Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχασαν το καμουφλάζ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί την ψυχή του», δήλωσε προχτές ο Γερ. Αρσένης, μπαίνοντας κι αυτός στο εσωκομματικό παιγνίδι του κυβερνώντος κόμματος, μετά τις γνωστές δηλώσεις Ακη Τσοχατζόπουλου, ότι το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Για ποια ψυχή, όμως, μιλά ο τέως υπουργός; Μήπως για τα συνθήματα «Στις 18 σοσιαλισμός», «Εξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ», «Εξω οι βάσεις του θανάτου», «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», «Ο λαός στην εξουσία - το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση» και τόσα άλλα παρόμοια, που έχει πει κατά καιρούς το ΠΑΣΟΚ; Μα αυτά ποτέ δεν ήταν η ψυχή του. Γι' αυτό όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν - έστω και σε μικρό βαθμό - στις δυο περίπου δεκαετίες που κυβερνά, αλλά ούτε καν προσπάθεια δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Η ψυχή του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι με τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό που έχασε δεν είναι η ψυχή του, αλλά τα ψεύτικα φιλολαϊκά συνθήματα, με τα οποία την έκρυβε από τους εργαζομένους και το λαό.

Ποιος κυβερνά..;

Αναρωτιόμαστε, ποιο κόμμα κυβερνά τη χώρα. Ναι, μην παραξενεύεστε. Αυτό το ερώτημα βασανίζει το μυαλό μας αυτές τις μέρες, καθώς ο Ακης Τσοχατζόπουλος δηλώνει πως η κυβέρνηση εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ξεζουμίζει τα λαϊκά στρώματα, ο Γερ. Αρσένης πως το ΠΑΣΟΚ έχασε την ψυχή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού καταγγέλλει «συμμορίες που ελέγχουν το ποδόσφαιρο» και, τέλος πάντων, διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κάνουν ανάλογες δηλώσεις, ακόμη και καταγγελίες.

Να έκαναν τέτοιες καταγγελίες και δηλώσεις στελέχη του όποιου κόμματος της αντιπολίτευσης, θα ήταν απολύτως λογικό, αλλά να τις κάνουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και, μάλιστα, υπουργοί, μπορεί να σημαίνει μόνο δύο πράγματα: 'Η δεν κυβερνά το ΠΑΣΟΚ ή μας κοροϊδεύουν και, μάλιστα, χοντρά...

Το αντιδραστικό «εκσυγχρονιστικό» εγχείρημα

H «έμμεση απάντηση», που έδωσε ο Κ. Σημίτης στα όσα είπε στην κυριακάτικη συνέντευξή του ο Α.Τσοχατζόπουλος, αποτελούν πανηγυρική επιβεβαίωση και ομολογία ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε διστάζει να ομολογήσει δημόσια ότι είναι ένα καθεστωτικό κόμμα που έχει στόχο τη διαχείριση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης στο πλαίσιο της νέας τάξης. Τι είπε ο Κ. Σημίτης; «Η αντιστοίχιση με το νέο κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό περιβάλλον δε συνιστά αλλαγή της φυσιογνωμίας μας ή έκπτωση από κάποιες αναλλοίωτες αλήθειες, αλλά μια διαρκή αναγκαιότητα, προκειμένου να εκφράζουμε το πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία». Με άλλα λόγια, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έχει συνειδητά επιλέξει να «προσαρμόζεται» διαρκώς και τελικά να υποτάσσεται σε ό,τι επιτάσσει το «νέο περιβάλλον», δηλαδή η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και η νέα τάξη και οι επιδιώξεις της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας. Φυσικά, δεν υπάρχει ίχνος προοδευτικότητας σε αυτή την πολιτική και ιδεολογία που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Εξάλλου, το «εκσυγχρονιστικό εγχείρημα», για το οποίο κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, είναι διαποτισμένο μέχρι το μεδούλι με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική. Είναι ένα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα. Και «οι ρήξεις και συγκρούσεις με τα καταστημένα συμφέροντα», φράση που επανέλαβε ο Κ. Σημίτης, δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από τη σύγκρουση με τα δικαιώματα και συμφέροντα των εργαζομένων. Ασφαλώς, ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει ούτε κατά μία κεραία.

Μέθοδες εκτόνωσης

Και επειδή, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι όλ' αυτά τα γράφουμε από αντιπολιτευτική και μόνο διάθεση, θα σας παραθέσουμε ένα ολόκληρο απόσπασμα, από το χτεσινό σημείωμα στην «Ελευθεροτυπία», του Γ. Καρελιά, γνωστού οπαδού του «εκσυγχρονισμού»: «Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς τους τίτλους ορισμένων εφημερίδων των τελευταίων ημερών, θα έπρεπε να έχει ήδη πιστέψει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι όπου να 'ναι οι "αριστεροί" του ΠΑΣΟΚ είναι στα πρόθυρα της αποχώρησης λόγω των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Και, δεύτερον, ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχει στείλει τα... τανκς γύρω από το μέγαρο Μαξίμου, για να ανατρέψει - αυτός ο "σοσιαλιστής" - το "φιλελευθερίζοντα" Σημίτη. Οποιοι, όμως, διαβάζουν κάτω από τις γραμμές, γνωρίζουν ότι τίποτε απ' αυτά δε συμβαίνει. Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτη από τέτοια. Σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει, οργανώνει πολυπληθείς και θορυβώδεις συνάξεις (άλλοτε "εθνικά συμβούλια", άλλοτε "συνδιασκέψεις"), που κατά κανόνα εκτονώνουν τις όποιες αντιδράσεις και προσφέρουν στην κυβέρνησή του το αναγκαίο άλλοθι για τη συνέχεια. Επί Ανδρέα Παπανδρέου, οι δυσκολίες ξεπερνιόνταν με μετάθεση του ενδιαφέροντος σε κάτι παράλληλο και εντυπωσιακό, με μεγάλα λόγια. Επί Σημίτη, πλην αυτής της μεθόδου, υπάρχει και η άλλη, της εργασιοθεραπείας...».

Τα... αμερικανικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ «αμερικανολογούντων» η σημερινή! Δηλαδή, όλων αυτών που είναι έτοιμοι να... θεωρητικοποιήσουν πολύμορφα την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, αναλύοντάς μας το ποιοι «φιλέλληνες» βρίσκονται στο επιτελείο του και πώς διαφοροποιείται η κατάσταση για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Θα τους ανεχθούμε, τι να κάνουμε, διότι τέλος πάντων κάτι πρέπει να πουν γι' αυτή την ιστορία... Εμείς βέβαια ξέρουμε ότι κάθε Αμερικάνος Πρόεδρος... Αμερικάνος είναι και όχι οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο και «οι άνθρωποι του Προέδρου».

ΠΟΛΥ ΣΤΙΣ... ΔΙΕΘΝΕΙΣ σχέσεις το έριξε η πολιτική ηγεσία της χώρας. Στην Ιταλία πάει σήμερα ο Σημίτης, για να ανταλλάξει απόψεις με τον ομόλογό του Τζουλιάνο Αμάτο, ενώ ο Καραμανλής πάει σήμερα στις Βρυξέλλες, γιατί είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μέχρι κι ο Χριστόδουλος κόλλησε το... μικρόβιο και άφησε τα δημοψηφίσματα (αυτά για τα οποία ήθελε να «βάλει στο κόλπο» και τους Βορειοηπειρώτες, όπως λέει) και άρχισε να ασχολείται με το αν θα πρέπει να επισκεφθεί ο Πάπας την Ελλάδα την άνοιξη.

Γενικώς εδώ φαίνεται τα προβλήματα τα έχουμε λυμένα και αποφάσισαν ότι και... η υπόλοιπη Ευρώπη έχει δικαίωμα στη σοφία και τις καινοτόμες πολιτικές τους!

ΕΞΑΙΡΕΤΑ τα σενάρια που διαβάσαμε σε μερικές εφημερίδες χτες σχετικά με τη «μεγάλη ρήξη» του... σοσιαλιστή Ακη και του εκσυγχρονιστή Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Αν τα πιστέψουμε, είναι θέμα μηνών ο... μέγας εμφύλιος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Με τη διαφορά όμως, βρε παιδί μου, ότι οι πολιτικές ρήξεις (εξ όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τουλάχιστον) προϋποθέτουν και διαφορετικές πολιτικές, όχι... διαφορετικές χρήσεις φράσεων στον πολιτικό λόγο! Εχετε δει εσείς τέτοιο πράγμα; Διότι αν έχετε δει, να μας το πείτε κι εμάς...

Μέτρα Οριστικού Ενταφιασμού

Ηαναίρεση πάγιων θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η έναρξη διαλόγου, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διευθέτηση των... συνοριακών διαφορών τους, «βαφτίστηκε» από την ελληνική κυβέρνηση πολιτική προσέγγιση! Οι διαπραγματεύσεις πάνω σε θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ονομάζονται πλέον Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η πρόσφατη συμφωνία των δυο υπουργών Εξωτερικών στη Βουδαπέστη καταρρίπτει την ελληνική θέση ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μόνη ελληνοτουρκική διαφορά. Στο τραπέζι του διαλόγου, που θα στηθεί, υπό την υψηλή εποπτεία του «οικοδεσπότη», που δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το ΝΑΤΟ, τα πάντα «παζαρεύονται»... Μόλις πριν λίγες μέρες, εξάλλου, υπήρξε η επίσημη άρνηση του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια στρατιωτικής άσκησης, να αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον εναέριο χώρο της Λήμνου και της Ικαρίας.

Ολα αυτά βέβαια συμβαίνουν στη νοσηρή φαντασία όλων εμάς των αδαών (!), διότι η ελληνική κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο διαπραγματεύεται «σκληρά» σε διπλωματικό επίπεδο. Οι συχνές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών προβάλλουν μια κυβέρνηση που «μάχεται» με όλες τις δυνάμεις της για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι παρεκκλίνει από τις πολιτικές της αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, αφού ακολουθεί κατά γράμμα ό,τι έχει συμφωνηθεί στο Ελσίνκι. Στην παράγραφο 4 της συγκεκριμένης συμφωνίας γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για επίλυση των συνοριακών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αρα η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά αναγνωρίζει συνοριακές διαφορές ανάμεσα στα δυο κράτη και δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίλυσή τους...

Οι βαθυστόχαστες αναλύσεις και δηλώσεις, που γίνονται από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ότι θέμα συνοριακών διαφορών δεν τίθεται, είναι δηλώσεις για εσωτερική «κατανάλωση», προκειμένου να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «σκληρά» για τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και της Κύπρου. Σ' αυτό το δύσβατο «μονοπάτι» παραπληροφόρησης και εξαπάτησης του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση έχει και άξιους συνοδοιπόρους. Ολους αυτούς που έσπευσαν να πανηγυρίσουν μαζί της για την επιτυχία του Ελσίνκι, που διαβλέπουν μια προσέγγιση των δυο χωρών βήμα προς βήμα, μέσα από καταλόγους θεμάτων που θα συζητηθούν με τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις και τα γεγονότα, όμως, τους διαψεύδουν οικτρά. Η «δήθεν» ελληνοτουρκική προσέγγιση περιορίζεται μόνο στις χειραψίες και στην ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Τζεμ.

Τα περιβόητα πλέον ΜΟΕ μπορούν να μετονομαστούν και σε Μέτρα Οριστικού Ε νταφιασμού των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο διάλογος που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές θέτει ουσιαστικά σε διαπραγμάτευση το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και των θαλάσσιων συνόρων των δυο χωρών. Βάσει αυτών, γίνεται φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπει σε μια διαδικασία διαλόγου, για να διαπραγματευτεί τα κεκτημένα... Θα διαπραγματευτεί πάνω σε κείμενα και προτάσεις που έχουν καταρτιστεί και δομηθεί από το Αμερικανικό Πεντάγωνο και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά. Θα προχωρήσει σε διάλογο, όχι με κριτήριο τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά έχοντας κατά νου πώς θα εξασφαλίσει και θα διαφυλάξει καλύτερα τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. Θα δώσει εξετάσεις στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και θα παραδώσει άνευ όρων ό,τι της ζητηθεί...


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπουργικά ψέματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Με την ισχυρή οικονομία που δημιουργήσαμε, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής, να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα». Αυτά ισχυρίζεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε χθεσινό άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Και προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του αναφέρει και συγκεκριμένα στοιχεία: «Το κοινωνικό πακέτο των φοροελαφρύνσεων και των εισοδηματικών ενισχύσεων ανέρχεται σε 450 δισεκ. δραχμές όσο περίπου τα πρόσθετα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων». Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο υπουργός υπονοεί ότι η κυβέρνηση πήρε από τους μεγαλοεπιχειρηματίες περίπου 1/2 τρισεκατομμύριο, για να το μοιράσει στους «μη έχοντες».

Καμία σχέση, βέβαια, με την αλήθεια δεν έχουν οι ισχυρισμοί του υπουργού. Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς, ότι τα 450 δισεκ. δραχμές, θα δοθούν στα εκατομμύρια των εργαζομένων και πάλι, ο υπουργικός ισχυρισμός είναι ένα μεγάλο ψέμα. Πρώτον, γιατί η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εισπράττει από τους εργαζόμενους πολύ περισσότερα, απ' όσα η... κοινωνική της ευαισθησία «μοιράζει». Στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, προβλέπεται αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, κατά 870 δισεκ. δραχμές. Δεύτερον, γιατί τα καθαρά κέρδη των μερικών δεκάδων τραπεζών και μόνο, μέσα στο τρέχον έτος, ίσως και να ξεπεράσουν τα 450 δισεκ. δραχμές. Χώρια τα τεράστια κέρδη των υπόλοιπων μεγάλων επιχειρήσεων...

Είδες ο «Φλας»;

Και πολύ σταθμός αυτός ο «Φλας», που θα 'λεγαν και οι σημερινοί νέοι στη δική τους «γλώσσα»! Εχει κάτι δημοσιογράφους σκέτα λαγωνικά! Εχει κάτι προϊσταμένους που βάζουν τα «λαγωνικά» να ψάχνουν για τα εσωκομματικά και προσυνεδριακά του ΚΚΕ, τι να σας πω...

Για του λόγου το αληθές, μόλις χτες μία δημοσιογράφος από το «Φλας» πήρε τηλέφωνο μία συντρόφισσα, μέλος της ΚΟΒ στην οποία ανήκει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να τη ρωτήσει εάν και με πόσους ψήφους εκλέχτηκε η σ. Αλέκα Παπαρήγα, αντιπρόσωπος στη Συνδιάσκεψη!!!

Βλέπετε, στους υπεύθυνους του ραδιοσταθμού «Φλας» δε φτάνει το γεγονός ότι πρωτοστατούν στην αντιΚΚΕ επίθεση και στην άμεση πολιτική ανάμειξη στα εσωτερικά του ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, τώρα έχουν το θράσος να ενοχλούν και μέλη του ΚΚΕ, ασκώντας υποτίθεται δημοσιογραφία...

Αποτυχημένα επικοινωνιακά κολπάκια

Πρόκειται για την αποθέωση της πολιτικής υποκρισίας και του εμπαιγμού των εργαζομένων. Ο λόγος για τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος διάλεξε το χώρο ενός εργοστασίου βαριάς βιομηχανίας στην Ελευσίνα, για να εκφράσει την υποστήριξή του στις πιο σκληρές αντεργατικές επιλογές, που προωθεί η κυβέρνηση για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την άγρια εκμετάλλευση των εργατών, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να ζητήσει την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και την ανάγκη τομών στο ασφαλιστικό! Κώφευσε στην κραυγή αγωνίας και στα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι του περιέγραψαν με σαφήνεια τις καταστροφικές επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτών των μέτρων, και απλά χρησιμοποίησε το ντεκόρ του εργοστασίου για να δείξει τάχα την «ευαισθησία» του στα προβλήματα των εργαζομένων. Ομως, τα επικοινωνιακά κολπάκια και ο σκηνοθετημένος εξωραϊσμός μιας βάρβαρης πολιτικής, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν πολλούς για πολύ. Ιδιαίτερα αυτούς που ζουν τα προβλήματα.

Απάντηση με γκλομπ

Associated Press

Η 19η επέτειος από την ίδρυση του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ιδρύθηκε από τους ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1981, για να ελέγχει τα πανεπιστήμια) ήταν προχτές στην Τουρκία και σε αρκετές πόλεις πραγματοποιήθηκαν μαχητικές διαδηλώσεις φοιτητών, που ζητούσαν την κατάργησή του και τον εκδημοκρατισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η απάντηση, βέβαια, της σημερινής -υποτίθεται δημοκρατικής - κυβέρνησης της Αγκυρας δόθηκε, όπως φανερώνει και η φωτογραφία, με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες ξυλοκόπησαν με ρόπαλα και γκλομπ τους διαδηλωτές και συνέλαβαν αρκετούς απ' αυτούς.

«Οχι»!

Πρωθυπουργέ,

τα «μέτρα» σου,

δεσμά

για τον εργάτη

και ο «διάλογος»,

που θες,

σωστή είναι

απάτη,

γι' αυτό κι εγώ

την πρόσκληση

σου αποστέλλω πίσω,

δε θα 'ρθω

στο «διάλογο»

για να «αυτοκτονήσω»!

*

Πρωθυπουργέ,

διάλογο «σικέ»,

εγώ δε θέλω,

δεν πέφτω

στην παγίδα σου,

δε βάζω το «καπέλο»,

εγώ στους δρόμους

πια θα βγω

μαζί σου να «μιλήσω»,

φωνάζοντας

τα «μέτρα» σου,

τα μαύρα,

πάρτα πίσω!


Ο οίστρος

Η Επανάσταση

Στην αφετηρία του νέου αιώνα, 83 χρόνια μετά, η μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση των μπολσεβίκων αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του σοσιαλισμού, έναντι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, και προβάλλει, νομοτελειακά, το σοσιαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας. Αλλωστε, η ίδια η Οχτωβριανή Επανάσταση σηματοδοτεί ιστορικά, ακριβώς την εποχή των μεγάλων επαναστάσεων, την εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στη σοσιαλιστική κοινωνία. Και δεν πρόκειται βεβαίως για απλή επιθυμία των κομμουνιστών, αλλά για μια αναγκαιότητα, η οποία προκύπτει μέσα από την ίδια την πραγματικότητα της καπιταλιστικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, που οξύνει στο έπακρο όλες τις κοινωνικές και πολιτικές ανισότητες. Που αυξάνει τα βάσανα των εργαζομένων, όλων των χωρών, ξεζουμίζοντας τον ιδρώτα τους και ληστεύοντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών όπου Γης, όπως δείχνει η πραγματικότητα των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση, την ώρα που ελάχιστος αριθμός κερδοσκόπων-εκμεταλλευτών λυμαίνεται τον κοινωνικό πλούτο που παράγει η ανθρωπότητα.

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτά και πολλά άλλα που υπογραμμίζουν πως ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος ιστορικά να πεθάνει και να αντικατασταθεί από το σοσιαλισμό. Είναι, ακόμα, η ίδια η πράξη που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, επί σοσιαλισμού. Οπου τέτοια προβλήματα, που γεννά ο καπιταλισμός, αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ άλλα πολλά είχαν μπει στο δρόμο της οριστικής αντιμετώπισής τους. Ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, με όλες τις αδυναμίες, τα λάθη και τις δυσκολίες, ξεκινώντας από εκείνον τον Οχτώβρη του 1917, μπόρεσε να λύσει μέσα σε λίγα χρόνια προβλήματα που δεν μπόρεσε να λύσει ο καπιταλισμός - και κανένα εκμεταλλευτικό σύστημα - αιώνες πριν (εξάλειψη της ανεργίας, εξασφάλιση της υγείας, της παιδείας και μόρφωσης, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, εξασφάλιση γηρατειών κλπ.).

Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα του σοσιαλισμού προβάλλει περισσότερο από τη σύγκριση με την τραγική σημερινή πραγματικότητα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις χώρες αυτές, μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Π.χ., ενώ οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες είχαν λύσει και κατατάσσονταν στις πρώτες θέσεις σ' όλο τον κόσμο για ζητήματα, όπως της παιδείας και της υγείας, σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών (π.χ. ΠΟΥ, ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ), στις χώρες αυτές, ως συνέπεια της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, εμφανίζονται αρρώστιες τριτοκοσμικές. Η αγραμματοσύνη και η εγκατάλειψη της παιδείας αυξάνουν, η ανεργία και η ανείπωτη φτώχεια τσακίζουν, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και άλλα τέτοια φρούτα του καπιταλισμού δίνουν και παίρνουν.

Ωστόσο, παρά τη θλίψη που προκαλούν στους εργαζόμενους οι αρνητικές εξελίξεις που ακολούθησαν τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, υπογραμμίζουν ταυτόχρονα τη μεγάλη αξία και την αναγκαιότητα της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, της ανατροπής τελικά και αντικατάστασης του καπιταλιστικού συστήματος από τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να λυθούν τα πανανθρώπινα προβλήματα, να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ισότιμη συνεργασία όλων των λαών, να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο. Αν, επίσης, επιβεβαιώνει κάτι πολύ σημαντικό, ως προϋπόθεση για όλα τα προηγούμενα, η φετινή 83η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης, είναι ο ρόλος και η αναγκαιότητα της ύπαρξης, ανάπτυξης και δράσης των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμουνιστικών Κομμάτων Νέου Τύπου, που θα προετοιμάσουν την εργατική τάξη και όλο το λαό για την επανάσταση.

«Γιατί το μέλλον δε θα 'ρθει από μόνο του, έτσι νέτο-σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα και μεις...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ