Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πατριωτισμός» και ταξικός πόλεμος

Παπαγεωργίου Βασίλης

«

Καθότι αφορά στους επιχειρηματίες ο πατριωτισμός αποδεικνύεται μόνο στην πράξη», διακήρυξε αγέρωχα χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επιχειρώντας να απαντήσει στις απαξιωτικές αναφορές του Γερμανού «ομολόγου» του που άφησε αιχμές κατά των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, λέγοντας ότι «κανένας ξένος επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα όταν οι Ελληνες επενδυτές πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση - φεύγοντας από τη χώρα». Η πράξη όμως αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υπονοεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Τα ίδια τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Δ. Δασκαλόπουλος δείχνουν ότι η συμμετοχή των βιομηχάνων στα βάρη της κρίσης, που οι ίδιοι δημιούργησαν, είναι περίπου συμβολική. Αναφέρει για παράδειγμα με καμάρι ότι οι επιχειρήσεις κατέβαλαν το 2009 και το 2010 σε έκτακτες εισφορές 1,8 δισ. ευρώ ή ότι καταβάλλουν το 68% του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, αποσιωπώντας ωστόσο ότι πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στα βάρη που σήκωσαν συνολικά τα δύο αυτά χρόνια οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ! Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό και δεν εξαντλείται μόνο στην κατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά βασικά στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και τη δραστική «υποτίμηση» της τιμής της εργατικής δύναμης, που αποτελεί και την αστείρευτη πηγή κερδοφορίας για τα μονοπώλια. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για τον πατριωτισμό των εγχώριων μονοπωλίων, το κεφάλαιο άλλωστε δεν έχει πατρίδα, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου της πλουτοκρατίας κατά του λαού. Σε αυτόν τον πόλεμο έχουν διασφαλίσει τη συμμαχία της τρόικας (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ) και φυσικά των γερμανικών μονοπωλίων.

Συνεργός στο ταξικό έγκλημα

«Για τις καταγγελίες Κουσελά», «για τις προσλήψεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ», «για την υποχρέωση Παπανδρέου να προσέλθει στη Βουλή», «για τις επιστολές Παπανδρέου - Βενιζέλου στην τρόικα», «για την κατάσταση με τα σκουπίδια της Αθήνας»... Αυτά ήταν τα θέματα που έθεσε στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Λέξη για το νέο πολυνομοσχέδιο, δηλαδή για τη σφαγή του λαού, άχνα για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, «κιχ» για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και το άγριο πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, «εκκωφαντική σιωπή» για τα νέα χαράτσια και τη φοροληστεία... Φυσικά δεν πρόκειται για τυχαία παράλειψη, αλλά για ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης των άγριων μέτρων και συστράτευσης της ηγεσίας της ΝΔ στη μάχη για την υλοποίησή τους. Εξάλλου όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται από κυβέρνηση και τρόικα αποτελούν δικές της προτάσεις, που τις προπαγανδίζει εδώ και χρόνια ανοίγοντας το δρόμο. Η εργασιακή εφεδρεία, η εκ περιτροπής εργασία και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η άρση της μονιμότητας, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η φοροασυλία του κεφαλαίου και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι θέσεις που με συνέπεια προβάλλει από την πρώτη στιγμή, θωρακίζοντας το μαύρο αντιλαϊκό μέτωπο πλουτοκρατίας - κυβέρνησης - τρόικας. Ο λαός πρέπει να πάρει ισχυρή απόφαση να ξεμπερδεύει με τα αστικά κόμματα και την εξουσία της πλουτοκρατίας και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα και να βάλει πλώρη για τη λαϊκή εξουσία.

Ωμοί εκβιασμοί και καταστολή

Η καταστολή του λαϊκού - ταξικού κινήματος είναι η βασική αποστολή των σωμάτων ασφαλείας και όχι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Την πασίγνωστη αυτή αλήθεια επιβεβαίωσε με πανηγυρικό τρόπο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τρομοκρατήσει το λαό. Μιλώντας χτες στη Βουλή ο Χρ. Παπουτσής απέδωσε την αδυναμία της Αστυνομίας να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα στις λαϊκές κινητοποιήσεις, στις πορείες και διαδηλώσεις. «Σε ένα χρόνο, στον οποίο εγώ βρίσκομαι στο υπουργείο αυτό, ταυτόχρονα με τις εγκληματικές δραστηριότητες - μικρές ή μεγάλες - παράλληλα με το οργανωμένο έγκλημα και τις μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν 1.100 πορείες και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι δεν περισσεύουν αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα! Ολοφάνερος βέβαια είναι ο ωμός εκβιασμός που επιχειρεί ο υπουργός, που απευθυνόμενος στο λαό δηλώνει απροκάλυπτα πως «αν δεν θέλετε να γίνονται ληστείες και εγκλήματα, μην κατεβαίνετε στις πορείες και τις διαδηλώσεις και "απασχολείτε" τις αστυνομικές δυνάμεις»(!). Πρόκειται βέβαια για βάναυση αντιστροφή της πραγματικότητας γιατί διαχρονικά έχει αποδειχθεί η αδυναμία της αστυνομίας να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, ακριβώς επειδή ο προσανατολισμός της είναι στην καταστολή των λαϊκών αγώνων. Ο,τι και αν κάνουν όμως, δεν πρόκειται να σταματήσουν την οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση, γιατί πλέον τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε διαρκή ανασφάλεια εξαιτίας της δίχως τέλος αντιλαϊκής επίθεσης.

Αλλος δρόμος ανάπτυξης

Περίσσεψαν τις τελευταίες μέρες οι κορόνες για «ανάπτυξη», με αφορμή την παρουσία στην Ελλάδα του Γερμανού αντικαγκελάριου, αλλά και τις ανακοινώσεις για τη δημοπράτηση των ερευνών για πετρέλαιο στο Ιόνιο. Τα γερμανικά μονοπώλια δηλώνουν έτοιμα να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια στην Ελλάδα, κύρια στον τομέα της ενέργειας, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι αν ευοδωθούν οι έρευνες για πετρέλαιο, στα κρατικά ταμεία θα μπουν περίπου 12 δισ. ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια. Σε συνθήκες κρίσης και βίαιης πτώχευσης της λαϊκής οικογένειας, η προπαγάνδα των αστικών επιτελείων έχει στόχο να αποπροσανατολίσει το λαό. Να του καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες ότι με τις «επενδύσεις» υπάρχει φως στο τούνελ και την αυταπάτη πως ο ίδιος θα βγει ωφελημένος.

Σε ποιο έδαφος γίνονται οι επενδύσεις; Στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, οι οποίες πετσοκόβονται μεθοδικά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Τώρα, σε συνθήκες κρίσης, οι αστικές κυβερνήσεις ολοκληρώνουν το ταξικό έγκλημα, επιβάλλοντας μισθούς πείνας και εκμηδενίζοντας σχεδόν τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι το «δέλεαρ» που φέρνει στην Ελλάδα τις ξένες πολυεθνικές, οι οποίες, σε σύμπραξη με τα συσσωρευμένα κεφάλαια της ντόπιας πλουτοκρατίας, φιλοδοξούν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, κάνοντας χρήση της πάμφθηνης εργατικής δύναμης, των υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Αυτή η «ανάπτυξη» αποτελεί διαχρονική στρατηγική της κυβέρνησης και των συμμάχων της, που υπηρετούν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Τα ίδια προτείνει και η ΝΔ, ζητώντας μάλιστα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και κίνητρα στο κεφάλαιο για να επενδύσει, όπως και ο ΛΑ.Ο.Σ. Ο ΣΥΝ θεωρεί καλοδεχούμενες τις επενδύσεις και δεν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό ότι τα δικαιώματά του μπορούν να συνυπάρχουν με το κέρδος του καπιταλιστή και να διευρύνονται. Επενδύσεις, όμως, γίνονταν και στο παρελθόν, πυροδοτώντας μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Τι κέρδισε ο λαός; Τίποτα απολύτως. Αντίθετα, την περίοδο της μεγαλύτερης μεγέθυνσης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχασαν ορισμένα από τα πιο βασικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με αίμα. Η προηγούμενη περίοδος της ανάπτυξης έγινε το θερμοκήπιο της κρίσης.

Αλλά και σε ό,τι αφορά στον ορυκτό πλούτο της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί λαθροχειρία. Τα μονοπώλια είναι αυτά που θα βγουν ωφελημένα και όχι ο λαός. Ακόμα και τα «κέρδη» που προϋπολογίζει το κράτος, θα μετατραπούν σε επιδοτήσεις και προνόμια για την πλουτοκρατία, σε δόσεις προς τους δανειστές. Ούτε δεκάρα δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες για να δει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Οσο τα μονοπώλια κρατούν τα κλειδιά της παραγωγής, ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι. Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, υποδομές, ορυκτός πλούτος, εργοστάσια και καράβια κάτω από κοινωνικό - εργατικό έλεγχο. Σημαίνει λαϊκή εξουσία, για την οργάνωση και τη διεύθυνση της λαϊκής οικονομίας.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα κέρδη τους είναι φτώχεια για το λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΙ ΟΤΑΝ Ο εκπρόσωπος του γερμανικού κεφαλαίου δηλώνει «ευχαριστημένος» από τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως καταλαβαίνετε έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για «ακόμη χειρότερες μέρες»...

Κι αν κάποιος θεωρεί ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα, μάλλον δεν έχει καταλάβει με ποιους έχουμε μπλέξει και ότι ο μόνος τρόπος να ξεμπλέξουμε είναι ...μια και καλή και για πάντα.

Οταν τους ακούς να λένε ότι «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη φερεγγυότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», μάλλον σε ... εργαλεία (φορομπηχτικών) βασανιστηρίων πάει το μυαλό του καθενός.

Τη στιγμή που ο Φ. Ρέσλερ λέει ότι υπάρχουν «επενδυτικές ευκαιρίες» και πως η Ελλάδα είναι «καλός επενδυτικός προορισμός», κατανοείς, δίχως αμφιβολία, πως έχουν συμφωνήσει να ξεπουλήσουν τα πάντα. Από δημόσιες επιχειρήσεις μέχρι στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα...

Αυτά σε μία χώρα (και σε μία Ευρωπαϊκή Ενωση) που το να είσαι δημόσιος υπάλληλος και ο μισθός να ισούται με το μηδέν (γιατί υπάρχουν μετά το νέο μισθολόγιο και μηδενικοί μισθοί) είναι... απόλυτα φυσιολογικό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, δεν νιώθουμε καμιά έκπληξη που ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών μίλησαν τη «γλώσσα της ανάπτυξης»...

Υποθέτουμε αυτήν τη γλώσσα, στην οποία η κοινωνική ασφάλιση αποκαλείται «εμπόδιο», οι μισθοί «κόστος», το 8ωρο «ανελαστικότητα», η υπερεκμετάλλευση «συγκριτικό πλεονέκτημα», οι ενοικιάζομενοι εργάτες «ευελιξία», το ξεζούμισμα «παραγωγικότητα» και η απλήρωτη εργασία «προσαρμοστικότητα»...

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως στη Νέα Δημοκρατία τη γνωρίζουν πολύ καλά αυτή τη γλώσσα και ενίοτε κάνουν και φροντιστήριο στο ΠΑΣΟΚ (όπως με την υπόθεση της εφεδρείας).


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο που δεν την μιλάνε όταν απευθύνονται στον ελληνικό λαό. Αυτόν προσπαθούν απλά να τον κοροϊδέψουν.

Προβοκάτσια ολκής κατά του ΚΚΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάποια Πόπη Σουφλή, η οποία αυτοσυστήνεται ως «δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Αττικά Νέα», δημοσίευσε την Παρασκευή σε ιστολόγιο που διατηρεί με την ίδια επωνυμία, επιστολή, όπως λέει η ίδια, αναγνώστη της, με τον τίτλο «Είναι απαραίτητη η δυνατή επανεμφάνιση του ΚΚΕ». Μέσα σε παραλήρημα, κατηγορεί το ΚΚΕ ότι την ώρα που «ο κόσμος χάνεται (...) οι κομμουνιστές, μέσα στα δυσβάσταχτα μέτρα που βάζει η Κατοχική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον ακέφαλο λαό, σκέφθηκε να αποκαταστήσει μετά από 70 χρόνια τον Βελουχιώτη, αντί να τεθεί επικεφαλής του λαού και να τον ξεσηκώσει πανελλαδικά», συνεχίζοντας παρακάτω ως εξής: «πού είναι το ΚΚΕ μήπως γέρασε πλέον και ήλθε η ώρα της απόσυρσής του μήπως βρίσκεσθε σε αγρανάπαυση;». Δεν ξέρουμε αν ο επιστολογράφος ή η Πόπη Σουφλή βρίσκονται σε άλλη χώρα ή σε άλλον πλανήτη και έχασαν το ΚΚΕ, τους ταξικούς εργατικούς αγώνες εδώ και 2 χρόνια, τη δράση και τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξή τους, αλλά μισούν, γι' αυτό και χτυπούν, και την ταξική πάλη και το ΚΚΕ - αυτό δηλώνουν με το συγκεκριμένο κείμενο-λίβελλο, αφού όλη τους η φρασεολογία δείχνει προβοκάτσια ολκής. Αλλος, λοιπόν, είναι ο ρόλος και η αποστολή τους.

Αυτό επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από την τελευταία παράγραφο της επιστολής, όπου γράφεται επί λέξει: «Τελειώνοντας θέλω να σας επισημάνω ότι κυκλοφορεί ευρέως ανά την Ελλάδα πως το ΚΚΕ δεν παίρνει δραστικά μέτρα κατά της κυβέρνησης, γιατί εισπράττει χονδρά πακέτα για να ασκεί πολύ χαλαρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ». Να, ποιος είναι ο στόχος τους, του επιστολογράφου και της «εκδότριας» που το δημοσίευσε: Να αφήσει να σέρνεται προβοκατόρικα στο διαδίκτυο ότι το ΚΚΕ «τα παίρνει» από το ΠΑΣΟΚ για να κάνει «χαλαρή αντιπολίτευση», γι' αυτό δεν κάνει αγώνες!

Επειδή, μάλιστα, το συγκεκριμένο γράμμα προβοκάρει με χυδαίο τρόπο το ΚΚΕ, αφού το ψέμα τους παραπέμπει σε Γκέμπελς, υιοθετήθηκε και αναπαράχθηκε σχεδόν αυτόματα σε άλλα ιστολόγια στο διαδίκτυο, γνωστά για την έφεσή τους στις αντικομμουνιστικές βρωμιές. Που εκπορεύονται από συγκεκριμένες υπηρεσίες, αστικά επιτελεία. Οι συγκεκριμένοι, ζηλεύοντας τη δόξα του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. και άλλων στη λάσπη κατά του ΚΚΕ, υπηρετούν τη χυδαία προβοκάτσια, αναπαράγοντάς την ως γκεμπελίσκοι.

Μισθοί 265 ευρώ;

Τι ακριβώς σημαίνουν για το λαό οι επενδύσεις των Γερμανών - και γενικότερα οι επενδύσεις των κεφαλαιοκρατών, ντόπιων, ξένων κ.λπ. - αναδεικνύει το ρεπορτάζ της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung» με αφορμή την επίσκεψη του Φ. Ρέσλερ και των Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «για να είναι συμφέρουσες οι επενδύσεις στην Ελλάδα, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα της χώρας. Ο δρόμος γι' αυτό είναι μακρύς και περνάει μέσα από οδυνηρές περικοπές μισθών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το 2008, τελευταίο έτος πριν από την κρίση, στην Ελλάδα ο μέσος μισθός ανερχόταν σε 1.727 ευρώ. Στη Βουλγαρία, το βόρειο γείτονα της Ελλάδας και μέλος της ΕΕ από το 2007, το αντίστοιχο ποσό είναι 265 ευρώ. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να αντισταθμίσει αυτή τη διαφορά και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει».

Εκείνο, δηλαδή, που αναδεικνύει η αστική γερμανική εφημερίδα, είναι ότι για να γίνει η Ελλάδα ελκυστική και να συρρεύσουν οι επιχειρηματίες για να κάνουν μπίζνες πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, δηλαδή να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα, ουσιαστικά, καταθέτει και πρόταση: Να φτάσουν οι μισθοί στην Ελλάδα κάτω από το επίπεδο που είναι στη Βουλγαρία.

Δεν πρόκειται για «εφεύρεση» της εφημερίδας, αλλά για τους πόθους του κεφαλαίου, που θέλει να κατακλέβει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και για αντάλλαγμα να τους δίνει ένα ξεροκόμματο. Εκεί θέλουν να φτάσουν τον ελληνικό λαό. Ομως, τις εξελίξεις μπορεί να τις καθορίσει ο ίδιος ο λαός με την ένταση της ταξικής πάλης και τη διεκδίκηση να είναι ο ίδιος ο λαός κύριος του πλούτου που παράγει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος η αντεπίθεση

Τα χτυπήματα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση, μέσα από τη στήριξη του κεφαλαίου και την εξασφάλιση νέων προνομίων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, γίνονται όλο και πιο θανατηφόρα. Τούτη τη φορά, στόχο είχαν τις κλαδικές συμβάσεις, την ακύρωση της μονιμότητας της απασχόλησης στο Δημόσιο, τη φορολόγηση ακόμα και πενιχρών εισοδημάτων, που είναι μικρότερα και από τα επιδόματα ανεργίας.

Το ΚΚΕ, και πρέπει να το σημειώνουμε αυτό με έμφαση, έγκαιρα, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, το είχε πει σε όλους τους τόνους. Είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι οι κεφαλαιοκράτες και τα κόμματα που τους υπηρετούν δε θα αρκεστούν σε μία, δύο ή τρεις δέσμες μέτρων. Η κρίση οξύνει τις ταξικές αντιθέσεις και με αυτή την έννοια η επιθετικότητα και η αγριότητα που επιδεικνύουν σήμερα ήταν απόλυτα προβλέψιμες. Ηταν αναμενόμενες, από τη στιγμή που άνοιξαν τα μέτωπα και κήρυξαν πόλεμο ολοκληρωτικό κατά της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων της χώρας, προκειμένου να ξεπεράσουν τις συνέπειες της κρίσης και να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους επενδύσεων, δηλαδή, μεγαλύτερα κέρδη για τη μετά την κρίση περίοδο.

Μέχρι τώρα τα αλλεπάλληλα κύματα των επιθέσεων καθήλωσαν το λαϊκό εισόδημα, σμπαράλιασαν τις λαϊκές οικογένειες από τις συνεχείς αυξήσεις των έμμεσων φόρων, καρατόμησαν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, μετέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις σε σχέσεις ομηρίας των εργαζομένων από τους εργοδότες, οδήγησαν στο φούντωμα της ανεργίας, σπέρνοντας τη φτώχεια και την ανέχεια. Ομως, τα δεινά που προκάλεσαν στο λαό μέχρι σήμερα, η πτώχευση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών δεν τους φτάνουν. Γι' αυτό, μαζί με το τωρινό μακελειό στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και τη φορολόγηση ακόμα των εισοδημάτων - ελεημοσύνη, ήρθε η σειρά της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, η ανοιχτή αμφισβήτηση της ίδιας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εβαλαν στο μάτι το τελευταίο οχυρό άμυνας της εργατικής τάξης, που πάντα ήταν καρφί στα μάτια - και κυρίως στα πορτοφόλια - της οικονομικής ολιγαρχίας.

Ούτε στιγμή δεν πρέπει να περνάει από το μυαλό ότι, έστω, με την τωρινή ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, ξεμπερδέψαμε. Αν αυτή τη φορά το πρόσχημα ήταν η έκτη δόση του δανείου, πολύ σύντομα θα βρεθεί η επόμενη πρόφαση για να συνεχιστεί η ταξική επίθεση. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, οι νέοι και οι νέες, όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική που θέλει να ενισχύει το κεφάλαιο σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, πρέπει να πάρουν την υπόθεση τα χέρια τους. Με τους σχεδιασμούς που έχουν οι εχθροί του λαού και το Μεσαίωνα που θέλουν να αναβιώσουν, όχι μόνο δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα, αλλά είναι εντελώς βέβαιο ότι αυτοί στο τέλος θα είναι οι κερδισμένοι. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να τους βάλει φρένο, αρκεί να περάσει στην αντεπίθεση. Για να ζήσουν η εργατική τάξη και ο λαός καλύτερα, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τους πολέμους πρέπει να διεκδικήσουν και να επιβάλουν τη δική τους εξουσία, να κάνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις δική τους περιουσία και να αποδεσμεύσουν τη χώρα από την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ