Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χυδαία διαστρέβλωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάποιοι είναι μαέστροι στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και του κλίματος που υπάρχει στις λαϊκές μάζες. Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης, για παράδειγμα, μόλις άκουσε ότι υπάρχει περίπτωση για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, έσπευσε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η διάχυτη αγανάκτηση του λαού άσκησαν πίεση και έφεραν αποτελέσματα.

Με δυο λόγια, ο συγκεκριμένος ...μαέστρος αυτό που κατάλαβε, από το κίνημα αντίστασης του λαού και από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του οργανωμένου ταξικού κινήματος, είναι ότι οι εργαζόμενοι της χώρας πασχίζουν τόσο καιρό να επιτευχθεί συνεργασία - συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων (ενδεχόμενα και άλλων), ώστε πιο αποφασιστικά και απαρέγκλιτα να εφαρμοστεί το αντιλαϊκό «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», πιο δυναμικά και με άλλοθι τη συμφωνία των δύο κομμάτων να επιβληθεί η ολοκληρωτική χρεοκοπία του λαού.

Ο Γ. Μανώλης, όπως και οι άλλοι χειροκροτητές των πρωτοβουλιών για συνεργασία των αστικών κομμάτων, με στόχο να εξασφαλιστεί η πολιτική στήριξης της πλουτοκρατίας σε βάρος του λαού, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και τα μαζικά συλλαλητήρια του λαού, το κίνημα αντίστασης και ρήξης έχουν στόχους διαμετρικά αντίθετους.

Αυτό που ζητούν τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και του μνημονίου είναι να απαλλαγούν από την πολιτική λιτότητας, την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια, την πολιτική λεηλασίας των εισοδημάτων τους για να την βγάλουν καθαρή οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό το οποίο διεκδικούν είναι αξιοπρεπής εργασία με ανθρώπινους μισθούς, δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία, μέτρα για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, πολιτικές που θα βελτιώνουν αντί να υπονομεύουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Τα μαγειρέματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, έχουν άλλους στόχους. Να κάνουν το αστικό σύστημα πιο ικανό να ικανοποιεί τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Αρα, ακόμα πιο αντιδραστικό, ακόμα πιο ζοφερό, ακόμα πιο εφιαλτικό για το λαό.

«Ενημέρωση» με στόχευση

Η λεγόμενη δημόσια τηλεόραση της ΝΕΤ, στο πλαίσιο του «μαραθώνιου ενημέρωσης», με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις και τα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού με τις κινήσεις του πρωθυπουργού, έδωσε εκτεταμένα βήμα σε δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες. Με ένα και βασικό στόχο: τα εκβιαστικά διλήμματα περί «σωτηρίας της πατρίδας», των αστών, να καρφωθούν στο κεφάλι των εργαζομένων ως δήθεν δικιά τους έγνοια.

Οχι μοναδική, αλλά χαρακτηριστική περίπτωση των ...δημοσιολογούντων, ήταν αυτή του Σ. Φυντανίδη, που αφού αναπαρήγαγε διάφορα κοινότοπα περί «αγανάκτησης του κόσμου γιατί κανείς πολιτικός δεν πήγε ...μέσα», έφτασε στο διά ταύτα και είπε: «Ζούμε σε καπιταλιστικό κόσμο. Τι να κάνουμε δηλαδή; Ποιος θα πάει να τα βάλει με την τρόικα;». Δηλαδή δεδομένο το σύστημα εκμετάλλευσης και οι εργαζόμενοι «να κάτσουν στα αυγά τους» και να βολευτούν με ό,τι υπάρχει. Τέτοιοι είναι οι ...δημοσιολόγοι της ενημέρωσης και θέλουν να στείλουν στο «πυρ το εξώτερον» κάθε σκέψη των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης σε ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου. Τη συμπόρευση του λαού με τη μοναδική δύναμη ανατροπής, το ΚΚΕ, φοβούνται όπως ο «διάολος το λιβάνι» και θέλουν να αποτρέψουν. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να κάνει τα κουμάντα του, να ενημερώνεται από τη δική του φωνή, το «Ριζοσπάστη» και τον «902» και να οργανώσει τον αγώνα του για τη δική του εξουσία, ακυρώνοντας τις παγίδες που του ετοιμάζει το αστικό πολιτικό σύστημα.

Ερωτηματικά με σημασία

Χτες, στις 12.15 μ.μ. - 45 λεπτά - πριν τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια, την είσοδο του Μέγαρου Μαξίμου πέρασε ο Κ. Μπίκας, διοικητής της ΕΥΠ. Τυπικά, ο Κ. Μπίκας διατηρεί θεσμικά ρόλο συμβούλου του Γ. Παπανδρέου, όπως τον έχρισε ο πρωθυπουργός. Κατά συνέπεια, μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι η μεταξύ τους συνάντηση είναι στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας τους. Προκύπτουν ωστόσο ορισμένα ερωτήματα: Γιατί η συγκεκριμένη συνάντηση δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα του πρωθυπουργού για το χτεσινό του πρόγραμμα; Υπάρχει κάποια σχέση της συνάντησης με τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν στο πολιτικό σκηνικό τις αμέσως επόμενες ώρες; Και τέλος, έχει σχέση η συγκεκριμένη συνάντηση με τις προβοκάτσιες που ακολούθησαν μια ακριβώς ώρα μετά στο Σύνταγμα και ενώ το κέντρο της Αθήνας ήταν στην κυριολεξία βουλιαγμένο από χιλιάδες απεργούς και άλλους διαδηλωτές, με μαζικότερο όλων το απεργιακό μπλοκ του ΠΑΜΕ; Ισως να είναι συμπτώσεις. Αλλά είναι πολλές μαζί...

Εξαφάνισαν την απεργία!

Στο όνομα του λαού, με την επίκληση του λαού, αλλά με συγκεκριμένο ρόλο ενάντιά του, με μεθοδευμένο λόγο χειραγώγησής του. Αυτός ήταν, για άλλη μια φορά, χτες, ο ρόλος των αστικών τηλεοπτικών ΜΜΕ. Υποτίθεται ότι ενημέρωναν το λαό για τη μεγάλη απεργία και... τελικά είπαν ό,τι άλλο θες, μόνο για την απεργία δεν είπαν! Εικόνες επεισοδίων και σχετικές ειδήσεις περί «μπάχαλου» ήταν αυτές που κυριαρχούσαν στην απογευματινή ροή «ενημέρωσης» των δελτίων, με μερικά μόνο διαλείμματα στα πλάνα για να δείξουν τον συγκεντρωμένο απεργό λαό στο Σύνταγμα και για να επικεντρώσουν τελικά στις κυβερνητικές επαφές. Οι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι που διαδήλωσαν με τα ταξικά σωματεία, που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, που δόνησαν σχεδόν 60 πόλεις της χώρας, η ίδια η απεργία δηλαδή, οι τεράστιες διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, ήταν εξαφανισμένες από τα πλάνα και το λόγο τους. Ενα μεγαλειώδες απεργιακό συλλαλητήριο εργατών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, γυναικών, ένα πελώριο ποτάμι απεργών, διαδηλωτών, με τις σημαίες και τα πανό του ΠΑΜΕ και των άλλων συσπειρώσεων, που συγκλόνισε το Σύνταγμα... σα να μην υπήρξε.

Δεν εκπλήσσει η στάση τους. Είναι συνέχεια εξάλλου της τακτικής τους, των προηγούμενων ημερών, που η λέξη απεργία μόλις που ακουγόταν στα κανάλια, ενώ υπερπροβάλλονταν κάποια συγκεκριμένα ραντεβού «περικύκλωσης της Βουλής». Λες και στις χτεσινές κινητοποιήσεις καλούσε μόνο το ετερόκλητο «κίνημα των αγανακτισμένων». Οι ταξικές δυνάμεις εξαφανισμένες! Τα όμοια και χτες. Επιπλέον, χτες, τα ΜΜΕ απέκτησαν και το «άλλοθι» των επεισοδίων, προκειμένου να εξαφανίσουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Και προκαλεί το λιγότερο ερωτηματικά, αν όχι οργή, το εξής γεγονός: Τόσες μέρες που κόσμος συγκεντρωνόταν στο «κίνημα της πλατείας», οι κουκούλες δεν έδρασαν (καλώς δεν έδρασαν). Αλλά προκαλεί το γεγονός ότι εμφανίστηκαν ξανά τη μέρα της απεργίας... Επιστρατεύτηκε δηλαδή και πάλι αυτός ο προβοκατόρικος μηχανισμός του συστήματος για να εξυπηρετήσει ένα διπλό στόχο: Από τη μια να τρομοκρατήσει το λαό και από την άλλη να επισκιάσει, να εξαφανίσει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και του λαού. Και για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό τα κανάλια της πλουτοκρατίας!

Και κάπως έτσι, η αίσθηση που έμενε το βράδυ σε όποιον προσπαθούσε να ενημερωθεί από τα κανάλια ήταν λίγο - πολύ ότι: Οι αγανακτισμένοι έχουν ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, η χτεσινή μέρα αμαυρώθηκε από επεισόδια και η κυβέρνηση ψάχνει λύση σωτηρίας της χώρας σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα εκφράζει τη συναίνεση με πρόσωπα από τα κόμματα του συστήματος, που έτσι κι αλλιώς συναινούν στην πολιτική της πλουτοκρατίας. Μ' άλλα λόγια, αυτά που εύκολα διοχετεύονταν για να εκφραστούν από τις πλατείες το προηγούμενο διάστημα, του τύπου «να φύγουν αυτοί», «ψεύτες!», «κλέφτες!», τώρα βρήκαν ανταπόκριση, κάτι «νέο» θα γεννηθεί και αυτό το «νέο» θα το έχει φέρει τάχα η ίδια η λαϊκή παρέμβαση! Ψάχνουν τρόπους και πάλι να αποκοιμίσουν το λαό. Ομως, ο λαός δεν πρέπει να τσιμπήσει. Το ζητούμενο δεν είναι μια μασκαρεμένη κυβέρνηση που με το ένδυμα της συναίνεσης θα τον τσακίσει ακόμα πιο άγρια. Να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη σε όσα του πλασάρουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Να πιστέψει ακόμα περισσότερο στη δύναμή του. Να παρέμβει με την πάλη του, την οργάνωσή του, και με εκλογές.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Η «αλληλεγγύη» τους είναι για τα μονοπώλια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ «κακός» οίκος αξιολόγησης, η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως γνωρίζετε. Πλην, όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει τη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη «σωτηρία της χώρας».

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε ως «πατριωτικό», «επιβεβλημένο» και «αναπόφευκτο» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μέχρι να μας φέρουν το επόμενο. (Που θα είναι πριν το 2015, να είστε βέβαιοι).

Ελα, όμως, που όλοι αυτοί οι «κακοί», ή αλλιώς «αγορές», ή αλλιώς «συμφέροντα», ή όπως αλλιώς θέλετε, ευνοούνται από κάθε απόφαση που παίρνεται στο όνομα του να αντιμετωπιστούν - υποτίθεται - οι «πιέσεις» τους.

Τα δικά τους κέρδη διασφαλίζονται, οι πιθανότητες για χασούρα μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο και όταν δεν μειώνονται απλά ...μοιράζονται σε κάποιους άλλους. Δηλαδή, στους λαούς.

Κι επειδή όλα σ' αυτήν τη ζωή έχουν κόστος, ο τελικός λογαριασμός έρχεται στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους νέους, στους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες.

Εξ ου και οι νέες περικοπές, οι νέοι φόροι, ή καινούριες «εισφορές» και, φυσικά, η περαιτέρω μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι πως όλα τα παραπάνω μας τα παρουσιάζουν ως ...θυσίες «αλληλεγγύης»! Πρέπει να είμαστε «αλληλέγγυοι» στις τράπεζες και τις πολυεθνικές που ...έχουν την ανάγκη μας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν αρκεί, βλέπετε, να μας μειώνουν τους μισθούς, να απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές και να μας πουλάνε ακριβότερα τα προϊόντα τους. Πρέπει να τους δώσουμε και κάτι ακόμη. Αλλωστε ...έχουμε εμείς, αυτοί δεν έχουν (όσα κέρδη θέλουν).

Η ώρα του λαού!

Γρηγοριάδης Κώστας

Οποια μορφή και αν θα έπαιρνε η όποια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το βέβαιο είναι πως θα σήμαινε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση σε βάρος του λαού, που θα έκανε κόλαση τη ζωή του και θα τον γύριζε πολύ πίσω. Δεν πρέπει γι' αυτό να υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση και αυταπάτη. Αλλωστε το ομολογούν και οι ίδιοι. Η βάση της όποιας συνεργασίας τους θα ήταν να περάσουν τα πιο βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου και του «μνημονίου 2».

Η πλουτοκρατία, έτσι κι αλλιώς, επιθυμεί τη συγκέντρωση της μέγιστης «δύναμης πυρός» του αστικού πολιτικού συστήματος για να πετύχουν τους παραπάνω στόχους.

Από την άλλη πάντως - και ανεξάρτητα από την έκβαση της όλης ιστορίας - παρόμοιες κινήσεις έρχονται να καταδείξουν και τα όρια του υπάρχοντος αστικού πολιτικού συστήματος στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, που τώρα κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου ότι υπονόμευσε το σενάριο της συνεργασίας, μέχρι τώρα επέμενε πεισματικά να απορρίπτει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, επικαλούμενος ότι δεν ήθελε να ταυτιστεί με το σημερινό αδιέξοδο, ακριβώς για να μπορέσει να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη, διασώζοντας ταυτόχρονα το αστικό σύστημα. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες «πολυτέλειες» και κομματικά παιχνίδια και επιστρατεύονται οι πάντες για τη διάσωση της πλουτοκρατίας, που περνάει βέβαια από τη χρεοκοπία του λαού.

Η επιλογή λοιπόν για όποια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου επιβεβαιώνει μάλλον την αδυναμία παρά τη δύναμη ή την παντοδυναμία του συστήματος. Είναι ώρα ο λαός να πάρει τις τύχες στα χέρια του, να αποκρούσει τη βάρβαρη επίθεση, να εμπιστευτεί και συμπορευτεί με το ΚΚΕ και να βάλει πλώρη για τη δική του εξουσία.

«Επαναδιαπραγμάτευση» για πιο άγρια μέτρα

Τίποτα το φιλολαϊκό δεν περιέχει η «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» που επαγγέλλεται εδώ και καιρό η ηγεσία της ΝΔ ως δήθεν εναλλακτική λύση στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα είναι απολύτως βέβαιο ότι τυχόν υιοθέτηση του περιεχομένου της παραπάνω πρότασης θα σημάνει κλιμάκωση του πολέμου της πλουτοκρατίας κατά του λαού. Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, που ζητά η ΝΔ, θεωρεί δεδομένα και αναπόφευκτα τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και προτείνει να εμπλουτιστούν με πιο τολμηρά μέτρα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων, είτε με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15% (από 20%) για τα επιχειρηματικά κέρδη ή απαλλαγή ουσιαστικά των επιχειρήσεων από τις εργοδοτικές εισφορές, αλλά και η τόνωση της ρευστότητας εννοείται με ζεστό κρατικό χρήμα ή «εγγυήσεις». Σχηματικά δηλαδή, επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει μεσοπρόθεσμο συν νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στα μονοπώλια. Πρόκειται, δηλαδή, για συναίνεση σε πιο επιθετική αντιλαϊκή βάση και αυτό ακριβώς είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στη δήλωση που είχε κάνει με την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας ότι «προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας». Ο ίδιος επίσης έχει, έμμεσα πλην σαφώς, παραδεχθεί ότι το νέο μνημόνιο που θα προκύψει μετά την επαναδιαπραγμάτευση δε θα διαφέρει πουθενά από αυτά που ισχύουν σε Πορτογαλία και Ιρλανδία. «Δεν ζητάμε τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι συμφώνησε ήδη η τρόικα με τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους», είχε δηλώσει πρόσφατα.

Πέφτουν οι «αντιμνημονιακές» μάσκες

«Στο μεσοπρόθεσμο ουσιαστικά ναι, διαφωνώ εκεί που διαφωνεί και η ΝΔ, μόνο που εγώ έχω το θάρρος να πω ότι οι περικοπές που γίνανε στο δημόσιο και στο μεσοπρόθεσμο είναι λιγότερες από αυτές που πρέπει να γίνουν». Πέρα από τα άλλα, η παραπάνω δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη επιβεβαιώνει την προσχηματική και υποκριτική διαφωνία της ηγεσίας της ΝΔ στα καταστροφικά για το λαό μέτρα του μεσοπρόθεσμου, όπως ακριβώς είχε γίνει με το μνημόνιο. Η μόνη διαφωνία που έχουν εκφράσει τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ για το μεσοπρόθεσμο είναι ότι δε μειώνει αρκετά και εδώ και τώρα τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις και δε διασφαλίζεται ότι ένα μέρος από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εισρεύσει στα ταμεία των εγχώριων μονοπωλίων. Ομως, δεν είναι αλήθεια ότι η ΝΔ δε στηρίζει ανοιχτά τις «περικοπές στο δημόσιο». Αντίθετα, σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι «το δικό μας σχέδιο προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του δημοσίου», πλειοδοτώντας σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, σε δραστική μείωση του «μισθολογικού κόστους», κ.ο.κ. Δική της ιδέα είναι επίσης η εφαρμογή του αντεργατικού θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας», δηλαδή των καμουφλαρισμένων απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να κατηγορήσει την ηγεσία της ΝΔ ότι δεν έβαζε πλάτες για να στηρίξει την αντιλαϊκή επιδρομή. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν αρκεί και γι' αυτό υποχρεώθηκε να ρίξει τις «αντιμνημονιακές» και «αντιπολιτευτικές» μάσκες και να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής

Οι χτεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μαζί και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι αδίσταχτα απέναντι στο λαό, στην προσπάθειά τους να υπηρετήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε συνθήκες βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης. Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, τα δυο κόμματα παζάρευαν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν το λαό, να του καλλιεργήσουν την πεποίθηση ότι η συναίνεση είναι όρος αναγκαίος για να μην πτωχεύσει, δήθεν, η χώρα. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν φτάσει στο σημείο να κουβεντιάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης, δείχνει τη στρατηγική τους ταύτιση από τη μια, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τσακίσουν το λαό και το ταξικό του κίνημα.

Η επιχείρηση «συγκυβέρνηση» ναυάγησε τελικά για την ώρα, με τους δυο εταίρους του δικομματισμού να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Ακόμα και αυτή τους η διαφωνία δε γίνεται στη βάση αντίθετων στρατηγικών στόχων, αλλά πηγάζει από την προσπάθεια του καθενός να προσαρμόσει το κομματικό όφελος στο γενικότερο συμφέρον της τάξης που συνυπηρετούν. Η ουσία παραμένει στο γεγονός ότι οι μεταξύ τους συνεννοήσεις γίνονται για το πώς πιο αποτελεσματικά θα προχωρήσουν τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο και η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με την τρόικα. Η ολοκλήρωση αυτών των βαθιά αντιλαϊκών συμφωνιών θα ήταν, άλλωστε, και το αντικείμενο της κυβέρνησης συνεργασίας που μαγείρευαν στις πλάτες του λαού.

Η πλουτοκρατία έχει θέσει εδώ και καιρό το αίτημα για ακόμα πιο επιθετική συναίνεση, πρωτίστως ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο λόγος είναι ότι βλέπουν να κλιμακώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις για την κυρίαρχη πολιτική και, ταυτόχρονα, την κρίση να βαθαίνει. Ξέρουν ότι τα μέτρα που έχει ανάγκη η αστική τάξη, για να δημιουργήσει συνθήκες κερδοφόρας επανεπένδυσης των συσσωρευμένων κεφαλαίων της, είναι αδύνατο να παρθούν από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου δρα ένα ισχυρό ΚΚΕ, που αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, αντιπαλεύει τα κόμματα και τη στρατηγική του κεφαλαίου, πρωτοστατεί στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Από αυτήν τη σκοπιά, τα σχέδια για πιο επιθετική συνεργασία των αστικών κομμάτων όχι μόνο δεν εγκαταλείπονται μετά τις χτεσινές εξελίξεις, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν οι εκβιασμοί στο λαό να σηκώσει μια ξένη για τα συμφέροντά του σημαία και να γίνει ο ίδιος, με απειλές και τρομοκρατία, καταλύτης της συναίνεσης στη βαρβαρότητα. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για το λαό. Οι παλινωδίες και τα αδιέξοδα του αστικού συστήματος δείχνουν ότι η λαϊκή πίεση και παρέμβαση μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα. Με οργάνωση της ταξικής πάλης στους τόπους δουλειάς και ισχυρό ΚΚΕ, τα ρήγματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση το αστικό σύστημα και τα κόμματά του, να ακυρώσουν τους ελιγμούς τους. Στο χέρι του λαού είναι να βγει οργανωμένος στο προσκήνιο, να καθορίσει αυτός τις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ