Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιχείρηση διαίρεσης των εργαζομένων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο αθεράπευτα αφελείς και εθελοτυφλούντες θα πίστευαν το παραμύθι της κυβέρνησης ότι τάχα η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις αφορούν τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή όσους έχουν εργασιακή σχέση αορίστου ή ορισμένου χρόνου. «Στο στενό δημόσιο τομέα απολύσεις δεν προβλέπονται, ούτε γίνεται τέτοια συζήτηση, καθότι υπάρχουν συνταγματικοί περιορισμοί», υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις αφορούν τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για τερατώδες ψέμα που διακινείται με σκοπό να διαιρέσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και να περάσει τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματά τους και τους ρίχνουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η αλήθεια είναι ότι στη δεξαμενή με το «πλεονάζον προσωπικό», που στη συνέχεια θα υπαχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή καθεστώς ανεργίας και απόλυσης, δε θα ριχτούν μόνο εργαζόμενοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και από το «στενό», δηλαδή τη δημόσια διοίκηση (υπουργεία κλπ.), έστω και αν αυτό γίνει με κάποια διαφορά φάσης. Τον τρόπο που θα γίνει αυτό τον δείχνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη δημόσια διοίκηση, που διαπιστώνει «πληθώρα» γενικών και ειδικών γραμματειών, καθώς και διευθύνσεων και τμημάτων και ούτε λίγο ούτε πολύ συστήνει την κατάργηση του 1/3 εξ αυτών. Είναι ολοφάνερο ότι η κατάργηση των διευθύνσεων και των τμημάτων συνεπάγεται και κατάργηση οργανικών θέσεων, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «τσιμπήσουν», να εγκαταλείψουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να οργανώσουν την ενιαία πάλη τους για τη λαϊκή εξουσία.

Γιατί διαμαρτύρεται;

Με εξυπνάδες και βαρύγδουπο τίτλο - εκτίμηση «Με την πλάτη στον τοίχο η ΚΝΕ» προσπάθησε να σχολιάσει η «Αυγή» την ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη συμμαχία ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ (που πολλές φορές στα πανεπιστήμια διευρύνεται με την ...έκτακτη συμμετοχή της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ). Τι την πείραξε την «Αυγή»; Πώς η ΚΝΕ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις, την ώρα που οι αγώνες είναι σε εξέλιξη «χωρίς ντροπή προτρέχουν να εφαρμόσουν το νέο νόμο έκτρωμα», αλλά δεν τεκμηριώνει - λένε - την κατηγορία αυτή. Πάντως, σε ολόκληρο σχόλιο, ενώ αναφέρει πως η ΚΝΕ έχει εκδώσει ανακοίνωση για τα ΕΑΑΚ του Βιολογικού Αθήνας, δεν παίρνει θέση για το «ψητό», αλλά διαμαρτύρεται. Και ποιο είναι το «ψητό»; Οτι οι δυνάμεις του ΜΑΣ δε συντάσσονται με τη συμμαχία ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που σε πολλές περιπτώσεις συμμαχούν και με την ΠΑΣΠ στο δήθεν ενιαίο μπλοκ ενάντια στο νόμο, (ενάντια στο νόμο κινητοποιείται και η ΔΑΠ). Η «Αυγή» μιλά για «συναίνεση», δηλαδή τσουβάλιασμα και με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ τάχα ενάντια στο νόμο, όταν η ΠΑΣΠ προβάλλει ως λύση το νόμο-πλαίσιο 816 του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80.

Διαμαρτύρεται η «Αυγή» γιατί η ΚΝΕ ανοίγει «μέτωπο με τις αριστερές φοιτητικές δυνάμεις». Παρ' όλα αυτά, δε μας λέει τίποτα για το τι λένε οι «αριστερές δυνάμεις» (έστω τι λέει η «Αυγή!), για την άποψη των ΕΑΑΚ του Βιολογικού πως η πολιτική δραστηριότητα των κομμάτων (και συγκεκριμένα του ΚΚΕ) δεν έχει θέση στην κατάληψη. Συμφωνούν με τη θέση «δε θέλουμε τα κόμματα στην κατάληψη», που είναι στην ίδια λογική με το υπουργείο Παιδείας, με το νόμο, που φωνάζει έξω τα κόμματα απ' τις σχολές. Τόσες εξυπνάδες μαζεμένες στο σχόλιο, αλλά χώρο για να απαντήσει δε βρήκε....

Καημός για την ανταγωνιστικότητα

Θέλει η ΔΗΜ.ΑΡ. να κρυφτεί, αλλά η ...λύπη της για τη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας ως προς την ανταγωνιστικότητά της δεν την αφήνει. Εκανε λοιπόν το εξής σχόλιο, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Παγκόσμιας Εκθεσης Ανταγωνιστικότητας: «Εναν επιπλέον κόλαφο για την κυβέρνηση αποτελεί η Παγκόσμια Εκθεση Ανταγωνιστικότητας 2011-2012. Από την 83η θέση πέρυσι και την 71η το 2009, η Ελλάδα καταλαμβάνει φέτος την 90ή θέση μεταξύ 142 χωρών. Φοβούμαστε, όμως, πως ο μιθριδατισμός που έχει καταλάβει πλέον τα κυβερνητικά κλιμάκια δεν επιτρέπει ευαισθητοποίηση και δράσεις».

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα. Τα σαρωτικά για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα μέτρα κρίνονται προφανώς από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ως ...ανεπαρκή! Και την καλεί, απηχώντας τις αξιώσεις του κεφαλαίου, να ευαισθητοποιηθεί πάραυτα και να αναλάβει δράση. Τώρα σε ποια κατεύθυνση θα κινείται η όποια κυβερνητική δράση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εδώ ισχύει το «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται». Γιατί ήδη το έργο παίζεται με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, τη φοροληστεία του λαού και τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου κ.λπ.

Οχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών

Στο όνομα της «ευαισθησίας» και της «ανθρώπινης αντιμετώπισης» των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, η κυβέρνηση φέρνει ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο, που διευκολύνει την πρόσβαση της νεολαίας στον κόσμο των ναρκωτικών, της φυγής και των ψεύτικων παραδείσων. Αποποινικοποιεί τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, απελευθερώνει την προμήθεια, κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά τους χρήστες. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία. Κηρύσσει το δήθεν ακίνδυνο της κάνναβης, δίνει σήμα σε ευάλωτες προσωπικότητες ότι ...ο «δρόμος της φυγής» είναι πλέον ανοιχτός και νόμιμος να τον περπατήσουν, διδάσκει την κοινωνία ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τα ναρκωτικά.

Δεν πείθουν οι καλές προθέσεις. Εξάλλου, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι χρήστες που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή δεν εκτίουν καταδικαστικές ποινές για τη χρήση, αλλά για άλλα αδικήματα που συνδέονται ενδεχομένως με τη χρήση. Εξάλλου, αν πραγματικά νοιάζονταν για τους χρήστες, θα ακολουθούσαν μιαν άλλη πολιτική στον τομέα της απεξάρτησης. Ομως, το νομοσχέδιο είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που υποχρηματοδοτεί έως και στραγγαλίζει τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης. Είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής, που, αντί για απεξάρτηση, προσφέρει στους χρήστες απλόχερα, νόμιμα ναρκωτικά, υποκατάστατα. Για να συντηρούνται στη χρήση. Οχι για να ξεφύγουν από τα πλοκάμια των ναρκωτικών και να επανέλθουν στη ζωή. Τώρα, κάνουν ακόμα ένα επικίνδυνο βήμα: Ανοίγουν τις πόρτες του ευαίσθητου τομέα της απεξάρτησης σε κάθε λογής ιδιωτικούς φορείς, ανοίγοντας την όρεξη σε διάφορους παράνομους σήμερα εμπόρους ελπίδων ή σε επιχειρηματίες της Υγείας, να ξεζουμίζουν απεγνωσμένες οικογένειες.

Τα ομολογουμένως χαμηλά ποσοστά της εξάπλωσης των ναρκωτικών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει διαδοθεί ή και κατοχυρωθεί νομικά η αποποινικοποίηση, δε συγκινούν την κυβέρνηση που ...μας καλεί να εναρμονιστούμε με τα δεδομένα της ΕΕ. Δηλαδή, να αυξηθεί και εδώ η εξάπλωση των ναρκωτικών, των λεγόμενων μαλακών, που αποτελούν αποδεδειγμένα προθάλαμο για τα υπόλοιπα! Ούτε μέτρησε η εμπειρία των τελευταίων δέκα - δεκαπέντε χρόνων που η χρήση κάνναβης αυξήθηκε στη χώρα μας, ακριβώς λόγω και της έντονης προπαγάνδας για αποποινικοποίηση και ελεύθερη καλλιέργεια σε γλάστρες στα μπαλκόνια. Ούτε το «πείραμα της Ολλανδίας», με την εκτίναξη της χρήσης κάνναβης και του ναρκω-τουρισμού, φαίνεται να συγκινεί την κυβέρνηση...

Ομως η κάνναβη δεν είναι ούτε αθώα, ούτε ακίνδυνη. Μεγάλο ποσοστό των χρηστών ναρκωτικών ξεκινούν από τη χρήση κάνναβης, ενώ τα κυκλώματα διακίνησής της είναι τα ίδια με αυτά που διακινούν όλων των ειδών τα ναρκωτικά. Κι αυτά τα κυκλώματα δεν εξαρθρώθηκαν ούτε εξαλείφθηκαν εκεί που απελευθερώθηκε η χρήση και η καλλιέργειά της. Οι οικογένειες που στενάζουν και ζουν με τον τρόμο όταν εντοπίζουν ότι τα παιδιά τους κάνουν χρήση δεν πρόκειται να ...ανακουφιστούν τώρα που μπορούν να καλλιεργούν στο μπαλκόνι τους γλαστρούλες! Γιατί, όπως εύστοχα σημείωσε το ΚΚΕ σε Επερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή: Τα ναρκωτικά είναι παράνομα επειδή είναι επικίνδυνα, δεν είναι επικίνδυνα γιατί είναι παράνομα, δεν είναι λύση η νομιμοποίησή τους.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Μύχιοι πόθοι των αστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπήκε και η «Δράση», του Στ. Μάνου, στο κλαμπ συκοφαντίας του ΚΚΕ μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ. και κάτι γκρουπούσκουλα που το παίζουν «επαναστάτες» με αφορμή τη δήθεν κινητοποίηση «απολυμένων» στον «902». Και τι λέει; «Το ΚΚΕ προσαρμόζεται στους κανόνες της αγοράς». Και συνεχίζει: «Οταν δεν βγαίνουν τα κουκιά, οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες, διότι αν δεν γίνουν απολύσεις, με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσει ολόκληρη η επιχείρηση και θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι». Καλεί δε το ΚΚΕ «να μπει στη θέση ενός εργοδότη που βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα "κλείσιμο ή απολύσεις" και στη θέση μιας κυβέρνησης που βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα "χρεοκοπία ή απολύσεις"». «Μετά τα τελευταία γεγονότα στον "902", είμαστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ θα πάψει να ζητάει από τους άλλους να μην κάνουν αυτά που κάνει το ίδιο», καταλήγει η «Δράση». Με λαθροχειρίες, ένας από τους πλέον αντιδραστικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, προσπαθεί να παρουσιάσει τα ΜΜΕ του ΚΚΕ σαν επιχειρήσεις, που λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, όπως ακριβώς οι καπιταλιστές που υπηρετούν η «Δράση» και ο Μάνος. Ξέρουν ότι το ΚΚΕ δρα ενάντια στους καπιταλιστές, για την ανατροπή της εξουσίας τους, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση των Μέσων προπαγάνδας του, όπως είναι ο «902» και ο «Ριζοσπάστης». Ο Μάνος, όμως, με τη δήλωσή του, αποκαλύπτει και τους μύχιους πόθους της τάξης που υπηρετεί: Να πάψει το ΚΚΕ να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στο νόμο των καπιταλιστών. Εκεί στοχεύουν και νομίζουν ότι θα το πετύχει η άθλια προπαγάνδα τους και μέχρι εκεί φτάνει το δήθεν ενδιαφέρον τους για τους απολυμένους του «902». Με την όρεξη θα μείνουν. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να το βάλουν στο χέρι, όσα απολειφάδια της πολιτικής κι αν επιστρατεύσουν για να το χτυπήσουν και να βάλουν εμπόδια στην πλατιά λαϊκή συμπόρευση με το Κόμμα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα μούτρα τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη σκυτάλη της αντιΚΚΕ συκοφαντίας, μετά τον ΛΑ.Ο.Σ., το συγκρότημα Αλαφούζου, την «Ελευθεροτυπία», πήρε χτες η «Αυγή», με αφορμή τη δήθεν κινητοποίηση στον «902», συντασσόμενη με την ανακοίνωση - λίβελο που διακινούν κάποιοι αριστερούτσικοι του συστήματος και την οποία αναπαράγει σε χτεσινό της ρεπορτάζ. Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η προσπάθεια των οπορτουνιστών να εκμεταλλευτούν τέτοιες ενέργειες, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ και να ρίξουν λάσπη. Αλλωστε, η συγκεκριμένη εφημερίδα το κάνει κατ' επανάληψη. Πάει πολύ, όμως, η «Αυγή» και τα άλλα ΜΜΕ του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να κουνάνε το δάκτυλο στο ΚΚΕ, όταν ξέρουν τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση στα κομματικά έντυπα και Μέσα. Αλλωστε, για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στο ρ/σ «Κόκκινο» και στην «Αυγή», έχουν βγει στη δημοσιότητα ουκ ολίγες ανακοινώσεις και «διαρροές» από εργαζομένους τους, καθόλου κολακευτικές για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο «Ριζοσπάστης» και το ΚΚΕ δεν υιοθέτησαν ποτέ και δεν αναπαρήγαγαν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ανάλογη ήταν η στάση που κράτησαν και στην ΕΣΗΕΑ, όταν τέθηκε ζήτημα κινητοποίησης στα συγκεκριμενα ΜΜΕ, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ΜΜΕ, σε αντιδιαστολή με τη θέση τους για ανάλογα ζητήματα που αφορούσαν καπιταλιστές ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Είναι και αυτό ένα δείγμα ότι η αντιΚΚΕ εμπάθεια και η προσπάθεια να χτυπηθεί με συκοφαντίες το Κόμμα δεν έχει όρια. Πάνω εκεί συναντιούνται οι οπορτουνιστές με τα αστικά κόμματα και την αγέλη του ΛΑ.Ο.Σ., προσπαθώντας μάταια να παρουσιάσουν τα ΜΜΕ του Κόμματος σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις και το ΚΚΕ σαν τα μούτρα τους. Αλλά αυτά κάνει όποιος βγαίνει με την ταμπέλα του αριστερού δίνοντας εξετάσεις στο σύστημα.

Ακραία πολιτική και επικίνδυνη θέση

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα απ' την προχτεσινή ομιλία του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, στο οποίο αναφέρεται στην απόφαση ίδρυσης τζαμιού στην Αθήνα: «Αντιλαμβάνεστε τι πάτε να κάνετε εκεί; Πάτε να κάνετε ένα εργοστάσιο παραγωγής τρομοκρατών (...) Παίζετε με τη φωτιά! Την Ελλάδα την κα-τα-στρέ-φε-τε! Ας το καταλάβετε! Και γι' αυτό, εάν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, πάμε σε εκλογές τώρα για να σωθείτε. Διαφορετικά, ούτε τα Ειδικά Δικαστήρια θα φθάσουν. Φαίνεται πως θα κοιτάμε προς το Γουδή! (...) Εμείς έχουμε καλή μνήμη και ξέρουμε ποιοι έστησαν το Γουδή. Εάν λοιπόν, σήμερα, σας κάνω εδώ την αναφορά για το Γουδή, είναι επειδή σας λέω ότι το συζητάνε σε όλα τα καφενεία. Οτι "τους χρειάζεται Γουδή"!». Τι προσπαθεί να κάνει ο κ. Καρατζαφέρης; Πρώτον, να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά εναντίον των μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα μας και να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης που βιώνει και οι οποίες προκαλούν και τον ξεριζωμό χιλιάδων μεταναστών από τις εστίες τους. Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι η προσπάθεια του ΛΑ.Ο.Σ. να καλλιεργήσει συνείδηση ότι κριτής των πολιτικών αποφάσεων - ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους - είναι τα δικαστήρια. Δηλαδή, πλήρης ποινικοποίηση της πολιτικής, με επικίνδυνες προεκτάσεις, που σε μια πορεία μπορεί να φτάνουν μέχρι και στην απαγόρευση της δράσης κομμάτων, η πολιτική των οποίων δεν είναι αποδεκτή από την αστική Δικαιοσύνη, δηλαδή το ίδιο το αστικό κράτος. Αντιδραστική η θέση Καρατζαφέρη. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος και το κόμμα του καλλιεργούν το έδαφος για να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια με μούντζες έξω από τη Βουλή και συνθήματα όπως «οι 300 στο Γουδή».

Ανατροπή της εξουσίας της πλουτοκρατίας

Μετά την από κοινού υπερψήφιση του αντιδραστικού νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, η ηγεσία της ΝΔ μπαίνει μπροστά και στην επιχείρηση εφαρμογής του. «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται», δήλωσε κατηγορηματικά χτες (στον «Realfm») ο αρμόδιος Τομεάρχης Α. Σπηλιωτόπουλος, αποδοκιμάζοντας τις κινητοποιήσεις με στόχο τη μη εφαρμογή του νόμου. «Αλλο αντιδρώ, άλλο παρεμποδίζω την εφαρμογή του νόμου», διευκρίνισε δείχνοντας ταυτόχρονα και το όριο των κινητοποιήσεων της γαλάζιας παράταξης στα πανεπιστήμια. Το σίγουρο είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει δημιουργήσει ένα αρραγές μπλοκ με την κυβέρνηση, ρίχνοντας όλες τις δυνάμεις της υπέρ της εφαρμογής του νόμου, με τον οποίο συμφωνεί 100%. Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΑΠ που οι εικονικές διαμαρτυρίες της είναι για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των φοιτητών. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι η υπερψήφιση του νόμου πλαισίου από κυβέρνηση - ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. δεν ήταν μία «περιστασιακή» και «τυχαία» πράξη συναίνεσης, αλλά μια πρόβα τζενεράλε για τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με στόχο να περάσουν τα πλέον βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα. Αυτό ακριβώς το εχθρικό για τα συμφέροντα του λαού μπλοκ των κομμάτων του κεφαλαίου πρέπει να έχουν στο στόχαστρο και οι κινητοποιήσεις για τη μη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, έχοντας ξεκάθαρο πως η διέξοδος βρίσκεται στην λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός ενάντια στη βαρβαρότητα

Τα νέα βάρβαρα, αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε προχτές το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων και της εργοδοσίας, που αποτελούν και το όχημα για τη νέα επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να σημάνουν συναγερμό, να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την οργάνωση της αντίστασης κατά της νέας βαρβαρότητας. Πρόκειται για μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια τη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, που χτυπάνε κάθε πλευρά της, που συντρίβουν το βιοτικό της επίπεδο. Το μόνο που «διασώζεται», η μόνη πλευρά που όχι μόνο έχει μείνει άθικτη αλλά επιπλέον βλέπει τα προνόμιά της να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται, είναι η πλουτοκρατία. Αλλωστε, γνώμονας της κυβέρνησης είναι η προστασία των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας και αυτό το στόχο υπηρετούν, ανεξαιρέτως, όλα τα νέα μέτρα.

Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένα λεπτό χαμένο. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων έχουν ευθύνη, αυτές τις στιγμές που το μαύρο μέτωπο γκρεμίζει καθετί που έχει και δεν έχει η λαϊκή οικογένεια, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανώσουν την πάλη και την αντίσταση, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές, προκειμένου να μπει ένα φρένο, να παρεμποδίσουν, να καθυστερήσουν, ακόμη και να ματαιώσουν - έστω και προσωρινά - αυτά τα βάρβαρα μέτρα. Αν δεν υπάρξει αυτή η δράση, αν δεν μπουν στον αγώνα μαζικά και δυναμικά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, είναι βέβαιο πως αυτή η επίθεση δε θα τερματιστεί, το μαύρο μέτωπο θα αποχαλινώνεται, θα επιτίθεται, θα επιδιώξει να συντρίψει κάθε κατακτημένο δικαίωμα.

Σε αυτές τις συνθήκες ανελέητης επίθεσης, εκείνο που μπαίνει σε προτεραιότητα είναι να υπάρξει μαζική, λαϊκή αντίσταση. Σε κάθε τόπο δουλειάς να γίνουν συζητήσεις, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τη φύση των νέων μέτρων, να καταδικαστούν τα μέτρα, να συζητηθούν τρόποι αντίστασης σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορεί και πρέπει να προετοιμαστεί νέα γενική πανελλαδική απεργία. Να μπουν μπροστά οι ταξικές, ριζοσπαστικές, λαϊκές δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα κόντρα στο κεφάλαιο, στα κόμματά του, στην ΕΕ, για την οργάνωση της πιο πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, για να παραμερίσουν με οργανωμένο τρόπο τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που υπηρετούν. Να ξεκαθαρίσουν οι τίμιοι αγωνιστές τους λογαριασμούς τους με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να συντριβούν οι αυταπάτες και η βρώμικη προπαγάνδα που σπέρνουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Μπορούν να γίνουν αφετηρία για την κλιμάκωση νέων αγώνων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Μπορούν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μέσα απ' τη μαζική, λαϊκή δράση, να απαντήσουν, να βάλουν φρένο στη βαρβαρότητα. Και μέσα σε αυτό τον αγώνα θα ανοίγει και ο δρόμος για μια άλλη, φιλολαϊκή ανάπτυξη, φιλολαϊκή πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει το συμφέρον των εργατών, του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ