Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα είπε «ωραία» για όλους

Πολύ ωραία τα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με συνδικαλιστές από νοσοκομεία της Αττικής που καταργούνται. Ωραία λόγια, αλλά και προσεκτικές διατυπώσεις, για να μην υπάρξουν και παρεξηγήσεις με τους «εταίρους» - ΣΕΒ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, Ομπάμα και λοιπούς...

«Βασικός μας στόχος είναι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα οικονομικής, κοινωνικής ή ασφαλιστικής κατάστασης, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα Υγείας (...)». Απλή απορία: Πώς πετυχαίνεται η ισότιμη πρόσβαση όλων όταν υπάρχουν πληρωμές στην Υγεία; Διότι σε αυτήν την περίπτωση ο καθένας ανάλογα με τι έχει να πληρώσει, αυτό παίρνει. Πάντως, ότι θα καταργηθούν οι πληρωμές στην Υγεία, δεν το είπε. Προς το τέλος το άλλαξε προς το χειρότερο - φαίνεται σκέφτηκε τους «εταίρους»: «Το χρέος μας είναι κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και να έχει ουσιαστική και αξιοπρεπή περίθαλψη». «Αξιοπρεπή» περίθαλψη μπορεί να είναι και ένα ελάχιστο πακέτο στοιχειωδών παροχών στους πιο εξαθλιωμένους, στους άνεργους, στους χαμηλόμισθους. Κι από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του να έχει κι άλλες δυνατότητες στο δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση και στις ιδιωτικές δομές. Και στις ΗΠΑ αυτό έγινε.

«Στόχος μας είναι, σε πρώτη φάση, η επιβίωση του συστήματος Υγείας, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και φυσικά, μακροπρόθεσμα, η αναδιοργάνωσή του», είπε σε άλλο σημείο. Η επιβίωση πάντως του υπάρχοντος συστήματος κάθε άλλο παρά αντεπεξέρχεται στις ανάγκες, αφού αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν κλειστά τα νοσοκομεία που έκλεισαν και θα κλείσουν άμεσα, θα παραμείνουν τα συγχωνευμένα τμήματα, οι πληρωμές, οι συμμετοχές κλπ.

Τέλος, καλές οι διαπιστώσεις για βαρβαρότητα και αναλγησία, όμως δεν μας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος κερδίζει από τα μέτρα περικοπών στην Υγεία; Για ποιο λόγο παίρνονται; Είναι διεστραμμένοι όλοι οι υπουργοί Υγείας; Δεν έχουν σχέδιο; Είναι άσχετοι με το αντικείμενο; Τα έχουν πει κι αυτά... Δεν υπάρχει κανένας στόχος ΕΕ και κυβερνήσεων για ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση και μέσα από επενδύσεις στην Υγεία; Δεν πετυχαίνεται η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε μεγαλύτερο μέρος του κρατικού χρήματος να δίνεται για επενδύσεις και κίνητρα στην επιχειρηματικότητα; Δεν είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης μεγάλων επιχειρηματιών σε Υγεία και Φάρμακο;

Μπορούν να μας κόψουν κι άλλα

Eurokinissi

Οικονομικό δελτίο στήριξης της οικονομικής πολιτικής εξέδωσε χτες η διοίκηση της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, στο πλαίσιο προφανώς της ευγνωμοσύνης που οφείλουν να δείξουν οι μεγαλομέτοχοί της για τα τόσα δισεκατομμύρια που τσέπωσαν από τα κρατικά ταμεία, ως κονδύλια στήριξής της.

Βέβαια μαζί με τις φιλοφρονήσεις προς την κυβερνητική πλευρά, οι συντάκτες του δελτίου έκριναν ότι πρέπει να δείξουν και τη διαφωνία τους με το ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι του οποίου ζητούν από τώρα να συζητηθεί το θέμα του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού των επόμενων χρόνων. Ετσι, τους λένε ότι πρέπει να περιμένουν και να μη βιάζονται για να παρθούν εδώ και τώρα τα μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες χρονιές.

Εκείνο όμως που φαίνεται να έχει τη δική του αξία, είναι η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται για τη λήψη μέτρων που συντρίβουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ετσι, αφού οι άνθρωποι της ΑΛΦΑ απαριθμούν τα τόσα και τα τόσα μέτρα που οδήγησαν στη χρεοκοπία το λαό, καταλήγουν:

«Σε κάθε περίπτωση, όταν οι πρωτογενείς δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης έχουν μειωθεί κατά 34 δισ. ευρώ σε μια περίοδο που το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε περισσότερο από 45 δισ. ευρώ, είναι πραγματικά σουρεαλιστικό να μας θέτει προ των ευθυνών μας το ΔΝΤ, για το αν θα μπορέσουμε να βρούμε επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014».

Αυτό για το οποίο κοντολογίς διαβεβαιώνει το ΔΝΤ η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, είναι... αφήστε να έρθει η στιγμή του λογαριασμού και εμείς μπορούμε να κόψουμε και πολύ περισσότερα.

Ετσι και μόνο έτσι θα μπορούσαν να απαντήσουν οι εκπρόσωποι ενός τραπεζικού φορέα, ο οποίος την ώρα που τα εκατομμύρια των εργαζομένων της χώρας γονάτιζαν εξαιτίας της αφαίμαξης των δεκάδων δισεκατομμυρίων που επικαλείται, αυτός κατάφερνε να εξασφαλίσει πάνω από 5 δισ. ευρώ κρατική στήριξη και ευρωενωσιακή χρηματοδότηση.

Αδίστακτοι και λίγοι στην ψυχή

Λόγω θανάτου ανακαλείται η διαπιστωτική πράξη που έβγαζε την εκπαιδευτικό Κλαίρη Καψαχάτη σε διαθεσιμότητα. Με έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας με ημερομηνία 7/8/2013, ανακαλεί τη διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας που απέστειλε στις 5 Αυγούστου, 9 μέρες δηλαδή μετά το θάνατό της.

Απ' όπου κι αν πιάσεις την είδηση μόνο οργή προκαλεί. Για την, ταγμένη στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών, εκπαιδευτικό που άφησε την τελευταία της πνοή κάτω από το βάρος της απόλυσης. Για την αναλγησία του υπουργείου που ακόμη και μετά θάνατον της έστελνε διαπιστωτικές πράξεις. Για την ανάκληση της διαθεσιμότητας που μεταφράζεται «αν πεθάνει κάποιος ακόμη καλύτερα, θα διώξουμε έναν παραπάνω». Είναι αδίστακτοι. Και η απάντηση πρέπει να δοθεί απ' όλους, να είναι σκληρή κι εφ' όλης της ύλης, έχοντας πάντα στο νου μας ότι κάθε επαναστατική αλλαγή στην Εκπαίδευση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο με επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία.

Οι νέοι αγρότες

Πριν από κάνα δυο χρόνια είχαν οργιάσει, διαφημίζοντας τα διάφορα προγράμματα ενασχόλησης νέων με την αγροτική οικονομία, ως τη μέθοδο μέσα από την οποία η νέα γενιά θα αντιμετώπιζε τη μάστιγα της ανεργίας.

Η κυβερνητική προπαγάνδα και τα Μέσα Ενημέρωσης των αστών παρουσίαζαν τα διάφορα προγράμματα με το γενικό τίτλο «εγκατάσταση νέων γεωργών», όχι απλά ως μία διέξοδο, αλλά σαν το δρόμο που θα εξασφάλιζε την ευμάρεια και τον πλουτισμό των νέων, που θα μετέτρεπε τους άνεργους σε σύγχρονους επιχειρηματίες και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Η αθλιότητά τους έφτασε μάλιστα στο σημείο να στήνουν διάφορα ρεπορτάζ, πολλά από τα οποία ήταν εντελώς κατασκευασμένα, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι οι νέοι δεν πρέπει να παραπονούνται για την κρίση, την ανέχεια και την ανεργία, ούτε να αντιδρούν για τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνώντων, αλλά πρέπει να σπεύσουν να επιστρέψουν στη γη και να την καλλιεργήσουν. Κι ας ήταν γνωστό στους πάντες ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών και μεσαίων αγροτών όχι μόνο δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά οδηγούνται όλο και πιο πολύ στη μαζική χρεοκοπία, βυθιζόμενοι όλο και περισσότερο μέσα στην κρίση που προκαλούν οι καπιταλιστικές σχέσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.

Πάντως, οι νέοι που «τσίμπησαν», δεν ήταν λίγοι. Τουλάχιστον 5.000 άτομα προσπάθησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους, υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στα διάφορα προγράμματα και παίρνοντας μια δόση χρηματοδότησης, επιχείρησαν να κάνουν το νέο τους ξεκίνημα ως αγρότες. Τώρα, έρχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και ζητάνε από τους νέους αυτούς αποδεικτικά στοιχεία, ότι έχουν εκπληρώσει τους προβλεπόμενους στόχους του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου στο οποίο είχαν ενταχθεί. Στην περίπτωση, μάλιστα, που για οποιοδήποτε λόγο, πέρα από τις περιπτώσεις ανώτατης βίας, οι στόχοι αυτοί δεν έχουν υλοποιηθεί, τότε αυτοί οι νέοι κινδυνεύουν να υποστούν διάφορες κυρώσεις, ενώ εκτοξεύεται και η απειλή ότι θα κληθούν να επιστρέψουν ό,τι ποσά έχουν εισπράξει από το πρόγραμμα.

Αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή. Να ρίξουν τους νέους στην παγίδα των ευρωενωσιακών προγραμμάτων, να τους σπρώξουν και προς τις τράπεζες που αναζητούν νέα πελατεία, για να απαλλαγούν, για κάποιο χρονικό διάστημα, από την παρουσία τους στις λίστες της ανεργίας. Σχεδιασμένο ήταν από την αρχή και το ότι όσοι δεν καταφέρουν να βγουν επιχειρηματίες από αυτή την ιστορία, η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή, θα βρεθούν στο στόχαστρο διαφόρων υπηρεσιών που θα τους ζητούν πίσω και τα ρέστα...

Μόνο σε τέτοια αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει τους νέους η... διέξοδος που προσφέρει το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι βαστάζοι του. Ηταν ανέκαθεν φανερό, αλλά τώρα γίνεται ακόμα πιο χειροπιαστό, ότι κάθε λογική αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης με διαχειριστικού τύπου πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, τελικά χειροτερεύει την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, οξύνει τα προβλήματα επιβίωσης του λαού, διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λύτρωση των εργαζομένων από τα δεσμά και τα δεινά που προκαλεί το σύστημα των καπιταλιστών, δεν θα έρθει μέσα από την προοπτική να μετατραπούν σε επιχειρηματίες. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι λύσεις δε θα προκύψουν από την αύξηση των επιχειρηματιών, αλλά με την ένταση της πάλης και του λαϊκού αγώνα για την απαλλαγή της κοινωνίας από τους επιχειρηματίες και την εξουσία τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τέλος (και) οι περιβαλλοντικές μελέτες

freeimageslive.co.uk attributi

Τη σταδιακή κατάργηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων μεθοδεύει η κυβέρνηση, για να απαλλάξει τους μεγαλοεπιχειρηματίες «επενδυτές» από κόστος και καθυστερήσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση της δημόσιας υγείας. Ο προγραμματισμός του αρμόδιου υπουργείου είναι ως το Σεπτέμβρη να έχουν υπογραφεί όλες οι σχετικές αποφάσεις, κατ' εφαρμογήν του νόμου 4014/2011, με τον οποίο καταργείται η υποχρέωση για εκπόνηση και υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έκδοσης περιβαλλοντικών όρων σε έργα κατηγορίας Β'. Ηδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο υπουργός Γ. Μανιάτης έχει υπογράψει αρκετές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κτιριακές εγκαταστάσεις ως 20.000 τ.μ., εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα καταστημάτων, υπεραγορές, πολυκαταστήματα ως 5.000 τ.μ., μουσεία, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου όπως κρεαταγορές, ιχθυαγορές, λαχαναγορές ως 10.000 τ.μ., γήπεδα, κτηνοτροφικές μονάδες (όπως εκτροφής κοτόπουλων, κουνελιών, αιγοπροβάτων), πρατήρια καυσίμων κλπ. Η απαλλαγή από τις περιβαλλοντικές μελέτες αφορά ακόμα και στα μικρά λιμενικά έργα, δηλαδή σε προβλήτες, ράμπες ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, έργα ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής, πλωτά φράγματα προστασίας ακτών από ρύπανση και τεχνητούς υφάλους στον πυθμένα της θάλασσας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τέτοιου είδους έργα έχουν μόνο τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Γι' αυτό, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία, το υπουργείο προχωρεί στην κατάργηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αντικατάστασή τους από μια αίτηση και ένα έντυπο με τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ένα είδος υπεύθυνης δήλωσης!) το οποίο θα συμπληρώνει ο φορέας του έργου, ο οποίος θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των δεσμεύσεων αυτών. Με άλλα λόγια, σταματάει ακόμα και ο πλέον υποτυπώδης έλεγχος από το κράτος και η προστασία του περιβάλλοντος εναπόκειται στον κάθε καπιταλιστή, προτεραιότητα του οποίου είναι να βγάλει κέρδος. Να μια ακόμα απόδειξη ότι οι «επενδύσεις» που θα φέρουν την περιβόητη ανάπτυξη, γίνονται σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων, που συνεπάγεται η καταστροφή του περιβάλλοντος από τους επιχειρηματίες - επενδυτές.

Τεμπέληδες, επίορκοι, κοπανατζήδες...

Χτες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε στοιχεία της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που δείχνει ότι 7 στους 10 δημόσιους υπάλληλους του ΕΟΤ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, δεν χτυπούσαν κάρτα ή δεν τηρούσαν το ωράριο. Βρήκε ευκαιρία ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναφέρει τη γνωστή προπαγάνδα που φωτογραφίζει ούτε λίγο ούτε πολύ τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σαν κοπανατζήδες. Αυτή είναι η «γραμμή» της κυβερνητικής προπαγάνδας για να αιτιολογήσει την αντεργατική πολιτική της διαθεσιμότητας, της «κινητικότητας», των χιλιάδων απολύσεων. Ετσι, επιχειρούν να διαμορφώσουν συνείδηση στο λαό ότι δικαιολογημένα η κυβέρνηση προχωρά στα συγκεκριμένα μέτρα.

Ετσι, λοιπόν ο υπουργός «ξεσπάθωσε» ξανά εναντίον των εργαζομένων στο Δημόσιο. Και καθόλου τυχαία η παρουσίαση της έκθεσης έγινε σε μια περίοδο που το υπουργείο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του μέτρου της διαθεσιμότητας, σε μια περίοδο που η διαδικασία της αξιολόγησης δομών και προσωπικού του Δημοσίου είναι σε τελικό στάδιο. Σε μια περίοδο που χιλιάδες οικογένειες εργαζόμενοι περιμένουν να δουν εάν θα έχουν μεροκάματο ή όχι.

Είναι γεγονός ότι η αστική προπαγάνδα πασχίζει να συκοφαντήσει στο έπακρο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις λαϊκές αντιδράσεις σ' αυτήν την πολιτική που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Σε τέτοιο βαθμό, που να καλλιεργεί αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι η ίδια πολιτική τσακίζει και τους μεν και τους δε. Είναι η τακτική τού «διαίρει και βασίλευε». Αλλωστε εδώ και καιρό προετοιμάζουν τις λαϊκές συνειδήσεις, πότε με τους, «επίορκους», πότε με τους «τεμπέληδες», και παλιότερα και τώρα με τους «κοπανατζήδες», συκοφαντώντας συλλήβδην τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αυτό το σάπιο Δημόσιο που είναι δημιούργημα των αστικών κυβερνήσεων και γι' αυτό το λόγο τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν δημιούργησαν στρατιές ομήρων εργαζομένων που έψαχναν δουλειά, στρατιές εκλογικής πελατείας για να εξυπηρετήσουν έτσι το αστικό πολιτικό σύστημα. Και τώρα τους λένε πως γι' αυτό πρέπει να τιμωρηθούν, οι ίδιοι που τους χρησιμοποίησαν. Επιπλέον, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αν κάποιοι λίγοι συνάδελφοί τους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ως εργαζόμενοι ή είναι «λαμόγια», όπως λέει η αστική προπαγάνδα. Ολα όσα συμβαίνουν στο Δημόσιο έχουν σαν πρώτο στόχο την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς παντού. Και γι' αυτό πρέπει εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να παλέψουν από κοινού ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας μόνος του κόντρα στις κατασχέσεις

Το μέτρο των κατασχέσεων για τα ασήκωτα χαράτσια και τους φόρους που στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων με τη μορφή των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών μικροεπαγγελματιών. Οι κυβερνητικές προθέσεις προκύπτουν ανάγλυφα και από τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις θωράκισης του νομικού οπλοστασίου, ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση των καταλλήλων κρατικών μηχανισμών για την ενεργοποίηση και την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου των κατασχέσεων. Κεντρικός στόχος είναι τα θύματα της πολιτικής του κεφαλαίου, στην επιχείρηση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση, για τη ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Ενα ακόμη βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΕ) στο οποίο περνούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο ήδη ισχύει για τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (αυτοπασχολούμενοι) και το ΙΚΑ (μικροεπιχειρηματίες), ενώ από την 1η Γενάρη του 2014 θα συμπεριλάβει τον ΟΓΑ (αγρότες) και και το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες). Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ρητά πως «επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και είκοσι μέρες», δηλαδή μέσα σε 50 μέρες από τη βεβαίωση της οφειλής. Στο σφαγείο μπαίνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί έμποροι, μικροεπιχειρηματίες και αγρότες, στρώματα που χτυπιούνται από τις αναδουλειές, τα λουκέτα, από τη συνολική πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται συνεχώς τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια, με αποτέλεσμα να αυξάνει συνεχώς ο κατάλογος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι πλέον τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία άμεσα απειλούνται με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων. Το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο παρέχει στο κράτος τη δυνατότητα κατάσχεσης μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους και τραπεζικούς λογαριασμούς και για «οφειλές» που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ! Η φάμπρικα των κατασχέσεων έχει συνέχεια με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις με πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα τη «σταδιακή» άρση της προβλεπόμενης προστασίας, μέτρο που αποτελεί και «σύσταση» του ΔΝΤ.

Η κλιμακούμενη βαρβαρότητα και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, επιβεβαιώνουν την ανάγκη ετοιμότητας και αποτροπής τέτοιων φαινομένων από την πλευρά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς. Κανένας μόνος τους στις ορέξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μπορούμε να τους σταματήσουμε μέσα από το χτίσιμο και την ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας! Και ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλληλεγγύη στην πράξη κόντρα στις κατασχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ