Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θίχτηκε το Die Linke

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στη Γερμανία και η αντιπαράθεση των βασικών διεκδικητών του κυβερνητικού θώκου απογειώνει τον αποπροσανατολισμό. Αλλωστε δεν υπάρχει και τίποτα ουσιαστικό να αντιπαρατεθούν. Ετσι, στο πλαίσιο της κοκορομαχίας ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών Π. Στάινμπρουκ επιτέθηκε στην Α. Μέρκελ λέγοντας ότι δεν έχει πάθος για την ΕΕ επειδή μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία. Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε αυτή καθαυτή τη δήλωση, άλλωστε σοσιαλδημοκράτες, χριστιανοδημοκράτες και άλλων επιθετικών προσδιορισμών διαχειριστές της εξουσίας των μονοπωλίων έχουν το πάθος που χρειάζεται για να την εκπροσωπούν πολιτικά όπου πρέπει, και στα ευρωενωσιακά διαβούλια.

Η δήλωση αυτή του Στάινμπρουκ δεν έθιξε την Μέρκελ, έθιξε όμως την ...Αριστερά (Die Linke), το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που φλερτάρει ξεδιάντροπα με τη σοσιαλδημοκρατία, παρακαλώντας την σχεδόν για συνεργασία μετά τις εκλογές και για κανένα υπουργείο. Το Die Linke υπερασπίστηκε ενθέρμως την Μέρκελ, αξιώνοντας για λογαριασμό της συγγνώμη από τον Στάινμπρουκ. Υποψιαζόμαστε ότι δεν το έκανε από καπρίτσιο, επειδή ο τελευταίος απορρίπτει προς ώρας τις προτάσεις συνεργασίας. Μάλλον το πήρε πάνω του υπερασπιζόμενο τη δική του ευρωλαγνεία και για να ξεκαθαρίσει ότι αυτή δεν μπορεί να τεθεί από κανέναν εν αμφιβόλω...

Οι κατασχέσεις...

Eurokinissi

Γενικά είναι γνωστό ότι ο φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των μέτρων που υιοθετούνται να είναι αντιλαϊκού προσανατολισμού. Μιλάμε για αντιδραστικές πολιτικές που με μαθηματική ακρίβεια προκαλούν νέα επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων στην κοινωνία, μιλάμε για μέτρα που οδηγούν στη χρεοκοπία χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Ορισμένες όμως από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, δεν είναι απλά αντιδραστικές και αντιλαϊκές. Είναι μεθοδεύσεις που συνοδεύονται με μέτρα που ξεχειλίζουν από μίσος, για τους εργαζόμενους, τους αγρότες τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Το παράδειγμα με τη συζήτηση για την άρση των περιορισμών για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, είναι από τα πλέον ενδεικτικά. Κάτω από το βάρος που προκάλεσε η ραγδαία μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και της αδυναμίας των δανειοληπτών να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες, η πολιτεία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα από τα πλέον κλασικά μέτρα αποτροπής του μαζικού ξεσπιτώματος εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών οικογενειών και με αυτή τη λογική δεν επιτρέπονται οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Λόγος γίνεται για αυστηρά αμυντικό μέτρο βραχυχρόνιου χαρακτήρα, το οποίο οι κυβερνώντες υιοθετούν όχι για να στηρίξουν όσους δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις, αλλά για να προστατέψουν τη δική τους εξουσία, από το κίνημα της λαϊκής αντίδρασης που θα προκαλούσαν οι μαζικές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

Βέβαια, τώρα, μία τριετία μετά την κυριολεκτική κατεδάφιση των λαϊκών εισοδημάτων, την επιβολή δεκάδων νέων φόρων και χαρατσιών, την ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την κατακρεούργηση των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές της στην τρόικα επιχειρούν να διευρύνουν τον κύκλο της λεηλασίας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται και η φιλολογία των τελευταίων βδομάδων, σύμφωνα με την οποία η άρση της απαγόρευσης των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας θα οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης που υπάρχει στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Και είναι τόση η αθλιότητά τους που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να εκτοξεύουν διάφορα ψεύτικα επιχειρήματα για το... θετικό του πράγματος. Το πόσο καλά θα είναι, δηλαδή, να επιτραπούν οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας...

... ευνοούν την πλουτοκρατία

Δε χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι ομάδες της άρχουσας τάξης στη χώρα, οι τράπεζες και η πλουτοκρατία της ΕΕ, έχουν βάλει στο μάτι και ορέγονται να απλώσουν τα πλοκάμια τους στην κτηματομεσιτική αγορά. Να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερα και όσο μπορούν φτηνότερα γη και ακίνητα, που στην πορεία μπορεί να τους αποδώσουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αλλωστε, τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται σε αγορές γης και ακινήτων σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος της χώρας, από διάφορες πολυεθνικές, από τράπεζες, από άλλες μεγάλες εταιρείες, αλλά και από πολλούς ιδιώτες, επιβεβαιώνουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο που προσβλέπει σε... αναδιαρθρώσεις και στον τομέα της ιδιοκτησίας.

Η ύπαρξη μικρής ιδιοκτησίας που σημαίνει ιδιοκατοίκηση σε ποσοστά που αγγίζουν και ξεπερνούν ακόμα και το 80% των λαϊκών νοικοκυριών, προκαλεί εμπόδια -λένε οι τροϊκανοί από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα- στην ανάπτυξη του τραπεζικού real estate, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανάπτυξη της αντίστοιχης αγοράς και τη δυνατότητα εισαγωγής μακροχρόνιων προγραμμάτων «αξιοποίησης» και άρα αποκομιδής κερδών, από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας. Ολα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμα πιο εύκολα -και πιο φτηνά- αν επιτραπούν οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, κατασχέσεις μέσω των οποίων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να γραπώσουν για ένα κομμάτι ψωμί την περιουσία εργαζομένων - θυμάτων της καπιταλιστικής κρίσης.

Και θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι αν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην αρχή και ακόμα περισσότερα στο μέλλον, θα βρίσκονταν όχι απλά χωρίς δικό τους κεραμίδι, αλλά θα περιέρχονταν στη θέση να εκλιπαρούν τους τραπεζίτες να τους νοικιάσουν, έστω και το δικό τους σπίτι.

Η αθλιότητα με τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, δεν πρέπει να επιτραπεί. Στο χέρι μας είναι να τις αποτρέψουμε.

Οι δήμοι και οι διαθεσιμότητες

Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων. Σχετική με το θέμα ήταν και σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Εσωτερικών. Τι σημαίνει αυτό; Πως, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στην οποία πρωτοστατεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και πολλοί από αυτούς θα απολυθούν. Χιλιάδες απολύσεις, που συνεπάγονται την κατάργηση ή την τραγική υποβάθμιση υπηρεσιών που παρέχονται στο λαό μέσω των δήμων. Επιπλέον, η αξιολόγηση των δομών των δήμων μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο για παράδειγμα ενός νομικού προσώπου δήμου που έχει την αρμοδιότητα για προγράμματα πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού, με αποτέλεσμα αυτόματα να πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, διαθεσιμότητα και απολύσεις θα οδηγήσουν στο κλείσιμο παιδικών σταθμών, κατάργηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμΕΑ, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, με κίνδυνο ακόμα και στη δημόσια υγεία, υπολειτουργία του τομέα πυροπροστασίας στους δήμους, που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχει ήδη εμπειρία για το ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις περικοπές στο προσωπικό των δήμων.

-- Πολλοί δήμοι της χώρας εδώ και δύο χρόνια κλείνουν τον έναν παιδικό σταθμό μετά τον άλλο με αιτιολογία ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να τους λειτουργήσει, επειδή η κυβέρνηση έχει παγώσει τις προσλήψεις. Οι δημοτικές αρχές λοιπόν απλά δέχονται αυτήν την πραγματικότητα και προχωρούν στο κλείσιμο των σταθμών. Για τα νέα ζευγάρια αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα για να στείλουν αναγκαστικά τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό (σ.σ. και στον δημοτικό επιβάλλονται τροφεία, αλλά χαμηλότερα). 'Η ακόμα χειρότερα, να μην μπορούν καν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό, κάτι που έχει επιπτώσεις και στους γονείς που δυσκολεύονται να βγουν στο μεροκάματο αλλά και στα ίδια τα βρέφη και τα νήπια που στερούνται την προσχολική αγωγή.

-- Πολλοί δήμοι έχουν «παγώσει» τα Προγράμματα Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας. Προγράμματα που είναι στελεχωμένα με κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς... Οι άνθρωποι που ωφελούνταν από τις παραπάνω υπηρεσίες είναι άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτη, υπέρταση, άνοια), άνθρωποι που μένουν μόνοι με νόσημα που χρήζει εντατικής ιατρικής παρακολούθησης. Ατομα με κινητικά προβλήματα. Ηλικιωμένοι που πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους. Ατομα με ειδικές ανάγκες. Αστεγοι, άποροι, οικονομικοί μετανάστες. Τώρα, αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βρίσκονται στον αέρα.

-- Πολλοί δήμοι έχουν μειώσει τη συχνότητα πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων λόγω έλλειψης χρημάτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μολυσματικές ασθένειες, με σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Συνολικά οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, κάτι που θα επιδεινωθεί από τον Οκτώβρη με τις διαθεσιμότητες, αλλά και τις απολύσεις συμβασιούχων. Και την ίδια στιγμή, μεθοδεύεται η παράδοση της Καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, ο λαός πρέπει να αντιτάξει το δικό του κοινό μέτωπο εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχών αυτοαπασχολουμένων, νέων και ανέργων, για να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση εργαζόμενου σε δήμους, κανένα κλείσιμο υπηρεσίας.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Το ευγενές... πρόσχημα

Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν δήμοι της χώρας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να δημιουργήσουν φυτεμένα δώματα σε δημόσια κτίρια, στο πλαίσιο προγράμματος «Πράσινα Δώματα σε δημόσια Κτίρια», ανακοίνωσε χτες, το λεγόμενο υπουργείο Περιβάλλοντος. Με την «υποσημείωση» μάλιστα, από τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Καλαφάτη, περί βασικής προτεραιότητας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, με τη δημιουργία πρασίνου στις ταράτσες των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων και περί εξοικονόμησης ενέργειας, αύξηση του πράσινου στους αστικούς χώρους και μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου...

Μόνο να «κουμπώνεται» μπορεί κανείς ακούγοντας τα παραπάνω σε συνδυασμό μάλιστα με την «πράσινη ανάπτυξη» που υποτάσσει τα δασικά οικοσυστήματα, το φυσικό πλούτο, και τη διαχείρισή του, στην οικονομία της αγοράς, παραδίδοντάς τα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου. Με τους νόμους, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, όπου μειώνεται η νομοθετική προστασία και υποβαθμίζονται οι προστατευόμενες περιοχές, επιτρέποντας μια σειρά επεμβάσεων από μεγάλους ενεργειακούς, κατασκευαστικούς και ξενοδοχειακούς ομίλους...

Ακόμα μια «επένδυση» στο περιβάλλον για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα παραδοθεί μέσω δήμων με το... ευγενές πρόσχημα της βελτίωσης του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής, στην οποία εντάσσεται το κτίριο της παρέμβασης.

Καλύτερα να σιωπήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποτελεί απίστευτη πρόκληση και απύθμενο θράσος να κάνουν οι του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής» μαθήματα ηθικής στο ΚΚΕ με αφορμή την πώληση του «902» που, όπως εξήγησε από την πρώτη στιγμή και με κάθε ειλικρίνεια το Κόμμα, έγινε για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, έστω και αν αυτό στερεί από το ΚΚΕ ένα μέσο επικοινωνίας με το λαό και διάδοσης της πολιτικής του.

Η αδιαφάνεια, οι ίντριγκες, τα πολιτικά παιχνίδια, η διπροσωπία και διγλωσσία, τα οποία προσάπτουν στο ΚΚΕ, είναι δικό τους προνόμιο και δεν πρόκειται να τους το πάρει κανένας. Αυτό ήταν πάντα το ποιόν τους. Αυτό κάνουν απροκάλυπτα σήμερα που συναγελάζονται με τους βιομήχανους στις δεξιώσεις και τις γιορτές του κεφαλαίου, συναντιούνται με εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού πίσω από κλειστές πόρτες, αποθεώνουν τον υγιή καπιταλισμό και τους υγιείς επιχειρηματίες (σε λίγο θα πούνε και αριστεροί επιχειρηματίες) και φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ του συστήματος. Που αποθεώνουν την ΕΕ, για να παίρνουν σημαντικά ποσά με τα οποία η ΕΕ χρηματοδοτεί και στηρίζει τα ευρωπαϊκά κόμματα (όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο προεδρείο του οποίου συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ), τα οποία δίνουν όρκους πίστης σε αυτήν.

Αυτό έκαναν και παλιότερα, το 1991, τότε που προσπαθούσαν μαζί με όλα τα μαντρόσκυλα του συστήματος να διαλύσουν το ΚΚΕ, να το μετατρέψουν σε σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα και επειδή δεν τα κατάφεραν προσπάθησαν να το πλήξουν οικονομικά. Το ΚΚΕ και τότε έδωσε τη μάχη για να τα καταφέρει οικονομικά, έστω και αν αναγκάστηκε να κάνει αιματηρές θυσίες. Τις ίδιες θυσίες θα κάνουν και τώρα οι κομμουνιστές, αν χρειαστεί. Δήλωση μετανοίας στο σύστημα ούτε έκαναν ούτε θα κάνουν.

Ας μην κρίνουν, λοιπόν, εξ ιδίων τα αλλότρια, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα μούτρα τους. Καλά θα κάνουν να το βουλώσουν και να μην κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ, κάνοντας μαθήματα ηθικής. Εχουμε πολλά ράμματα για τη γούνα τους, για τα έργα και τις ημέρες τους, το τι κάνανε και τι λέγανε το 1991, όταν προσπαθούσαν να διαλύσουν το ΚΚΕ και να το πλήξουν με κάθε τρόπο.

Χύτρα έψαχνε, την Αντιτρομοκρατική βρήκε!

Και οι πέτρες γνωρίζουν πια ότι στον ιντερνετικό ωκεανό αλωνίζουν και ψαρεύουν άπασες οι μυστικές υπηρεσίες, άπαντες οι μηχανισμοί που διαθέτει στην υπηρεσία του το σύστημα. Οτι παρακολουθούνται τα πάντα: Αναρτήσεις, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αναζητήσεις στα διάφορα διαδικτυακά «ψαχτήρια»... Κάπως έτσι, λοιπόν, μια αναζήτηση στο Google ήταν αρκετή για να βρεθεί μια οικογένεια από το Long Island της Νέας Υόρκης αντιμέτωπη με άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στην πόρτα της και να θεωρηθεί ύποπτη ακόμα και για τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ!

Πριν από λίγες μέρες η μητέρα της οικογένειας έβαλε στη μηχανή αναζήτησης τη λέξη χύτρα, ο πατέρας έβαλε τη λέξη σακίδιο και ο 20χρονος γιος παράλληλα πλοηγούνταν σε ιστοσελίδες σχετικές με όσα συνέβησαν στο μαραθώνιο της Βοστόνης, πατώντας links σχετικά με βόμβες. Ολα αυτά συνέθεσαν το κατάλληλο προφίλ ενός επικείμενου τρομοκράτη.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» η μητέρα της οικογένειας περιγράφει τι έγινε μετά: «Ολα έγιναν γύρω στις 9 το πρωί, όταν ο σύζυγός μου έτυχε να είναι στο σπίτι. Καθόταν στο σαλόνι παρέα με τους δύο σκύλους μας, όταν άκουσε αυτοκίνητα να σταματούν έξω από το σπίτι μας. Κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε τρία μαύρα SUV στην είσοδο του γκαράζ. Εξι άνδρες κατέβηκαν από τα αυτοκίνητα, φορώντας πολιτικά και οι δύο κατευθύνθηκαν στο πλάι του σπιτιού, δύο στο πίσω μέρος και οι άλλοι χτύπησαν το κουδούνι.

Η αλήθεια είναι ότι ένα εκατομμύριο πράγματα πέρασαν από το μυαλό του συζύγου μου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Του έδειξαν τα διαπιστευτήριά τους ενώ σε εμφανές σημείο βρίσκονταν και τα όπλα τους. Κατόπιν τον ρώτησαν εάν θα μπορούσαν να μπουν στο σπίτι και εκείνος τους απάντησε "φυσικά".

Μπήκαν μέσα και άρχισαν να κοιτούν το σαλόνι, τα έπιπλά μας, κοίταξαν στη βιβλιοθήκη, δεν είδαν κάποια βιβλία σχετικά με την κατασκευή βομβών, ούτε κάποιο βιβλίο σχετικό με την αναρχία. Πήγαν στο υπνοδωμάτιό μας, χάιδεψαν τα σκυλάκια μας και μάλιστα όταν ρώτησαν εάν μπορούν να δουν το δωμάτιο του γιου μας και ο άνδρας μου τους απάντησε ότι κοιμόταν, εκείνοι έδειξαν κατανόηση.

Μετά άρχισαν οι ερωτήσεις για το πού δουλεύει ο άνδρας μου, από πού είναι, πού ζουν οι γονείς του και άλλα. Αυτό όμως που ήταν αρκετά αστείο ήταν όταν έκαναν την εξής ερώτηση: "Εχετε κάποια βόμβα; Μήπως έχετε κάποια χύτρα;"»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για τους μισθούς

Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τους μισθούς πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι συναγερμού για τους εργαζόμενους. Η παρουσίαση εκ μέρους του του σφαγιασμού των κατώτερων μισθών με νόμο και στη συνέχεια της νομοθέτησης του μόνιμου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, μονομερώς από την κυβέρνηση, με την ταυτόχρονη κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως «μεγάλης μεταρρύθμισης» δείχνει τι εννοούν οι κυβερνώντες με τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές. Το γεγονός, μάλιστα, ότι βασικό κριτήριο του μηχανισμού στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και άρα η κερδοφορία των επιχειρήσεων, σημαίνει ότι οι μισθοί και τα μεροκάματα θα βρίσκονται κάτω από τη διαρκή πρέσα της κυβερνητικής πολιτικής και του κεφαλαίου. Οι διαβεβαιώσεις μετά από αυτά του υπουργού για μη περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, πέραν της προκλητικότητάς τους, μόνο ως αποπροσανατολισμός μπορεί να εκληφθούν.

Η κυβέρνηση έχει στρατηγική και αυτή περιγράφεται με μόνο μια λέξη: Ανταγωνιστικότητα. Η οποία είναι και καθοδηγητική αρχή όχι μόνο για τους εγχώριους κυβερνώντες και όσους τους στηρίζουν αλλά και για όλες τις κυβερνήσεις και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο βωμό αυτού του στόχου θυσιάζονται όλα τα εργατικά δικαιώματα. Για την επίτευξή του σαρώνονται οι εργατικές κατακτήσεις σε Ελλάδα και ΕΕ. Για την παραπέρα προώθησή του καταστρώνονται και νέα σχέδια. Νέα μέτρα για τους μισθούς, τις συντάξεις, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια βρίσκονται στα σκαριά. Αλλωστε, οι εργοδότες διαθέτουν ήδη ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που τους επιτρέπει να πιέζουν, να εκβιάζουν και να επιβάλλουν τις αξιώσεις τους σε βάρος των εργατών. Στο έδαφος αυτό και στη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία - που είναι και το μεγαλύτερο όπλο τους - με το βαρύ πυροβολικό της οικονομικής ισχύος τους, θα εντείνουν ακόμα πιο πολύ την επίθεσή τους, θα κλιμακώσουν τον ταξικό τους πόλεμο. Από αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο δεν μπορεί να ξεφύγει η εργατική τάξη. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο, είτε εργάζεται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, όπως δείχνουν και τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτές τις μέρες σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Κάθε υποχώρηση, κάθε συμβιβασμός, θα πληρωθεί ακριβά από ολόκληρη την εργατική τάξη, θα φέρει και νέες απώλειες.

Απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο μόνο μια λύση υπάρχει: Οργάνωση, πάλη, αντεπίθεση. Κάθε επιχείρηση, κάθε εργοστάσιο, κάθε τόπος δουλειάς να γίνει μετερίζι του αγώνα. Με όπλο την αλληλεγγύη, με πίστη στο δίκιο και στη δύναμη της εργατικής τάξης να μπούνε εμπόδια στην αντεργατική λαίλαπα. Κάθε εργάτης, κάθε Συνδικάτο, κάθε συνδικαλιστής που τιμά την αποστολή του έχει λόγο και υποχρέωση να στρατευθεί σε αυτή την κοινή υπόθεση. Σήμερα δεν χωρά καμιά αναμονή, η αντεργατική επίθεση δεν θα σταματήσει αλλά θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Στο κέντρο αυτής της επίθεσης θα βρίσκονται πάντα οι μισθοί, για να γίνει η τιμή της εργατικής δύναμης ακόμα φθηνότερη. Γι' αυτό η πάλη για να ανακοπούν νέα μέτρα, για να ματαιωθεί η εφαρμογή παλιότερων και μέσα σε αυτή την πάλη ο αγώνας για να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών, για να υπογραφούν νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, παντού, με βάση την πρόταση που έχει διατυπώσει το ΠΑΜΕ, είναι πρώτιστο καθήκον για όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ