Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομοιος ΣΥΝ ομοίω

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την Κυριακή, 8.3.2012, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση για εκλογική συνεργασία με το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους στις οκτώ μονοεδρικές, προκειμένου να μην κερδίσουν τις έδρες το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του ενός κόμματος θα ψηφίσουν υποψηφίους του άλλου, ώστε το ΚΚΕ να πάρει τέσσερις μονοεδρικές, δύο η ΔΗΜΑΡ και από μία αυτός και οι Οικολόγοι.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο, 7.3.2012, το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, το οποίο χαρακτηρίστηκε από όργιο νοθείας με ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά κατέβηκαν και σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, κόντρα στο ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (παράταξη που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ). Ακολούθησαν τη Δευτέρα, 9.3.2012, οι εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, όπου και πάλι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ συγκρότησαν το ενιαίο ψηφοδέλτιο «Κίνηση Ηθοποιών».

Δηλαδή, κάθε μέρα στους μαζικούς χώρους χαριεντίζονται με το ΠΑΣΟΚ και καμιά Κυριακή ρίχνουν το σύνθημα για «συνεργασία της Αριστεράς», με στόχο την Κυριακή των εκλογών να αλιεύσουν ψήφους ανθρώπων που στέκονται αγωνιστικά απέναντι στο μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης. Πέρα απ' τη θεατρική υποκρισία, επιβεβαιώνεται και η ρήση: «Ομοιος ομοίω αεί πελάζει». Δηλαδή, κάθε άνθρωπος τείνει να προσεγγίζει και να συναναστρέφεται ανθρώπους που του μοιάζουν...

Τους «πονάει» και δεν το κρύβουν

«"Κούρεμα" δανείων, διαγραφή τόκων και πολλά ακόμη... "ευχάριστα" περιελάμβανε η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ και την οποία παρουσίασε χτες η Αλέκα Παπαρήγα. Το καλό τού να μην είσαι κόμμα εξουσίας, τελικά φαίνεται στις προεκλογικές περιόδους»... Το πικρόχολο σχόλιο της «Ημερησίας» για την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τους «πονάει» και δεν το κρύβουν ότι το ΚΚΕ μάχεται με όλες του τις δυνάμεις για την ανακούφιση της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για την άρση μικρών ή μεγαλύτερων βαρών από τις πλάτες της. Αγκάθι στα πλευρά τους το γεγονός ότι ακριβώς επειδή υπάρχει στην Ελλάδα το ΚΚΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δυσκολεύονται να κάνουν όσα σχεδιάζουν και με την ταχύτητα που θα ήθελαν, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ. Περισσότερο απ' όλα βεβαίως τους «πονάει» το γεγονός ότι το ΚΚΕ διαθέτει πρόταση εξουσίας, στρατηγική ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Και που ανοιχτά λέει στο λαό ότι η πάλη του μπορεί να φέρει αποτελέσματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, στο βαθμό που έχει καθαρή αυτή την προοπτική, της «αποξήρανσης» της «πηγής» όλων του των προβλημάτων.

Ο «άσχετος», ο «λαγός» και οι τυφλοί

Τον «άσχετο» έκανε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ότι επειδή είναι καινούριος (σ.σ. ήταν υφυπουργός Οικονομικών) στο υπουργείο δε γνωρίζει τα αιτήματά τους και δεν μπορεί να πάρει θέση! Από την πλευρά της η πλειοψηφία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) το μόνο που ζήτησε ήταν να εξαιρεθούν μόνο οι τυφλοί από χαράτσια, απολύσεις, περικοπές μισθών, να υπάρξουν διακανονισμοί στην εξόφληση δανείων κ.λπ., που σημαίνει ότι συμφωνεί με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει στις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες όλα όσα ζητά εξαίρεση για τους τυφλούς.

Ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών τόνισε πως υπάρχει συνέχεια στην πολιτική της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τις υπουργικές θέσεις και έχουν κατατεθεί πολλά σχετικά υπομνήματα. Αυτή η πολιτική υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, και αφορά όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ανάμεσα σε άλλα όπου συμπεριλαμβάνονται και τα παραπάνω όχι ως εξαίρεση αλλά ως κατάργηση για όλες τις λαϊκές οικογένειες, απαίτησε να ολοκληρωθούν τώρα όλοι οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια για προσλήψεις τυφλών, να παγώσουν όλα τα δάνεια και να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ στα άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες των ΑμΕΑ, ενώ σημείωσε πως το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα συμπορεύεται με το ταξικό εργατικό στη γραμμή της ρήξης με αυτή την πολιτική και της ανατροπής της.

Στη συνάντηση ήταν - ως διαμεσολαβητής - και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, που θα κατέβει στις εκλογές με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτοντας το ρόλο του «λαγού» που παίζει, για να «καταθέσει» τις λαϊκές ψήφους ξανά στην ίδια πολιτική της κυβέρνησης, αμφισβήτησε ότι γίνονται απολύσεις τυφλών και δικαιολόγησε την κυβέρνηση, γιατί δε γίνεται να παρθούν τα μέτρα ανακούφισης. Επιπλέον, δεν απάντησε σε ερώτηση του εκπροσώπου της ΕΣΚ Τυφλών σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ΕΕ για κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και να αντικατασταθεί με ένα φιλοδώρημα σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτοί είναι που... «διαφοροποιούνται» από την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βουλευτική τους καριέρα συνεχίζοντας να υπερασπίζονται την ίδια πολιτική. Και φυσικά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει καιροσκοπικά να τους κάνει «συμμάχους» του.

Ενοχο μοιρολόι

Το μοιρολόι των αστικών Μέσων Ενημέρωσης για τις καταστροφές που δήθεν υφίσταται η οικονομία της χώρας από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, δεν είναι απλά υποκριτικό. Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό για τα εκατομμύρια εργαζομένων που επί δύο χρόνια στενάζουν κάτω από το βάρος μιας βάρβαρης πολιτικής και όταν κάποια από τα θύματα αυτής της πολιτικής συνειδητοποιούν ότι «δεν πάει άλλο», τους παρουσιάζουν ως εχθρούς του κοινωνικού συνόλου και των προοπτικών της χώρας. Αυτό έκαναν και με τους ναυτεργάτες. Σκύλιασαν για τις υποτιθέμενες επιπτώσεις περιγράφοντας εικόνες πλήρους συντέλειας και ολικής καταστροφής, για όλους σχεδόν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η ατιμία τους έφτασε να ταυτίσουν τον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στην άρση του καμποτάζ που θα τους ξεκληρίσει, για την πληρωμή των δεδουλευμένων και την άγρια περικοπή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την καταστροφή του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών, της αγροτικής οικονομίας, των εξαγωγών και όλων όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτούς και άλλους τόσους κλάδους.

Λένε ψέματα και το ξέρουν. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν είναι οι ναυτεργάτες που κατέβηκαν στην απεργία. Ούτε οι εργάτες της «Χαλυβουργίας», που απεργούν 164 μέρες. Ούτε οι κινητοποιήσεις άλλων τμημάτων της εργατικής τάξης και άλλων φτωχών κοινωνικών ομάδων. Πρόβλημα για την κοινωνία είναι η οικονομική κρίση και οι δυσβάστακτες συνέπειές της, τις οποίες πληρώνουν οι εργαζόμενοι με το αίμα τους. Πρόβλημα είναι η δράση του μεγάλου κεφαλαίου, για παράδειγμα οι εφοπλιστές που δεν πληρώνουν δεκάρα φόρο, και οι κυβερνήσεις που τους κάνουν όλα τα γούστα. Πρόβλημα είναι ο Μάνεσης που για να αυγατίσει τα κεφάλαιά του και την οικονομική του ισχύ παίρνει κατά δεκάδες τα κεφάλια των εργατών. Πρόβλημα για τον τόπο δεν είναι οι εργαζόμενοι που πασχίζουν για ένα ανθρώπινο μεροκάματο, αλλά τα παράσιτα εκείνα που αξιώνουν να έχουν στη δούλεψή τους εργάτες με 430 ευρώ το μήνα, για να μπορούν οι ίδιοι να ξοδεύουν διπλάσια και τριπλάσια για το... πρωινό τους. Πρόβλημα για την οικονομία δεν είναι οι εργάτες που περιμένουν στην ουρά για ένα μεροκάματο, αλλά οι κεφαλαιοκράτες που όταν δεν βγαίνει το κέρδος που θέλουν, σβήνουν τις μηχανές και πετάνε τον κόσμο στο δρόμο.

Οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν καταλάβει το παραμύθι που παίζεται. Γι΄αυτό, τούτη τη φορά, τα τσιράκια της εργοδοσίας έμειναν μόνα τους να γαβγίζουν για την απεργία. Στις μέρες μας, εκείνο που σκέφτεται ο λαός, αυτός που χρόνια πληρώνει το μάρμαρο και μετά τις εκλογές περιμένει τους καινούργιους λογαριασμούς, είναι πώς θα απαντήσει στις κάλπες. Ε, εδώ τα κουκιά είναι μετρημένα. Μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μοναδική διέξοδος για όλους όσοι σήμερα βρίσκονται στο σκόπευτρο της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, αποτελεί η πρόταση των κομμουνιστών. Η πρόταση του ΚΚΕ, που από νωρίς προειδοποίησε για την επερχόμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση και έγκαιρα αποκάλυψε τα σχέδια της άρχουσας τάξης, να ρημάξει τα λαϊκά στρώματα. Μοναδική θετική προοπτική για τους εργαζόμενους είναι να τιμωρήσουν μαζικά στις κάλπες τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ταυτόχρονα να αναδείξουν ένα πανίσχυρο ΚΚΕ, αταλάντευτο συμπαραστάτη και στήριγμα των λαϊκών αγώνων, ώστε να μπει αποφασιστικά φραγμός στα σχέδια για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Εκβιαστικά διλήμματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ πως μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει στους ...κλασικούς εκβιασμούς: «`Η μνημόνιο ή χρεοκοπία», «ή λιτότητα ή επιστροφή στο 1950», «ή περικοπές μισθών ή απόλυτη φτώχεια».

Ομως, χτες, ο Ε. Βενιζέλος το αναβάθμισε το πράγμα! Μάθαμε, λοιπόν, πως ή θα ...χειροκροτάμε και θα εφαρμόζουμε με ζέση τη σημερινή πολιτική λιτότητας ή θα έχουμε καινούρια πιο «βαριά» τον Ιούνη!

Αν δεν προωθήσουμε (όλοι!) ταχύτατα τις διαρθρωτικές αλλαγές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε αναγκαστικά θα πάμε σε καινούριες οριζόντιες περικοπές κάθε είδους.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ...έχουν επιλέξει εξαιρετικό προεκλογικό δίλημμα, που προφανώς αφορά μόνο τρομοκρατημένους ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε δυνατότητα σκέψης.

Φανταστείτε, λοιπόν, τι πρόκειται να κάνουν μέχρι τις εκλογές για να μπορέσουν να δημιουργήσουν αποδέκτες αυτού του άθλιου μηνύματος.

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ είναι σε κίνδυνο» λόγω των μεταναστών, μας είπε χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Και γι' αυτό πρέπει να τους ...μαντρώσει.

Καταρχάς πρέπει κάποιος να του πει ότι ...δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη. Μόνο αυτός και οι όμοιοί του βλέπουν τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα του 2012.

Ολοι οι υπόλοιποι βλέπουν ένα συνεχή και ανελέητο πόλεμο που στρέφεται εναντίον του ελληνικού λαού και κλιμακώνεται κάθε μέρα. Και στα σίγουρα δεν τον έχουν ξεκινήσει οι μετανάστες.

Επίσης, ίσως πρέπει να σκεφθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πως αν υπήρχε ...πραγματική ειρήνη στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία και όπου αλλού γίνονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τότε τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.

Γιατί κανείς δεν ξεκινάει να φύγει από τον τόπο που κατοικεί απλά για ...να αλλάξει παραστάσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Καμπουράκηδες…

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλο ένα επεισόδιο στην επιχείρηση αποκλεισμού και συκοφάντησης του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος σημειώθηκε χτες το πρωί, στην εκπομπή των Καμπουράκη - Οικονομέα του MEGA στην οποία η Ολ. Κεφαλογιάννη (για πολλοστή φορά αυτήν την εβδομάδα) από τη ΝΔ και ο Γ. Νικητιάδης από το ΠΑΣΟΚ, επί ώρα κατηγορούσαν τους ναυτεργάτες και το ΚΚΕ για ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Η Ολ. Κεφαλογιάννη μάλιστα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για βραβείο διαστρέβλωσης, αφού έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ, αν και παλιότερα έλεγε ότι οι διακοπές είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν αναγνωρίζει σήμερα στους εργαζόμενους το δικαίωμα στις διακοπές! Αν και το γραφείο Τύπου του Κόμματος ζήτησε τηλεφωνική παρέμβαση εκπροσώπου του για να απαντήσει σε όσα ακούγονταν εις βάρος του ΚΚΕ και παρά το γεγονός ότι αρχικά η εκπομπή απάντησε θετικά, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες τελικά αρνήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε χτες υπήρχε πρόσκληση για εκπροσώπηση του ΚΚΕ στην εκπομπή, όπως άλλωστε δεν υπάρχει εδώ και μήνες. Καταλαβαίνουμε τους λόγους που δεν θέλουν τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών να ακούγονται οι θέσεις του ΚΚΕ. Ομως για ένα ας είναι σίγουροι. Οσο κι αν το αποκλείουν, η φωνή του θα φτάσει στους εργαζόμενους!

Προαποφασισμένη η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Πρωθυπουργία του αρχηγού του πρώτου κόμματος στη Βουλή». Είτε του ξέφυγε είτε όχι, ο πρόεδρος της ΝΔ ομολόγησε, στην προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι η κυβερνητική συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές είναι προαποφασισμένη και δρομολογημένη. Ο Αντ. Σαμαράς όχι μόνο δεν απέκλεισε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά «αποκαλύπτοντας» ότι έχουν ήδη σκεφτεί και επεξεργαστεί τους όρους και τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας. Οπως, π.χ. ότι ο ίδιος δεν διαπραγματεύεται την πρωθυπουργία, πράγμα που σημαίνει ότι απορρίπτει το σενάριο κυβέρνησης με «τεχνοκράτη» πρωθυπουργό που θα έχει τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται λοιπόν περίτρανα ότι ο μόνος λόγος που η ηγεσία της ΝΔ ξορκίζει μετά πάθους και δήθεν κατηγορηματικά κάθε σκέψη για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι επιδιώκει να ενισχύσει ψευτοδιλήμματα του τύπου «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία», με προφανή στόχο να ανεβάσει όσο μπορεί τα εκλογικά ποσοστά της, ώστε να έχει το πάνω χέρι στην επόμενη συμμαχική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας. Τα περί «έλλειψης προγραμματικής σύγκλισης» που ψελλίζουν τα στελέχη της ΝΔ είναι βέβαια φαιδρότητες. Τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμπίπτουν πλήρως και υπηρετούν με συνέπεια τη στρατηγική της πλουτοκρατίας, γεγονός που αποκρυσταλλώνεται στην από κοινού υπογραφή του μνημονίου διαρκείας και στις έγγραφες δεσμεύσεις των ηγεσιών των δύο κομμάτων για απαρέγκλιτη εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Ο λαός δεν πρέπει να διστάσει ούτε για μια στιγμή. Με τους αγώνες και την ψήφο του πρέπει να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Οσο πιο αδύναμα βγουν από τις κάλπες τα κόμματα που ευθύνονται για τα βάσανά σου, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο ίδιος.

Συστήνει Καμμένο...

«

Η ίδρυση του κόμματος του Πάνου Καμμένου συνιστά αναμφισβήτητα θετική προσφορά στον αγώνα του ελληνικού λαού για την επιβίωσή του. Δίνει εκλογική διέξοδο στους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν κάποιο αριστερό αντιμνημονιακό κόμμα, όπως έχουν δικαίωμα». Ποιος τα λέει τα παραπάνω; Ο Γ. Δελαστίκ, διευθυντής του ΠΡΙΝ, της εφημερίδας του ΝΑΡ. Το απόσπασμα προέρχεται από άρθρο του στα «Επίκαιρα», με τον τίτλο «Αντιμνημονιακή προσφορά»! Τι λέει ο Δελαστίκ; Οτι η ίδρυση του κόμματος του Καμμένου, ο οποίος υπηρέτησε την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ από υπουργικές θέσεις, στήριξε με νύχια και με δόντια τη ΝΔ σαν ψευτοαντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2009 και υιοθέτησε πλήρως το αντιλαϊκό «Ζάππειο 2» του Σαμαρά (από το οποίο τον κατηγορεί ότι απομακρύνθηκε σήμερα!), είναι μια καλή διέξοδος, ανάμεσα σε άλλες, για τις εκλογές. Με άλλα λόγια, για τον Δελαστίκ και το ΝΑΡ, ο Καμμένος δεν έφτιαξε ένα κόμμα με καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά υπέρ της πλουτοκρατίας (μια ματιά στο πρόγραμμά του είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς). Ούτε προφανώς θεωρούν το κόμμα Καμμένου ανάχωμα και ρεζέρβα για το σύστημα, που το αξιοποιεί για να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων λαϊκών ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη ΝΔ και για να υπάρχει μια μετεκλογική «τσόντα» για το σχηματισμό της όποιας συγκυβέρνησης. Αντίθετα, ο Δελαστικ δίνει κατεύθυνση για «αντιμνημονιακή» ψήφο και στον Καμμένο, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα της «αντιμνημονιακής» σούπας στο να αποσιωπώνται τα ταξικά κριτήρια για τη στρατηγική του κάθε κόμματος και να θολώνει τα νερά το αστικό σύστημα, για να εκτονώσει τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρει ο Δελαστίκ, δείχνοντας πόσο «αντικαπιταλιστικός» είναι ο λόγος και η πρόταση του ΝΑΡ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι «μια γροθιά»

Ο ενιαίος αγώνας έχει μεγάλη σημασία για τη δυναμική του λαϊκού κινήματος, για την ικανότητά του να ασκεί πίεση, να έχει αντοχή, να μην κυριαρχούν η απογοήτευση και η πολυδιάσπαση. Αντικειμενικά σήμερα δεν υπάρχει κλάδος, τόπος δουλειάς, γειτονιά, λαϊκή οικογένεια, ηλικιακή κατηγορία που να μην υποφέρει από οξυμένα προβλήματα. Η αντίληψη ότι παλεύω για το πρόβλημα «του εργοστασίου μου», ή «της γειτονιάς μου», ή «του επαγγέλματός μου» είναι όχι μόνο αδιέξοδη, αλλά αφοπλίζει τους εργαζόμενους. Απέναντί τους έχουν ενωμένους τους μεγαλοεργοδότες, την ΕΕ, τη συγκυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τα ΜΜΕ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Για παράδειγμα, ο αγώνας των ναυτεργατών. Είναι ένας αγώνας για ασφαλείς ακτοπλοϊκές μεταφορές, με επαρκές και έμπειρο προσωπικό, που δε θα εναλλάσσεται ανάλογα με τις ορέξεις των εφοπλιστών. Είναι ένας αγώνας για φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για να μπορεί ο κόσμος να ταξιδεύει. Είναι αγώνας για συχνά δρομολόγια, για σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά και με άλλα λιμάνια. Είναι αγώνας για αξιοπρεπή μεροκάματα και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Είναι αγώνας που αγγίζει όλα τα λαϊκά στρώματα, τους κατοίκους των νησιών, τους επιβάτες. Αλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο αγώνας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στη δημόσια Υγεία. Ο αγώνας ενάντια στις συγχωνεύσεις είναι αγώνας ενάντια στην κατάργηση κλινικών, τμημάτων και κρεβατιών. Οταν οι εργαζόμενοι στην Υγεία κλείνουν τα ταμεία, είναι αγώνας για να μην πληρώνουν οι ασθενείς το 5ευρω χαράτσι και για εξετάσεις. Η διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών και προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σημαίνει αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια και Φάρμακο σημαίνει ότι όλες οι κλινικές, όλες οι δομές Υγείας - Πρόνοιας και οι φαρμακοβιομηχανίες θα κοινωνικοποιηθούν και θα είναι λαϊκή περιουσία, όλες οι υπηρεσίες και τα φάρμακα θα παρέχονται δωρεάν και οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Επιπλέον, τα ασφαλιστικά ταμεία δε θα «ταΐζουν» τους επιχειρηματίες.

Η βάση της επίθεσης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, παντού, είναι κοινή. Είναι η επιδίωξη σωτηρίας του κεφαλαίου από την κρίση που καταστρέφει τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν στα καράβια εμφανίζεται με την άρση του καμποτάζ που θα τους στείλει στην ανεργία, ή στα εργοστάσια με τη μείωση των μισθών, την εκ περιτροπής εργασία και τις απολύσεις, όπως στη «Χαλυβουργία». Η επίθεση είναι ενιαία ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στην Υγεία. Ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση των εργατών και των συμμάχων τους και ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή η ταξική αλληλεγγύη με οργάνωση αγώνα. Αρα για τους ναυτεργάτες, π.χ., χρειάζεται αγωνιστική στάση και μάλιστα με ανεβασμένες μορφές πάλης όλης της εργατικής τάξης, το ίδιο για τους χαλυβουργούς αλλά και για κάθε αγώνα. Το ταξικό σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους» είναι το πιο ισχυρό όπλο σήμερα που όλα σαρώνονται. Η ενίσχυση του ενιαίου αγώνα των εργαζομένων όχι μόνο θα δυναμώνει την αντίσταση και την άμυνά τους απέναντι στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, αλλά θα βοηθά και στη συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο την οριστική ανατροπή της πολιτικής που καταδικάζει το λαό στην εξαθλίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ