Τετάρτη 1 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάρ' το αλλιώς

«Το κοινωνικοπολιτικό κλίμα παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης σε μια δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, όπου απαιτείται το αντίθετο: Η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Δεδομένου ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων, φοβάμαι ότι η αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω και η πόλωση να κορυφωθεί. Αν αυτό συμβεί, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν, τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας το θέμα του δημόσιου χρέους, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012. Είναι αυτονόητο ότι η χώρα θα πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα όσο πιο ενωμένη βρεθεί στις σχετικές διαβουλεύσεις». Από συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας σε κυριακάτικη εφημερίδα. Απαιτεί από τους εργαζόμενους, τα φτωχά - λαϊκά στρώματα, να βάλουν πλάτη σε όλες τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, στην ενίσχυσή του, δηλαδή στην αντιλαϊκή πολιτική. Ακούγοντας τους αστούς να σε καλούν σε «εθνικά σχέδια» πάρ' το αλλιώς. Αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

Αγωνίες ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ευρώπη μετά την κρίση του 2008 βρίσκεται σε μια διαρκή στασιμότητα, μία οικονομική κατάσταση μηδενικής ανάπτυξης. Είναι ορατή η δημιουργία ενός ρήγματος ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, ενώ ταυτόχρονα διευρύνθηκαν οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες στο εσωτερικό των περισσότερων χωρών. Οι πολιτικές δυνάμεις χωρίστηκαν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που θεωρούν πως οι πολιτικές λιτότητας είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης και αυτές που αναζητούν μια στρατηγική ανάπτυξης μέσα από μηχανισμούς αλληλεγγύης και αμοιβαίας στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών». Αυτά γράφει στην «Αυγή» 28/12/2013 ο Γ. Σταθάκης. Εκφράζοντας την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνοχή της ΕΕ του κεφαλαίου, λες και αν διαλυθεί θα έρθει η συντέλεια του κόσμου για τους λαούς που η ΕΕ τούς κρατά σε διαρκή κόλαση. Προβάλλει η διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων. Μα αυτές είναι συνέπεια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οσο για την «αλληλεγγύη και αμοιβαία στήριξη των οικονομιών» αυτή υπάρχει στην επίθεση ενάντια στους λαούς. Μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί για τα μερίδια στην αγορά και τα κέρδη και αυτό καμιά πολιτική στον καπιταλισμό δεν μπορεί να το αλλάξει. Να γιατί μοναδική διέξοδος για τους λαούς είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Οι υποτροφίες της «Siemens»

«Η Siemens AE προσδιόρισε τους πυλώνες του Προγράμματος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, δίνοντας το προβάδισμα στην Εκπαίδευση. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην ενίσχυση της γνώσης των νέων, γύρω από τις επιστήμες και την τεχνολογία. Στις 20 Δεκέμβρη 2013 το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ανακοίνωσε τη συμπληρωματική προκήρυξη για 73 Υποτροφίες Αριστεία Μεταπτυχιακών Σπουδών (Διδακτορικό και Μάστερ) στην Ελλάδα, βάσει του Προγράμματος SIEMENS, αναδρομικά για το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013 και για το 2013 - 2014. Οι επιστημονικοί τομείς που αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι: Ενέργεια, Υγεία, Βιομηχανία, όπως και Υποδομές - Αστική Ανάπτυξη - Περιβάλλον». Το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή». Οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν μπει για τα καλά και άμεσα πλέον στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε αυτή αφορά σπουδές είτε έρευνα. Και χρηματοδοτούν κατευθυνόμενα προγράμματα, όχι για την ενίσχυση της γνώσης και της επιστήμης, γενικά, αλλά για τους τομείς που κάθε όμιλος έχει συμφέρον να δράσει, προκειμένου να αυξήσει τα μερίδιά του στην αγορά και βεβαίως τα κέρδη του. Οσο για τα περί «κοινωνικής ευθύνης», αυτά είναι το υποκριτικό περιτύλιγμα της δήθεν ευαισθησίας των εκμεταλλευτών.

Διλήμματα

Υπάρχουν στην αστική προπαγάνδα φωνές που με αφορμή την ανάδειξη των σκανδάλων και της διαφθοράς ως στοιχείο της λειτουργίας του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και στο πλαίσιο των επιδιώξεων της αναμόρφωσής του, λένε ότι το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα πρέπει να καταργηθεί και στη θέση του να αναδειχθούν πολιτικά πρόσωπα νέα στην ηλικία που είναι εμβολιασμένα κατά της νόσου του παλαιοκομματισμού. Ετσι εμφανίζουν στο λαό ένα ψευτοδίλημμα: «Παλιά ή νέα κόμματα», ή, διαφορετικά, «παλιά ή νέα πολιτικά πρόσωπα». Αλλωστε, και στο εγχείρημα της «κεντροαριστεράς» αναζητούν, λένε, νέα και άφθαρτα πρόσωπα ως ηγέτες της. Αυτά τα διλήμματα είναι παγίδα εγκλωβισμού στην αστική πολιτική για το λαό. Γιατί συγκαλύπτουν το γεγονός ότι είτε παλιά είτε νέα πολιτικά πρόσωπα, το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι ποιον υπηρετούν, «τους μεγαλοεπιχειρηματίες ή τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα». Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη οργανώνοντας τη δική του ισχυρή αντιπολίτευση συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, δυναμώνοντάς το παντού, στο λαϊκό κίνημα, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή κ.λπ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1801 Τίθενται σε ισχύ οι «Νόμοι της Ενωσης» από τους οποίους προκύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1820 Ξεσπά αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ισπανία. Επειτα από έκκληση του Ισπανού μονάρχη το 1823 η Ιερά Συμμαχία εξουσιοδοτεί τη Γαλλία να επέμβει στον ισπανικό εμφύλιο. Η επανάσταση καταπνίγεται και η μοναρχία αποκαθίσταται.

1822 Η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου) ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά αστικά Συντάγματα της Αμερικής και της Γαλλίας.

1834 Συγκροτείται η τελωνειακή ένωση των γερμανικών κρατών, με επικεφαλής την Πρωσία, γεγονός - σταθμός στη συγκρότηση του γερμανικού αστικού κράτους.

1863 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Α. Λίνκολν, εκδίδει τη Διακήρυξη Χειραφέτησης για την απελευθέρωση των σκλάβων στις εξεγερμένες Πολιτείες του Νότου.

1890 Ιδρύεται στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο Πανιώνιος.

1894 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα της συχνότητας.

1912 Με την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ, η Κίνα γίνεται αστική δημοκρατία, η οποία διατηρείται μέχρι τη νίκη της κινεζικής σοσιαλιστικής επανάστασης το 1949.

1916 Πραγματοποιείται η πρώτη παγγερμανική συνδιάσκεψη του «Σπάρτακου», μιας οργάνωσης στην οποία συσπειρώθηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, έπειτα από τη στοίχιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πίσω από τη γερμανική αστική τάξη στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο «Σπάρτακος», πρόδρομος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη Γερμανική Επανάσταση του 1918. Ηγετικές μορφές του υπήρξαν οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

1919 Σχηματίζεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η διακήρυξη 26 κρατών για τον αγώνα κατά του φασιστικού συνασπισμού (Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών).

1944 Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ θέτει σε εφαρμογή τις «Διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη».

1944 Συγκροτείται ο Λαϊκός Στρατός της Πολωνίας.

1956 Το Σουδάν αποκτά την ανεξαρτησία του από την Αίγυπτο και τη Βρετανία.

1958 Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ.

1959 Ο επαναστατικός κουβανικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

1960 Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της ΛΔ του Βιετνάμ.

1965 Ιδρύεται το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν.

1981 Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος. Η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ είχε πολλαπλά οφέλη για την ελληνική αστική τάξη, τραγικές όμως συνέπειες για τα φτωχά - λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και την αγροτιά. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις τότε, από τη «δεξιά» έως την «ανανεωτική αριστερά», είχαν στηρίξει αυτή την εξέλιξη. Κατά είχαν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ (με το τελευταίο να αλλάζει στάση λίγο αργότερα). Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για την πραγματική φύση της ΕΟΚ, που στάθηκε συνεπής πολέμιος των αντιλαϊκών πολιτικών της.

2005 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρία Αλκαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ