Καμία φιλολαϊκή διέξοδος όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια
Γρηγοριάδης Κώστας
«Αλήθεια, υπάρχει λύση;», αναρωτιέται με έκδηλη αγωνία στο κύριο άρθρο της η χτεσινή «Καθημερινή» αναφερόμενη στα «αδιέξοδα» που παρατηρούνται στο μέτωπο της άγριας φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα. Αφορμή αποτελούν τα τελευταία στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι από τη μια αυξήθηκαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων στα 12 δισ. ευρώ στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη, ενώ στο ίδιο διάστημα δεν υποβλήθηκαν 1,1 εκατομμύριο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Δικαιολογημένη λοιπόν η αμηχανία της αστικής εφημερίδας, ωστόσο η απάντηση στο ρητορικό μάλλον ερώτημα έχει δοθεί προ πολλού από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ξένων δανειστών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ): Νέες φοροεπιδρομές σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, νέες φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κεφαλαιοκράτες. Αυτό ακριβώς γίνεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που «κλέβει» 2,5 δισ.. ευρώ από τα συνήθη φορολογικά υποζύγια και μειώνει περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη των καπιταλιστών. Ταυτόχρονα θωρακίζουν τους μηχανισμούς είσπραξης βάζοντας σε εφαρμογή μέτρα αυτόματης και αναγκαστικής κατάσχεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 2,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων που χρωστάνε κάτω από 3.000 ευρώ, όπως προτείνει η πρόσφατη κοινή έκθεση ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κλιμάκωση της ανελέητης φοροληστείας είναι η μία όψη της «λύσης», που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η άλλη είναι η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, δηλαδή των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων, των κονδυλίων για την υγεία, τα φάρμακα, την παιδεία... Το είπε καθαρά στην τελευταία συνέντευξή του (στο «Βήμα») ο Γ. Στουρνάρας: «'Η θα συρρικνώσουμε τη φοροδιαφυγή ή σταδιακά ως κοινωνία θα αναγκαστούμε να μειώσουμε τα δημόσια αγαθά τα οποία απολαμβάνουμε». Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το τι εννοεί. Αλλωστε τα «δημόσια αγαθά» για το λαό τα έχουν τσακίσει. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση όσο κυριαρχούν στην οικονομία και την πολιτική τα μονοπώλια και τα κόμματά που τα υπηρετούν.
Ξινισμένη αντικομμουνιστική σούπα
Ηταν παραπάνω από βέβαιο ότι τα αγωνιστικά κάλαντα που έψαλε την παραμονή των Χριστουγέννων ομάδα μαθητών στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δεν θα άρεσαν στη «Δημοκρατία» και τον αρθρογράφο της Π. Λιάκο. Οπως άλλωστε δεν του αρέσει τίποτα που σχετίζεται με το ΚΚΕ, το οποίο συχνά πυκνά κατακεραυνώνει μέσω της στήλης του στην εν λόγω εφημερίδα. Αναμενόμενο, καθώς το ΚΚΕ δεν κάνει «Πωλητική» -με ωμέγα, έτσι τιτλοφορεί τη στήλη του- δεν πωλείται και δεν αγοράζεται, ούτε διαμορφώνει θέσεις και προτάσεις για κατανάλωση... Οι αλήθειες του ΚΚΕ -ορισμένες απ' τις οποίες αποτύπωσαν οι νεολαίοι σκαρώνοντας τα αγωνιστικά τους κάλαντα- για αρθρογράφους αυτού του τύπου και με αυτή την αποστολή πρέπει να θάβονται κι όταν δε γίνεται, να γελοιοποιούνται για να απαξιώνονται στα μάτια του λαού.
Κάπως έτσι ο αρθρογράφος ειρωνεύεται τη στιχοπλοκή αναφέροντας ότι δημιουργήθηκε υπό την «άγρυπνη εποπτεία της μαρξικής γερουσίας που διαχειρίζεται την κομματική προπαγάνδα» με σκοπό να κατευθύνει στο ΚΚΕ «το κόμμα του (απολυμένου) εργάτη. Τη νοσταλγική σύναξη χρυσών στιγμών της ανθρωπότητας, όπως η Κα Γκε Μπε, η Στάζι, ο Στάλιν, ο Μπρέζνιεφ και η Γκουλάγκ, η υπηρεσία που επόπτευε τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην αείμνηστη ΕΣΣΔ»!
Πρέπει να κουράστηκε πολύ, να ξαναζεστάνει και να σερβίρει ξινισμένες αντικομμουνιστικές σούπες. Εκτός κι αν έβαλαν το χεράκι τους οι άγρυπνοι εποπτεύοντες την προπαγάνδα υπέρ των αστών...
Κοινή η πάλη για την κυριακάτικη αργία
Tην απόφασή τους για κλιμάκωση του αγώνα τους, με συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις στα σωματεία και ενημέρωση του κόσμου και οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στην κατ' εντολή των πολυεθνικών κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που σαρώνει ό,τι απόμεινε στο χώρο των ΕΒΕ και στις εργασιακές σχέσεις στους εμποροϋπάλληλους, ανανέωσαν στην προχτεσινή δύσκολη απεργιακή μάχη που έδωσαν αυτοαπασχολούμενοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι, ημέρα που με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση έσπευσε να επιβάλλει άρον άρον τη λειτουργία των μαγαζιών και δεύτερη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη. Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής που επιχειρεί η συγκυβέρνηση, ικανοποιώντας μια από τις πάγιες αξιώσεις των μονοπωλίων και των εμπορικών μεγαθηρίων, στην υπηρεσία και αυτή της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να βρει απέναντί της ενωμένους τους εργαζόμενους και τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους. Η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ο προπομπός της πλήρους απελευθέρωσης και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας παντού. Είναι βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί θα ακολουθήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στο δημόσιο τομέα.
Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, τους νέους, τις γυναίκες, για να διασφαλιστούν τα σύγχρονα εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματά τους, είναι η πρόταση του ΚΚΕ για εργατική λαϊκή συμμαχία για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και υποδομών και λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό, με τον ίδιο το λαό στην εξουσία.
Τα διαπιστευτήρια της Χρυσής Αυγής
Διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο έδωσε η Χρυσή Αυγή με το ...καλημέρα της νέας χρονιάς. Σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «για τη σημερινή λεηλασία της χώρας από τους ξένους τοκογλύφους και τους εγχώριους πλουτοκράτες δε φταίει ο... φασισμός, αλλά οι προδότες και οι ξεπουλημένοι πολιτικάντηδες». Οτι η νομοθετική εξουσία «νομοθετεί υπέρ της οικονομικής καταστροφής των χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων». Παράλληλα, «προστατεύει ως κόρη οφθαλμού τα δικά της τεράστια κέρδη και προνόμια (αποζημιώσεις βουλευτών, υπουργών, Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά και χρηματοδοτήσεις κομμάτων, αφορολόγητο βουλευτών κ.λπ.)». Αυτά όμως δε θίγουν στο ελάχιστο τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Συστημική ως το μεδούλι βγάζει λάδι τους κεφαλαιοκράτες, υπερασπίζεται τον καπιταλισμό, στέκεται στην ίδια πλευρά με τους άλλους (ηπιότερους) πολιτικούς εκφραστές του. Γι' αυτό σε μόλις έξι μήνες κοινοβουλευτικής παρουσίας πρόλαβε:
-- Να στήσει δουλεμπορικά γραφεία που στέλνουν πάμφθηνους εργάτες (18 ευρώ μεροκάματο!) στους μεγαλοεργοδότες, δίχως ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα. Να ζητά απολύσεις στο Δημόσιο, εισηγείται στη συγκυβέρνηση να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους με 14 ευρώ τη μέρα (άνεργους του ΟΑΕΔ). Να «προειδοποιεί» εργάτες (π.χ., χαλυβουργούς στη Μαγνησία) να μην απεργήσουν, αντίθετα να αποδεχτούν ό,τι ψίχουλα τους πετά η εργοδοσία.
-- Να επιτίθεται με ύβρεις, ρόπαλα, μαχαίρια σε μαθητές και απεργούς εργάτες που προπαγανδίζουν απεργίες ενάντια στην πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ. Να ζητά «θέσπιση ιδιωνύμου αδικήματος για τα βαριά αδικήματα που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και καταστρέφουν τον εθνικό κορμό». Οροι που τα χωρούν όλα, από καταλήψεις σχολείων για ζητήματα εκπαίδευσης, μέχρι μια μακρόχρονη πανεργατική απεργία για το ψωμί του λαού, κινητοποιήσεις που θα χτυπήσουν με άγρια καταστολή και βία.
-- Να ζητά νέες φοροαπαλλαγές υπέρ των εφοπλιστών. Νέα «κίνητρα» για μεγαλοξενοδόχους. Να αναλάβει ο λαός τα χρέη των τραπεζιτών. Να ανοίγει δρόμο για μεγαλοεργολάβους να εκμεταλλευτούν πλουτοπαραγωγικές πηγές με πρόσχημα ότι δεν έχουμε «επαρκή τεχνογνωσία για εξορύξεις» (τι λένε σε μια χώρα όπου κυριολεκτικά περισσεύουν επιστήμονες, εξειδικευμένοι τεχνίτες, έμπειρο εργατικό δυναμικό;!). Να ζητά νέα κονδύλια και προμήθειες στους φαρμακοβιομήχανους που θησαυρίζουν χρόνια τώρα πάνω στην ανάγκη του λαού για αποτελεσματικό φάρμακο.
Η αντιλαϊκή δράση της βρίσκει ανταπόκριση. Σύμφωνα με ιστολόγια, «(...) μερίδα επιχειρηματιών του ΣΕΒ, κυρίως πιο μεσαίων σε δυναμική και νέων ηλικιακά, φέρονται να βλέπουν με άλλο μάτι το ακροδεξιό κόμμα (...) Πιστεύουν πως η Χρυσή Αυγή περιόρισε κατά πολύ τον αριστερό - αναρχικό ακτιβισμό (...) Πιέζουν για να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την άκρα δεξιά. Διαύλους που ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (σ.σ. οι μεγαλέμποροι) διατηρεί με το κόμμα».
Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή. Οπλο του συστήματος ενάντια στο λαό. Ωστόσο, η Ιστορία διδάσκει ότι απέναντι στην ολοένα μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση του συστήματος, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, η εργατική τάξη δεν πρέπει να δείξει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, να υποστείλει τη σημαία του ταξικού αγώνα ενάντια στην εξουσία της αστικής τάξης και στους μπράβους της, της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών. Και έχει σημασία το γεγονός ότι ήδη εργάτες διώχνουν τους τραμπούκους από τα εργοστάσια όπου πάνε να χύσουν δηλητήριο. Οτι συνδικάτα καταγγέλλουν τη στάση τους που δίνει άλλοθι στα αφεντικά. Οτι μαθητές, νεολαίοι διώχνουν τα φασιστοειδή από τα σχολεία. Ο λαός έχει πείρα και μνήμη, η νεολαία δύναμη, μπορεί και πρέπει να τους απομονώσουν.
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ
Στον αγώνα η σωτηρία της αγροτιάς
Γρηγοριάδης Κώστας
Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης προκειμένου να διασωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων - εφοπλιστών - τραπεζιτών - μεγαλεμπόρων. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής που ακολουθούν οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους στην τρικομματική κυβέρνηση, όσα κόμματα αποδέχονται το μονόδρομο της ΕΕ, την ΚΑΠ, που δε βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, ο οποίος είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που γεννάει τέτοιες κρίσεις. Καταργούνται κατακτήσεις δεκαετιών για το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, καταστρέφονται ζωές, η ανεργία καλπάζει, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκληρίζονται και εξαθλιώνονται, μειώνεται συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, τα χωριά ερήμωσαν, οι νέοι δε βρίσκουν δουλειά στις πόλεις. Με την πρόσφατη ψήφιση του 3ου μνημονίου η συγκυβέρνηση βάζει βαθιά το χέρι της στην τσέπη της αγροτιάς και κλέβει ό,τι απέμεινε. Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να προσπεράσει το ψεύτικο ιδεολόγημα της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, ιδιαίτερα σήμερα που δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και μικροπαροχών προς τους αγρότες από τις κυβερνήσεις, όπως γινόταν το προηγούμενο διάστημα. Να μην έχει αυταπάτες ότι μπορεί να σωθεί ο μικρομεσαίος παραγωγός αν είναι καλός καλλιεργητής, αν δουλεύει σκληρά, αν γίνει και μάνατζερ και διαφημιστής και έμπορος του προϊόντος του. Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο γοργή συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών αλλά και επιχειρηματιών που εισβάλλουν στην παραγωγή βλέποντάς τη σαν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας. Αυτή η πολιτική δε συμφέρει τη φτωχή αγροτιά γι' αυτό δεν πρέπει να τη στηρίζει το αγροτικό κίνημα. Η θέση της φτωχής αγροτιάς είναι με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους φτωχούς επαγγελματίες της πόλης, δηλαδή η θέση της είναι στη Λαϊκή Συμμαχία η οποία θα συγκρουστεί με τις εχθρικές δυνάμεις, που είναι τα μονοπώλια, οι τράπεζες, οι έμποροι, τα κόμματα της ΕΕ, και θα ανοίγει δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αυτός ο δρόμος δεν ανοίγει με μοιρολατρία, ηττοπάθεια, απατηλή προσμονή μιας κυβέρνησης - σωτήρα. Η αγροτιά μαζί με την εργατιά πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους με την κοινή δράση τους, να δημιουργήσουν το μεγάλο μαχητικό λαϊκό ποτάμι που θα σαρώσει τις δυνάμεις των μονοπωλίων και θα ανοίξει το δρόμο για μια λαϊκή ανάπτυξη.
Γρηγοριάδης Κώστας
Συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης
Γρηγοριάδης Κώστας
Εχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις που «επιτρέπουν να ξεκινήσουν επενδύσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να πάρει μπροστά η οικονομία», αποφάνθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, να καλλιεργήσει δηλαδή ψεύτικες ελπίδες για να παρατείνει την ανοχή του λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί και επιτρέπουν να ξεκινήσουν οι επενδύσεις και να πάρει μπροστά η οικονομία; Ο πρωθυπουργός ανέφερε μόνο τις εύκολες και βολικές, δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που διασφαλίστηκαν, όπως είπε, με την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου. Πρόκειται βέβαια για εξόφθαλμη προσπάθεια παραπλάνησης και χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, από τα οποία επιχειρεί πρώτα και κύρια να αποκρύψει τα βαθύτερα αιτία καπιταλιστικής κρίσης, ακριβώς για να εμφανίσει ως μια σχεδόν «ανώδυνη» υπόθεση την έξοδο από αυτή. Καλλιεργεί λοιπόν την απατηλή εικόνα ότι η κρίση οφείλεται στην «έλλειψη ρευστότητας στην αγορά» που τώρα τάχα θεραπεύεται με το χρήμα που πέφτει στην αγορά. Παρουσιάζει βέβαια την πραγματικότητα με το κεφάλι προς τα κάτω, καθώς βασική αιτία της κρίσης είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και εμπορευμάτων και όχι βέβαια η έλλειψη κεφαλαίων. Αλλά οι καπιταλιστές για να επενδύσουν χρειάζονται και κρατικό χρήμα και ενίσχυση των τραπεζών για να δανείζουν επενδύσεις, γι' αυτό μιλά για τη «ρευστότητα» που θα φέρει στην αγορά. Δεν μπορούσε βέβαια να πει κάτι άλλο ο πρωθυπουργός, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να ομολογήσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που επαγγέλλεται και υπηρετεί η κυβέρνηση είναι «θάνατος» για το λαό, αφού βασική της προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, πράγμα που σημαίνει απλά φτηνή εργατική δύναμη και μόνιμη φτώχεια και δυστυχία για το λαό. Βασική προϋπόθεση όμως για να υπάρξει μια έξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού, είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός τα πραγματικά αίτια της κρίσης, να χειραφετηθεί από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα, ώστε να μπορέσει να κάνει πιο αποτελεσματική την πάλη του για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Διαλαλεί την ικανότητα στη διαχείριση
Μιλώντας στη Βουλή στις 8 Σεπτέμβρη, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε απευθυνόμενος στον Γ. Στουρνάρα: «Λέτε ότι δεν γίναμε Αργεντινή. Μακάρι να είχαμε γίνει: Η Αργεντινή πέρασε μια μεγάλη δυσκολία και οι πολίτες της κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους». Την περασμένη βδομάδα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Μπουένος Αϊρες με τον αντιπρόεδρο της Αργεντινής, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Η κατάσταση έχει ομοιότητες με την Αργεντινή, αλλά δεν έχουμε άλλο εθνικό νόμισμα από το ευρώ. Αυτό δίνει την ευκαιρία να μπλοκαριστεί η λιτότητα πανευρωπαϊκά, καθώς τυχόν κατάρρευση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη. Αρα, το μειονέκτημα είναι ταυτόχρονα και το πλεονέκτημά μας». Είναι εμφανής η απόσταση που χωρίζει τις δύο δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια εκθειάζει την Αργεντινή, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της οποίας επέλεξε το 2003 την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για να διασώσει το ντόπιο κεφάλαιο και από την άλλη καταθέτει όρκους πίστης στην ΕΕ και στο ευρώ, προκρίνοντας την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως γίνεται τώρα, αλλά με άλλο μείγμα. Τα «δίπλωσε» κάνοντας ελιγμό με την Αργεντινή, αφού η ακρίβεια, η φτώχεια αυξάνονται ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαχειριστεί την κρίση με άλλο μνημόνιο εντός της ΕΕ, γι' αυτό ζητάει να αναδειχτεί σε κυβέρνηση και να κάνει «άλλη», καλύτερη τάχα διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εταίρους. Ταυτόχρονα, όμως, κλείνει το μάτι και σ' εκείνες τις μερίδες της αστικής τάξης που έχουν αντικειμενικό συμφέρον από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Αυτό το μήνυμα τους στέλνει, επικαλούμενος το παράδειγμα της Αργεντινής. Οτι σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας - που δε θα την επιλέξει βέβαια ο ίδιος - είναι ο ικανότερος να διαχειριστεί την κατάσταση. Βέβαια, είτε με ελεγχόμενη, είτε με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, είτε με περιοριστική, είτε με επεκτατική διαχείριση της κρίσης, ο λαός σε Ελλάδα και Αργεντινή τίποτα δεν κέρδισε και τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσει. Η φτώχεια και η εξαθλίωση χτυπάνε κόκκινο στην Αργεντινή, την ίδια ώρα που τα μονοπώλια ακμάζουν, κύρια αυτά που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Η λύση για το λαό δεν είναι να διαλέξει το «μοντέλο» που θα τον καταστρέψει, αλλά να διαλέξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.
Η επίσημη φοροδιαφυγή
Αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου εκμεταλλευτικού συστήματος είναι τα φαινόμενα της επίσημης φοροαποφυγής, της μη πληρωμής φόρων για επιχειρηματικά εισοδήματα και κέρδη, δηλαδή, στοιχείο αξεδιάλυτα συνυφασμένο στο πεδίο ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Μπορεί οι κυβερνώντες να θορυβούν για τη... φοροδιαφυγή, ωστόσο τα μέτρα που παίρνουν λεηλατούν τα λαϊκά στρώματα και διευρύνουν τη μη πληρωμή φόρων για επιχειρήσεις - επιχειρηματίες.
Η διαφημιζόμενη από τη συγκυβέρνηση επιχείρηση μείωσης της φοροδιαφυγής, της δήθεν τιμωρίας όσων πέσουν στην «τσιμπίδα» της αστικής νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, αποδείχνεται απάτη ολκής, που τόσο συνολικά όσο και στις επιμέρους διατάξεις της είναι κομμένη και ραμμένη στις προδιαγραφές της πλουτοκρατίας. Η φοροδιαφυγή «ανθίζει» ταυτόχρονα και παράλληλα με τα καπιταλιστικά κέρδη, λειτουργεί και ως συμπληρωματικό εργαλείο της επίσημης φορολογικής πολιτικής, των αλλεπάλληλων φοροελαφρύνσεων μέχρι και της πλήρους χορηγούμενης ασυλίας για βιομηχάνους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν στη διάθεσή τους απόλυτα νόμιμους τρόπους, σωρεία από φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, «παράθυρα» και ορθάνοιχτες «πόρτες». Εχουν μαζί τους, στο πλάι τους και συμπαραστάτες τους τις κυβερνήσεις, το νομικό οπλοστάσιο, λεγόμενους «αναπτυξιακούς νόμους» και «κίνητρα» είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είτε σε φάση άνθησης της κερδοφορίας τους και αύξησης στο παραγόμενο ΑΕΠ.
Η προπαγανδιστική επιχείρηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να τσουβαλιάσει τα θύματα με τους θύτες, να διαμορφώσει στο λαό την ολότελα ψευδή εντύπωση, τάχα ότι άλλος λίγο άλλος περισσότερο όλοι μαζί «φταίμε», προκειμένου στη συνέχεια να αιτιολογήσουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα. Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, στήνουν τις νέες φοροθηλιές πάνω στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα μέσα από την εφαρμογή νέου τύπου λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης. Για παράδειγμα, ενόψει της εφαρμογής του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ήδη «τσεκάρουν» δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που αφορούν στις καταναλώσεις νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την τεχνική διόγκωση του λαϊκού εισοδήματος και για την επιβολή αυξημένων φόρων και άλλων χαρατσιών. Επικαλούνται τον... περιορισμό της φοροδιαφυγής, λες και τα μονοπώλια, μεγαλομέτοχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι θα είχαν «πρόβλημα» με τους λογαριασμούς του... νερού ή ακόμη και από τις τραπεζικές καταθέσεις που έτσι κι αλλιώς έχουν το απολύτως ελεύθερο να διακινούνται στις τράπεζες της Ελβετίας, τους κάθε είδους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.
Για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό τσακισμένο έρχονται να διευρύνουν τις επίσημα εκχωρούμενες ελαφρύνσεις και απαλλαγές των μονοπωλίων και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Οι σχετικές διατάξεις βρίθουν και στο υπό συζήτηση στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο, ταυτόχρονα και παράλληλα με τα νέα ασήκωτα χαράτσια πάνω στο λαϊκό εισόδημα. Και η σπέκουλα της συγκυβέρνησης γύρω από τη φοροδιαφυγή αποτελεί την προαναγγελία και για τα επόμενα μέτρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.
Τα «μπιχλιμπίδια» περί φοροδιαφυγής τους βοηθούν στο να κρύψουν την πραγματικότητα, το γεγονός ότι ενόσω τα μονοπώλια θα αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής, η φοροληστεία του λαού θα συνεχίζεται, ενώ «φιλολαϊκή» διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Μοναδική λύση είναι η πάλη για να αναχαιτίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, για τη ρήξη και την ανατροπή, με λαϊκή εξουσία, χωρίς τα μονοπώλια, τα φαινόμενα και τις εκφάνσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος.