίκτυπο σε κάθε νοικοκυριό. Η έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ το δείχνει από κοντά. Αλλά δείχνει και το δίχτυ ασφαλείας που υπάρχει ακόμη: οι Ελληνες βοηθούν ο ένας τον άλλον. Βασίζονται, όμως, ολοένα και περισσότερο σε συντάξεις και σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Οι εξελίξεις θα κριθούν από την ικανότητα του πολιτικού συστήματος να πείσει ότι είναι ικανό όχι μόνο να διατηρήσει αυτό το δίχτυ ασφαλείας, αλλά να το ενισχύσει».(«Καθημερινή», 24/1/2014). Τι λένε οι αστοί; Για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελός τους χτυπήθηκαν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αλλά ευτυχώς που υπάρχει η οικογένεια, η λαϊκή αλληλεγγύη και ένα υποτυπώδες πλέον δημόσιο σύστημα προστασίας με παροχές σε εξαθλιωμένους για να μην πάνε από αργό θάνατο. Συντηρήστε και ενισχύστε το. Δηλαδή η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα έχει κανένα όφελος για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι να το συνειδητοποιήσουν και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Τυρί στη φάκα...

Εγραφε πρόσφατα η Χρ. Κοψίνη στην «Καθημερινή»: «"Πήγαμε καλά το 2013. Αυτό που μπορώ να πω για το 2014, είναι ότι θα είμαστε πάλι όλοι μαζί". Αυτά είπε ο διευθυντής των μεταλλείων Γερακινής της εταιρείας "Ελληνικοί Λευκόλιθοι" και χειροκροτήθηκε. Δεν είπε ούτε "εύχομαι να είμαστε" ούτε "μακάρι να είμαστε όλοι μαζί". Δεν ταλαντεύτηκε. Και σε αυτήν τη σύντομη πρόταση συμπυκνώθηκε η σταθερότητα ζωής 320 οικογενειών. Τόσοι είναι οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Ο σεβασμός στον εργαζόμενο συνδέεται με την κερδοφορία». Τι επιδιώκεται από την αστική προπαγάνδα με τέτοια παραδείγματα; Η καλλιέργεια συνείδησης στους εργαζόμενους οτι υπάρχουν καλά αφεντικά, σαν τους "υγιείς" που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα τους συμφέρει να 'ναι πιστοί στ' αφεντικά. Υποταγή στους εκμεταλλευτές, συστράτευση μαζί τους για να κερδοφορούν, κλέβοντας «νόμιμα» τον πλούτο που παραγάγουν οι εργαζόμενοι θέλουν. Τα υπόλοιπα περί "σεβασμού στον εργαζόμενο" είναι «τυρί στη φάκα». Οι εργαζόμενοι να μην «τσιμπάνε». Στο δικό τους δρόμοι αυτοί...

Ξεζουμίζουν τους εργάτες

Μέχρι και 100 ώρες εξτρά υπερωρίες το μήνα, 1.200 ώρες το χρόνο μπορεί να εξασφαλίζει η εργοδοσία της ιαπωνικής χημικής εταιρείας «Sumitomo Co». Η δε «Toshiba», μέχρι και 100 τη βδομάδα, 1.000 το χρόνο. Tυπικά, με βάση την εργατική νομοθεσία της Ιαπωνίας, «κατοχυρώνεται» το 8ωρο δουλειάς τη μέρα και 40ωρο την εβδομάδα. Ωστόσο, με σχετική συμφωνία εργοδοτών - σωματείων, οι εταιρείες μπορούν όχι μόνο να παραβιάζουν το 40ωρο, αλλά και να εξαναγκάζουν τους εργάτες σε υπερωρίες πολύ περισσότερες από το σημερινό «νόμιμο» όριο, που είναι 80 την εβδομάδα. Οι «περγαμηνές» που παρουσιάζουν ιαπωνικά μονοπώλια στο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης είναι χαρακτηριστικές: Η «Nippon Telegraph and Telephone East» έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των εργατοπατέρων συνδικαλιστών για υπερωρίες μέχρι και 150 ώρες το μήνα / 1.000 το χρόνο. Η «Mitsubishi Heavy Industries» μέχρι και 80 ώρες το μήνα, 960 το χρόνο, ενώ η «Toyota Motor» μέχρι και 80 ώρες το μήνα, 720 το χρόνο. Είναι μια μορφή έντασης της εκμετάλλευσης. Από τις πιο βάρβαρες, αφού με τη συνεχή δουλειά πάνω από το 8ωρο δεν αναπληρώνεται η εργατική δύναμη, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία των εργατών. Δεν είναι υπερβολή ο «αργός θάνατος».

Υποδείξεις...

«(...)στην τελευταία φάση των "μνημονίων" το ζητούμενο επικεντρώνεται πια στο "πώς θα εξέλθουμε από την κρίση"(...) παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, υπάρχουν πολλοί "κοινοί τόποι" γύρω από το τι πρέπει να κάνει η ίδια η χώρα για τον εαυτό της και τι να διεκδικήσει από τους εταίρους-δανειστές, στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ευρώ.Το παράλογο είναι ότι όσο γίνονται εμφανείς οι "κοινοί τόποι" τόσο οξύνονται οι άγονες αντιπαραθέσεις. Και εν πάση περιπτώσει, μια "μίνιμουμ" εθνική συνεννόηση, εάν δεν μπορεί να υπάρξει ένας σοβαρός "ιστορικός συμβιβασμός", είναι αναγκαία» («Εθνος» 22/1/2014). Πυκνώνουν στον αστικό Τύπο αυτές οι υποδείξεις. Και έχουν βάση. Με εξαίρεση ότι για τη διαχείριση του χρέους ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «κούρεμα», ενώ η κυβέρνηση διαπραγμάτευση για ελάφρυνση με άλλον τρόπο, κάποιοι προτείνουν μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής, και οι δύο μιλούν για διαπραγμάτευση με τους δανειστές ώστε να δοθεί χρήμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Οι αστοί τους θέλουν μαζί για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Που είναι εκ των πραγμάτων αντιλαϊκή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1890 Καταργούνται οι έκτακτοι νόμοι του Βίσμαρκ κατά των σοσιαλιστών στη Γερμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα νομιμοποιείται έπειτα από 12 χρόνια παρανομίας.

1918 Το 3ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ επικυρώνει τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και καταπιεζόμενου λαού.

1919 Οι αντιπρόσωποι της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού αποφασίζουν τη συγκρότηση της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ).

1925 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

1945 Εκατό χιλιάδες λαού της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο ενάντια στις παραβιάσεις των λαϊκών ελευθεριών και την τρομοκρατία, για πραγματική δημοκρατική, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και τιμωρία των δοσίλογων.

1952 Αμνηστεύονται τα στελέχη του ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών), που στις 31 Μάη 1951 είχαν προβεί σε στρατιωτικό κίνημα, το οποίο ακυρώθηκε εν τη γενέσει του έπειτα από παρέμβαση του στρατάρχη Παπάγου.

1966 Απεργιακό κύμα απλώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου, οι αρτεργάτες, οι κτηνίατροι, οι γεωπόνοι, οι δασοπόνοι, οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

1968 Ολοκληρώνεται η επιτόπια έρευνα αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου. Η αντιπροσωπεία έδωσε στη δημοσιότητα μακροσκελέστατη και λεπτομερή έκθεση για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των εξόριστων, τα βασανιστήρια και το γενικότερο τρομοκρατικό κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα.

1971 Ο Ιντι Αμίν Νταντά καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στην Ουγκάντα, ανατρέποντας τον Πρόεδρο Ομπότε.

1972 Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ανακοινώνει την εγκατάσταση στην Ελλάδα μόνιμων ιδιόκτητων αμερικανικών βάσεων για την εξυπηρέτηση των ναυτικών μονάδων του 6ου στόλου.

1972 Ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκε και συνελήφθη στις ζούγκλες της αμερικανικής νήσου Γκουάμ ο 56χρονος πια λοχίας του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού Σοΐτσι Γιοκόι, ο οποίος παρέμενε στη θέση του, μη αντιλαμβανόμενος τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1982 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Σουσλόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1954 - 1982).

1985 Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΔΑ.

2011 Μαζικές διαδηλώσεις ξεσπούν στην Αίγυπτο, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του Προέδρου της χώρας Χ. Μουμπάρακ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ