Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ... κουμπαριές

Γρηγοριάδης Κώστας

Και να θέλεις ν' αγιάσεις, με τα καθημερινά τους κατορθώματα δε σε αφήνουν.

Ο πρώην ...γενικός των γενικών στον ΟΠΑΠ, ο Χρ. Σαλελές, παραιτήθηκε - λέει - από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, επειδή εργάζεται σε επιχείρηση της οικογένειας Κόκκαλη.

Ουδέν πρόβλημα θα πει κανείς, αλλά, μόλις ακούσαμε την είδηση, το μυαλό έφυγε πίσω στο Δεκέμβρη του 1995. Τότε που ο ΟΠΑΠ, με βάση τον «εκσυγχρονιστικό» αέρα που έφερνε η κυβέρνηση Σημίτη, ετοίμαζε τα νέα του τυχερά παιχνίδια. Τότε, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, ο Σ. Αλημίσης, εξηγούσε πώς ακριβώς σχεδιάζεται η εισαγωγή των παιχνιδιών αυτών.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους», είχε πει κι όταν ο δημοσιογράφος διατύπωσε την έκπληξή του για τη διαδικασία αυτή, είχε δώσει την εξής καταπληκτική απάντηση:

«Με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ - είχε πει αφοπλιστικά - είμαστε κατά κάποιο τρόπο ...παντρεμένοι».

Ε, λογικό είναι, μετά τις παντρειές του καθοδηγούμενου από την κυβέρνηση ΟΠΑΠ, να 'ρθουν και οι ...επαγγελματικές κουμπαριές των στελεχών του Οργανισμού...

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά των εξελίξεων στο χώρο του ελληνικού εμπορίου είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχτές η εταιρεία ICAP. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας και σε δείγμα 7.006 εμπορικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν το 1999 πωλήσεις συνολικού ύψους 12,23 τρισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ τα συνολικά και καθαρά προ φόρων κέρδη σημείωσαν αύξηση 42,1%, σε σχέση με το 1998 και διαμορφώθηκαν στα 523,1 δισ. δραχμές. Χαρακτηριστικά δε της έντονης συγκεντροποίησης και μονοπωλιοποίησης του εμπορίου είναι τα εξής στοιχεία. Το 47% του συνόλου των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε από τις λίγες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Οι 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις πραγματοποίησαν πωλήσεις και κέρδη που αντιστοιχούν στο 47,3% και στο 41,3% αντίστοιχα, των συνολικών πωλήσεων και των κερδών του συνόλου των 7.006 εμπορικών επιχειρήσεων.

Και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου, που λέγεται «παγκοσμιοποίηση», ΟΝΕ, «απελευθέρωση» και «νόμοι της αγοράς»...

Περί «ισχυρής οικονομίας» (1)

«Δικαιολογημένα απεργούν οι εργαζόμενοι. Δικαιούνται να ζητούν περισσότερα», σημείωσε... μεγαλόψυχα προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, βγαίνοντας από τον πρωθυπουργό, όπου καταλήχτηκαν τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού. Και αμέσως συμπλήρωσε, «φορώντας» το γνωστό του χαμόγελο: «Βεβαίως, η ισχυρή οικονομία επιτρέπει πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων».

Βέβαια, ο υπουργός δεν αποκάλυψε ποιες συγκεκριμένες αυξήσεις αποφάσισαν, μαζί με τον Κ. Σημίτη, για το 2001, αλλά και δε χρειαζόταν. Αποτελεί κοινό μυστικό, πλέον, ότι οι ονομαστικές... αυξήσεις για το νέο χρόνο θα κινηθούν στο... ύψος του 2%, που, αν δοθεί, μάλιστα, σε δυο δόσεις, δε θα είναι ούτε 1,5%.

Τώρα, πως γίνεται, στα πλαίσια μιας «ισχυρής οικονομίας», όπως λέει ο Γ. Παπαντωνίου, που αυξάνεται με ρυθμούς 4 και 5%, να θεωρούνται «πραγματικές αυξήσεις» οι προαναφερόμενες, μόνον οι κυβερνώντες μπορούν να το καταλάβουν...

Περί «ισχυρής οικονομίας» (2)

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προσπάθησε προχτές - για λογαριασμό της κυβέρνησης, βέβαια - να εμφανίσει την εικόνα του απλόχερου και του ανοιχτοχέρη, απέναντι στους εργαζομένους. Και δεν το έκανε τυχαία. Προφανώς, είχε τους λόγους του.

Ισως το έκανε, για να καλμάρει τις αντιδράσεις που προκαλούν στους εργαζόμενους τα προωθούμενα αντεργατικά μέτρα (κατάργηση του 8ωρου, διεύρυνση της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών στις απολύσεις κλπ). Ισως επίσης, να είχε στο νου του τη νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει και το «μάξι ασφαλιστικό» (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση του εφάπαξ, παραπέρα κουτσούρεμα των κατώτατων συντάξεων κλπ.), το οποίο αναμένεται να «σκάσει μύτη» στο ερχόμενο δίμηνο.

Ανεξάρτητα, όμως, από τους λόγους, που θέλησε ο Γ. Παπαντωνίου να εμφανιστεί με «φιλολαϊκό προφίλ», η αλήθεια δεν κρύβεται. Οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι τα περί «ισχυρής οικονομίας» έχουν καθρέφτισμα αποκλειστικά και μόνο στα συνεχώς αυξανόμενα, δυσθεώρητα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ η ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων γίνεται κάθε μέρα και δυσκολότερη.

«Παλιά τους τέχνη ... »

Δεν ήταν εύκολο να αποσιωπήσει κάποιος, όσο και αν το ήθελε, τη μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της Τρίτης. Ωστόσο, κάποιοι φαίνεται ενοχλήθηκαν από αυτή την επιτυχία. Και μπροστά στο φόβο ότι οι κινητοποιήσεις του λαού μπορεί να συνεχιστούν, να κλιμακωθούν και να γενικευτούν, συνειδητοποιώντας τις δραματικές για τη ζωή τους εξελίξεις που επιβάλει η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των αφεντικών της, έσπευσαν, άμεσα ή έμμεσα, είτε να υποβαθμίσουν την κινητοποίηση, είτε να συκοφαντήσουν την απεργία ως υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των πολιτών που δεν απεργούσαν. Και δεν πρόκειται μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για κάποιες εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που μπορεί να συμπολιτεύονται ή να «αντιπολιτεύονται» την κυβέρνηση, αλλά το κύριο γνώρισμά τους είναι ο ρόλος του βαστάζου των μεγάλων συμφερόντων. Παλιά τους τέχνη κόσκινο θα πείτε. Το σημειώνουμε, απλώς, για να μην ξεχνιόμαστε...

Τα φοροπαράλογα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ δεν περιέχεται (αν αληθεύει, βέβαια, η πληροφορία) κανένας νέος φόρος στο καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση; Γιατί όσο κι αν έσπασαν το κεφάλι τους τα οικονομικά επιτελεία, δεν μπόρεσαν να βρουν κανέναν φόρο που να μη έχουν ήδη θεσπίσει!

Οσο για τις πολυθρυλούμενες μειώσεις των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στη φορολογία, όπως καταλαβαίνετε θα πάνε... με τη γνωστή λογική. Πρώτοι στη σειρά οι... αναπτυξιακοί παράγοντες, δηλαδή οι... δυστυχείς κεφαλαιούχοι που πληρώνουν, βλέπετε, πάρα πολλά.

Αν περισσέψει τίποτε, ίσως υπάρξει και καμιά φοροαπαλλαγή για τους εργαζομένους...

Αλλά τι να σας τα λέμε, τα εκκαθαριστικά της εφορίας τα έχετε πάρει οι περισσότεροι και γνωρίζετε πόσο αληθεύουν πια και οι περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας.

ΕΝΤΑΞΕΙ, βρε παιδιά, να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, δε λέμε, αλλά μια απορία έχουμε: Πώς γίνεται να το εξυγιάνουν όλοι οι παράγοντες (πρόεδροι ΠΑΕ, κυβερνητικοί, διοίκηση, ΕΠΑΕ κλπ.) που μέχρι τώρα το οδήγησαν στην ανάγκη για εξυγίανση; Δε σας φαίνεται κάπως δύσκολο να συμβεί αυτό;

Εκτός αν όλοι ξαφνικά είχαν κάποιου είδους επιφοίτηση, μετανόησαν για τα αμαρτήματά τους σε βάρος του αθλητισμού και του αθλητικού ιδεώδους και τώρα θέλουν να επανορθώσουν.

Καλό σαν σενάριο, αλλά... μάλλον συγκαταλέγεται στη σφαίρα της... επιστημονικής φαντασίας...

ΕΚΤΑΚΤΟ βοήθημα ή ενίσχυση (όπως θέλετε το λέτε) υποσχέθηκε σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ο Γιάννος Παπαντωνιου, σε περίπτωση, λέει, που αυξηθεί και άλλο το πετρέλαιο θέρμανσης. Πάλι κουβαρνταλίκια, δηλαδή!

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, το ποσό αυτό μπορεί - αν τα πράγματα πάνε καλά - να φτάσει και το ιλιγγιώδες ύψος των 1.700 δραχμών (το μήνα ή το δίμηνο δεν το έχουμε διευκρινίσει). Χαράς ευαγγέλια, δηλαδή, για τους συνταξιούχους!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτός πια αν έχουμε μεγάλες εκταμιεύσεις ρευστού κι αγγίξουμε το τρομερό ποσό των 10.000 δραχμών, ετησίως παρακαλώ... Τέτοια πράγματα. Μπορείτε, επομένως, να καίτε όσο πετρέλαιο θέλετε. Τους λογαριασμούς των κοινοχρήστων να τους στείλετε στον Γιάννο...

Ας κρατιόταν λίγο η φορβάς...

Μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, φαίνεται ότι «ιδιωτικοποιούνται» και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δραστηριοποιούνται στο δημόσιο τομέα. Παράδειγμα, ο Χ. Σαλελές, μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του «διαπλεκομένου» ΟΠΑΠ, που προσελήφθη στην εταιρία «Θρύλος ΑΕ», συμφερόντων του Σ. Κόκκαλη. Με τη δημοσιοποίηση της «ιδιωτικοποίησής» του, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει τη δική του (;) «επαγγελματική» επιλογή, από τις πολιτικές επιλογές του κυβερνώντος κόμματος. Παρόμοιο το περιστατικό που αφορά στον πρώην υπουργό Χρ. Ροκόφυλλο - εκ των στενών συνεργατών και προσωπικών φίλων του Κ. Σημίτη - ο οποίος παραιτήθηκε, επίσης, από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για να έχει - όπως πολλοί ισχυρίζονται - «λυμένα τα χέρια» να συνεργαστεί, σε νομικό επίπεδο, με τον Π. Σφηνιά, της γνωστής «καραβοπνίχτρας» ακτοπλοϊκής εταιρίας, MFD.

Εκτός μάχιμης πολιτικής οδηγούν τα κουρασμένα βήματά τους ο Β. Μαλέσιος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και έτερος τις Ηπειρώτης, ο Στ. Τζουμάκας, αποτυχών υποψήφιος βουλευτής στη Β` Αθηνών. Ο πρώτος, αν και γνωστός «σημιτικός», δηλώνει απογοητευμένος από την κυβέρνηση και το κόμμα του και απειλεί πως δε θα «ξανακατέβει» για βουλευτής, ούτε θα αποδεχτεί άλλο τι κρατικό, ή κομματικό αξίωμα και πόστο. Ο δεύτερος δηλώνει, ωσαύτως, απογοητευμένος - ο καπιταλισμός εξακολουθεί να υπάρχει και η κυβέρνηση Σημίτη δεν προχωράει γρήγορα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση της Ελλάδας, παραπονείται, ο «παπανδρεϊκός» και μετέπειτα «εκσυγχρονιστής» πρώην υπουργός - και γι' αυτό αποφάσισε να «πάρει των ομματιών του» και να φύγει στην ξενιτιά, με τόπο προορισμού τη Νέα Υόρκη.

Προς τι η αναφορά σε αποχωρούντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος; Πρόκειται, μήπως, για μείζονα πολιτική απώλεια, η οποία θα επηρεάσει άμεσα και ζωτικά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας; Πέρα από απλουστεύσεις του τύπου «έχασε η Βενετιά βελόνι» και προσβλητικούς, εν πολλοίς, ισχυρισμούς ότι «αφόδευσεν η φορβάς εν αλωνίω», πράγματι οι προαναφερθείσες αποχωρήσεις ουδέν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του πολιτικού σκηνικού θα προκαλέσουν. Αλλωστε, η άρχουσα τάξη της χώρας μας έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει αμέσως τους, για οιονδήποτε λόγο, αποχωρούντες - είτε εκτάκτως, είτε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τις υπηρεσίες τους - και να πληροί τις κενές θέσεις που δημιουργούνται στο πολιτικό προσωπικό της. Πολλώ δε μάλλον που, τη σήμερον ημέρα, υπάρχουν πολλές πολιτικές εφεδρείες, έτοιμες και ικανές να συνδράμουν στο έργο της κυβέρνησης, κατοικοεδρεύουσες όχι μόνο εντός του κυβερνώντος κόμματος, αλλά σε άλλους κομματικούς χώρους.

Λίγο, λοιπόν, το «κακό» για την κυβέρνηση, οι αποχωρήσεις κάποιων κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά, βεβαίως, στην ουσία του θέματος. Πλην, όμως, η συγκυρία κατά την οποία λαμβάνουν χώρα δημιουργεί προβλήματα στον πρωθυπουργό. Διότι αυτό το διάστημα ο Κ. Σημίτης, πλέει εν μέσω «ναυαγίων». Οι 80 νεκροί του «Σαμίνα» και οι διασωθέντες του ναυαγίου, παρά την ανικανότητα, ή και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού, επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, όπως και οι πυροπαθείς του καλοκαιριού και οι πλημμυροπαθείς της πρώτης φετινής φθινοπωρινής μπόρας. Είναι δε και η, απροσδόκητη για πολλούς, επιτυχία της προχτεσινής πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας, που του προκαλεί μεγάλες ανησυχίες κι εύλογους προβληματισμούς για το κατά και επί πόσο ακόμα η πολιτική της κυβέρνησης θα «περνάει» χωρίς αντιδράσεις και αντιστάσεις. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός σκέφτεται: «Ας κρατιόταν λίγο η φοράδα, να περάσει αυτή η δύσκολη συγκυρία και μετά ας λέρωνε τ' αλώνι...»


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία, αλλά, προφανώς, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος κάνει πως δεν τη γνωρίζει. Ετσι, μιλώντας, χτες στο ραδιοσταθμό «Φλας»... ανακάλυψε «ειλημμένη απόφαση του ΚΚΕ να προχωρήσει σε οργανωτική διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος». Και όχι μόνον αυτό, αλλά κατάγγειλε, επίσης, πως το ΚΚΕ «κάνει τα πάντα για να αποδυναμώσει τα συνδικάτα, για να δικαιολογήσει αυτή του την επιλογή», ενώ χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, επιχειρεί και μια προβοκατόρικη παρέμβαση στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Δυστυχώς, υπάρχει αυτή η εξέλιξη. Μακάρι το Συνέδριό τους να πει διαφορετικά πράγματα, διότι εκεί θα κριθεί, στο Συνέδριο του ΚΚΕ, το Δεκέμβρη. Επομένως, το κεντρικό θέμα που υπάρχει σαν πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της οργανωτικής ενότητας...»

... δε μιλάνε για σχοινί

Και μπορεί, βέβαια, αναζητώντας άλλοθι ο κ. Πολυζωγόπουλος, για τις τεράστιες ευθύνες που έχει και προσωπικά ο ίδιος, τόσο για τα διαλυτικά φαινόμενα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και για τα μεγάλα πλήγματα σε βάρος των εργαζομένων, να συκοφαντεί με θράσος το ΚΚΕ και να επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, αναμασώντας θεωρίες περί οργανωτικής διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σ' αυτό τον τόπο, όμως, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων συνειδητοποιούν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η υποταγή και η ενσωμάτωση στις προσταγές της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου, που οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ υπηρετούν.

Γνωρίζουν όλοι ότι το ΚΚΕ, πάντοτε και τώρα, πάλεψε και παλεύει ενάντια στην ταξική συνεργασία, στον εργατοπατερισμό στους κοινωνικούς διαλόγους και για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Την απάντηση στον κύριο Πολυζωγόπουλο για το ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το συνδικαλιστικό κίνημα την έδωσαν οι εργαζόμενοι στην προχτεσινή κινητοποίηση με το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών».

Οσο για το τι θα αποφασίσει το συνέδριο του ΚΚΕ, γι' αυτό έχουν αποκλειστικό λόγο τα μέλη του, που ενεργούν στη βάση της ενότητας της εργατικής τάξης και όχι οι κάθε λογής εργατοπατέρες.

Το μερίδιο στη μοιρασιά της λείας...

Ποιο είναι το μεγάλο ερώτημα που καίει στην κυριολεξία την κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη της χώρας σε ό,τι αφορά τη Γιουγκοσλαβία; Αν πιστέψουμε τον συνήθως «έγκυρα» ενημερωμένο Αλ. Παπαχελά, το ερώτημα είναι «ποια θα είναι τώρα τα οφέλη», τα ανταλλάγματα της Ελλάδας από την πολιτική που ακολούθησε. Δε διστάζει μάλιστα, στο χτεσινό «Βήμα», να γίνει πιο συγκεκριμένος: Το ζήτημα είναι «η προνομιακή αντιμετώπιση των ελληνικών συμφερόντων για το σερβικό ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ.». Και ακόμα «η αξιοποίηση των ευκαιριών που θα παρουσιαστούν στη Γιουγκοσλαβία από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα».

Κανείς δεν είχε την παραμικρή αυταπάτη, ότι μετά τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ και την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση πριν και μετά τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, θα ακολουθούσε η εισβολή των πολυεθνικών. Σε αυτό το θεάρεστο έργο, της μοιρασιάς της λείας και της λεηλασίας της γειτονικής χώρας, η κυβέρνηση Σημίτη θέλει να παίξει - και εδώ - πρωταγωνιστικό ρόλο.

... και η «βοήθεια» στη Γιουγκοσλαβία

Ομως ο καλά διασυνδεδεμένος συντάκτης του άρθρου δε διστάζει να αναφέρει και τη «βοήθεια» που πρόσφερε η κυβέρνηση στα «πρώην» κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία. «Η Αθήνα - γράφει - μέσω του κ. Αλεξ Ρόντου, έστησε έναν μηχανισμό υποστήριξης της αντιπολίτευσης με χρηματοδότηση σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών. Η ενίσχυση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και ανεξάρτητων ΜΜΕ ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης. Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε επίσης κρίσιμο ρόλο στις εσωτερικές διαπραγματεύσεις των διαφόρων ηγετών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπάρξει τελικά το κοινό μέτωπο που κέρδισε τις εκλογές. Πολλές από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν στο Καβούρι και σε σουίτες ξενοδοχείων στην Αθήνα».

Και ακόμα είμαστε στην αρχή. Η αίσθηση του νικητή και του κυρίαρχου του παιχνιδιού λύνει τα στόματα, έστω και αν πρόκειται για να μεγαλώσουν τα «ανταλλάγματα».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι εργάτες έστειλαν το μήνυμα!

Η σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία της Τρίτης, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Πολύ περισσότερο, δεν είναι αποτέλεσμα του καλέσματος των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με δεδομένη τη λειψή αξιοπιστία τους και την εμπειρία της συστηματικής, επί χρόνια, προσπάθειάς τους να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους, να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ο αγώνας. Το μέγεθος της συμμετοχής στην απεργία ξάφνιασε πολλούς και, μάλιστα, δυσάρεστα. Τα κυβερνητικά στελέχη, που είναι επιφορτισμένα να περάσουν τη σκληρή αντεργατική πολιτική με έμφαση στα μέτρα για το χρόνο εργασίας, τις απολύσεις, την επέκταση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους, κατάλαβαν ότι έχουν δύσκολες μέρες μπροστά τους. Τα στελέχη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, εκείνοι που κοπιάζουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που διαστρεβλώνουν τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και τα διατυπώνουν με βολικό, για την κυβέρνηση, τρόπο στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», ένιωσαν, επίσης, μια δυσάρεστη έκπληξη.

Ανεξάρτητα, όμως, από το πώς το βλέπει κανείς, η απεργία έγινε και πέτυχε από άποψη συμμετοχής και όχι μόνο, καθώς από χτες έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Οι εργαζόμενοι της χώρας, ενισχυμένοι από τους άνεργους, από τους συνταξιούχους, από τους νέους και, σε πολλές περιπτώσεις, με αγρότες και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, έστειλαν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση. Οι εργάτες και οι εργάτριες βροντοφώναξαν: Τα αντεργατικά μέτρα δε θα περάσουν, ο «κοινωνικός διάλογος» πρέπει να σταματήσει. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την απαίτηση για «ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών». Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την απαίτηση για κλιμάκωση του αγώνα και το μήνυμα ότι απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών - Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να αντιπαρατεθεί ένα ισχυρό, μαχητικό και ταξικό μέτωπο των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση της Τρίτης είναι σημαντική και επειδή εκφράστηκε η άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και για την υγεία, την παιδεία, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η επόμενη κίνηση δεν μπορεί παρά να έχει τη σφραγίδα της συνέχισης του αγώνα, της κλιμάκωσής του, της ενίσχυσης και της διεύρυνσης της συσπείρωσης. Αυτή τη στιγμή, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΠΑΜΕ έρχονται να καλύψουν το σημαντικό κενό της «επόμενης μέρας», που όχι μόνο δεν επιχείρησαν, έστω προσχηματικά, να καλύψουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά αποφεύγουν και οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτό. Με το συλλαλητήριο στο οποίο καλεί το ΠΑΜΕ κόντρα στα αντεργατικά μέτρα, στις 21 Οκτώβρη στο Πεδίον του Αρεως, το αγωνιστικό σφυροκόπημα στα κυβερνητικά σχέδια συνεχίζεται. Η συνέχιση του αγώνα δε θα κριθεί, όμως, μόνο από τη διάθεση των εργαζομένων να αγωνιστούν με σωστό προσανατολισμό. Οι διεργασίες μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ενταθούν και να προχωρήσουν παράλληλα με τη διεξαγωγή της πάλης των εργαζομένων. Η μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις για την ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την αλλαγή των συσχετισμών, για το ξεπέρασμα των συμβιβασμένων πλειοψηφιών με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς και άλλες πρόσφορες μορφές, είναι καθοριστικής σημασίας.

Ετοιμαστείτε!

Πολλά θα δουν

τα μάτια μας

από αυτούς ακόμη,

«μέτρα» θα έρθουν

πιο σκληρά

και νέοι

μαύροι νόμοι,

θα ενταθεί

η αφαίμαξη

κι η φτώχεια

θα θεριέψει

και θα γνωρίσουμε

δεινά

που δεν τα βάζει

η σκέψη.

* * *

Τέτοια θα έρθει

καταχνιά

και θύελλα,

μεγάλη

κι ετοιμαστείτε

όλοι σας

για σύγκρουση,

για πάλη,

χρέος, καθήκον

καθενός

το λάβαρο

ν' αρπάξει

και να προβάλει

αντίσταση

σφοδρή

στη «νέα τάξη»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ