Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιστροφή της πραγματικότητας

Κάτω από τον παραπλανητικό ισχυρισμό ότι απονέμει «επαγγελματικά δικαιώματα», ο υπουργός Παιδείας μίλησε προχτές σε ημερίδα για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Είπε ουσιαστικά, ότι αναγνωρίζονται μια σειρά ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ (ανάμεσά τους και κάποιες από αυτές που μια μέρα πριν είχε καταργήσει) και υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι οι απόφοιτοί τους θα μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας «χωρίς στρεβλώσεις, σε ασφαλές εργασιακό και επαγγελματικό πλαίσιο». Πλέον όμως ακούγονται τόσο φαιδρά από τα χείλη τους λόγια όπως «επαγγελματικά δικαιώματα» και «ασφαλές εργασιακό περιβάλλον» την ώρα που έχουν τσακίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα...

Εχουν γίνει μάστορες στην αντιστροφή της πραγματικότητας! Αφού ακόμα και αυτό το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, στο όνομα του οποίου αναγνωρίζονται ειδικότητες, θεσπίζεται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την κατάρτιση, ακριβώς για να διευκολύνει την κινητικότητα φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα εντός των συνόρων της Ευρωένωσης. Να σε ξεζουμίζει το κεφάλαιο σε μια χώρα για όσο χρειάζεται και μετά να σε πετάει και να ξαναγίνεσαι περιπλανώμενος φθηνός εργάτης που αναζητά δουλειά κάπου στην ΕΕ...

Η κυβέρνηση αποφασίζει η Τοπική Διοίκηση συμφωνεί

Υπέρ της αξιολόγησης των δομών στο Δημόσιο, η οποία οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων, τάχθηκαν οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν πρόσφατα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη. Είπαν χαρακτηριστικά: «Εμείς λέμε ναι στην αξιολόγηση των δομών, όχι όμως σε τυφλές απολύσεις. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση σωστή και δίκαιη σε όλους τους φορείς και στα υπουργεία και στην αυτοδιοίκηση και να δούμε τι πρέπει να γίνει».

Για μια ακόμη φορά, η Τοπική Διοίκηση στο σύνολό της - αφού και οι δήμαρχοι ανάλογη θέση διατυπώνουν - στηρίζει επιλογές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Βάζει πλάτη στην αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις. Οσο για την ανάγκη της αξιολόγησης που υποστηρίζουν... από πού προέκυψε αν όχι από τους ρουσφετολογικούς μηχανισμούς των αστικών κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια;

Ο ΣΕΒ υπαγορεύει ειδικότητες

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων έστησε πρόσφατα έναν «Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες». Ο μηχανισμός ξεχώρισε 87 επαγγέλματα, σε 8 επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και τα πρόβαλε ως επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Για άλλη μια φορά, τα παραπάνω προβάλλονται με το επιχείρημα της καταπολέμησης της ανεργίας, παρόλο που οι βιομήχανοι ξέρουν πολύ καλά ότι η ανεργία δε δημιουργείται από την εκπαίδευση αλλά είναι αγιάτρευτη πληγή του συστήματός τους, που κακοφορμίζει ακόμα περισσότερο με την κρίση του. Η αναντιστοιχία των ειδικοτήτων των αποφοίτων με τις θέσεις εργασίας που προσφέρει η καπιταλιστική αγορά είναι αντικειμενική στον καπιταλισμό. Μπορεί να αυξομειώνεται, αλλά πάντα θα υπάρχει, επειδή η παραγωγή στον καπιταλισμό αναπτύσσεται με κίνητρο το κέρδος και όχι την κάλυψη λαϊκών αναγκών, άρα είναι αφ' ενός άναρχη, φέρνει κρίσεις, αφ' ετέρου οδηγεί στο κυνήγι της παραγωγικότητας που σημαίνει επενδύσεις σε μέσα παραγωγής που την αυξάνουν, χρησιμοποιώντας λιγότερους εργαζόμενους. Οσο για το σχεδιασμό που κάνει το κεφάλαιο, όπως αυτός ο «Μηχανισμός» που έστησε ο ΣΕΒ, είναι πρόσκαιρος (η πρόβλεψη του μηχανισμού αφορά μόνο την επόμενη επταετία) και τα αποτελέσματά του είναι αβέβαια.

Το ξεχώρισμα επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από πλευράς του ΣΕΒ έχει συγκεκριμένο σκοπό με δύο κατευθύνσεις: Από τη μια είναι παρέμβαση στη νεολαία να κατευθυνθεί προς συγκεκριμένες ειδικότητες. Καλλιεργεί προσδοκίες και κατευθύνει τους νέους σε συγκεκριμένους τομείς για σπουδές. Ομως οι προσδοκίες εύκολα διαψεύδονται, γιατί η κρίση είναι βαθιά και «η πορεία εξόδου από την ύφεση θα είναι μακρά και επίπονη», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Επομένως, ακόμα και η επιλογή μιας από τις λεγόμενες ειδικότητες με ζήτηση, δεν εξασφαλίζει δουλειά.

Από την άλλη, δίνουν μήνυμα στην κυβέρνηση και την εκάστοτε κυβέρνηση πώς να σχεδιάζει την εκπαιδευτική της πολιτική. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδιο το κεφάλαιο δίνει απευθείας τέτοιες κατευθύνσεις σχεδιασμού της εκπαίδευσης, μέσα από δικές του μελέτες και εκτιμήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο ΕΕ και σε όλα τα αστικά κράτη. Αυτό δείχνει όμως, από άλλη μια πλευρά, ότι η εκπαίδευση στο αστικό κράτος σχεδιάζεται και αναπτύσσεται πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Δηλαδή, τα κριτήρια με τα οποία ξεχωρίζει ο ΣΕΒ και ο «Μηχανισμός» του τις ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση, έχουν να κάνουν με το πού εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν επιχειρήσεις με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και πώς θα εξυπηρετηθεί ακριβώς αυτό το κέρδος, και όχι με τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός των ειδικοτήτων που θα έπρεπε να κάνει το κράτος για την εκπαίδευση θα έπρεπε πρώτο και μοναδικό κριτήριο να έχει την ανάπτυξη της οικονομίας με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Να, λοιπόν, γιατί ο αγώνας για μια Παιδεία που θα υπηρετεί πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες δεν μπορεί να είναι ξεχωριστός από τον αγώνα για μια άλλη οικονομία με το λαό κυρίαρχο στα μέσα παραγωγής, στο σχεδιασμό της και τον έλεγχό της. Που θα αναπτύσσει όλες τις δυνατότητες της χώρας, θα σχεδιάζει την παραγωγή και την εκπαίδευση, άρα και την κατανομή για εργασία, με βάση αυτές τις δυνατότητες σε όφελος του λαού και όλοι θα έχουν εργασία.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Ετσι είναι το αστικό πολιτικό σκηνικό

Γρηγοριάδης Κώστας

Αργά αλλά σταθερά το αστικό πολιτικό σκηνικό αναμορφώνεται, η επιφυλακτικότητα αστικών πολιτικών δυνάμεων μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον συνυπάρχει με την ανάγκη τους να διαμορφώσουν εγκαίρως προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και με τον ανταγωνισμό για το ποια θα κερδίσει περισσότερα απ' τις ανακατατάξεις κι άρα με καλύτερους όρους θα διαπραγματευτεί μελλοντικά το οτιδήποτε.

Αυτές οι αντιφάσεις εκδηλώνονται στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Με δεδομένη την προσέγγιση των δύο κομμάτων στο πρόσφατο παρελθόν, πολλοί μιλούν για σύμπραξη μελλοντικά σε μια κυβέρνηση δήθεν «σωτηρίας της πατρίδας». Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Μαριάς, χαιρετίζοντας το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξέπληξε κανέναν όταν είπε ότι «είναι στις κρίσιμες αυτές στιγμές ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Κι όμως, ο Τ. Κουίκ, μιλώντας χτες στον ρ/σ Real «τράβηξε το αυτί» του Ν. Μαριά, λέγοντας πως άλλο οι κοινές κινήσεις που δυσκολεύουν την κυβέρνηση κι άλλο «να ανοίγουμε από μόνοι μας κεφάλαια μετεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμισε με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά (...) τρεις φορές μας έχει φτύσει κατάμουτρα». Και κατέληξε: «Ακούστε: Ακόμα και ο πρόεδρός μας χτες το πρωί, ο Πάνος ο Καμμένος έκανε πολύ προσεκτική διατύπωση για το τι πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, προχωρώντας και σε ανοίγματα προς δυσαρεστημένους στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας (...) Αντί λοιπόν να σπεκουλάρουμε με το ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το ποσοστό, να το αυξήσουμε, προβάλλοντας τις προτάσεις μας. Το σημαντικό είναι να προβάλλουμε προτάσεις και όχι να σπεκουλάρουμε πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ».

Σκοπεύουν να ψαρέψουν σε κοινή δεξαμενή κι άρα, λέει ο Τ. Κουίκ, ας κοιτάξουμε να πιάσουμε εμείς τα ψάρια και αργότερα, όταν έρθει η ώρα, συζητάμε για τα περαιτέρω. Πρώτα, δηλαδή, ας καβατζάρουμε την καλύτερη δυνατή θέση, που θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε τους όρους μας. Ε, στο αστικό πολιτικό σκηνικό δεν είναι καινούργια όλα αυτά...

Μέρκελ, Σόιμπλε... αλλά κουβέντα για ΕΕ, ΝΑΤΟ...

Μπόλικα «μαργαριτάρια» είχε η ομιλία του Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Μαργαριτάρια» που απ' όπου κι αν τα πιάσεις στο βασικό συμπέρασμα καταλήγεις: Αυτό το κόμμα - με ή χωρίς συνιστώσες - μετεξελίσσεται σε ένα γνήσιο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, όμως πιο συντηρητικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Και επειδή ομιλία Τσίπρα χωρίς αναφορά στην Μέρκελ δεν γράφεται... γιατί «η Μέρκελ και οι αυτουργοί της σημερινής πολιτικής πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός τους αντίπαλος», φρόντισε με αυτή την αναφορά του να το παίξει «μπαμπούλας» τους.

Ετσι δείχνει την Μέρκελ - τη Γερμανία, αλλά δε λέει κουβέντα για το αντιδραστικό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ που με ευλάβεια προσκυνά. Μιλάει για την Μέρκελ, αλλά δε λέει κουβέντα για το ΝΑΤΟ, την πολεμική ιμπεριαλιστική μηχανή, δε λέει κουβέντα για τον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δεν λέει κουβέντα για τις ΝΑΤΟικές βάσεις που είναι σκόρπιες σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτή της Σούδας.

Η επιλογή για τον ελληνικό λαό δεν είναι με ποιον ιμπεριαλιστή θα πάει, σε ποια ιμπεριαλιστική στρούγκα θα μαντρωθεί - αλλά πώς θα απαλλαγεί από κάθε ιμπεριαλιστή, πώς θα απεμπλακεί από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, πώς θα χαράξει το δικό του δρόμο για λαϊκή ευημερία.

... και «σκληρός διαπραγματευτής»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί, λέει, σκληρά το χρέος. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης του Σαμαρά με τους δανειστές, είναι οι χιλιάδες απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων. Μετά από κάθε σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα ανακοινώνονται νέα μέτρα, εξειδικεύονται τα παλιά. Αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης είναι το 1,5 εκ. των ανέργων, το 60 % των νέων χωρίς δουλειά.

Ο στόχος διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, το πάγωμα αποπληρωμής των τόκων, σημαίνει ότι η εργατική τάξη, ο λαός αποδέχεται το χρέος σαν δικό του, αναλαμβάνει την υποχρέωση για την αποπληρωμή του, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ του λέει να αποδεχτεί και τις συνέπειες, δηλαδή τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στο όνομα της μείωσής του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακούραστα στη δράση για την απεργία

Η επόμενη μέρα των συλλαλητηρίων που οργάνωσαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, βρίσκει τα συνδικάτα, τις σωματειακές επιτροπές, κάθε πρωτοπόρο συνδικαλιστή και εργάτη, να επιταχύνουν τους ρυθμούς για την οργάνωση της κρίσιμης απεργιακής αναμέτρησης στις 16 του Ιούλη. Συλλογικά, μαζικά, συζητάμε και αποφασίζουμε, οργανώνουμε τη δράση για τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία, στο εργοστάσιο, στο εμπορικό κατάστημα, στο ξενοδοχείο, στη δημόσια υπηρεσία, παντού. Με αυτό τον μπούσουλα βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της απεργίας σε κάθε μικρό και μεγάλο χώρο δουλειάς. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Τα νέα μέτρα - κόλαση, που προωθούν η συγκυβέρνηση, η εργοδοσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα τσακίσουν κυριολεκτικά τη ζωή των εργαζομένων, των οικογενειών τους, των λαϊκών στρωμάτων. Το αντεργατικό σφυροκόπημα δεν έχει σταματημό. Δεν επιτρέπει ούτε δευτερόλεπτο αναμονής και εφησυχασμού. Δεν επιτρέπει το συμβιβασμό. Απαιτεί οργάνωση, σχέδιο, επιμονή. Γι' αυτό η επιτυχία της απεργίας αποτελεί πρώτιστο και κρίσιμο καθήκον.

Η απεργιακή αναμέτρηση την ερχόμενη Τρίτη δεν είναι καθόλου μια εύκολη υπόθεση. Τα συνδικάτα, οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη, πρέπει να ξεπεράσουν εμπόδια. Να δώσουν τη μάχη και να ξεπεράσουν το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που τροφοδοτεί σταθερά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Που από τη μια κηρύσσει απεργία και από την άλλη δεν κουνά ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για την οργάνωσή της. Τα συνδικάτα, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για να σπάσουν το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η εργοδοσία, να μετατρέψουν σε «κενό γράμμα» τις απειλές και τους εκβιασμούς που δέχονται οι εργάτες. Στα ελάχιστα 24ωρα που απομένουν απαιτούνται μαχητικές συνεδριάσεις των οργάνων, ουσιαστικές και διαφωτιστικές συζητήσεις. Ωστε με καλύτερους όρους να γίνει η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς. Και να αναπτυχθεί ανάλογη δράση και στις εργατογειτονιές με τις εργατικές, τις λαϊκές οικογένειες. Ολοι πρέπει να συμβάλουν στην οργάνωση και στην επιτυχία της απεργίας.

Η επιτυχία της απεργίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και θα μετρηθεί με κρίσιμους δείκτες. Για παράδειγμα, από το σε πόσους χώρους δουλειάς μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα φτάσει το κάλεσμα της απεργίας και θα γίνει διεξοδική συζήτηση. Από τη ζωντανή και με επιχειρήματα συζήτηση εργάτη τον εργάτη, σήμερα, στη δουλειά. Αύριο ακόμα και στο σπίτι του. Σε πόσα συνδικάτα, είτε πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις είτε μειοψηφούν, θα μπει το ζήτημα της λήψης απόφασης για την απεργία. Από την οργάνωση και το σχεδιασμό των σωματείων για να ανοίξει διεξοδική συζήτηση για το χαρακτήρα των μέτρων και το στόχο τους, για την ιδεολογική θωράκιση των εργαζομένων. Από τον έλεγχο του σχεδιασμού κάθε ώρα και στιγμή μέχρι τη μέρα της απεργίας.

Η επίθεση απαιτεί γενικό ξεσηκωμό και οργάνωση. Το ΠΑΜΕ διαθέτει σε αυτή την προσπάθεια όλες του τις δυνάμεις. Γιατί πιστεύει στο δίκιο της εργατικής τάξης, γιατί πιστεύει στη δύναμή της. Σήμερα, αύριο και μεθαύριο βρισκόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά και σπίτι εργαζόμενου και άνεργου. Για να πετύχει η απεργία. Δίνουμε απάντηση με οργάνωση και αγώνα αντεπίθεσης. Χτίζουμε και δυναμώνουμε την κοινωνική μας συμμαχία ενάντια σε αυτή την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που τσακίζουν τη ζωή μας.

Ιδια παντού η στρατηγική του κεφαλαίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Κραδαίνοντας την απειλή της μεταφοράς των εργοστασίων εκτός Ιταλίας η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat» επιδιώκει να μειώσει τους μισθούς των 22.000 εργαζομένων της και να ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις. Τα αφεντικά της «Fiat», προβάλλοντας το επιχείρημα της «ανάγκης η επιχείρηση να είναι ανταγωνιστική» και να μειώσει το κόστος παραγωγής, ζήτησαν από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, απειλώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα κλείσουν οι παραγωγικές μονάδες στην Ιταλία που κατασκευάζουν τα αυτοκίνητα «Alfa Romeo» και θα δημιουργηθούν σε άλλες χώρες, με χαμηλότερο εργασιακό κόστος παραγωγής. Θυμίζουμε ότι ήδη από το Γενάρη του 2012, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της «Fiat», Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο επιχειρηματικός όμιλος αποφάσισε να μη δεσμεύεται από οποιαδήποτε Εθνική Συλλογική Σύμβαση! Στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται σε ισχύ στο εργοστάσιο του Πομιγκλιάνο κοντά στη Νάπολη και στο Μιραφιόρι του Τορίνο. Εκεί, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν μειωθεί οι μισθοί, έχει καταργηθεί το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης, ο σταθερός χρόνος εργασίας, έχει μειωθεί ο χρόνος των διαλειμμάτων στο ωράριο εργασίας, έχει απαγορευτεί η απεργία ως μέσο διαπραγμάτευσης! Σήμερα, οι κεφαλαιοκράτες της «Fiat» επανέρχονται και απαιτούν το καθεστώς εργασιακής «γαλέρας» να επεκταθεί στο σύνολο των 22.000 εργαζομένων της εταιρείας στην Ιταλία. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ...απειλούν τους εργαζόμενους, θα μεταφέρουν εργοστάσια της εταιρείας στη Σερβία, όπου οι μισθοί είναι 400 ευρώ το μήνα. Κι όλα αυτά όταν τη διετία 2011- 2012 η «Fiat» εμφάνισε καθαρά κέρδη 3,5 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η «ανάπτυξη» και οι κανόνες του «ανταγωνισμού» στον καπιταλισμό. Το ξεζούμισμα των εργαζομένων για να αυγατίζει τα κέρδη του το κεφάλαιο. Αυτό προωθεί σήμερα και με το πολυνομοσχέδιο η συγκυβέρνηση, επιβάλλοντας κατώτατο μισθό πείνας και ανατρέποντας ό,τι έχει απομείνει από συλλογικές διαπραγματεύσεις και εργασιακά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ