Σάββατο 25 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ηταν απεργοσπάστες και το φωνάζουν!

Γρηγοριάδης Κώστας

Λίγο μετά την απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ ενάντια στην επιστράτευση των καθηγητών, συνδικαλιστές της «Πρωτοβουλίας Καθηγητών» (ΣΥΡΙΖΑ) στην ΕΛΜΕ Τρικάλων προσπάθησαν να προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στην απεργοσπασία που έκαναν στις 14 Μάη!

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη τη μέρα η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία για τους δημόσιους υπαλλήλους ενάντια στην επιστράτευση των καθηγητών. Το ΠΑΜΕ είχε προτείνει απεργία και στις 17 Μάη, κάτι που η ΑΔΕΔΥ δεν δέχτηκε. Ετσι, η απεργία στις 14 Μάη - όπως επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις στην ΟΛΜΕ, με τις παρατάξεις της πλειοψηφίας να αποδεικνύουν τελικά ότι τα περί απεργίας στις εξετάσεις ούτε οι ίδιοι τα πίστευαν - ήταν η μοναδική ευκαιρία για αγωνιστική απάντηση στην επιστράτευση και στον αυταρχισμό. Οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας» στην ΕΛΜΕ Τρικάλων, όμως είχαν σπεύσει να δηλώσουν: «Η μη συμμετοχή μας στην απεργία της 14ης Μάη της ΑΔΕΔΥ ήταν πολιτική πράξη ευθύνης απέναντι σε συνδικαλιστικές πρακτικές και ηγεσίες του χθες»!!! Οπως ακριβώς και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ που, μαζί με αυτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναγκάστηκαν την κρίσιμη στιγμή της απόφασης για απεργία να παραδεχτούν ότι πρότειναν μια απεργία, που είχαν αποφασίσει να μην κάνουν!

Οι εξελίξεις απέδειξαν ποιος συμπορεύεται με την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ, πού οδηγεί τελικά τους εκπαιδευτικούς και τις διαθέσεις τους για αγώνες αυτή η συμπόρευσή τους, ποιος κάνει «δώρο προς την κυβέρνηση» η οποία και τα αντιεκπαιδευτικά της μέτρα προχωρά και επιστρατευμένους κρατά ακόμα τους εκπαιδευτικούς χωρίς ο κλάδος να έχει απεργήσει τελικά ούτε μία μέρα...

Φασιστικό αντιΚΚΕ παραλήρημα...

Στριμωγμένοι οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από την καθημερινή αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου τους ως πιστά ανδρείκελα του μεγάλου κεφαλαίου, τσιράκια των μονοπωλίων, βγάζουν το άχτι τους, γαυγίζοντας ενάντια στο ΚΚΕ και τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. Γράφουν μεταξύ άλλων σε ένα νέο παραλήρημα στην ιστοσελίδα τους: «Η θρασυδειλία, η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η ιδεολογική και πολιτική ανηθικότητα αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά του ΚΚΕ (Καπιταλιστικό Κόμμα Ελλάδος)... ο νέος ηγετίσκος του Σταλινικού απολιθώματος... Σε συνέντευξη που έδωσε στη ΝΕΤ, για μια ακόμα φορά, η "ξύλινη γλώσσα" πήγε σύννεφο καταφέρνοντας να φλυαρολογεί ασύστολα χωρίς να πει απολύτως τίποτα... ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που λειτουργεί ως αριστερό αποθεματικό του καθεστώτος ... Ενα κόμμα-επιχείρηση... Ενα κόμμα, υποτίθεται, Μαρξιστικό-Λενινιστικό, το οποίο όμως αυτοεξεφτελίζεται όταν ακούει να το τοποθετούν στο λεγόμενο "συνταγματικό τόξο" δίχως την παραμικρή ένσταση... Δυστυχώς, γι' αυτόν, δεν ζούμε σε καθεστώς κομμουνιστικής δικτατορίας. Είναι τόσο ψεύτης, γελοίος και υποκριτής που ισχυρίζεται ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν κινδυνεύει από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ... ψόφιους, ανύπαρκτους, ουτιδανούς, ακίνδυνους και ανυπόστατους μπολσεβίκους. Σε πέντε χρόνια από τώρα το ΚΚΕ συμπληρώνει εκατό χρόνια συνεχούς προδοτικής ζωής. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ετών είναι πολύ πιθανό να επιταχύνουν την αποσύνθεση αυτού του ιδεολογικού και πολιτικού πτώματος σε τέτοιο βαθμό που να μη προλάβει "να τα εκατοστίσει"... Και η Ιστορία να καταγράψει το κομματόσκυλο του κομματικού σωλήνα Κουτσούμπα ως τον τελευταίο επικεφαλή ενός άθλιου, ανθελληνικού, αντιλαϊκού και αντεργατικού κόμματος».

... από τα κιτάπια των μυστικών υπηρεσιών

Μετά και από αυτή την τελευταία ανάρτηση, με όλη αυτήν τη χυδαία υποκοσμιακή προπαγάνδα, σίγουρα οι χρυσαυγίτες μπορούν να περάσουν από όλα τα κεντρικά μυστικών υπηρεσιών τύπου CIA, της συγκυβέρνησης που διαρκώς στηρίζουν (π.χ. ξεπούλημα βραχονησίδων, διορισμός επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ, απόρριψη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τσάκισμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, ξεπούλημα ορυκτού πλούτου σε ξένα μονοπώλια...), τα γραφεία εφοπλιστών, βιομηχάνων, ξενοδόχων και μονοπωλίων των αερογραμμών για τα οποία διεκδικούν νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές που θα πληρώσει ο λαός, και να διεκδικήσουν εκεί τον άξιο - άθλιο μισθό τους, πειθήνια όργανα όντας ενός εκμεταλλευτικού συστήματος που πάνω στη σήψη του, επόμενο είναι να βγάλει στη φόρα και τη φασιστική αποφορά του.

Ο λαός να απομονώσει τους φασίστες

Πρόσφατα, στο Αγρίνιο, φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν με βουλευτή τους να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων. Η απόπειρά τους προκάλεσε την αντίδραση εργαζομένων και κατοίκων της πόλης. Η οργανωμένη λαϊκή αντίδραση έφερε αποτέλεσμα, ο νεοναζί βουλευτής και η κουστωδία του διώχτηκαν κακήν κακώς. Δεν είναι πρώτη φορά που οι φασίστες απομονώνονται από το λαό. Το είδαμε τους προηγούμενους μήνες στην Τσαριτσάνη της Λάρισας, όπου ο λαός δεν επέτρεψε στους φασίστες να προσβάλουν, με την παρουσία τους, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν Μάρτη του 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Το είδαμε στην Πάρο, όταν κάτοικοι και φορείς του νησιού αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά σε μάζωξη φασιστοειδών, οργάνωσαν μαζικότατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία φασιστοειδών στον τόπο τους. Το είδαμε ξανά και ξανά παντού στην Ελλάδα, με αφορμή και τις «αιμοδοσίες» μίσους και διαίρεσης που επιχειρεί κατά καιρούς η οργάνωση.

Ετσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Παίρνοντας την απάντησή τους από το μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα και τους συμμάχους του. Με αγωνιστικό πνεύμα, αυξημένη λαϊκή επαγρύπνηση και πολιτική απάντηση στις όποιες ενέργειές τους. Ξεσκέπασμα του τι και ποιους εξυπηρετούν οι νεοναζί πίσω από τις άσφαιρες για το σύστημα και επικίνδυνες για το λαό ρητορείες και πρακτικές τους, τις δήθεν κοινωνικές ευαισθησίες τους με τις ελεημοσύνες τους κ.λπ. Αποκάλυψη καθημερινά στους χώρους εργασίας και τις λαϊκές γειτονιές, στα σχολειά και στις σχολές, του βρώμικου ρόλου που παίζουν ως μπράβοι ενός συστήματος σε βαθιά σήψη. Ως ομάδες τραμπούκων κατά του λαϊκού κινήματος. Σε συνάρτηση με τον καθημερινό αγώνα για να γίνει ο λαός κύριος στον τόπο του και στον πλούτο που με το μόχθο του παράγει. Και σε αντιδιαστολή με καθόλου αθώες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, π.χ. το λεγόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», το οποίο φέρνουν δυνάμεις που συναινούν στην αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, στις «σκούπες» της Αστυνομίας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη συνθήκη Σένγκεν, στον κανονισμό Δουβλίνο 2, που μιλούν περί «μηδενικής ανοχής στους λαθρομετανάστες», ή για «ανακατάληψη των πόλεων», που ανατροφοδοτούν το ρατσισμό και (σε συνάρτηση με τη συγκάλυψη της πραγματικής αιτίας για τα δεινά του λαού) «ταΐζουν» το αντιμεταναστευτικό μένος. Παραπέρα, είναι αυτοί που υπερασπίζονται ένα σύστημα, το καπιταλιστικό, γέννημα - θρέμμα του οποίου είναι ακριβώς ο ρατσισμός και ο φασισμός.

Πουθενά στον κόσμο τέτοια νομοθετήματα δεν περιόρισαν τη δράση φασιστικών οργανώσεων. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκαν για να ποινικοποιηθεί η δράση ακόμα και τα σύμβολα κομμουνιστικών - ριζοσπαστικών δυνάμεων και κομμάτων, δηλαδή των πιο συνεπών αντιπάλων της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας. Κανένα αστικό κράτος δε θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό, γιατί είναι σάρκα εκ της σαρκός του. Αυτή τη δουλειά μόνο ο οργανωμένος λαός που αντιπαλεύει το σύστημα που γεννά φασίστες μπορεί να την κάνει, απομονώνοντας τους φασίστες, δουλεύοντας με τους εργάτες για να μη μολυνθούν εργατικές συνειδήσεις και κυρίως παλεύοντας οργανωμένα για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, που τους θέλει και τους ταΐζει.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Ψευτοπαλικαριές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ασκούμενη πολιτική στον τομέα της Ενέργειας, λένε στην κυβέρνηση, παίρνει υπόψη της το γεγονός ότι όλες οι σύγχρονες πολιτικές απαιτούν ελεύθερες αγορές, για την απρόσκοπτη κίνηση των ενεργειακών πόρων, έτσι ώστε να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την επιλογή του προμηθευτή για τη μία ή την άλλη μορφή ενέργειας.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το μόνο που κάνει η συγκυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία πότε με την ΕΕ, πότε με τις ΗΠΑ και κατά κανόνα και με τις δύο, είναι να επιδιώκει συμφωνίες και κολιγιές, που να εξυπηρετούν όσο γίνεται περισσότερο, τις περισσότερες δυνατές ομάδες κεφαλαιοκρατών. Αυτό, κατ' αρχήν, σημαίνει ότι οι ανάγκες της χώρας σε ενεργειακούς πόρους, μπαίνει στο επίκεντρο ενός παιχνιδιού, όπου οι συνθήκες και οι όροι καθορίζονται αποκλειστικά από τους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν ανοίξει τα θηκάρια και παίρνουν θέσεις ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης.

Από τη σκοπιά του εργαζόμενου και του λαϊκού νοικοκυριού, η απελευθέρωση της ενέργειας, είναι ταυτόσημη με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση για νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Με δυο λόγια, όλες αυτές οι παλικαριές των τελευταίων ημερών για τις ενεργειακές επενδύσεις που θα πνίξουν τη χώρα, στην πραγματικότητα είναι το προανάκρουσμα για το πέρασμα σε μια εποχή που προκειμένου να εξυπηρετηθούν ακόμα καλύτερα τα μονοπώλια της ενέργειας, όλος ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνει χρυσάφι το ρεύμα που θα καταναλώνει στο σπίτι του.


Γρηγοριάδης Κώστας

Για το «γυναικείο» πρόσωπο των επιχειρήσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη σημαία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων σηκώνουν ΕΕ, κυβερνήσεις αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική για το ενδιαφέρον τους είναι και η προχτεσινή εκδήλωση που οργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ). «Κάνοντας τη διαφορά στην Ανταγωνιστικότητα, Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων»: Από τον τίτλο της εκδήλωσης γίνεται καθαρό πως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται στις επιδόσεις των επιχειρήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕΕ επεξεργάζεται σχετική οδηγία καθώς εκτιμά πως μια πιο «ισορροπημένη» ως προς το φύλο σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εταιρειών.

Τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες, τις χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα από τις διευθύντριες και τα μεγαλοστελέχη των μονοπωλιακών ομίλων, τις οποίες θέλουν να τους παρουσιάζουν ως πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση. Τα δικά τους συμφέροντα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά των πολυεθνικών. Ο δρόμος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων περνά μέσα από την ισοπέδωση δικαιωμάτων, των δικών τους και όλων των εργαζομένων, αφού οι νόμοι του καπιταλισμού δεν αλλάζουν ακόμα και αν οι μονοπωλιακοί όμιλοι αποκτήσουν πιο «γυναικείο» πρόσωπο.

Η πραγματικότητα στα μέτρα τους...

Από μια δύναμη που έχει κάνει δόγμα της το «όταν η πραγματικότητα δεν μας συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» και επιστήμη τη διαστρέβλωση, δεν εκπλήσσουν τοποθετήσεις όπως: Η περίπτωση της Κύπρου απέδειξε ότι υπάρχουν ενδιάμεσα σημεία ισορροπίας στην Ευρωζώνη, υπάρχει διαπραγμάτευση στη λιτότητα, «να γιατί έχει μεγάλη σημασία το ποιες δυνάμεις είναι στην κυβέρνηση»!

Ναι, αυτό ακριβώς ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε παρουσίαση βιβλίου στελέχους του κόμματός του! Κι ας απέδειξε η περίπτωση της Κύπρου ακριβώς το αντίθετο. Οτι δεν υπάρχει δύναμη ικανή να διαχειριστεί φιλολαϊκά την εξουσία των μονοπωλίων, εντός ή εκτός της λυκοσυμμαχίας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Τα πρώτα μνημονιακά μέτρα τα ψήφισε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ γιατί ακριβώς, πέρα κι έξω απ' τις προθέσεις της, όφειλε να συμμορφωθεί με το πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ανάγκες των μονοπωλίων και η στρατηγική της ευρωένωσης που τα υπηρετεί.

Κι αν κανείς διατηρεί έστω και μία αμφιβολία για το ποιον θέλει να υπηρετήσει απ' τη θέση της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να τη διέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας: «Είμαστε σε μια φάση όπου η κρίση υπάρχει και αναπαράγεται, προκειμένου η μισή Ευρώπη, η πλεονασματική, να φάει την άλλη μισή, τον ελλειμματικό Νότο (...) Υπάρχει ο δρόμος που βολεύει τους ισχυρούς και επιβάλλεται με σκληρούς όρους στους πιο αδύναμους». Δεν αναφέρεται στους λαούς. Γιατί και οι λαοί του Βορρά εντάσσονται στους αδύναμους, βλέπουν τα δικαιώματά τους να καρατομούνται. Αναφέρεται στην ντόπια αστική τάξη και διαμαρτύρεται γιατί οι ανταγωνιστές της στο Βορρά πορεύονται με καλύτερους όρους για τα κέρδη τους. Και κλείνει το μάτι στις αστικές κυβερνήσεις των άλλων κρατών του Νότου, που κυριολεκτικά σφαγιάζουν τους λαούς, ότι αν θέλουν διαπραγμάτευση προς όφελος των δικών τους αστικών τάξεων στην ΕΕ πρέπει να βάλουν πλάτη στην «επιδίωξη συμμαχιών και μέτωπο στον ευρωπαϊκό Νότο»!

... και τα καθιερωμένα πλέον διαπιστευτήρια

Κατόπιν αυτών αντιλαμβανόμαστε πλήρως γιατί επιτέθηκε στο ΚΚΕ ότι «δεν θέλει να ακούσει τίποτα», ότι δηλαδή κωφεύει στις προσκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπραξη. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ΚΚΕ και ακούει και ερμηνεύει πολύ καλά αυτά που ακούει.

Κάθε άλλο παρά απέφυγε να απαντήσει όπως το κατηγόρησε στο «γιατί η αντιμνημονιακή συσπείρωση έγινε γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ». Που πάντως δεν έγινε γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ με ειλικρίνεια προσκάλεσε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς να προχωρήσουμε σε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων με στόχο την κοινωνική σωτηρία». Εγινε γιατί πόνταραν πάνω του τμήματα της αστικής τάξης, γιατί πρόσφερε στέγη σε μεγάλα τμήματα του ΠΑΣΟΚ και γιατί εξαπάτησε κυριολεκτικά το λαό για να υφαρπάξει την ψήφο του.

Μπορεί πάντως να χαίρεται ο Αλ. Τσίπρας, γιατί εκτός των άλλων τον ακούει καλά και η αστική τάξη, αυτοί οι κηφήνες που θρέφονται από το μόχθο του λαού, κι αυτά που ακούει πρέπει να της αρέσουν. Οπως, από την ίδια ομιλία: «Είναι αδιανόητο να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, χωρίς σχεδιασμό και παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς πόρους και σχέδιο επενδύσεων (...) Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι άλλο από το αν είσαι αποφασισμένος να ανταποκριθείς στις ιστορικές προκλήσεις (...) ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και συνεχίζει να είναι αποφασισμένος να αναλάβει τις προκλήσεις και τις ευθύνες που αναλογούν». Και για να τις αναλάβει σε όφελος της επιχειρηματικότητας, δηλαδή των καπιταλιστών, καλεί το λαό να τον αναδείξει σε κυβέρνηση υποτάσσοντάς τον στους σφαγείς του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενέργεια στην υπηρεσία του λαού

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είχε για θέμα την Ενέργεια, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να πείσει ότι παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς γίνεται προς όφελος του λαού και ότι από τη διασύνδεση των δικτύων ωφελημένη θα βγει η Ελλάδα, καθώς οι υποδομές και τα δίκτυα που προβλέπεται να φτιαχτούν, θα βγάλουν τα νησιά από την ενεργειακή απομόνωση. Είπε ακόμα ότι οι αποφάσεις της Συνόδου προβλέπουν επενδύσεις με διασφάλιση όρων ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και θριαμβολόγησε ότι με δική του επιμονή στα συμπεράσματα συμπεριλήφθηκε η αναφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων των κρατών μελών της ΕΕ, ως ενεργειακά αποθέματα της ΕΕ. Κάθε μια από τις φράσεις του πρωθυπουργού, κρύβει ένα ψέμα, στην προσπάθειά του να πείσει ότι από την πολιτική της ΕΕ για την Ενέργεια, θα κερδίσουν εξίσου τα μονοπώλια και ο λαός.

Τις συνέπειες από την απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας στην Ελλάδα, τις βιώνουν ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά: Τα τιμολόγια της ΔΕΗ βρίσκονται στα ύψη και ήδη ενσωματώνονται νέες αυξήσεις. Η ΔΕΗ μετακυλίει στους καταναλωτές το κόστος από την αγορά ενέργειας που ελέω απελευθέρωσης παράγουν ιδιώτες. Μονοπωλιακοί όμιλοι καταστρέφουν το περιβάλλον για να στήσουν ανεμογεννήτριες. Αλλες πολυεθνικές της Ενέργειας πάνε να βάλουν στο χέρι τα κοιτάσματα του λιγνίτη, που υπάρχουν σε αφθονία στην Ελλάδα. Σε μια λαϊκή οικονομία, τα κοιτάσματα αυτά θα μπορούσαν να παράγουν φτηνή και επαρκή ενέργεια για το λαό και τις κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις. Η παραπέρα απελευθέρωση της Ενέργειας και οι υποδομές που φτιάχνονται και θα φτιαχτούν, δεν πρόκειται να βγάλουν περιοχές της Ελλάδας από την ενεργειακή απομόνωση, ούτε θα φτηνύνει η Ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ζουν από πρώτο χέρι στις ΗΠΑ, όπου οι ιδιώτες παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας βυθίζουν ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι, εξαιτίας της πλημμελούς και κοστοβόρας για τα κέρδη τους συντήρησης των δικτύων. Επιπλέον, η διασύνδεση των δικτύων δε γίνεται για το λαό, αλλά για να διευκολυνθεί η μεταφορά Ενέργειας από χώρες - παραγωγούς σε χώρες - καταναλωτές της Ενέργειας, με δεδομένη και την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη στην ΕΕ. Τέλος, σε ό,τι αφορά την «ευρωποίηση» των ελληνικών κοιτασμάτων Ενέργειας, η αναφορές του Αντ. Σαμαρά ισοδυναμούν με κάλεσμα στα μονοπώλια της ΕΕ να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, συμμετέχοντας στην έρευνα, την εξόρυξη και τη συνεκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Επιβεβαιώνεται ότι η αστική τάξη της Ελλάδας δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραχωρήσει κι άλλα κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου να βγάλει κέρδος και να σπρώξει τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Από τις εξελίξεις ζημιωμένος βγαίνει ο λαός και κερδισμένα τα μονοπώλια. Η λύση για το λαό βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και του ενεργειακού πλούτου της χώρας, αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία. Μόνο αυτή η πρόταση μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη όλων των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ