Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ποταμός» χαρατσιών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πεντάδα φόρων φέρνει το 2012 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν, μέσα σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας και δραστικής περικοπής μισθών και συντάξεων, περί τα 4 δισ. ευρώ σε χαράτσια!

Ειδικότερα: Μέσα στο Γενάρη θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και το ΦΑΠ του 2011. Ολα αυτά τα ραβασάκια αναμένεται να αποσταλούν σταδιακά, μέχρι τα τέλη Ιούνη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ από τον Απρίλη, θα ξεκινήσει η επιβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων για το 2012, το οποίο θα απαιτείται να αποπληρωθεί σε πέντε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις έως και το Γενάρη του 2013. Παράλληλα, στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει και τη δεύτερη δόση από το τέλος ακινήτων του 2011, μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οπως καταλαβαίνει εύκολα, λοιπόν, κανείς, μέσα σε όλη τη διάρκεια του 2012 οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες θα πρέπει να είναι με το χέρι στην τσέπη, γιατί οι λογαριασμοί με τα χαράτσια στα ακίνητα - και όχι μόνο... - θα έρχονται ο ένας μετά τον άλλο...

Γι' αυτό πρέπει να φουντώσουν όλο και περισσότερο οι αντιδράσεις ενάντια στο αντιλαϊκό χαράτσι για τα ακίνητα και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης εάν δεν πληρωθεί. Τα σωματεία, οι Λαϊκές Επιτροπές, οι Επιτροπές Αγώνα πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με οργανωμένη άρνηση πληρωμής, με στόχο να μην περάσει το μέτρο και να καταργηθεί στην πράξη.

Ανάλυση της... πρώην φτώχειας

Την ώρα που εκατομμύρια νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις προσπάθειες των κυβερνώντων να διαχειριστούν τις συνέπειές της προς όφελος του κεφαλαίου, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ βρήκε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της σύγχρονης και όλο και πιο μαζικής φτώχειας.

Τι έκανε;

Δημοσιοποίησε μια ολόκληρη έρευνα - μελέτη, με τίτλο «Δυναμική ανάλυση του φαινομένου της φτώχειας στην Ελλάδα», όπου αναλυτικά και με βάση τα συγκλονιστικά στοιχεία που είχαν οι συντάκτες της στην διάθεσή τους, αποκαλύπτεται και αναλύεται η κατάσταση των κοινωνικών στρωμάτων στη χώρα και οι σχέσεις τους με διάφορες πλευρές της φτώχειας, την περίοδο... 1994 - 2000.

Μιλάμε, δηλαδή, για την εποχή που οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ έκριναν ότι οι εργαζόμενοι έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Για τη σημερινή κατάσταση της εργατικής τάξης, τη σημερινή απόλυτη και σχετική φτώχεια των εκατομμυρίων νοικοκυριών, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ετοιμάζει άλλη μελέτη, προφανώς για τα τέλη της δεκαετίας του '30.

Κάτω απ' το χαλί

Στην πολιτική να κρύψει το πρόβλημα των ναρκωτικών και του κέντρου της Αθήνας... «κάτω απ' το χαλί» και στην επιμονή της γενίκευσης των προγραμμάτων υποκατάστασης (δηλαδή των προγραμμάτων «νόμιμων ναρκωτικών») αντί για απεξάρτηση, επιμένει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Ετσι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων επανέλαβε ότι θα εξαφανίσει τη λίστα για τα υποκατάστατα στην Αθήνα το Φλεβάρη του 2012 και ότι θα μαζέψει σε κλειστούς χώρους τους τοξικομανείς της οδού Τοσίτσα. Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σε αυτούς τους κλειστούς χώρους - που θα είναι προενταξιακό στάδιο για τις μονάδες υποκατάστασης - εκτός απ' τις πρώτες βοήθειες, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν και χρήση.

Δηλαδή θα έχουμε «πιάτσες» σε κλειστούς χώρους-γκέτο προκειμένου να «καθαρίσει» η βιτρίνα του κέντρου της Αθήνας στα πλαίσια των επιχειρηματικών επενδύσεων και όχι γιατί νοιάζονται για τους χρήστες. Μ' άλλα λόγια καμιά προοπτική για απεξάρτηση και επανένταξη στην κανονική ζωή.

Να πρωταγωνιστήσει ο λαός

Οι διαδοχικές συναντήσεις του Λ. Παπαδήμου με τους εταίρους της τρικομματικής συγκυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία για εκλογές στις 19 Φλεβάρη ήταν μύθος. Η μόνη δέσμευση που έχουν αναλάβει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τα μέτρα που απαιτεί η ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας, είτε αυτά περιέχονται στα μνημόνια που έχουν ψηφιστεί έως τώρα, είτε θα συμπεριληφθούν στις επόμενες αντιδραστικές συμφωνίες με την τρόικα. Για του λόγου το αληθές, στις δηλώσεις τους μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, οι αρχηγοί των κομμάτων που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση ανέδειξαν την ανάγκη να πάρει όλο το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Ποιο, όμως, είναι αυτό το έργο; Η δρομολόγηση όσων συμφωνήθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και προβλέπουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, για να σωθεί το κεφάλαιο και να θωρακιστούν το ευρώ και η ΕΕ από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση. Πώς θα γίνει αυτό; Με νέα δυσβάσταχτα μέτρα σε βάρος του λαού, προκειμένου τα μονοπώλια από τη μια να «ρεφάρουν» τη χασούρα από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου και από την άλλη να διασφαλίσουν ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την αναπαραγωγή των κερδών τους την περίοδο μετά την κρίση. Αυτή είναι η στρατηγική γραμμή της συγκυβέρνησης και σ' αυτή ταυτίζονται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτή η στρατηγική είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Την υπηρέτησαν πιστά όλα τα προηγούμενα χρόνια και το ίδιο θα κάνουν απ' όποιο πόστο τους αναθέσει το αστικό σύστημα. Τα μέτρα που διαβουλεύονται τώρα με την τρόικα θα είναι το ευαγγέλιο οποιασδήποτε αστικής κυβέρνησης κι αν προκύψει από τις επόμενες εκλογές, αν ο λαός τους αφήσει σε χλωρό κλαρί. Καμιά «καλύτερη διαπραγμάτευση» δεν πρόκειται να κάνει η ΝΔ, καμιά καλύτερη διαχείριση δεν πρόκειται να κάνει ο ΛΑ.Ο.Σ., καμιά διαφορετική πολιτική δεν πρόκειται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Πασχίζουν από κοινού να διασώσουν το κεφάλαιο και την εξουσία του και αποφασίζουν μόνιμα μέτρα που πτωχεύουν τους εργαζόμενους και το λαό, τους κάνουν ακόμα πιο φτηνούς για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει στους εκβιασμούς και την κοροϊδία τους, που συνδέεται και με την ημερομηνία των εκλογών. Με τη συμμαχία και την πάλη του να τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, να πρωταγωνιστήσει αυτός στις εξελίξεις. Κάθε προσπάθεια των αστικών κομμάτων να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει να πέφτει στο κενό. Το ίδιο ισχύει και με την προσπάθεια των οπορτουνιστών, με αιχμή την κάλπη, να ενισχύσουν την αυταπάτη μιας δήθεν καλύτερης αστικής διαχείρισης, με δήθεν «ριζοσπαστικές» κυβερνήσεις. Συμφέρον για το λαό είναι να αξιοποιήσει τις εκλογές στην οργανωμένη πάλη του για να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, για ανατροπή της πολιτικής τους. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να αλλάξουν σε όλα τα επίπεδα οι συσχετισμοί υπέρ του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος. Να μεγαλώσουν τα ρήγματα στο αστικό σύστημα, τόσο που να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του, με το λαό αποφασισμένο να επιβάλει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Σχεδιάζουν τα χειρότερα για το λαό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΑΣ μιλάνε αυτές τις μέρες, αλλά αυτοί ετοιμάζονται για να γιορτάσουν ...λίγο αργότερα, και, μάλιστα, σε βάρος μας.

Για την κυβέρνηση, φυσικά, μιλάμε, που συναντάται και διαβουλεύεται, διαπραγματεύεται, «τα βρίσκει» και ισορροπεί, ετοιμάζοντας για το λαό τα χειρότερα.

Κατ' αρχήν από εδώ το είχαν, από εκεί το είχαν, κατάφεραν να βάψει η κυβέρνηση ...κόκκινα αυγά, αφού θα μας μείνει μέχρι το Πάσχα... Πρέπει - λένε - να προλάβει να ολοκληρώσει...

Κάτι μας λέει, μάλιστα, πως το Πάσχα θα έχουμε ακριβώς την ίδια ιστορία, οπότε η κυβέρνηση θα προλάβει ...και τα μπάνια.

Στο μεταξύ «ψήνουν», όπως μαθαίνουμε, διάφορες (καθ' όλα ...«δημοκρατικές») πράξεις νομοθετικών περιεχομένων με νέα μέτρα, ενώ το σχετικό «κουστούμι» του 2012 ολοένα και μεγαλώνει.

Θα κάνουν και διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να μην ανακοινωθούν όλα τα μέτρα μεμιάς, αλλά να μας τα παρουσιάζουν ένα - ένα, για ...έκπληξη.

Εν ολίγοις, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η χρονιά που έρχεται να είναι «καλή», αποκλειστικά και μόνον όμως για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που εκπροσωπούν.

ΠΕΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ οι πωλήσεις των καταστημάτων, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι καταστρέφονται, ο κόσμος δεν έχει να αγοράσει βασικά είδη και γενικώς μια βόλτα να κάνει κανείς σε έναν εμπορικό δρόμο καταλαβαίνει το χάλι που υπάρχει...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Να υποθέσουμε ότι γι' αυτό φταίνε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων; Οι πορείες τους και οι διαδηλώσεις τους;

Το λέμε γιατί αυτά ακούγαμε όλη τη χρονιά τόσο από τους «λαγούς» του ΛΑ.Ο.Σ., όσο και από δημάρχους του ΠΑΣΟΚ ή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ας πάνε τώρα όλοι αυτοί μια βόλτα στους εμπορικούς δρόμους για να διαπιστώσουν από κοντά τη γνώμη του κόσμου...

Καλεί σε ιμπεριαλιστική επέμβαση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η εγκληματική βία του συριακού καθεστώτος πρέπει άμεσα να σταματήσει (...) Το καθεστώς της Δαμασκού στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας και νομιμοποίησης. Ο λαός της Συρίας δικαιούται να εκφραστεί δημοκρατικά, σε συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας, για το μέλλον του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να παραμένει πλέον σιωπηλό. Οφείλει να κινητοποιηθεί λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ασκώντας όλες τις διεθνείς πιέσεις για την προστασία και την ασφάλεια των Σύρων πολιτών, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή»!

Η ΔΗΜΑΡ σχολιάζει τις εξελίξεις στη Συρία. Και ουσιαστικά καλεί σε επέμβαση εναντίον της χώρας. Στο όνομα πάντα του «λαού», της «ελευθερίας», της «ειρήνης» και της «σταθερότητας»! Ολων εκείνων, δηλαδή, που έγιναν το πρόσχημα και το άλλοθι του ιμπεριαλισμού για να δικαιολογήσει τις εγκληματικές, αιματηρές του επεμβάσεις εναντίον τόσων άλλων χωρών και λαών στο παρελθόν. Και ο πλέον αφελής γνωρίζει πια ότι το ΣΑ του ΟΗΕ και οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες έχουν τους λαούς και τα δικαιώματά τους γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Και τους επικαλούνται για να νομιμοποιήσουν μεθόδους με τις οποίες αποσκοπούν να βάλουν στο χέρι τον πλούτο των χωρών τους. Και η ΔΗΜΑΡ το γνωρίζει. Κι αυτό καθιστά την ανακοίνωσή της αυτή κατάπτυστη. Δεν ξαφνιάζει όμως, έχει προηγηθεί η στήριξή της στην επέμβαση στη Λιβύη όπου μάλιστα αξίωσε απ' την κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ τότε, να διασφαλίσει ότι η ντόπια άρχουσα τάξη θα έχει μερίδιο στα λάφυρα.

«Ακροβατικές» τούμπες...

Δήλωσε χτες ο Γ. Καρατζαφέρης στο «ράδιο Σάμος»: «Είπα να υπάρξει ένα σφικτό σχήμα της κυβέρνησης με μια μείωση υπουργών (...) αλλά σαφέστατα να είναι μέσα σε αυτό και η ΝΔ. Το να είναι όπως τώρα η ΝΔ "εντός - εκτός" δεν εξυπηρετεί. Τώρα, όπως είναι το θέμα, το ερώτημα είναι: "Συμμετέχει στην κυβέρνηση η ΝΔ, ή είναι αντιπολίτευση"; Ταυτόχρονα και τα δύο, δεν μπορεί να είναι. Ετέθη το θέμα των επικουρικών συντάξεων και το πήγε πίσω. Κάθε τι που πάει προς τα πίσω, δυσκολεύει την εξασφάλιση των πόρων (...) Δεν θα υπογράψουμε αυτά τα σκληρά μέτρα, δηλαδή να κάνουμε μέσα σε δύο εβδομάδες ό,τι δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε 30 χρόνια, και την επόμενη μέρα να διαλύσουμε την Βουλή. Αυτό θα το έκανε μόνο ο τρελός, ή ο απελπισμένος. Είναι τρελά πράγματα».

Ο άνθρωπος που δήλωνε ότι όρος για τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση είναι να μη μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, εγκαλεί τώρα τον κυβερνητικό του (συν)εταίρο, γιατί δεν επέτρεψε να περάσει εδώ και τώρα η ρύθμιση που θα πετσοκόψει τις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις!

... για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας

Ο Γ. Καρατζαφέρης διαμηνύει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι όλοι μαζί θα αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος της νέας σφοδρής επίθεσης στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Και ότι καλά θα κάνουν να συμφωνήσουν σε επιμήκυνση του βίου της συγκυβέρνησης, αφού ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος και τα αιματηρά για το λαό μέτρα να στηρίξει και να συμφωνήσει για εκλογές άμεσα. Πάνω απ' όλα το καλό της πλουτοκρατίας και βεβαίως της αγέλης του.

Ο λαός όμως δεν έχει μνήμη... χρυσόψαρου. Οποτε κι αν πάνε σε εκλογές, θα τους τιμωρήσει για την πολιτική που εφάρμοσαν. Ας μην έχει καμία αμφιβολία γι' αυτό ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο πρόεδρός του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γίνει η Αττική μια «Χαλυβουργία»

Ενωμένοι σαν μια γροθιά, σαν ένας άνθρωπος για δυο ολόκληρους μήνες οι εργάτες στην «Ελληνική Χαλυβουργία» δίνουν μια μεγαλειώδη απεργιακή μάχη. Μια μάχη ζωής. Με το ανίκητο όπλο της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης από κάθε γωνιά της χώρας κάθε μέρα και ώρα οι εργάτες στη «Χαλυβουργία» με μια φωνή δηλώνουν ότι από αυτόν τον αγώνα είναι αποφασισμένοι να βγουν νικητές. Για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, συνολικά για την τάξη τους. Σε αυτήν την κρίσιμη αγωνιστική στιγμή, που η εργοδοσία εμφανίζεται αδιάλλακτη, η έκφραση της αλληλεγγύης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η έκφραση ηθικής, αλλά και υλικής συμπαράστασης κάθε μέρα από όλο και περισσότερους τροφοδοτεί τους εργάτες της «Χαλυβουργίας» με ελπίδα, δύναμη και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουν. Από τη ζωγραφιά του μικρού παιδιού, το κουτί το γάλα, το λάδι, τα μακαρόνια, ακόμα - ακόμα το πέρασμα από την πύλη του εργοστασίου και ο καφές με τους εργάτες που βρίσκονται εκεί μέρα - νύχτα, φουντώνει τη θέληση, την ελπίδα και τον αγώνα τους.

Η αξία της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης, το πόσο αναντικατάστατα όπλα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης επιβεβαιώνεται από τον ίδιο το χαρακτήρα της επίθεσης και από τις πιέσεις που δέχονται καθημερινά οι χαλυβουργοί τόσο από την εργοδοσία όσο και από τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς δορυφόρους της κυβέρνησης, για να λυγίσουν. Για να μη βγουν τα κρίσιμα και αναγκαία συμπεράσματα για το ποια είναι η διέξοδος. Η επίθεση του Μάνεση στα εργατικά δικαιώματα δεν αφορά μόνο τους χαλυβουργούς. Αφορά το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα. Είναι ο «πιλότος» για τη συντονισμένη επίθεση της εργοδοσίας σε κάθε δικαίωμα της εργατικής τάξης μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Αλλωστε οι μεγαλοβιομήχανοι δεν κρύβουν λόγια. Ο ΣΕΒ, το συνδικαλιστικό όργανο των βιομηχάνων, μόλις λίγες μέρες πριν, απαίτησε νέες παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις για την εκ νέου δραστική μείωση των μισθών, ζητά ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, δραστικές περικοπές στις εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση, απολύσεις στο Δημόσιο κλπ. Ο Μάνεσης δεν κάνει τίποτα λιγότερο από το να επιχειρεί να υλοποιήσει τα όσα έχει αποφασίσει η τάξη του. Το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, δηλαδή, προκειμένου το κεφάλαιο να θωρακίσει την κερδοφορία του. Να είναι όσο πιο προετοιμασμένο γίνεται για την περίοδο της ανάκαμψης.

Η μάχη των χαλυβουργών είναι μάχη όλης της εργατικής τάξης. Και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν ενιαία οι εργάτες. Μπροστά τους έχουν την παναττική 24ωρη απεργία. Η αποφασιστική συμμετοχή σε αυτή την απεργία θα είναι η πιο δυνατή έκφραση αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς και ταυτόχρονα μια αποφασιστική απάντηση στην εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση. Μπροστά στην απεργία μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς να ανοίξει η συζήτηση για τον αγώνα των χαλυβουργών, για τα συμπεράσματα που βγαίνουν, για την αξία της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης. Ο αγώνας των χαλυβουργών να αποτελέσει οδηγό στην οργάνωση του αγώνα μέσα σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε βιοτεχνία, στα γιαπιά, στα σχολεία, στα εμπορικά κέντρα και τα ξενοδοχεία. Το λεκανοπέδιο της Αττικής να γίνει μια «Χαλυβουργία». Αυτό είναι που τρομοκρατεί την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την τρόικα. Αυτό μπορεί να βάλει εμπόδια στην επίθεση, να δημιουργήσει ρήγματα σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ