Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η φτώχεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Φτωχός και επισήμως θεωρείται περίπου ο ένας στους πέντε πολίτες των χωρών - μελών της ΕΕ και συγκεκριμένα το 18% του πληθυσμού ή αλλιώς 61 εκατομμύρια άνθρωποι. Το στοιχείο συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση της κοινοτικής επιτρόπου, Αννας Διαμαντοπούλου, που παρουσιάστηκε προχτές στη σύνοδο των υπουργών Εργασίας και δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση. Προς τα κάτω, δηλαδή, γιατί το νούμερο των πράγματι φτωχών, μάλλον, είναι αρκετά μεγαλύτερο. Την ίδια στιγμή, το 10% του κοινοτικού πληθυσμού κατέχει το 24% του πλούτου, συμπληρώνει η ίδια έκθεση.

Και μπορεί, βέβαια, οι υπουργοί Εργασίας της Κοινότητας, να αποφάσισαν την καθιέρωση μιας Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Φτώχειας (!), αλλά μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, ότι ακόμη και τα επίσημα στοιχεία, θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια, όπως και οι πολύμορφες συνέπειες και παρενέργειές της, δεν αντιμετωπίζονται με επετείους. Πολύ περισσότερο, όταν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται, οι «νόμοι της αγοράς» και οι κάθε λογής φιλομονοπωλιακοί «μονόδρομοι» φροντίζουν για την καθημερινή αναπαραγωγή και διεύρυνσή της.

«Προστάτης» του Λάτση

Την ημέρα που οι κάτοικοι του Θριάσιου αγωνίζονταν με πάνδημο συλλαλητήριο για το δικαίωμα στη ζωή, για καθαρό αέρα στα παιδιά τους, ενάντια στην ασυδοσία των ρυπογόνων βιομηχανιών, αυτή τη μέρα διάλεξε ο Κ. Λαλιώτης να δείξει με ποιον είναι. Μιλώντας χτες στον «Σκάι», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναμάσησε ουσιαστικά τα σαθρά και προκλητικά επιχειρήματα της «Πετρόλα» και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα δοθεί η άδεια για την επέκταση και τον «εκσυγχρονισμό» της. Ο Κ. Λαλιώτης υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας του περιβάλλοντος και της προστασίας της υγείας των κατοίκων, αλλά αποδεικνύεται ότι πάνω από όλα βάζει τα συμφέροντα τού Λάτση και της προστασίας των κερδών των μεγαλοβιομηχάνων. Αν αυτό - εκτός των άλλων - δεν είναι και σκαστό σκάνδαλο «διαπλοκής», τότε τι είναι;

Ανεργοι στα κότερα...

Πολύ συγκινητικό το ενδιαφέρον του Θ. Τσουκάτου για τα λαϊκά προβλήματα και μάλιστα για την ανεργία. Ο «στρατηγός» των επιθέσεων κατά των λαϊκών αγώνων, με άρθρο του, τις προάλλες, στα «Νέα», κόπτεται και ολοφύρεται για τους 500.000 ανέργους και επιχειρεί να πείσει για το «κυβερνητικό ενδιαφέρον»... Αλήθεια, πού συνάντησε τους άνεργους; Μήπως στα «κότερα»;

«Εκτροχιασμός» της ιδιωτικοποίησης

Associated Press

Θλίψη προκαλεί, βέβαια, το νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα, που έγινε προχτές στη Μεγάλη Βρετανία, όταν εκτροχιάστηκε τρένο υψηλής ταχύτητας (φωτό), ταυτόχρονα, όμως, τα όσα σχετίζονται και λέγονται αναφορικά με αυτό είναι και άκρως διδακτικά.

Και τούτο γιατί μπορεί - όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - η βρετανική Αστυνομία να μην αποκλείει το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας, ως αιτίας του δυστυχήματος, αλλά πολλοί στη Μεγάλη Βρετανία έχουν διαφορετική γνώμη, θεωρώντας ότι ο μεγάλος ένοχος βρίσκεται στην άσχημη κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και των συρμών και σε τελευταία ανάλυση είναι συνέπεια της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Και δικαιώθηκαν, γιατί αποκαλύφθηκε ότι το πρόβλημα βρισκόταν στις χαλασμένες και σάπιες ράγες, γεγονός που προκάλεσε την παραίτηση του γενικού διευθυντή της ιδιωτικής εταιρίας, που έχει αναλάβει την υποδομή των βρετανικών σιδηροδρόμων.

Θυμίζουμε πως μόλις πριν ένα χρόνο είχε συμβεί κι άλλο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για το άνοιγμα μιας μεγάλης και έντονης συζήτησης για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των βρετανικών σιδηροδρόμων. Σιδηρόδρομοι, οι οποίοι παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα υποδομής και πάσχουν από συνεχείς καθυστερήσεις και ακυρώσεις, ενώ η έλλειψη πόρων δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστικές βελτιώσεις.

Βλέπετε, είτε για την ελληνική ακτοπλοΐα πρόκειται, είτε για τους βρετανικούς σιδηροδρόμους, το κυνήγι του κέρδους και η απελευθέρωση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου δε συμβιβάζονται με ασφαλείς και ικανοποιητικές συνθήκες μετακίνησης των ανθρώπων.

Ζεσταίνει η ... κατανόηση;

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ, που έχουμε την «πλήρη» κατανόηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου για το «κοινωνικό πρόβλημα της αύξησης των καυσίμων». Γιατί χωρίς την κατανόησή του ...τι θα κάναμε! Τι θα ...καίγαμε; Πετρέλαιο;

Οσο για το περίφημο επίδομα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, για το οποίο θα αποφασίσει η κυβέρνηση στις επόμενες δύο βδομάδες, δε φανταζόμαστε να θέλουν να μας πείσουν ότι ...λύνει το πρόβλημα.

Γιατί, βέβαια, είναι πρόδηλο ότι η αύξηση των καυσίμων δε συνίσταται μόνο στην αύξηση των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών, λόγω πετρελαίου θέρμανσης, αλλά, ταυτόχρονα, και σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα, μια και το κόστος τις αύξησης είναι βέβαιο ότι δε θα το πληρώσουν οι βιομηχανίες παραγωγής.

Ασε, που οι προαναφερόμενες αυξήσεις δε «χτυπούν» μόνον όσους η κυβέρνηση θα «φιλοδωρήσει» με τα ψίχουλα του επιδόματος...

ΤΩΡΑ, ΟΣΟΝ αφορά την υπόσχεση Σημίτη (αυτή που μας είπε χτες), ότι θα πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στα πλαίσια του προϋπολογισμού, μάλλον ...σαν ανέκδοτο ακούγεται.

Γιατί, βέβαια, τους γνωρίζουμε πολύ καλά τους προϋπολογισμούς των εκσυγχρονιστών. Ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Πόσο μάλλον, που αυτός που αναμένουμε είναι προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος για την ΟΝΕ περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «Ολυμπιακοί Αγώνες», τι να πει κανείς; Τη μια μέρα μας λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και την επομένη, ανάμεσα σε Γιάννα Αγγελοπούλου, Λαλιώτη και πρόεδρο ΤΕΕ, γίνεται χαμός!

Κι όλα αυτά δεν είναι τίποτε, μπροστά σε όσα έχουμε να ακούσουμε από εδώ και πέρα, μια και οι καταστάσεις είναι ανάλογες των μεγεθών. Μεγάλη πίτα, μεγάλα έργα, άρα πολλοί μνηστήρες και κατ' επέκταση πολλοί καυγάδες.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον Σημίτη, μάλλον σαν ...μαριονέτα μοιάζει μέσα στον όλο χαμό, όσο κι αν προσπαθεί κι αυτός να έχει κάποιο στοιχειώδη έλεγχο της κατάστασης.

Ολοι στο συλλαλητήριο

Ηπολιτική της κυβέρνησης για την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων δεν είναι καινούρια. Τα προηγούμενα χρόνια έχει εκφραστεί με πολλές μορφές, χωρίς να περιορίζεται μάλιστα στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει σκληρά μέτρα, μέσα από την ψήφιση διαφόρων νόμων που πλήττουν σε σημαντικό βαθμό τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ η διαρκής λιτότητα, οι αλλαγές στην Παιδεία, οι επιδιώξεις της στην Υγεία, οι ιδιωτικοποιήσεις, αποτέλεσαν ένα ακόμη «λαμπρό» πεδίο για ρυθμίσεις που έφεραν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους ανθρώπους του μόχθου, όχι μόνο τον εργάτη και τον υπάλληλο, αλλά και τον μικρό έμπορο, τον επαγγελματοβιοτέχνη, τον φτωχό αγρότη.

Τώρα όμως, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής επιταχύνεται, τα μέτωπα διευρύνονται, το χτύπημα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση θα έχει συνολικότερο χαρακτήρα. Το κεφάλαιο είναι ανυπόμονο και απαιτητικό και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταλήξει τα σχέδιά της και στις λεπτομέρειες. Μονάχα ένα εμπόδιο υπάρχει μπροστά τους: Ολα τα υποψήφια θύματα των επιδιώξεών τους και ο αγώνας τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας ενάντια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια, έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία. Κανένας αγώνας, μικρός ή μεγάλος, δεν είναι ασήμαντος, καμιά κατάκτηση δεν πρέπει να παραδίνεται. Σήμερα όμως κρίνονται πολλά, εκκρεμούν αποφάσεις που θα σημαδέψουν τον τρόπο ζωής και εργασίας για πάρα πολλά χρόνια. Το μέγεθος της συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία στις 10 του Οκτώβρη, αλλά και τα ζητήματα που πρόβαλαν οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν σ' αυτή, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τον κίνδυνο. Οσο κι αν ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός προσπαθεί να μειώσει τον αντίκτυπο και το μήνυμα που έστειλε η απεργία, δεν μπορεί να κρύψει την απαίτηση που κυριάρχησε: Να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, να σταματήσει ο «κοινωνικός διάλογος» της απάτης, να συνεχιστεί ο αγώνας και να κλιμακωθεί.

Αυτή η απαίτηση δεν είναι ούτε αδύναμη, ούτε αόριστη. Οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξέρουν ότι έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την απαίτηση των εργαζομένων, όταν επιλέγουν την καθυστέρηση και τη μη κλιμάκωση του αγώνα. Από τα πράγματα, ο ρόλος του ΠΑΜΕ αποκτά επίσης μεγαλύτερη σημασία για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, το συντονισμό με άλλα στρώματα που πλήττονται από την πολιτική κυβέρνησης και πλουτοκρατών.

Το πανελλαδικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως, ανταποκρίνεται στη θέληση των εργαζομένων για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Από τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά του θα κριθεί αν θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στην κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έλαβε το μήνυμα της πανελλαδικής απεργίας και δηλώνει την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τις αποφάσεις της. Είναι φανερό πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη δύναμη, με ισχυρότερους αγώνες.

Η υπόθεση είναι στα χέρια των εργαζομένων. Είναι αυτοί που μπορούν όχι μόνο να ζητήσουν αλλά και να επιβάλουν νέες κινητοποιήσεις. Είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν νέους αγώνες και να δώσουν το ένα ή το άλλο περιεχόμενο σε αυτούς τους αγώνες. Το πλαίσιο έχει δοθεί. Από τη μια αιτήματα γενικά και αόριστα, που φροντίζουν να μη θίξουν την πολιτική της κυβέρνησης. Από την άλλη, ταξικές διεκδικήσεις που χτυπούν στον πυρήνα αυτής της πολιτικής, όχι μόνο ως μέσο αντίστασης, αλλά στην προοπτική της ανατροπής της.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Διαπλοκή και εσωκομματικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απορεί, η χτεσινή «Καθημερινή», πώς η ΝΔ «ήρθε και πάλι στο επίκεντρο ενός προβλήματος, που η ίδια καταγγέλλει και αντιμάχεται με τη μεγαλύτερη δυνατή σφοδρότητα». Φυσικά σκόπιμα υποβάλει το ερώτημα αφού γνωρίζει πολύ καλά την απάντηση, όπως και η ηγεσία της ΝΔ. Η τελευταία γνωρίζει πολύ καλά ότι από τη στιγμή που έχει σηκώσει τη σημαία κατά της διαπλοκής φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και εξυπηρετώντας ταυτόχρονα κάποια άλλα ανταγωνιστικά τους, δε θα έβγαινε από αυτό τον πόλεμο «αβρόχοις ποσίν». Ακριβώς γιατί μέσα στο κόμμα της ΝΔ υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που είναι στοιχημένα και εξαρτώνται από τα εχθρικά διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία δε θα δίσταζαν βέβαια να αξιοποιήσουν το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους και να «κόψουν τον αέρα» του Κ. Καραμανλή. Από αυτή την άποψη, τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ θα βγαίνουν στην επιφάνεια για πολύ καιρό ακόμα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια προσωρινή έστω ισορροπία στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης μετά τον ανηλεή πόλεμο για το μεγάλο φαγοπότι. Ας κάνουν κουράγιο, λοιπόν, και καλά ξεμπερδέματα!

Μάρτυρας - «διαμάντι»

Γνώριζε πολύ καλά ο Αντ. Σαμαράς τι έκανε όταν πρότεινε ως μάρτυρα υπεράσπισης τον Ε. Γιαννόπουλο στη μήνυση που κατέθεσε κατά του Κ. Μητσοτάκη. Ο Ε. Γιαννόπουλος φρόντισε, λοιπόν, να ανταποδώσει και να κάνει επίδειξη της αμερόληπτης και αντικειμενικής κρίσης και μαρτυρίας του. Χτες, μιλώντας στον «Πλάνετ», εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους προσφέρθηκε ως μάρτυρας «της τιμής και της υπόληψης του κ. Σαμαρά». «Ο κ. Σαμαράς - είπε - πέρα από το γεγονός ότι σε δύο φάσεις του δημοσίου βίου πήρε καλή θέση, μια που ψήφισε τον Στεφανόπουλο και άλλη μια που έριξε από την εξουσία τον κ. Μητσοτάκη(!) (σ.σ. δηλαδή, ό,τι είπε ο επίτιμος...) έχω και μια πολιτική εκτίμηση στο πρόσωπό του. Και η τρίτη είναι γιατί έχω μια πολιτική αντιπάθεια προς τον κ. Μητσοτάκη όταν ο ίδιος πήρε το μέρος των συκοφαντών μου της τελευταίας λασπολογίας των 3 ετών, το μέρος του "Ριζοσπάστη", το μέρος του Κεδίκογλου...».

Με τέτοιους μάρτυρες, πραγματικά, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ο Κ. Μητσοτάκης...

Αποκαλυπτικές θέσεις

Αρκετές φορές στο παρελθόν, η ηγεσία του ΣΥΝ έχει κατηγορήσει το ΚΚΕ, για την άρνηση του τελευταίου να συμπορευτεί και να συμπαραταχτεί μαζί του. Κι αυτό, παρ' ότι την ίδια στιγμή, γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι μεταξύ των δύο κομμάτων πολιτικές διαφορές ήταν και είναι πολλές και σοβαρές και, πάντως, καθιστούσαν και καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε ευρύτερη συνεργασία. Προφανώς, οι προαναφερόμενες κατηγορίες είχαν δημαγωγικό χαρακτήρα και εξυπηρετούσαν μικροκομματικές σκοπιμότητες της ηγεσίας του ΣΥΝ, κυρίως, την καλλιέργεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού λαϊκών δυνάμεων, με αριστερό και προοδευτικό προσανατολισμό, που βρίσκονται στην επιρροή του κόμματος αυτού.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, επειδή στην τελευταία Πολιτική Απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που δημοσιεύεται στη χτεσινή «Αυγή», συμπεριλαμβάνονται και τα εξής: «Η ανάκαμψη της Αριστεράς και ενίσχυση του ρόλου της στην πολιτική ζωή της χώρας, συνδέεται άρρηκτα και με την απόκρουση της αναχρονιστικής και δογματικής πολιτικής του ΚΚΕ. Η πολιτική αυτή με χαρακτηριστικές εκφράσεις το τελευταίο διάστημα στα θέματα της εκκλησίας, του συνδικαλιστικού κινήματος, τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, οδηγεί στην περιθωριοποίηση σημαντικές λαϊκές δυνάμεις και αναδεικνύει την ανάγκη για μια ουσιαστική και σε βάθος αντιπαράθεση και αντιμετώπισή της...».

Και το μεν ΚΚΕ, βέβαια, δεν είχε ποτέ αυταπάτες, για τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της πολιτικής της ηγεσίας του ΣΥΝ. Οσοι είχαν, όμως, ας διαβάσουν με προσοχή το προαναφερόμενο απόσπασμα και ας πράξουν ανάλογα...

Η ... αγία ΑΤΕ

Την... αγροτική οικονομία του Αγίου Ορους φιλοδοξεί να στηρίξει η διοίκηση της ΑΤΕ. Δεν... εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου, εγκαινίασε τις προάλλες, στις Καρυές, ένα νέο υποκατάστημα της Τράπεζας, υπό το βλέμμα της Ιεράς Επιστασίας και των αρχών του Αγίου Ορους. Αραγε, ήταν και ο κ. Ψυχάρης εκεί..;

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, η πρωτοβουλία της ΑΤΕ να ιδρύσει το μοναδικό υποκατάστημα τράπεζας στις Καρυές, θα εξυπηρετεί εκτός των άλλων και τη φύλαξη των αξιών των Ιερών Μονών. Μιλάμε για μεγάλο τζίρο, δηλαδή, αν πάρουμε υπόψη τα πάμπολλα και ανεκτίμητης αξίας κειμήλια των Μονών. Με τις ευλογίες των «θεανθρώπων»... πάντα!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενταση της καπιταλιστικής επιθετικότητας

Δεν περιμέναμε τα στοιχεία του ΟΗΕ για τη φτώχεια, προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται ολοένα και με πιο γοργούς ρυθμούς. Η κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται κάτω από την άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, με τις διαβόητες αναδιαρθρώσεις και τη νεοφιλελεύθερη μορφή διαχείρισης ως μονόδρομου για την απρόσκοπτη δράση των μονοπωλίων, δεν μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα, από την ολοένα και μεγαλύτερη συσσώρευση κερδών και κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια και από την άλλη την ολοένα αυξανόμενη ανεργία, φτώχεια και ανέχεια για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Που και περισσότερα γίνονται και φτωχότερα.

Μόνο που μερικές φορές η απεικόνισή τους με στοιχεία γίνεται αφορμή που μπορεί ίσως να ταράξει το μακάριο τέλμα της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας. Που μπορεί να δημιουργεί στους «κολασμένους της γης» το σπόρο της αφύπνισης για την αναζήτηση των κρίκων της ταξικής αλληλεγγύης. Οχι γιατί μπορεί να συνδέει τη διαπίστωση καθενός ξεχωριστά, ότι η μοίρα του είναι κοινή μοίρα των ταξικών αδελφών του, αλλά γιατί αυτό μπορεί να γίνεται αφετηρία που θα τον κάνει να σπάσει το καβούκι του δικού του μικρόκοσμου, αυτού που τον ωθεί η ίδια η καπιταλιστική βαρβαρότητα, για να δημιουργεί την ανίκητη δύναμη που θα τον κάνει να σπάσει την αλυσίδα της σκλαβιάς της εκμετάλλευσης, που είναι και η δική του σκλαβιά, για να κερδίσει τον κόσμο ολόκληρο. Για να κάνει την έφοδο στους δικούς του ουρανούς.

Συγκλονιστικά, λοιπόν, τα στοιχεία για την ανεργία και τη φτώχεια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας: Από το σύνολο του εργαζόμενου πληθυσμού, που υπολογίζεται σε τρία δισ. άτομα, 140 εκατομμύρια εργάτες είναι άνεργοι και το 1/4, ίσως και το 1/3 υποαπασχολούνται.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν με εισόδημα λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, ανάμεσά τους και 600 εκατομμύρια παιδιά, ενώ 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσε να είχαν προληφθεί, αν δίνονταν τα ανάλογα κονδύλια. Και, βεβαίως, η φτώχεια δεν είναι «προνόμιο» μόνο των υποανάπτυκτων χωρών, όπως καυχιούνται οι ηγήτορες της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Απόδειξη τα στοιχεία της «Γιούνισεφ», που μιλούν για «παιδική φτώχεια στις πλούσιες χώρες», αφού περισσότερα από 47 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο φτώχειας στο βιομηχανικό κόσμο.

Την πρώτη θλιβερή θέση κατέχει το Μεξικό, όπου το 26,2% των παιδιών της χώρας μεγαλώνει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 22,4%, η Ιταλία με 20,5%, η Μεγάλη Βρετανία με 19,8%, η Τουρκία με 19,7%, η Ιρλανδία με 16,8% και ο Καναδάς με 15,5%. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση με 12,3%.

Ακόμη και το στοιχείο ότι, παγκοσμίως ένα δισ. ανθρώπων που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες κερδίζουν το 60% του παγκόσμιου εισοδήματος, σε σχέση με τα 3,5 δισ. που ζουν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος κερδίζουν μόλις το 20%, είναι ενδεικτικό για τη ληστρική δράση των μονοπωλίων. Γιατί βεβαίως δεν αποτυπώνει την αντικειμενική πραγματικότητα, των ταξικών ανισοτήτων, αφού συμπεριλαμβάνεται όλος ο πληθυσμός και καπιταλιστές και λαϊκά στρώματα, αλλά φανερώνει ότι τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη εκμεταλλεύονται ληστρικά τις αδύνατες οικονομικά χώρες.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, αλλά επιβεβαιώνουν ότι η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη της εργατικής τάξης και του λαού κάθε χώρας για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας που αναπαράγει τις ταξικές ανισότητες σε διευρυμένη κλίμακα σε συνδυασμό με την κοινή πάλη των λαών είναι μονόδρομος.

Αθλιότητες

Πολιτική

σαν μπακαράς,

σαν πόκα

και σαν ζάρι,

όπου η μίζα

κι η αρπαχτή

παίζουν μαζί

ζευγάρι

και ο καθένας

μασκαράς

κοιτάζει

τι θα πάρει.

* * *

Πολιτική

της διαπλοκής,

«δώσε μου,

να σου δίνω»,

τζόγος τρανός

για καθετί

κι η χώρα

ένα καζίνο

κι εγώ που βλέπω

όλ' αυτά

όλους τους παίχτες

φτύνω!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ