Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «μαντρί» της ανάπτυξης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περίσσεψαν και χτες οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, επειδή έπεσαν οι υπογραφές, για την επιχειρηματική συμφωνία ανάμεσα στα μονοπωλιακά μεγαθήρια της COSCO και της ΗP με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η φιέστα ωστόσο που στήθηκε στο λιμάνι του Ικονίου, στις εγκαταστάσεις του λιμανιού που έχουν παραχωρηθεί στην COSCO, έδωσε σαφέστατο δείγμα για τα ...«οφέλη» που «περιμένουν» τους εργαζόμενους από αυτή τη συμφωνία. Από τις 11 χτες το πρωί και όσο διήρκεσε το «πανηγύρι» για την συμφωνία, όλοι οι εργαζόμενοι της COSCO ήταν υπό περιορισμό στους χώρους δουλειάς. Απαγορευόταν κάθε μετακίνησή τους. Μάντρωσαν ακόμα και τους πάνω από 30 εργαζόμενους που εργάζονται σε πρακτορεία ναυτιλιακών μεταφορικών εταιριών (ZIM, MSC κλπ.) και στεγάζονται στο ισόγειο του κτιριακού συγκροτήματος.

Και για να είναι σίγουρο ότι οι 30 εργαζόμενοι των πρακτορείων δε θα ...«δραπετεύσουν», τις εισόδους του ισογείου τις είχαν αποκλείσει με «Ράμπο» των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού με πλήρη εξάρτηση. Σε αυτό το σκηνικό να προστεθεί ότι «Ράμπο» και μάλιστα με το όπλο στα χέρια υπήρχαν σε διάφορα σημεία του προαύλιου χώρου των κτιρίων και στις ταράτσες και ότι η παρουσία φωτογράφων ήταν επιλεκτική. Με άλλα λόγια, η «ανάπτυξη» που εκθείαζε χτες ο πρωθυπουργός είναι τρελά κέρδη για τα μονοπώλια, εργασιακή κόλαση και τρομοκρατία για τους εργαζόμενους.

«Πανεπιστημιακός» και «αναπτυξιακός» χάρτης

«Θέλουμε να συνδέσουμε τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας», είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, σε ομιλία του στο συνέδριο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στον 21ο αιώνα, που συνδιοργανώνεται από το «Economist», την «Microsoft Hellas» και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Τι σημαίνει σύνδεση του «πανεπιστημιακού χάρτη» με τον «αναπτυξιακό»; Απευθείας σύνδεση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τα σχέδια των επιχειρήσεων, αντικείμενα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους, αναλώσιμη γνώση αντί για επιστημονική μόρφωση ώστε να παράγονται φθηνοί εργαζόμενοι πολλών χρήσεων, δηλαδή ό,τι με λίγα λόγια επιδιώκονται μέσα από την εφαρμογή του νόμου πλαισίου. Ολα αυτά χρειάζονται ένα νέο ακαδημαϊκό «χάρτη», γι' αυτό και η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο «Αθηνά». Δεν υπολογίζουν τα έξοδα που θα επιβαρύνουν τις λαϊκές οικογένειες για τη μεταφορά σε άλλη πόλη, ούτε το γεγονός πως οι φοιτητές και οι σπουδαστές θ' αλλάξουν αντικείμενο σπουδών. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι αναδιαρθρώσεις και η «ανάπτυξη» υπέρ των επιχειρήσεων.

Σιγά τη βόμβα

Σαν... βόμβα παρουσίασαν κάποιες εφημερίδες την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Στυλιανίδη την είσοδο ιδιωτών στα πανεπιστήμια και τη δημιουργία «μεικτών» ΑΕΙ.

Σιγά τη βόμβα... Ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει όλοι αυτοί οι κράχτες των συμφερόντων του κεφαλαίου ενάντια στη δημόσια Παιδεία, μαίνεται εδώ και δεκαετίες. Αυτοί, μαζί και ο Στυλιανίδης, υποστηρίζουν τη δημιουργία εντελώς ιδιωτικών ΑΕΙ, που θα λειτουργούν με εντελώς καθαρούς όρους αγοράς και στη βάση του «επιχειρείν», σιγά μην είναι «βόμβα» ότι... συμβιβάζονται με τα μεικτά. Και μην ξεχνάμε ότι εδώ και πολλά χρόνια, έχουν καταφέρει να μπάσουν στα πανεπιστήμια τις ιδιωτικές εταιρείες, με διάφορους ρόλους, οι οποίοι πάντα λειτουργούν με το οικονομικό πάρε - δώσε.

Για την «Ιστορία» και τους «θεσμούς»

Μεσοβδόμαδα η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή παρείχε άλλη μια υπηρεσία στο σύστημα. Απ' αφορμή της «διάπλασης των παίδων» που εξήγγειλε, δόθηκε ευκαιρία σε ναυαρχίδες του αστικού Τύπου, κυβερνητικούς παράγοντες, «ειδικούς» να προπαγανδίσουν: «Η οικογένεια δεν έχει το δικαίωμα να οδηγεί τα παιδιά σε παράλληλες ομάδες εκπαίδευσης που αμφισβητούν το ρόλο του σχολείου και τους θεσμούς της οργανωμένης κοινωνίας», «Καμία πολιτική οργάνωση δεν έχει δικαίωμα να χειραγωγεί το μυαλό και την ψυχή μικρών παιδιών», «Την ιστορία αυτού του τόπου τη διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία και πουθενά αλλού». Ομως, η ανάλυση ιστορικών γεγονότων δε γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Το ζήτημα της προσέγγισης της ιστορίας είναι ζήτημα προσέγγισης των ταξικών αγώνων. Σήμερα, η διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία γίνεται μέσα από τη σκοπιά της αστικής ιδεολογίας, τα συμφέροντά της εξυπηρετεί, στα δικά της κανάλια επιχειρεί να εγκλωβίσει παιδικά και νεανικά μυαλά. Οι δε θεσμοί που προβάλλονται ως «θέσφατο» (π.χ. σχολεία, δικαστήρια) κομμάτια του αστικού κράτους είναι που διαμορφώνουν συνειδήσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τάξης που έχει στα χέρια της την εξουσία.

Αλλωστε τι διαφορετικό λέει η Χρυσή Αυγή από όσους επιχειρούν να ξεπλυθούν στα μάτια του λαού, ορθώνοντας τάχα μπόι στις τακτικές της; Εκδοχές της αστικής ιστοριογραφίας αναπτύσσει. Τι διαφορετικό θα πουν τα φασιστοειδή για το ΔΣΕ από άλλα κόμματα και μορφώματα των αστών; Σημειωτέα και η εξής λεπτομέρεια: η Χρυσή Αυγή για να δικαιολογήσει τα «φροντιστήρια ιστορίας» που προωθεί, βρίσκει πρόσχημα στο περιλάλητο σχολικό βιβλίο ιστορίας που συνέγραψε παλαιότερα η νυν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ρεπούση («συνωστισμός» στην προκυμαία της Σμύρνης κ.λπ.). Ηταν η Ρεπούση που τέλη Μάη 2009 αναπαρήγαγε επίθεση στο ΚΚΕ, επειδή το Κόμμα κατήγγειλε τον αυταρχισμό καθηγήτριας (συνδικαλίστρια του ΣΥΝ πετά εντός τάξης «λάσπη» για το ΚΚΕ, ΚΝίτης μαθητής ζητά να απαντήσει, η καθηγήτρια αρνείται, ο μαθητής αποβάλλεται). Αρθρογραφώντας τότε η Ρεπούση, πήρε τη σκυτάλη της υπεράσπισης αυτής της αυταρχικής, αντιπαιδαγωγικής στάσης αναφωνώντας «τι δουλειά έχουν τα κόμματα στις μαθητικές τάξεις;».

Ολοι αυτοί, με σχολικά βιβλία και άλλα μέσα επιχειρούν να παραχαράξουν και διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να την απογυμνώσουν από το ρόλο του παράγοντα λαού, αθωώνοντας τους εκμεταλλευτές του, προσπάθεια ενταγμένη στη γενικότερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού, ενάντια στη νέα γενιά. Προσπάθεια που δε στοχεύει στο παρελθόν αλλά στο παρόν και το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλοι αφηγούνται την Ιστορία απ' τη σκοπιά του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, άλλοι κράζουν για την «ιστορική αλήθεια» απ' τη σκοπιά του πιο κραυγαλέου εθνικισμού. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος με στόχο να υποτάξουν την Ιστορία στα συμφέροντα της αστικής τάξης, να αφαιρέσουν από το λαό την πείρα και τα διδάγματα που προκύπτουν προς όφελός του από τη θεώρηση και ερμηνεία της Ιστορίας με εργαλείο τον Ιστορικό Υλισμό. Γι' αυτό οι αφηγητές και των δύο εκδόσεων παραχάραξης στήνουν στα δέκα μέτρα το εργατικό λαϊκό κίνημα, το κομμουνιστικό κίνημα, το ΚΚΕ. Στόχευσή τους ο λαός, να μη σταθεί ποτέ στα πόδια του, να μη διεκδικήσει την εξουσία και τον πλούτο που του ανήκουν. Ομως την Ιστορία την γράφουν με το αίμα τους οι λαοί, και τη διαβάζουν όπως τους ανοίγει δρόμους για το μέλλον.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Το αίσχος με την αιθαλομίχλη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της αιθαλομίχλης. Νέα μελέτη παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες, σύμφωνα με την οποία τις βραδινές ώρες και ιδιαίτερα τις κρύες νύχτες του χειμώνα, πνίγουν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Γιάννενα, την Πάτρα και άλλες πόλεις επικίνδυνοι για την υγεία ρύποι, όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM 2,5). Και το παρουσιάζουν αυτό, κάνοντας την ίδια ώρα τους πλασιέ εταιρειών που εμπορεύονται ενεργειακά τζάκια και άλλα παρόμοια που στοιχίζουν στο λαϊκό νοικοκυριό «ο κούκος αηδόνι». Παίζουν με τον πόνο του λαού.

Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση ψηφίζει νόμους και επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους κόβουν ξύλα για να ζεσταθούν, αφού δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα λίτρο πετρέλαιο. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τα νοικοκυριά δεν χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά. Είναι τόσο αισχροί που το παίζουν «φιλοπεριβαλλοντικοί» και «ευαίσθητοι οικολόγοι», την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να ζεσταθούν με μαγκάλια και άλλους τρόπους, όπως οι φοιτητές στη Λάρισα...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Βρώμικος αντικομμουνισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Από κόρακα δεν περιμένεις να ακούσεις άλλο από ...κρα. Απ' τον «μαυρότρυπα», αναμενόμενη η μαύρη μαυρίλα. Ο πολύς κ. Αναστασιάδης στην ιστοσελίδα του αποφαίνεται ότι «σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέπεται να μαζεύει μικρά παιδιά και να τους κάνει πολιτικό... κατηχητικό». Σε κανέναν, ούτε στη Χρυσή Αυγή, ούτε στα Φεστιβάλ Νεολαίας «προοδευτικών κομμάτων, όπου συχνά βλέπουμε γονείς κομματόσκυλα να 'χουν τα παιδιά τους αγκαλιά με τα σφυροδρέπανα»... Ισα κι όμοια για τον Αναστασιάδη οι φασίστες και οι κομμουνιστές. 'Η μάλλον, μακράν χειρότεροι οι κομμουνιστές αφού, όπως γράφει, πήραν «ολόκληρες γενιές στο λαιμό τους, σέρνοντας σε μια ζωή βασάνων και βαρβαρότητας στον "κομμουνιστικό παράδεισο" χιλιάδες αθώα Ελληνόπουλα, τα πιο αγνά θύματα του Εμφυλίου!!!»... Προσθέτει ότι «με τα σημερινά δεδομένα αυτό που έκαναν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αγγίζει τα όρια του εγκλήματος πολέμου, και ηθικά στιγμάτισε ιστορικά αυτή την παράταξη»...

Αυτά γράφει ο θιασώτης και απολογητής του συστήματος που γεννάει βαρβαρότητα και εκτρώματα τύπου Χρυσής Αυγής. Και προφανώς δεν έχει κανένα νόημα να αντιπαραθέσουμε στον οχετό του την ιστορική αλήθεια. Την ξέρει άλλωστε και σκόπιμα την πλαστογραφεί. Τα παιδιά που οι σοσιαλιστικές χώρες υποδέχτηκαν, τα τάισαν, τα έντυσαν, τα μόρφωσαν, είναι ένα προς ένα οι αποδείξεις της ανωτερότητας του συστήματος που τολμά να μαγαρίζει πιάνοντας στο στόμα του. Οπως ένα προς ένα τα παιδιά που οι φασίστες δολοφόνησαν, που άφησαν ορφανά, αποδεικνύουν το ποιόν αυτού που ο Αναστασιάδης υπερασπίζεται, μαζί και το δικό του.

Οσο για τα «κομματόσκυλα» που κουβαλάνε τα παιδιά τους σε Φεστιβάλ με σφυροδρέπανα, τον πληροφορούμε ότι εκεί μαθαίνουν να αγαπάνε τον άνθρωπο, να αγαπάνε τον αγώνα να κερδηθούν τα δίκια του ανθρώπου. Πώς να το καταλάβει όμως αυτό ο Αναστασιάδης; 'Η μήπως επειδή το καταλαβαίνει το αποκηρύττει; Τι να κάνουμε κ. Αναστασιάδη; Υπάρχουν γονείς που άλλα πρότυπα θέλουν για τα παιδιά τους, άλλη στάση ζωής απ' αυτήν που το σύστημα προωθεί και εκπομπάρχες σαν του λόγου σου αναπαράγουν ευχαρίστως.

Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και ορέγονται...

Κάθε τρεις και λίγο η «Αυγή» επανέρχεται στο θέμα με τον τηλεοπτικό «902» αναμασώντας, με την ίδια χυδαιότητα τα ίδια «επιχειρήματα» και τα ίδια άθλια υπονοούμενα σε βάρος του ΚΚΕ. Στο χτεσινό της φύλλο ο Κ. Ζαγάρας αναλαμβάνει να υπερασπιστεί με ύπουλο τρόπο, ύπουλες σκοπιμότητες. Γράφει λοιπόν: «...στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου επανατίθεται το ζήτημα ύπαρξης ενός τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας που να εκφράζει την Αριστερά και τον ευρύτερο δημοκρατικό - αντιμνημονιακό χώρο. Αυτός βέβαια δε μπορεί παρά να είναι ο 902 tv, που το 1989 στο πλαίσιο του ενιαίου Συνασπισμού είχε παραχωρηθεί η συχνότητά του στο ΚΚΕ. Πρόταση που βρίσκει σύμφωνους πολλούς, ώστε να υπάρξει ανατροπή του καθεστώτος που επικρατεί στα media».

Και: «Αναγκαίο θα ήταν, αν και για πολλούς ίσως είναι συγκυριακά "πολιτικό φάουλ", να αφήσουμε για λίγο στην άκρη το τι κρύβεται πίσω από τις διαδικασίες εξαγοράς της άδειας του 902 ΤV, τα συμφέροντα και τα συστήματα διαπλοκής που κινούν τα νήματα, τους εκβιασμούς και τα αλισβερίσια».

Αυτά γράφτηκαν για τον ίδιο λόγο που γράφτηκαν και όλα τα πανομοιότυπα άρθρα που έχουν προηγηθεί στην «Αυγή». Για να υπηρετήσουν την προσπάθεια αφαίρεσης της άδειας του τηλεοπτικού «902» απ' το ΚΚΕ. Αν και μάταιη η προσπάθεια που με τόση ζέση καταβάλλουν, ας τους θυμίσουμε για μια ακόμα φορά: Η άδεια δόθηκε στο ΚΚΕ, ανήκει στο ΚΚΕ και στο ΚΚΕ θα παραμείνει. Γενικώς και αορίστως η «αριστερά» δεν πήρε ποτέ καμία άδεια.

Δεύτερο, ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι δεν έχει καμία τύχη η προσπάθειά τους να εμπλέξουν το ΚΚΕ σε διαδικασίες «διαπλοκής, εκβιασμών» και σε ύποπτα «αλισβερίσια». Είναι εξαρχής καταδικασμένη σε αποτυχία. Αν πάλι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια απλώς εκτίθενται.

Τέλος, για να διαλύονται και αυταπάτες που καλλιεργούν οι του ΣΥΡΙΖΑ, η επίθεσή τους στο ΚΚΕ, στον «902», στο «Ριζοσπάστη», στα οικονομικά τους γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Γι' αυτούς έχουν επεξεργαστεί πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης. Μοιραίο να έχουν ως αντίπαλό τους το ΚΚΕ και τα δικά του ΜΜΕ. Το να υπερασπίζεσαι τον καπιταλισμό διά της πλαγίας, αντί ευθέως, δεν σε κάνει φορέα ανατροπής του καθεστώτος στα media αλλά κομμάτι του, φορέα της ιδεολογίας και της πολιτικής της αστικής τάξης που παραμυθιάζει όσες συνειδήσεις ξεγελαστούν με το περιτύλιγμα του «αριστερού» και «αντιμνημονιακού» μέσου ενημέρωσης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περικοπές - εφιάλτης για την υγεία του λαού

Οι περικοπές στις παροχές υγείας συνεπάγονται νέα δραματική οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζομένους, τους ασφαλισμένους, τους ασθενείς. Τα νέα ζευγάρια που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί δε θα παίρνουν αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα τοκετού, εκτός εάν γεννούν στο σπίτι, στο χωράφι στο δρόμο... Χρόνιοι πάσχοντες όπως οι νεφροπαθείς, εάν δεν έχουν λεφτά - και αρκετά μάλιστα - για να δώσουν για τη θεραπεία τους και τα φάρμακά τους, θα στέλνονται στο θάνατο. Τα 462 εκατομμύρια ευρώ που κόβονται - «εξοικονόμηση πόρων» το λένε - σημαίνουν άνθρωποι χωρίς θεραπεία, ιατρική παρακολούθηση, φάρμακο, επιδόματα, άνθρωποι στο έλεος της αρρώστιας, ασθενείς να πεθαίνουν ανήμποροι και αβοήθητοι. Αυτή είναι η κτηνωδία του σάπιου καπιταλισμού...

Αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία και δε θα σταματήσουν εδώ. Το λένε άλλωστε και οι ίδιοι όταν κάνουν λόγο για σχέση «κόστους - οφέλους» σαν κριτήριο για να συνεχίζουν να υπάρχουν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ (τοπικές υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ σήμερα) ή τα κέντρα υγείας, ακόμα και τα δημόσια νοσοκομεία. Αποτελούσε και αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των καπιταλιστικών κρατών, η ενιαία ελάχιστη παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας - πρόνοιας - φαρμάκων για όλους τους εργαζόμενους - συνταξιούχους. Αυτό που λένε «Βασικό Πακέτο Παροχών». Πώς εκφράζεται αυτό πρακτικά;

-- Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (νοσοκομεία - κέντρα υγείας - ασφαλιστικά ταμεία - προνοιακά ιδρύματα και κοινωνικά επιδόματα).

-- Λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια προκειμένου να «αυτοχρηματοδοτηθούν» από την πώληση υπηρεσιών υγείας.

-- Μετακύλιση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότησή τους από το κράτος και τους επιχειρηματίες, την ανεργία, τη μείωση των μισθών, τη «μαύρη» εργασία κλπ., αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και προχωρούν σε συνεχείς περικοπές των παροχών προς τους ασφαλισμένους και αύξηση των πληρωμών.

Ολα αυτά σήμερα, έχουν ως συνέπεια να αποκλείεται ένας τεράστιος αριθμός ανέργων, ανασφάλιστων, από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, από φάρμακα - εμβόλια κλπ. ή ένα μικρό μέρος απ' αυτούς να βρίσκει διέξοδο στις υποτυπώδεις και τελείως ανεπαρκείς υπηρεσίες των ΜΚΟ, «κοινωνικών φαρμακείων», «κοινωνικών ιατρείων»... Τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι προσωρινά. Επισπεύδεται η λήψη τους λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και θα παραμείνουν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης προκύψει. Ηδη, έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Και γι' αυτό το λόγο απαιτείται ενιαίο μέτωπο πάλης (εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι, νέοι, νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί) που θα παλέψει για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν παροχές Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.

Οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και που μπορεί να καλύψει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε υπηρεσίες Υγείας, για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις κατακτήσεις της επιστήμης. Και αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις. Για να έχει ο λαός την υγειά του και να μπορεί να προκόβει προς όφελος όλης της κοινωνίας. Της δικής του κοινωνίας, χωρίς καπιταλιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ