Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπονομεύουν την ανθρώπινη ζωή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και να θέλουμε να τους αντιμετωπίσουμε σαν ιδεολογικούς αντιπάλους μόνο, δεν μας αφήνουν. Η πολεμική με την οποία αντιμετώπισε το σύνολο του αστικού Τύπου τις θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ πως ο ταξικός αντίπαλος ενισχύει την καταστολή με την ναρκω-καταστολή. Ο αστικός Τύπος πέταξε στα σκουπίδια τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ στο ζήτημα των ναρκωτικών και χωρίς ούτε μία αντίκρουση σ' αυτές καθ' αυτές τις θέσεις προσπάθησε, χύνοντας μελάνι, να καλύψει την επιδίωξη των αστών: Να υιοθετηθούν από την κοινή γνώμη οι εξαιρετικά επικίνδυνες θέσεις της κυβέρνησης. Με χαρακτηρισμούς όπως «ιδεολογικοποιημένος παραλογισμός του Ριζοσπάστη στα άκρα» («Αυγή»), «απλουστευτικές προσεγγίσεις» («Νέα») και «σκληρή στάση και γλώσσα του ΚΚΕ» («ΣΚΑΪ»), όλοι τους υπεράσπισαν τη ναρκω-καταστολή. Κι αυτό σε μια περίοδο που το πρόβλημα των ναρκωτικών θα οξυνθεί και οι εγκληματικοί σχεδιασμοί που προωθούνται βάζουν στο στόχαστρο το μυαλό και τη ζωή, κυριολεκτικά, χιλιάδων νέων ανθρώπων. Η κυβέρνηση προωθεί τη ναρκω-καταστολή, ως χείρα βοηθείας στην καταστολή, προκειμένου να πετύχει σε βάθος χρόνου τον κοινωνικό έλεγχο και τη χειραγώγηση μεγάλων τμημάτων της νεολαίας. Οι συνταγές που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι δοκιμασμένες και έχουν φέρει αρνητικό αποτέλεσμα, όπου και αν έχουν εφαρμοστεί. Η εφαρμογή του ολλανδικού πειράματος, όπου επιτρέπεται η χρήση ναρκωτικών, στον απολογισμό της έχει να δείξει μόνο γεμάτα τα coffee shop (χώροι που επιτρέπεται η χρήση). Σήμερα, η ολλανδική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει (μεγάλη αύξηση των χρηστών, μείωση της ηλικίας εμπλοκής με τη χρήση, μετατροπή του Αμστερνταμ σε κέντρο διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών), εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του πειράματος. Η διεθνής εμπειρία, που συνηγορεί ενάντια στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, αφήνει αδιάφορους τους υπερασπιστές της ναρκω-κουλτούρας. Αυτοί έχουν άλλη αποστολή να εκτελέσουν...

Η Υγεία και τα ... κλειστά εργοστάσια της ΕΣΣΔ

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων για την υπολειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), και γενικότερα για την πολιτική αιμοδοσίας, υπέβαλε ο βουλευτής της ΝΔ - και πρώην υφυπουργός Υγείας - Θανάσης Γιαννόπουλος.

Ως εδώ καλά. Αλλά οι συνειρμοί του πρώην υφυπουργού, επί της θητείας του οποίου άρχισε να λειτουργεί το ΕΚΕΑ κατά το ένα τρίτο, όπως έλεγε ο τότε υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, λειτουργούν ως ιδεολογικός εφιάλτης. «Η πολυετής αχρησία του ΕΚΕΑ το έχει απαξιώσει τεχνολογικά σχεδόν πλήρως ώστε να θυμίζει κλειστό εργοστάσιο της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως», αναφέρει στην αίτησή του.

Βέβαια, ο πρώην υφυπουργός δε θέλει να θυμάται το επίπεδο υπηρεσιών Υγείας πριν τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, που το είχε κρίνει ως το πιο αξιόλογο ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακόμα ο πρώην υφυπουργός θα γνωρίζει ότι το ΕΚΕΑ, πέραν των κυβερνητικών - διαχρονικά - ευθυνών δε λειτούργησε λόγω των θανάσιμων ανταγωνισμών των εταιρειών - ενός απ' τα κυρίαρχα γνωρίσματα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής - που θα κάνουν τις προμήθειες κ.λπ.

Τα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας ήταν οι κορωνίδες του σοσιαλισμού, όπως τον γνωρίσαμε. Και μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη της πάλης για λαϊκή εξουσία, όπου η Υγεία δε θα είναι εμπόρευμα και ο λαός δε θα πληρώνει με το αίμα του για να βρει την υγειά του αλλά οι υπηρεσίες θα του παρέχονται δωρεάν μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Φύλακες παντός ... κτιρίου

Είναι γνωστό πως η κυβερνητική πολιτική, στο πλαίσιο των άγριων περικοπών σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, δεν αφήνει τίποτα όρθιο σε ό,τι έχει σχέση με δομές κοινωνικές, Πρόνοιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό της κυβέρνησης εναρμονίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που μια σειρά τέτοιες υπηρεσίες τις προσφέρουν λειψές, χωρίς την κατάλληλη υποδομή ή ακόμη και τις καταργούν. Την ίδια στιγμή δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όσοι αποχωρούν ουσιαστικά δεν αντικαθίστανται και προσπαθούν με μπαλώματα και αύξηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων να καλύψουν τις όποιες ανάγκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής αποτελεί το πρόσφατο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το υπουργείο Εσωτερικών με θέμα «ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σε ό,τι αφορά τους σχολικούς φύλακες. Σύμφωνα με αυτό «με απόφαση του αρμοδίου για διορισμό οργάνου μπορεί να ανατίθενται στους φύλακες σχολικών κτιρίων καθήκοντα φύλαξης κτιρίων, λοιπών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων των δήμων και των νομικών τους προσώπων».

Η προοπτική αυτή, δηλαδή σχολικοί φύλακες ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε δήμου να έχουν υπό την εποπτεία τους τη φύλαξη κτιρίων και υποδομών με τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση και δε γνωρίζουν τις όποιες ιδιαιτερότητες, είναι τελικά και επικίνδυνη. Επίσης, ερωτηματικά προκαλεί το σημείο εκείνο που αναφέρεται στην εναλλακτική αξιοποίηση του προσωπικού που είναι πλεονάζον, καθώς δε διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο πλεονάζον, όταν είναι γνωστό πως για κάθε πέντε εργαζόμενους που αποχωρούν προσλαμβάνεται μόνο ένας...

Βάζουν θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά

τα χτεσινά αποκαλυπτικά στοιχεία της ΔΕΗ που δημοσίευσε ο «Ρ», ότι περίπου 100.000 νοικοκυριά και μικρομάγαζα έχουν μείνει τον τελευταίο χρόνο χωρίς ρεύμα, δείχνουν με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο την εξαθλίωση στην οποία έχει οδηγήσει τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά η πολιτική της κυβέρνησης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Δεν είναι ξεκομμένα και τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό των νοικοκυριών για την απόκτηση σπιτιού. Σύμφωνα με αυτά, τα ανεξόφλητα δάνεια τον Ιούνη έχουν αγγίξει τα 116 δισ. ευρώ, με τα 79,8 από αυτά να αποτελούν στεγαστικά, αναδεικνύοντας το μέγεθος στραγγαλισμού που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους ελλείψει προγραμμάτων λαϊκής στέγης.

Πίσω από τους παραπάνω, έτσι κι αλλιώς τραγικούς αριθμούς, πρέπει να αναλογιστεί κανείς, ότι βρίσκονται εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, ηλικιωμένοι, χιλιάδες ακόμα άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων κάθε ηλικίας. Ανθρωποι και οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διακανονισμό, γιατί πολύ απλά δεν έχουν χρήματα. Που όταν θα έρθει το χαρτί της εφορίας, δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν. Αλλωστε, δε φτάνει έτσι απλά και αβίαστα κάποιος στο σημείο να στερείται τη σημερινή εποχή το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος ή του νερού... Την ίδια στιγμή, μισθοί, μεροκάματα, συντάξεις, επιδόματα ατόμων με αναπηρίες, πετσοκόβονται, ενώ αυξάνεται η άγρια φορολόγηση, όταν η κυβέρνηση επιδοτεί με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο για να βγει αλώβητο από την κρίση. Για παράδειγμα, τη στιγμή που 100.000 νοικοκυριά και μικρομάγαζα δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, η κυβέρνηση μοιράζει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ ή από τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο το χαράτσι των λογαριασμών ρεύματος που έχουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Είναι οι φόροι, οι λογαριασμοί τηλεφώνου - νερού, τα έξοδα μετακίνησης, τα δημοτικά τέλη... Η επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα γίνεται από χίλιες μεριές. Ολο και περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν. Τι θα κάνουν; Θα στερηθούν και το φαγητό τους; Ο λαός, παρά το γεγονός ότι τον έχουν κολλήσει στον τοίχο, έχει τεράστια αποθέματα δύναμης να παρεμποδίσει αυτήν την πολιτική, να αποδυναμώσει το καθεστώς της βίας και της εκμετάλλευσης, να επιχειρήσει τη ριζική ανατροπή. Αν ο λαός αποφασίσει να οργανώσει μια πραγματική αντεπίθεση, τότε μπορεί να τους παρεμποδίσει και να τρομοκρατήσει αυτούς που τον τρομοκρατούν. Αν δεν κινηθεί ο λαός, δεν μπορεί να κινηθεί κανένα γρανάζι της οικονομίας, ούτε της Δημόσιας Διοίκησης, ούτε τίποτα. Αυτός παράγει τον πλούτο. Σε αυτή την κατεύθυνση το μαζικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά και με προωθημένες μορφές πάλης να παρεμποδίσουν την παραπέρα ληστεία του λαού. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει άμεσα και με στόχο τη ριζική ανατροπή αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Αποπροσανατολισμός και αυταπάτες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ «ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ», όσον αφορά την ανεργία, δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης! Δηλαδή, μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν ...εύκολα;

Βέβαια, για να το λένε αυτοί ...κάτι θα ξέρουν. Οι δικές τους πολιτικές είναι που οξύνουν το φαινόμενο. Τις δικές τους πλάτες και τις νομικές διευκολύνσεις χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να απολύουν.

Οχι πως δε θα προσπαθήσουν να το κουκουλώσουν το πράγμα όσο μπορούν. Υπάρχουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης για να μειώνονται οι αριθμοί (και μόνο) των ανέργων. Υπάρχουν, επίσης, οι επιδοτήσεις στους εργοδότες και όλα τα σχετικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Σε όλα αυτά προσθέτουν τώρα και ένα νέο συστηματάκι, με την περίφημη «κοινωνική οικονομία» που ετοιμάζονται να νομοθετήσουν. Με αυτό ο άνεργος δε θα είναι πλέον «άνεργος» αλλά «εν δυνάμει ...επιχειρηματίας»!

Διότι μπορεί να φτιάχνουν μία κοινωνία που περικόπτονται ή εξαφανίζονται δικαιώματα πλην όμως - μας λένε - πολλαπλασιάζονται οι... «ευκαιρίες».

Οπότε αν μείνεις χωρίς δουλειά, αν δεν έχεις χρήματα να ζήσεις, αν είσαι αυτοαπασχολούμενος και καταστραφείς, δε φταίει το κράτος ή το σύστημα. Φταις κι εσύ που δεν άρπαξες την «ευκαιρία» από τα μαλλιά.

Εν ολίγοις, δεν έχουμε μια κοινωνία που κάποιοι (λίγοι) εκμεταλλεύονται κάποιους άλλους (πολλούς) για να κερδοσκοπούν και να βρίσκονται στον αφρό. Αντιθέτως, έχουμε μια «ανοιχτή κοινωνία» που όλα επαφίενται στην τύχη και την ικανότητα.

Μπορεί, λοιπόν, σήμερα να είσαι άνεργος και φτωχός αλλά κάποια στιγμή από ένα γύρισμα της τύχης μπορεί να γίνεις πλούσιος.

Και υφίστανται πολλοί τρόποι γι' αυτό. Αν δε γίνεις «κοινωνικός επιχειρηματίας» μπορεί να ...κερδίσεις στο στοίχημα ή το λόττο. `Η, ακόμη καλύτερα, να βγάλεις λεφτά στα νόμιμα «φρουτάκια» που θα ανοίξουν σε κάθε γωνιά της χώρας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φοροεπιδρομή υπέρ των λίγων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μοντέλο «φορολογικής διοίκησης 2011 - 2015», που υπαγορεύουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι ζωτικές ανάγκες των μονοπωλίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στα επόμενα χρόνια θα επέλθει «μείωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ανάπτυξη των μεσαίων και μεγάλων, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό», αναφέρεται στο κυβερνητικό σχέδιο. Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό ότι δρομολογούν τις προϋποθέσεις για μαζικά λουκέτα απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ότι παραδίδουν συγκεντρωμένη την πίτα στις ισχυρές επιχειρήσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Με το ίδιο σχέδιο σπεύδουν να προαναγγείλουν και ορισμένα ψήγματα από τα βάρβαρα πακέτα που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν στα αμέσως επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά η απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, η «εξομοίωση» με το πετρέλαιο κίνησης. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και με τους φόρους πάνω στη λαϊκή κατοικία, την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, εξέλιξη που συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια.

Η πρόκληση κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας έχει και συνέχεια. Ισχυρίζονται ότι οι νέοι φόροι έχουν να κάνουν με την... αναμενόμενη «γήρανση του πληθυσμού», την «αύξηση» των δαπανών για Υγεία και συντάξεις, που οι ίδιοι έχουν σπεύσει να πετσοκόψουν μαζί με τους μισθούς και τα μεροκάματα, τα λαϊκά δικαιώματα...

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε έναν που δεν ανήκει στον μικρό πυρήνα του μεγάλου κεφαλαίου. Ακριβώς αντίστροφο πρέπει να 'ναι το μέτωπο για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης. Εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι σε κοινό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και την κυβέρνησή τους.

«Ειδικές Επιχειρήσεις» κατά των λαών...

Το μνημόνιο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSCC)», που με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, φέρνει στην επιφάνεια την ύπαρξη παγκόσμιου μηχανισμού, υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ και την ηγεσία των ΗΠΑ, για τη διεξαγωγή κάθε είδους «ανορθόδοξων» αποστολών, που είναι οι βρώμικες αποστολές ελέγχου των λαών, καταστολής των κινημάτων τους και καθυπόταξης με κάθε τρόπο των χωρών που δε συμμορφώνονται στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών.

Είναι στο πλαίσιο της καθιέρωσης ενός ενιαίου επιχειρησιακού χώρου και αντίστοιχου επιχειρησιακού κέντρου, που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες υπό Αμερικανό διοικητή, το οποίο θα τίθεται υπεράνω των χωρών - μελών και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλαμβάνει αποστολές και εντός των χωρών - μελών, σε συνεργασία ακόμα και με τις αποκαλούμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Αυτό σημαίνει συνεργασία με πράκτορες, παρακρατικές δυνάμεις, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών «παροχής πολεμικών υπηρεσιών», όπως ήδη γίνεται στον πόλεμο του Ιράκ και αλλού.

... τα Μνημόνια Συνεργασίας με το ΝΑΤΟ

Το τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι «Ειδικές Επιχειρήσεις» του ΝΑΤΟ, οι οποίες άλλωστε θα διευθύνονται από αξιωματικό των ΗΠΑ, αρκεί μια ματιά στην αντίστοιχη Δύναμη του αμερικανικού στρατού. Ο διοικητής τους, ναύαρχος Ολσον, διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) των ΗΠΑ, είχε μιλήσει το Μάη του 2011 στο Κογκρέσο, όπου παραδέχθηκε ότι «κατά μέσο όρο καθημερινά, 12.000 προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων διεξάγουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων σε πάνω από 72 χώρες διεθνώς και ενεργούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε, από βυθούς θαλασσών μέχρι και στις κορυφές των ψηλότερων βουνών της Γης, από αρκτικές περιοχές μέχρι τροπικές ζώνες και από ειρηνικά μέρη, μέχρι και στις πιο άγριες εμπόλεμες ζώνες».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νέο δόγμα των Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, οι αποστολές του πρέπει να ανταποκρίνονται στις «νέες απαιτήσεις για την "υποστήριξη δυνάμεων ασφαλείας" και διεξαγωγή αντι-ανταρτοπόλεμου, με παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις, εκπαίδευση, οργάνωση και υλικό ξένων δυνάμεων ασφαλείας, συμμάχων χωρών ή, καλύτερα, φιλικά προσκείμενων κυβερνήσεων». Επίσης, σήμερα, οι αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στελεχώνονται και από γυναικείο προσωπικό, ειδικά στον τομέα των πολιτικοστρατιωτικών υποθέσεων που συγκροτούν οργανωμένες «Ομάδες Πολιτιστικής Υποστήριξης» (Cultural Support Teams, CST), με αποστολή να έλθουν σε στενότερη επαφή με τον τοπικό πληθυσμό της όποιας περιοχής επιχειρήσεων, ώστε «να κατανοούν τα προβλήματά τους, ενώ παράλληλα να περνούν πληροφορίες, ιδέες και μηνύματα».

Αυτό λοιπόν το «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» θα συντονίζει τις αντίστοιχες δυνάμεις των χωρών - μελών. Πράγμα που σημαίνει ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις οι οποίες προετοιμάζονται για αποστολές όπως αυτές του αμερικανικού στρατού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να ακυρωθούν τα σχέδια καταστολής

Τα σχέδια καταστολής του λαϊκού κινήματος, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό νομοσχέδιο των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη - με το οποίο περιορίζονται τα συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων - δεν πρέπει να περάσουν. Ο λαός, οργανωμένα και συντεταγμένα, να τα ακυρώσει στην πράξη, να μην επιτρέψει την καταπάτηση ακόμη και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του. Με γενικό ξεσηκωμό και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αντίστασης οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς - εκεί που ξεκινάει και τελειώνει η βία της εξουσίας των μονοπωλίων και του κεφαλαίου - να παλέψουν για δικαιώματα και ελευθερίες στα γκέτο της εργοδοσίας. Να αγωνιστούν ενάντια σε κάθε περιορισμό μέσα και έξω απ' τους χώρους δουλειάς, σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής τάξης, με το πρόσχημα της δήθεν «προστασίας των πολιτών».

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων, η επέκταση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, η επέκταση της χρήσης καμερών, δεν έχουν καμιά σχέση με την «προστασία των πολιτών». Το μόνο που κάνουν είναι να θωρακίζουν παραπέρα την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων. Ερχονται σε συνέχεια της ίδιας πολιτικής που το στόχαστρό της είναι μόνιμα στραμμένο στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Είναι μέτρα, που προπαγανδίζονται από τους δημοσιολόγους ως αναγκαία, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση πότε την «ευπρεπή λειτουργία της πόλης», πότε «τον εμπορικό κόσμο» και πότε «την ταλαιπωρία των πολιτών». Ολες αυτές οι προφάσεις δεν είναι παρά το προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί πίσω του ο ταξικός χαρακτήρας αυτών των μέτρων. Αλλωστε, καθόλου τυχαία, τα ίδια μέτρα είχαν εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας την ταύτιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σήμερα, η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, η ελευθερία και όλες οι υπόλοιπες μεγαλοστομίες, που κατά καιρούς «εκτοξεύονται» απ' τα χείλη των πολιτικών εκπροσώπων των αστικών κομμάτων και των δημοσιογράφων τους, αποκαλύπτονται και παίρνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα ως δικτατορία των μονοπωλίων. Αν σε αυτά προσθέσουμε πως το «ιερό δικαίωμα της απεργίας» καταστρατηγείται μόνιμα - 9 στις 10 δικαστικές αποφάσεις χαρακτηρίζουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές - τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τίνος είναι αυτή η «δημοκρατία». Συνεπώς, η καταστολή και η ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού, ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Η «Σιδερένια Φτέρνα» των μονοπωλίων είναι αδίστακτη. Οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν άλλη επιλογή, από την οργάνωση και τον αγώνα, που θα αμφισβητεί αυτή ακριβώς την εξουσία τους. Είναι, άλλωστε, αυτή η εξουσία, που σήμερα δείχνει και τα δύο της πρόσωπα: Αν το ένα της πρόσωπο φαίνεται με την ένταση των μέτρων καταστολής, το άλλο βρίσκεται μέσα στους χώρους δουλειάς, με την ένταση της εκμετάλλευσης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων, τα εργοδοτικά εγκλήματα και την τρομοκρατία. Αυτή είναι η εξουσία που πρέπει να ανατραπεί με αγώνα και οργάνωση παντού και πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ