Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από την πλευρά της εκμετάλλευσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «ταξική οπτική» είναι «στενή» και συνεπώς εμποδίζει την «ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων»! Και τέτοια εμπόδια δεν τα ανέχεται η ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος της οποίας Φ. Κουβέλης δήλωσε τα παραπάνω χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με στελέχη του «οικολογικού χώρου», για την «ανάγκη να καταστεί η βιώσιμη ανάπτυξη εθνική προτεραιότητα».

Βεβαίως, δεν είπε όλη την αλήθεια ο Φ. Κουβέλης. Γιατί ταξική, ταξικότατη είναι η προσέγγιση των προβλημάτων αυτών απ' το κόμμα του, αλλά απ' την πλευρά της τάξης που εξουσιάζει. Αυτό που τους «στεναχωρεί» είναι η οπτική των προβλημάτων αυτών απ' τη σκοπιά της τάξης που υφίσταται την εκμετάλλευση αφού υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα και δράση ιδιαιτέρως «στενόχωρη» για την εξουσία των μονοπωλίων.

Αυτήν επιχείρησε να «βγάλει λάδι» και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενοχοποιώντας ένα δήθεν «στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο» που δεν είναι παρά ο ίδιος ο καπιταλισμός. Και ισχυριζόμενος ότι η απάντηση βρίσκεται στη «βιώσιμη ανάπτυξη» που δεν είναι παρά η καπιταλιστική ανάπτυξη όσους επιθετικούς προσδιορισμούς κι αν εφεύρουν για να τη σερβίρουν στο λαό σαν κάτι δήθεν διαφορετικό. Αποσιωπούν πλήρως ότι το περιεχόμενο και ο σκοπός της ανάπτυξης καθορίζεται πάντα απ' την τάξη που εξουσιάζει και έχει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής. Η ανάπτυξη ή θα είναι καπιταλιστική ή θα είναι λαϊκή. 'Η θα αποσκοπεί στο κέρδος ή στην κάλυψη των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών. Ολα τα άλλα είναι «πράσινα άλογα» για τον αποπροσανατολισμό του λαού απ' το χρέος του, με την πάλη του να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα κλειδιά της ανάπτυξης και να τη δρομολογήσει υπέρ του.

Χρήσιμη εμπειρία το Υπουργικό Συμβούλιο...

«Αισθάνομαι την ανάγκη ως πανεπιστημιακός δάσκαλος να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και να σας σφίξω νοερά το χέρι», αναφέρει σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ο νέος υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης. Με διάφορα «παχιά λόγια» μιλά για τη «μεγάλη μείωση των αποδοχών του (σ.σ. εκπαιδευτικού), που ούτως ή άλλως δεν υπήρξαν ποτέ ανάλογες της προσφοράς του», λες και δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης, αλλά κάποιος που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

«Είναι μαζί σας η σκέψη, η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη μας» δηλώνει ο Γ. Μπαμπινιώτης, σ' ένα μήνυμα που δεν τρώγεται με τίποτα... Ο υπουργός, πάντως, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής δήλωσε πως η πρώτη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν «μια πολύ χρήσιμη εμπειρία για έναν μη πολιτικό σε πολιτική θέση» και υποστήριξε πως «ο δάσκαλος σε ένα συμβούλιο όπως το Υπουργικό, όπου αναζητούνται και αντιμετωπίζονται τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα της χώρας, συνειδητοποιεί πλευρές που δεν έχει συλλάβει και βλέπει πόσο σύνθετα και δυσεπίλυτα είναι αυτά τα ζητήματα». Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά τα «ανούσια»; Διότι είναι προκλητικό ένας υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου να εμφανίζεται σαν περαστικός που περιγράφει τις εμπειρίες του απ' την εξουσία και «σφίγγει νοερά» τα χέρια των εκπαιδευτικών! Ελεος!

Συντονίζονται για ένταση της καταστολής

Μπαράζ συναντήσεων κι εκδηλώσεων σήμερα Τετάρτη για μεγαλύτερη καταστολή στο κέντρο της Αθήνας. Συντονίζεται η αστική τάξη και με όλες της τις δυνάμεις (πολιτικό προσωπικό, επιστημονικό δυναμικό, «θεσμούς») πασχίζει να το καθαρίσει από εργατικές κινητοποιήσεις, κάθε λαϊκό στοιχείο, ώστε να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του. Το πρωί υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δήμαρχος Αθήνας συναντώνται για ζητήματα παραπέρα αστυνόμευσης της περιοχής. Το απόγευμα η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους δημοτική αρχή διοργανώνει μαζί με καθηγητάδες ημερίδα με θέμα «Εγκληματικότητα, αστυνόμευση και (αν)ασφάλεια στο εμπορικό κέντρο», συντονίζει πρώην υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ. Ιδια ώρα το ΕΒΕΑ διοργανώνει αντίστοιχη εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών - νέο καθεστώς για τις πορείες διαμαρτυρίας και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας» και εισηγητές στελέχη των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, άλλα προερχόμενα από το ΛΑ.Ο.Σ.

Θέλουν να επιβάλουν στην εργατική τάξη και το λαό «άκρα του τάφου σιωπή», προκειμένου να περάσουν τις πιο άγριες αντεργατικές, φιλομονοπωλιακές πολιτικές. Πρόσχημά τους για απαγόρευση διαδηλώσεων/συγκεντρώσεων/λαϊκών κινητοποιήσεων, οι προβοκάτσιες των στημένων μηχανισμών κράτους και παρακράτους που θαυμάσια τους υπηρετεί. Τα σχέδιά τους θα τσακιστούν σε αυτό που προσπαθούν πάση θυσία να εμποδίσουν, στον κυματοθραύστη του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος. Που όσα εμπόδια και αν μπήκαν στη μακρόχρονη πορεία του κανείς δεν κατόρθωσε να το σταματήσει και δε θα το σταματήσει.

Μπούμερανγκ οι εκβιασμοί

Σημαία της προεκλογικής της εκστρατείας έχει κάνει η ηγεσία της ΝΔ την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφαντική επίθεση στα δικαιώματα και στους αγώνες του, μαζί με αντιΚΚΕ επίθεση, προσπαθώντας να κρύψει ότι είναι υπόλογη και συνένοχη με το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που καταστρέφει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Εχοντας ψηφίσει περισσότερα από τα μισά νομοσχέδια του πρώτου μνημονίου και τώρα σαν βασικός πυλώνας στην εφαρμογή του δεύτερου, η ΝΔ έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στο χρεοκοπημένο λαό, απειλώντας με χάος και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων, στην περίπτωση που στις εκλογές δεν αναδειχθούν ενισχυμένα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Στο προσκήνιο η ΝΔ ζητάει ψήφο για αυτοδύναμη κυβέρνηση, δίνοντας διαπιστευτήρια αντιλαϊκής πυγμής στην πλουτοκρατία και τους εταίρους της ΕΕ. Στο παρασκήνιο, όμως, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι έχει ήδη συμφωνήσει για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να διασφαλιστεί πάση θυσία η σταθεροποίηση του αστικού συστήματος και να περάσουν τα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία. Για «εθνική συνεννόηση» μιλάει. Σ' αυτή την κατεύθυνση πυκνώνουν οι παρεμβάσεις στελεχών της ΝΔ που ξορκίζουν την ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη, βλέποντας με ανησυχία τη δυναμική που αναπτύσσει η πρόταση διεξόδου του Κόμματος στο λαό. «Αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι προς τα αριστερά θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερη φτώχεια, πόνο, αβεβαιότητα, αδιέξοδα», δήλωσε προκλητικά χτες ο γραμματέας της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος, δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής προπαγάνδας της ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος, ο επικεφαλής της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος επανέλαβε χτες το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή χάος», στοχεύοντας τα πυρά του σε δυνάμεις όπως το ΚΚΕ, που παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία. «Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, αν στην επόμενη Βουλή έχουμε μια πανσπερμία από κόμματα και κομματίδια που δεν πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν πιστεύουν στην παραμονή μας στο ευρώ και στην ΕE», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «τότε η χώρα θα μπει σε ακόμα μεγαλύτερη περιδίνιση από αυτή στην οποία βρίσκεται». Οι δηλώσεις τους εκφράζουν το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης που συνυπηρετούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και άλλοι, έχοντας αμβλύνει ακόμα και τις ελάχιστες επιμέρους μεταξύ τους διαφορές σε ζητήματα διαχείρισης της κρίσης.

Ο λαός έχει γνώση και πείρα να διαβάσει πίσω από τις λέξεις και να αντιληφθεί το παιχνίδι που στήνουν σε βάρος του η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, για να υφαρπάξουν την ψήφο του και να την καταθέσουν στα ταμεία της πλουτοκρατίας, για λογαριασμό της οποίας αφαιμάσσουν και χρεοκοπούν τη λαϊκή οικογένεια. Οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία να τους γίνει μπούμερανγκ. Αν η προπαγάνδα τους βρει τόπο να σταθεί, από την επομένη της κάλπης ο λαός θα βρεθεί σε χειρότερη θέση στον πόλεμο που του έχουν κηρύξει. Το τσάκισμα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των άλλων, η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και η οργάνωση της πάλης παντού είναι προϋποθέσεις για να βγει ο λαός στην αντεπίθεση, να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός του.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Επιβραβεύουν το σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ ΒΡΕ ΜΑΣ αναβάθμισε ο οίκος Fich και έκαναν όλοι ...πάρτι. Από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, μέχρι τα τηλεοπτικά κανάλια που επιχείρησαν να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά.

Κι εμείς που τόσο καιρό νομίζαμε ότι αυτοί οι οίκοι είναι κάτι αδηφάγα τέρατα που τρέφονται με οικονομίες κρατών όπως η Ελλάδα και που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεσηκώσει πόλεμο εναντίον τους!

Ξαφνικά άρχισαν να γίνονται ...φίλοι μας και να μας «χτυπάνε φιλικά την πλάτη» και να μας επιβραβεύουν και να μας δίνουν κουράγιο.

Φυσικά τίποτε δεν άλλαξε, γιατί ποτέ δεν υπήρχαν οι «κακές» αγορές και οι «καλές» κυβερνήσεις ή η «καλή» Κομισιόν που θέλει να τις τιθασεύσει. Μαζί είναι όλοι τους, στο ίδιο κόλπο.

Κι αυτό που «επιβραβεύει» ο διεθνής οίκος είναι το ίδιο για το οποίο μας «συγχαίρουν» οι υποτιθέμενοι εταίροι μας στην ΕΕ: Το σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μετατροπή της χώρας σε έναν ακόμη παράδεισο για την κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και με τη συμμετοχή ιδιωτών ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους δημόσιους υπάλληλους και μας δηλώνει ότι αυτό γίνεται για την ...καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου!

Μόνο που αν ήθελαν όντως το Δημόσιο να λειτουργεί καλά, δε θα είχαν φροντίσει έτσι ώστε ο βασικός του στόχος να είναι το πώς θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας αλλά του ελληνικού λαού.

Γιατί έχουμε διαπιστώσει πως όταν το κράτος θέλει να ...σπάσει καμιά απεργία ή να βοηθήσει έναν εφοπλιστή κινείται ταχύτατα και άκρως επαγγελματικά. Οταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού αρχίζουν τα προβλήματα.

Οπότε η αξιολόγησή τους μόνο σε απολύσεις στοχεύει. Σε ακόμη χειρότερο κράτος για μας δηλαδή.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Προστάτες» οι σφαγείς των εργασιακών δικαιωμάτων!

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι θρασύτατη πρόκληση και ασύλληπτη ξεδιαντροπιά να εμφανίζονται ως προστάτες των εργαζομένων τα κόμματα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που επέβαλαν την άγρια σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα κόμματα που έβαλαν ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις και επιβάλλουν με νόμο παντού τις ατομικές συμβάσεις, έρχονται τώρα και μετακυλίουν τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους! Με περίσσιο θράσος ο υπουργός Εργασίας έρχεται την επομένη της εγκυκλίου που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις και διαπιστώνει ότι «για να υπάρξει μείωση στους μισθούς των εργαζομένων που υπογράφουν ατομική σύμβαση θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου»(!), άρα φταίει ο εργαζόμενος που υπέγραψε! Εξίσου προκλητική και επαίσχυντη είναι η προτροπή του προς τους «κοινωνικούς εταίρους» να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις μέχρι τις 14 Μάη, ενώ ο εφαρμοστικός νόμος και η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε προχτές τις καταργεί... Στο ίδιο μήκος κοροϊδίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης που καλούσε χτες (στο «Σκάι») τους εργοδότες να δείξουν την «κοινωνική υπευθυνότητά τους» και ...να αγνοήσουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο «που τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών» και να κρατήσουν τις αμοιβές στα σημερινά επίπεδα! Πολύ πιο επικίνδυνη και επιζήμια όμως η χτεσινή ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που, κινούμενη σταθερά στο δόγμα της ταξικής συνεργασίας, κάλεσε τους εργοδότες «να τιμήσουν την υπογραφή τους και τις δεσμεύσεις τους προχωρώντας σε υπογραφή των ΣΣΕ χωρίς καμιά μείωση μισθών και ημερομισθίων και χωρίς τις βάρβαρες ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων», καλλιεργώντας τραγικές αυταπάτες. Μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι να συσπειρωθούν στους τόπους δουλειάς και να αποκρούσουν την άγρια σφαγή των μισθών και των δικαιωμάτων τους και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Τα χειρότερα είναι μπροστά...

«Δεν πρέπει η διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος να επηρεάσουν σε τίποτα την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τις προσπάθειες για την εφαρμογή του προγράμματος. Και βεβαίως, αυτό αφορά και την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές γιατί οι εκατό πρώτες μέρες μετά τις εκλογές πρέπει να είναι μια περίοδος δυναμικής επανεκκίνησης... Οι εκλογές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανακόψουν την διαδικασία εκτέλεσης του προγράμματος». Δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες ο υπουργός Οικονομικών με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ. Ουαί και αλίμονο όμως αν τα πράγματα πάνε όπως τα σχεδιάζουν. Αλίμονο αν συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του προγράμματος που προωθούν η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόικα. Αλίμονο αν στην πορεία προς τις εκλογές δεν παρεμποδιστούν με κάθε μέσο από τον οργανωμένο λαό τα άγρια μέτρα που σφαγιάζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, βάζουν ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις. Αλίμονο αν στις κάλπες ο λαός δεν κόψει σύρριζα τα χέρια των δήμιων των δικαιωμάτων του, αν δηλαδή δεν εκμηδενίσει την πολιτική επιρροή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους. Αλίμονο δηλαδή αν ο λαός φοβηθεί και σκύψει το κεφάλι και πιστέψει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη σφαγή των δικαιωμάτων για χάρη των μονοπωλίων. Αλίμονο, αν μείνει με την αυταπάτη ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική αποφεύγει τα χειρότερα... Τα χειρότερα είναι μπροστά αν εκτελεστεί κανονικά «το πρόγραμμα», όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος. Το δίλημμα είναι αμείλικτο: 'Η θα τους ανατρέψει ή θα τον αποτελειώσουν.

Μίσος για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Αχαλίνωτη κινδυνολογία, ασύστολα ψέματα και ατέλειωτο μίσος για τα δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων είναι τα «υλικά» της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ, όπως προκύπτει αβίαστα από τις καθημερινές παρεμβάσεις των στελεχών της. Μια μικρή γεύση έδωσε χτες ο Α. Λυκουρέντζος, δηλώνοντας (στον «Real Fm») ότι «αν η πλειοψηφία του κόσμου πάει προς τα αριστερά, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερη φτώχεια, πόνο, αβεβαιότητα και αδιέξοδα»(!). Η αισχρή συκοφαντία, η ιδεολογική τρομοκρατία και ο χυδαίος αντικομμουνισμός είναι απαραίτητα «όπλα» στην ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να θολώσει τα νερά και να «ξεχαστεί» ότι είναι συνένοχος και υπόλογος μαζί με το ΠΑΣΟΚ για τη σφαγή και την εξαθλίωση του λαού, αλλά και για να κρύψει τι τους επιφυλάσσει η πολιτική που στηρίζει μετά τις εκλογές. Το ίδιο στέλεχος της ΝΔ διαφήμιζε ως πρότυπο ανάπτυξης το λιμάνι του Πειραιά, προβάλλοντας έμμεσα το γκέτο της «Cosco» ως εργασιακό παράδεισο. Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι η ανταγωνιστικότητα που υπηρετεί είναι αυτή που θέλει τους εργάτες-δούλους στα μονοπώλια. Αυτό είναι το υπόδειγμα της «Cosco» όπου το ωράριο των εργατοτεχνιτών είναι σπαστό και κανείς δε γράφει υπερωρία, ενώ όσοι εργάζονται πενθήμερο, περίπου οι μισοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 700 ευρώ. Για τους υπόλοιπους ισχύει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300-400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων. Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, ακόμα και της ΓΣΕΕ... Τέτοιες «επενδύσεις» θέλει η ηγεσία της ΝΔ και γι' αυτό έχει συστρατευτεί με όλες τις δυνάμεις της στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κήρυξαν πόλεμο στους νέους

Ο αντεργατικός Αρμαγεδδώνας που η κυβέρνηση εξαπέλυσε ενάντια σε ολόκληρη την εργατική τάξη, παίρνει χαρακτήρα πραγματικής γενοκτονίας ειδικά απέναντι στους νέους εργαζόμενους. Οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών παραδίδονται στην κυριολεξία θυσία στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης, στο βωμό της πιο σκληρής και βάρβαρης εκμετάλλευσης. Ετσι, η μείωση των μισθών στους νέους ξεκινά από το 32% όταν αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ξεπερνά το 50% όταν αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις. Θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, με μισθούς που με τη βία θα φτάνουν τα 429 ευρώ.

Είναι επίσης εξίσου τρομακτικό, η ομολογία της κυβέρνησης ότι οι συγκεκριμένες μειώσεις στους μισθούς των νέων εργαζομένων έγινε με μοναδικό κριτήριο την ηλικία. Η κυβέρνηση δεν κρύβει λόγια, ούτε τις επιδιώξεις της. Σε συνθήκες που η ανεργία στην ηλικία των 15 έως 24 ετών ξεπέρασε το 50% και πλέον ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, γνωρίζει ότι εδώ είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της εργατικής τάξης, που μπορεί να το ποδηγετήσει, να το εκβιάσει, να το υποτάξει στις ορέξεις της εργοδοσίας. Με σχέδιο λοιπόν και ξεδιάντροπα ξεδιπλώνει τη μεγαλύτερη επίθεση σε βάρος της νέας γενιάς, δημιουργεί τις ιδανικότερες συνθήκες εκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο. Πρόκειται για επένδυση με μακρόχρονη στόχευση που σε συνδυασμό με τις ανατροπές που επιβάλλει και στο χώρο της εκπαίδευσης, επιχειρεί να συγκροτήσει την πιο ευέλικτη και την πιο φθηνή νέα στρατιά εργαζομένων.

Για να εξυπηρετήσει απροκάλυπτα τα συμφέροντα της μεγάλης εργοδοσίας, επιδιώκοντας να ετοιμάσει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης στα μέτρα των επιδιώξεων του κεφαλαίου η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στη νέα γενιά. Αυτή την πρόκληση οι νέοι εργαζόμενοι δεν πρέπει να την αφήσουν αναπάντητη. Στον ταξικό πόλεμο που τους κήρυξαν να απαντήσουν με το δικό τους πόλεμο. Να μη σκύψουν το κεφάλι, να μη φοβηθούν. Πρώτο, αποφασιστικό βήμα σε αυτό τον αγώνα: Να απορρίψουν τα μέτρα της κυβέρνησης, να τσαλαπατήσουν τους νόμους της. Να μη δεχτούν να γίνουν βορά στα χέρια των εργοδοτών. Αποφασιστικά, με τη δύναμη της νιότης τους, με το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή, με την απαίτηση σε δουλειά με δικαιώματα, να δώσουν τη μάχη για να μην περάσουν οι επιταγές του κεφαλαίου.

Αυτό τον αγώνα μπορεί και πρέπει να τον δώσουν μπαίνοντας μαζικά στα συνδικάτα, πορευόμενοι μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Μέσα στην οργάνωση και στον αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ, να μπολιάσουν τους αγώνες τους με τις καλύτερες παραδόσεις των αγώνων της εργατικής τάξης, να αντλήσουν από την εμπειρία των παλιότερων εργατών και μαζί τους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη πανεργατική αντεπίθεση. Οι νέοι, δεν είναι μοιραίο να ζούνε στην ανεργία, ούτε και να δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας για ένα ξεροκόμματο. Μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν ό,τι τους ανήκει. Να διεκδικήσουν αυτά που τους αρνούνται. Να απορρίψουν τη μιζέρια που τους καταδικάζουν, να σπάσουν τα σιδερένια κλουβιά που τους ετοιμάζουν για το μέλλον τους. Μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη, σε κοινή πορεία, να ονειρευτούν και να παλέψουν για έναν κόσμο και μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ