Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανοιχτό βιβλίο» τα προσωπικά δεδομένα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με την «Washington Post», η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το FBI έχουν άμεση πρόσβαση στους διακομιστές εννέα «κολοσσών» του διαδικτύου και κατ' επέκταση στα στοιχεία των χρηστών τους. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, πρόκειται για τις «Microsoft», «Yahoo», «Google», «Facebook», «PalTalk», «AOL», «Skype», «YouTube» και την «Apple», οι οποίες είναι και οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εφημερίδα επικαλείται άκρως απόρρητο έγγραφο των αμερικάνικων αρχών, όπου περιγράφεται ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «PRISM». Με το πρόγραμμα αυτό, οι υπηρεσίας ασφάλειας των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε συνομιλίες ήχου και βίντεο, φωτογραφίες, e-mail, αρχεία και στοιχεία σύνδεσης, «για τον εντοπισμό ξένων στόχων», όπως λένε. Είναι φανερό ότι τα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα όλων των χρηστών του ίντερνετ, είναι εκτεθειμένα στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Αυτό που επιπρόσθετα επαληθεύεται, είναι ότι η έκθεση αυτή των χρηστών μεγαλώνει επικίνδυνα, όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες στο διαδίκτυο που βασίζονται στη μεταξύ τους ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, όπως είναι το facebook, κάνοντας τη ζωή τους, τους φίλους τους, την οικογένειά τους και κατ' επέκταση τα όποια «πιστεύω» τους, ανοιχτό βιβλίο για τις άγρυπνες κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και καταστολής. Επειδή οι καιροί που ζούμε είναι «πονηροί», δε δικαιολογούνται να μην έχουν γνώση οι φύλακες...

Χρυσές δουλειές οι φαρμακοβιομηχανίες

Mε αυξημένη κερδοφορία έκλεισε τη χρήση 2012 η βρετανικών κεφαλαίων ελληνική εισαγωγική - εμπορική εταιρεία φαρμάκων «GlaxoSmithKline», η οποία συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες του τομέα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσιεύουν οι οικονομικές εφημερίδες, τα έσοδα της εταιρείας τον περασμένο χρόνο μειώθηκαν κατά 7% (στα 208,55 εκατ. ευρώ, από τα 224,15 εκατ. ευρώ το 2011), λόγω κυρίως της μείωσης του όγκου των πωλήσεων και των τιμών σειράς φαρμάκων. Ταυτόχρονα όμως,η εταιρεία «συμπίεσε τις δαπάνες της εμπορικής λειτουργίας της» και κατέγραψε κέρδη 22,89 εκατ. ευρώ, από 22,52 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Συνυπολογίζοντας και τα άλλα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης, προκύπτουν καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 56,6% (24,40 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 15,58 εκατ. ευρώ το 2011).

Ορισμένες παρατηρήσεις: Οι «αναδιαρθρώσεις» στην Υγεία και στο Φάρμακο, για τις οποίες η κυβέρνηση έλεγε ότι θα βοηθήσουν στον περιορισμό της σπατάλης, τσάκισαν εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού αυξήθηκε μέχρι και στο 100% η συμμετοχή τους στο κόστος αγοράς των φαρμάκων. Είχε όμως ελάχιστη αντανάκλαση στην κερδοφορία των πολυεθνικών του φαρμάκου, που συνεχίζουν να κάνουν χρυσές μπίζνες, έστω και με μείωση του όγκου των πωλήσεων. Δεύτερο, η επιχείρηση λέει ότι στην αύξηση της κερδοφορίας της συνέτεινε η «συμπίεση» των λειτουργικών δαπανών. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αυτό μεταφράζεται σε αντεργατικές ανατροπές όλων των ειδών (απολύσεις, μειώσεις μισθών, παραπέρα ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και πάει λέγοντας...). Και τρίτο, σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν μονοπώλια που καταγράφουν υψηλή κερδοφορία, αξιοποιώντας και τους νόμους που φτιάχνει το πολιτικό τους προσωπικό για να τις σώσει από την κρίση, βυθίζοντας το λαό στη φτώχεια.

Συμπέρασμα: Οταν όλο το σύστημα λειτουργεί για τα μονοπώλια, ο λαός δεν μπορεί να προσδοκά σωτηρία με άλλο τρόπο, πέρα από το να παλέψει για την κοινωνικοποίησή τους. Εκεί βρίσκεται η πραγματική διέξοδος. Και στο συγκεκριμένο παράδειγμα, εκεί πρέπει να τον κατευθύνει η ανάγκη για δωρεάν φάρμακο σε όποιον το χρειάζεται.

Δικαίωμα των παιδιών οι διακοπές

Καλοκαίρι μέσα στις σχολικές αίθουσες καλούνται να περάσουν το καλοκαίρι τα παιδιά ακόμα περισσότερων λαϊκών οικογενειών, οι οποίες τσακίζονται κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης που καλούνται να πληρώσουν. Στην ανάγκη τους για διακοπές έρχονται να «απαντήσουν» διάφορα προγράμματα που εφαρμόστηκαν κατά καιρούς σε διάφορους δήμους. Με τη συμμετοχή ΜΚΟ ή επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τους Δήμους για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων με οικονομική μάλιστα συμμετοχή των γονιών, γεννώντας μια σειρά ερωτήματα γύρω από το περιεχόμενο, την ασφάλεια, τις υποδομές που τα συνοδεύουν.

Σήμερα που ολοένα πληθαίνουν εκείνοι που θα μείνουν στα αστικά κέντρα καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν για διακοπές, είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να υπάρχει με ευθύνη της πολιτείας πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά, δωρεάν καλά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό το οποίο θα έχει εργασιακά δικαιώματα. Για δημιουργία κατάλληλων χώρων άθλησης, παιχνιδιού και ψυχαγωγίας σε κάθε δήμο και γειτονιά, ώστε το παιδί να περνά δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.

Ο λαός να απαντήσει στην απαγόρευση των διαδηλώσεων

Και να λοιπόν πώς από τα επιχειρήματα των αστικών επιτελείων και του αστικού Τύπου για «κυκλοφοριακά εμφράγματα και λουκέτα στα μαγαζιά εξαιτίας των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας», ήρθε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που απαγορεύει τις διαδηλώσεις σύμφωνα με τη βούληση του τοπικού αστυνομικού διευθυντή. Προεδρικό Διάταγμα σε πλήρη εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» εναντίον των εργαζομένων. Τι κάνει η κυβέρνηση; Συνδέει το μέγεθος της διαδήλωσης, της κινητοποίησης με τη «σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης». Και λέει ότι μπορεί ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής να κρίνει και να αποφασίσει ότι μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία μπορεί να συμμετέχουν 10.000 και παραπάνω άνθρωποι, είναι μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας αλλά κύρια με τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, μεγαλοξενοδόχων της περιοχής. Αυτό εννοούν όταν λένε «κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο και έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, σύμφωνα με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την κυβέρνηση δεν ανήκουν στην «κοινωνικοοικονομική ζωή»των πόλεων...

Αξίζει να θυμίσουμε τα εξής:

-- Αυτό που βλέπουμε σήμερα σαν ΠΔ της συγκυβέρνησης είναι η πρόταση που έχουν κάνει εδώ και μερικά χρόνια ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι και ο δήμαρχος Αθήνας. Πρόταση που στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος να παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, την ίδια τη ζωή τους, αυξάνοντας συνεχώς την εκμετάλλευση. Αυτό εννοούν εμπόδια στην «κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης».

-- Το 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θεωρούσε τελεσθέν έγκλημα τις κινητοποιήσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο από τους εργάτες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με το επιχείρημα ότι «παρεμποδίζεται η οικονομική δραστηριότητα του επιχειρηματία».

-- Τον Απρίλη του 2012 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο που προτρέπει στην άσκηση διώξεων ακόμη και στην εφαρμογή του αυτόφωρου εναντίον όσων συμμετέχουν σε καταλήψεις κτιρίων που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Ολα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο για να θωρακίσει η αστική τάξη την εξουσία των μονοπωλίων. Το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του στρέφονται ευθέως κατά των εργατικών, λαϊκών αγώνων, σε μια περίοδο μάλιστα που ξετυλίγεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Η άρχουσα τάξη, το πολιτικό προσωπικό της, το Κράτος και η Δικαιοσύνη της επιχειρούν να εμπεδώσουν με κάθε τρόπο το δόγμα «νόμος και τάξη», να τσακίσουν με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς, την τρομοκρατία και την καταστολή τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Οσο κι αν πασχίζουν, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν όχι μόνο το δίκιο με το μέρος τους, αλλά και τη δύναμη να το επιβάλουν, ανατρέποντας στην πράξη κάθε αντιλαϊκό μέτρο, Προεδρικό Διάταγμα και νομοθέτημα.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η Χρυσή Αυγή βρήκε τον «ένοχο»

«Ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει νόμος που ορίζει τα ζητήματα της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αυτό στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ». Τα λόγια αφορούν στην παρουσία Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και ανήκουν στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο σε συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής στην παρέμβασή του κατονόμασε τον «ένοχο» για την κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και τι δεν είπε στην παρέμβασή του: Για «βία της αριστεράς στα πανεπιστήμια», για «στημένες Γενικές Συνελεύσεις», για «μυαλά επιστημονικά» που «στερήθηκε η πατρίδα μας από σταλινικές πρακτικές που δεν προσέφεραν τίποτα στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα», για «τα ΚΝΑΤ και τους τραμπουκισμούς του ΚΚΕ και τη σταλινική ΚΝΕ», για «ανελεύθερες πρακτικές που δεκαετίες τώρα το μαρξιστικό κατεστημένο, που έκανε κουμάντο μέσα στα ΑΕΙ, εφάρμοζε»...

Η Χρυσή Αυγή αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, ότι όχι μόνο δεν είναι «αντισυστημική» αλλά ευθυγραμμίζεται απόλυτα με όσους θέλουν σιωπή ιχθύος στα ανώτατα ιδρύματα, όσους απεχθάνονται την πρωτοπόρα αγωνιστική δράση για σπουδές με βάση τις λαϊκές ανάγκες, για τη δυνατότητα των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν, και φτιάχνουν το νομικό οπλοστάσιο για να την καταστείλουν. Τους προτρέπει μάλιστα ανοιχτά να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Σίγουρα με μεγάλη ικανοποίηση θα άκουσε ο ίδιος και οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες ότι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επιβλήθηκαν ποινές σε φοιτητές που ζητούσαν να οριστεί ημερομηνία για την εξεταστική τους. Οτι από τα πανεπιστήμια δεν λείπει ο αυταρχισμός και ότι θα εντείνεται όσο το πανεπιστήμιο γίνεται επιχείρηση.

Ο καβγάς είναι μόνο για τη διαχείριση

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα απόνερα της κόντρας ΕΕ - ΔΝΤ για το «πάπλωμα» της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά, για να πει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε η κυβέρνησή του, επιβλήθηκε από τους εταίρους, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδείχθηκε ότι ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε, «είχα ζητήσει από την Ενωση να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας και να της δώσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές». Αντί αυτών όμως, λέει ότι οι Ευρωπαίοι επέλεξαν για την Ελλάδα την «ορθοδοξία της λιτότητας», χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «ελληνικό πρόβλημα», ενώ ήταν ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα». Καθόλου δεν ξενίζει η προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των μέτρων που τσάκισαν το λαό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και να ρίξει το φταίξιμο στους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό που δε λέει βέβαια ο Γ. Παπανδρέου, είναι ότι τα μέτρα που περιέχονται στα μνημόνια ήταν προαποφασισμένα σε Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, με τις ψήφους και των ελληνικών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Τα μέτρα αυτά, που στη γλώσσα του κεφαλαίου τα λένε «αναδιαρθρώσεις», τα προώθησε και τα στήριξε με νύχια και με δόντια στις δοσμένες συνθήκες η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ανακατεύοντας ταυτόχρονα την τράπουλα της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Κανείς βέβαια δεν αμφιβάλλει ότι ο Γ. Παπανδρέου, όπως και κάθε άλλος στη θέση του, θα ήθελε περισσότερο χρόνο για την προώθηση αυτών των μέτρων, προκειμένου να αποφύγει όξυνση των λαϊκών αντιδράσεων. Αλλά αυτό δε σημαίνει ματαίωση ή αναστολή των μέτρων που οδηγούν σε εξαθλίωση το λαό, αλλά -στην καλύτερη περίπτωση- βραδύτερη εφαρμογή τους. Αρα, ο καβγάς τους είναι για το μείγμα της διαχείρισης και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, που τις έχουν στήσει στον τοίχο, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης που υπερασπίζεται ο καθένας.

Μιλάνε την ίδια γλώσσα

«Εναλλακτική πολιτική με κέντρο βάρους την ανάπτυξη», «ανάληψη συντονισμένων δράσεων, εθνικών πρωτοβουλιών και ενίσχυσης των ενεργών πολιτικών απασχόλησης», «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας», «διαμόρφωση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος»: Ολα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας από τις καθημερινές πλέον κυβερνητικές διακηρύξεις για την επικείμενη «ανάπτυξη», θα μπορούσαν να έχουν αντληθεί από μια ομιλία κάποιου υπουργού για τις «επενδύσεις» και την «ανάκαμψη» της οικονομίας. Ομως, αποτελούν τους βασικούς άξονες των προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που κατέθεσε η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ στη Βουλή και στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Βέβαια, δεν είναι μόνο στις συγκεκριμένες προτάσεις που κυβέρνηση, ΕΕ και ΓΣΕΕ μιλάνε την ίδια γλώσσα. Αξίζει να σημειώσουμε πως στη βάση της ανησυχίας της ΓΣΕΕ βρίσκεται η εκτίμηση πως η ανεργία των νέων «προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες», οι οποίες, «σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές προβλέψεις, προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ». Η σύμπτωση των απόψεων προδίδει την κοινή αφετηρία και οπτική: Οι άνεργοι αντιμετωπίζονται ως «διαφυγόντα κέρδη» για το κεφάλαιο, το μόνο «δικαίωμα» των εργαζομένων είναι να αποφέρουν κέρδος στον εκμεταλλευτή τους.

Δίπλα στην ανάγκη να οργανωθούν στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές, στις Επιτροπές Ανέργων και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, οι νέοι άνεργοι πρέπει να προβληματιστούν: Οσο η εργατική τους δύναμη θα αποτελεί εμπόρευμα, τότε συχνά θα έχει και την τύχη κάθε εμπορεύματος, θα μένει δηλαδή κατά καιρούς και απούλητη. Οσο το δικαίωμά τους στην εργασία θα εξαρτάται από τα συμφέροντα των καπιταλιστών, τότε θα υπάρχουν και περίοδοι που όσο και να ψάχνουν δε θα βρίσκουν πια κανέναν να τους εκμεταλλευτεί. Οσο το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει, οι κρίσεις του και η έκρηξη της ανεργίας που αυτές συνεπάγονται θα γίνονται συχνότερες, ενώ η ένταση της εκμετάλλευσης θα γίνεται το θεμέλιο για την «ανάπτυξη» που θα τις διαδέχεται.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «ασφάλιση» των νέων

Αν για τους σημερινούς συνταξιούχους και αυτούς που θα βγούνε στη συνταξιοδότηση τα αμέσως επόμενα χρόνια, τα πράγματα είναι δύσκολα και για ορισμένες ομάδες ανυπόφορα, οι νέες παραγωγικές γενιές θα γνωρίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση μόνο μέσα από τα βιβλία της ιστορίας. Και αυτό ανάλογα με το ποιος τα γράφει. Ακούγεται υπερβολικό, όμως αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί στην Κοινωνική Ασφάλιση, από το αστικό κράτος και τους καπιταλιστές, αλλά και των νέων εργασιακών σχέσεων που πρωτίστως θίγουν τις νέες παραγωγικές ηλικίες.

Πριν την καπιταλιστική κρίση, ο μέσος όρος ημερών ετήσιας ασφάλισης στο ΙΚΑ, ήταν περίπου 210 μεροκάματα. Τότε, εκτιμούσαμε ότι το δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη με 10.500 ένσημα (35τία) ήταν ένα δύσκολο κατόρθωμα, που λίγοι μισθωτοί αλλά και αυτοαπασχολούμενοι, θα μπορούσαν να το καταφέρουν. Σήμερα το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, μετά την αύξηση του χρόνου ασφάλισης στα 40 χρόνια με 12.000 -και αυτό κυρίως αφορά τις γενιές που θα συνταξιοδοτηθούν μετά 20,30 και 40 χρόνια- γίνεται άπιαστο όνειρο. Μόλις προχτές τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέβαζαν την ανεργία των νέων για το μήνα Μάρτη στο 58,3%, όταν το 2008 αυτό ήταν στο 24,1%, που και τότε ήταν ήδη υψηλό. Αν σε αυτό προσθέσουμε τη μερική απασχόληση, την προσωρινή και εκ περιτροπής εργασία που τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται, τότε γίνεται φανερό ότι λιγότεροι από δύο στους δέκα νέους μπορούν να ελπίζουν ότι θα έχουν κάποιο ελάχιστο εισόδημα στα γεράματά τους.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το καπιταλιστικό σύστημα, η κυριαρχία των μονοπωλίων και η οικονομία που λειτουργεί μόνο χάριν του κέρδους, δε στερεί από τη νέα γενιά μόνο το παρόν της, ναρκοθετεί ολόκληρη τη ζωή της, εκκολάπτει τον κοινωνικό Καιάδα που θα βρει μπροστά της τις επόμενες δεκαετίες, αν σήμερα δεν μπούνε εμπόδια σε αυτή την καταστροφική πορεία. Αλλά, όλα τούτα δεν αφορούν μόνο το μέλλον. Ηδη σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που είναι άνεργοι, δεν στερούνται μόνο το μεροκάματο, αλλά πολλοί απ' αυτούς και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το γεγονός ότι σαν νέοι, είναι και πιο υγιείς συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν κάνει λιγότερο επώδυνο το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Πρόβλημα, στο οποίο, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της νεολαίας, οι επιτροπές ανέργων, οι επιτροπές αγώνα, πρέπει να εστιάσουν ακόμα περισσότερο την προσοχή τους και κυρίως τη δράση τους.

Τις επικίνδυνες αυτές νάρκες για το μέλλον της νέας γενιάς που βάζει κάτω από τα πόδια της η καπιταλιστική οικονομία, έρχεται να συμπληρώσει το ίδιο το αστικό κράτος με τους νόμους του. Ετσι εκτός από την αύξηση του συντάξιμου χρόνου στα 40 χρόνια και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, οι ανατροπές με το «νέο σύστημα», οδηγούν στην κατάργηση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα είχε η Δημόσια Ασφάλιση. Και αυτό γιατί, με τους ατομικούς λογαριασμούς στην ασφάλιση, καταργείται το στοιχείο της εσωτερικής ανακατανομής, εξοβελίζεται η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, η ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση. Ταυτόχρονα, το κράτος αποσύρεται από τη χρηματοδότηση και υπόσχεται τα 360 ευρώ και αυτά μόνο μετά από 40 χρόνια εργασίας! Αυτό το έκτρωμα εκθειάζουν οι κυβερνώντες ως νέο σύστημα, που είναι τόσο νέο που μας γυρίζει έναν ολόκληρο αιώνα πίσω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ