Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνος χαβάς

Γρηγοριάδης Κώστας

Για να υπερασπίσει την πλουτοκρατία ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει πολλά. Για να μη συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι αυτή είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος και εκεί πρέπει να στρέψουν τα πυρά της ταξικής τους πάλης, ο ΛΑ.Ο.Σ. παρεμβαίνει για να πείσει κάθε φορά ένα τμήμα της εργατικής τάξης ότι ένα άλλο είναι αντίπαλός του και συνολικά την εργατική τάξη, το λαό, ότι αντίπαλός τους είναι οι μετανάστες. Παμπάλαιη η τακτική του αντιπερισπασμού και του «διαίρει και βασίλευε». Χτες ο ΛΑ.Ο.Σ. χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά τους μετανάστες «εθνικό κίνδυνο». Πρόκειται για τον «εθνικό κίνδυνο» που το «έθνος» των πλουτοκρατών εκμεταλλεύεται παντοιοτρόπως για να αυγατίσει τα κέρδη του και αφού τον στύψει και καρπωθεί και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα, τον πετάει όπως μια στυμμένη λεμονόκουπα. Είναι αυτό το «έθνος» των πλουτοκρατών που δεν αποτέλεσε απλά κίνδυνο αλλά συμφορά και τραγωδία για όσες χώρες έβαλε στο μάτι, τις οποίες διέλυσε, αιματοκύλισε και διάνοιξε τους δρόμους της μετανάστευσης για χιλιάδες κολασμένους. Αυτό το «έθνος» που δε γνωρίζει σύνορα και πατρίδες, που δεν ορρωδεί προ ουδενός αν μυριστεί κέρδος, υπηρετεί ο ΛΑ.Ο.Σ. με αξιοσημείωτη προσήλωση και πίστη.

Το άλλο, των ανθρώπων του μόχθου, που βαρυγκομούν για να ζήσουν τις οικογένειές τους, το έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Είναι καλό μόνο όσο σκύβει το κεφάλι και παράγει αδιαμαρτύρητα και χωρίς απαιτήσεις κέρδη για τους κηφήνες της πλουτοκρατίας. Και για να συνεχίσει να το κάνει ο ΛΑ.Ο.Σ. σπέρνει στις γραμμές του διχόνοια και έριδες. Γιατί φοβάται τη στιγμή που θα γίνει πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει» και που οι κολασμένοι αυτής της Γης θα ξεκολλήσουν απ' τη λάσπη του καπιταλισμού τους τροχούς του οχήματος που θα τους πάει μπροστά, στην κοινωνία που τους αξίζει και δικαιούνται.

Παραπλάνηση

Φόβους και ανησυχία εκφράζει αίφνης η ηγεσία της ΝΔ για τη σύνδεση της απόφασης για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου με τη «συνολική λύση» για την αντιμετώπιση του χρέους στην ΕΕ. «Η αναβολή λήψης οριστικής απόφασης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και η παραπομπή της στο πλαίσιο της συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους στην Ευρώπη εγείρει τεράστια ερωτηματικά», τονίζεται σε χτεσινή δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η απόφαση αυτή προκαλεί «κυρίως το φόβο ότι η επιμήκυνση θα συνοδευτεί από σκληρότερα για τη χώρα μέτρα, που δεν αντέχει ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε και η κοινωνία». Μα, γιατί ανησυχεί η ηγεσία της ΝΔ για τη σύνδεση της επιμήκυνσης του χρέους με τη συνολική λύση της ΕΕ; Μόλις προχτές σε άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Α. Σαμαράς δεν υπερθεμάτιζε υπέρ ενός «συνολικού σχεδίου» στην ΕΕ; Πού διαφέρει η «συνολική λύση» που προωθείται από τις κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ από το δικό του «συνολικό σχέδιο»; Οπως προκύπτει σαφώς από το άρθρο του προέδρου της ΝΔ πουθενά. Και τα δύο περιλαμβάνουν «συνδυασμό μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης με μέτρα οικονομικής ανάπτυξης», όπως επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο. Προς τι, λοιπόν, η ανησυχία; Απλά η ηγεσία της ΝΔ αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται πλέον να υπάρξει ούτε η πρόσκαιρη «ανακούφιση» από την επιμήκυνση της παράτασης αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και σπεύδει να κρατήσει «αποστάσεις ασφαλείας». Κανέναν όμως δεν παραπλανά.

Ηταν ένα ακόμα έγκλημα...

Ηταν ένα ακόμα έγκλημα... Κάποιοι από τους περίπου 300 οικονομικούς μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έζησαν, κάποιοι πνίγηκαν. Αγνωστο πόσοι πνίγηκαν. Το σίγουρο είναι ότι για πολλές ώρες αυτοί οι άνθρωποι θαλασσοπνίγονταν ώσπου να φτάσει κάποιο ολλανδικό φορτηγό και να σώσει ό,τι είχε απομείνει... Είναι καθαρό ότι τα δουλεμπορικά κυκλώματα που αγοράζουν και πουλούν ανθρώπινες ζωές, πατούν πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Τα μεταναστευτικά «κύματα» τα δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις χώρες τους. Διώχνουν με τη βία εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους. Και στη συνέχεια, όταν αυτοί βρεθούν σε κάποια χώρα - αν καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί - έχουν να αντιμετωπίσουν τον εγκλωβισμό, την άρνηση παροχής ασύλου, τη μη παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων, την εκμετάλλευση του αφεντικού που βγάζει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, ακριβώς επειδή θεωρούνται «παράνομοι»...

Ηταν ένα ακόμα έγκλημα... Οπως εκείνο πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν ένα 18χρονο μεταναστόπουλο στην Ηγουμενίτσα είχε μπει σε νταλίκα για να πάει λαθραία στην Ιταλία. Οταν κατάλαβε ότι η νταλίκα πάει γι' αλλού, πήδηξε στο δρόμο και πολτοποιήθηκε από τους τροχούς. Οπως εκείνο πριν 2 χρόνια, όταν 9 μετανάστες βρέθηκαν κατεψυγμένοι - ξεψυχισμένοι μέσα σε φορτηγό - ψυγείο που είχε προορισμό την Κύπρο. Χαμένες ζωές από ανθρώπους που παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα επειδή ο κανονισμός του Δουβλίνου 2, που στήριξαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. εμποδίζει τους μετανάστες να ταξιδέψουν νόμιμα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες για να μπορέσουν να ζήσουν εκεί και να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί. Προσπαθούν να κρυφτούν επειδή αν τους βρει το αστυνομικό - κατασταλτικό σώμα της ΦΡΟΝΤΕΞ θα τους γυρίσει από εκεί που ήρθαν, στο βέβαιο θάνατο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην πατρίδα τους...

Ηταν ένα ακόμα έγκλημα... Οπως εκείνο που συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στους χώρους δουλειάς. Οπως εκείνο στο υπουργείο Εργασίας με τον Αιγύπτιο πατέρα 4 παιδιών που καθάριζε τα τζάμια - ανασφάλιστος - και τσακίστηκε από τον 3ο όροφο. Μετανάστης που πάλευε για το μεροκάματο και που τον είχαν καταγράψει σαν εργολάβο του εαυτού του... Αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης μεταναστών και Ελλήνων εργατών που θυσιάζονται στο βωμό της αύξησης των κερδών των καπιταλιστών. Οπως εκείνο της Μανωλάδας και της Αρτας με τους μετανάστες εργάτες γης που δουλεύουν συνεχόμενα ακόμα και 12 ώρες και μετά κοιμούνται μέσα στα θερμοκήπια για να ξαναρχίσουν τη δουλειά όταν ξυπνήσουν...

Ηταν ένα ακόμα έγκλημα... Και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να εξαπατηθεί από την προπαγάνδα των κομμάτων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης, το ρόλο και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που κρύβουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κομμάτων όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. Οι κανονισμοί της ΕΕ, το ΦΡΟΝΤΕΞ και οι φράχτες στον Εβρο θα πολλαπλασιάσουν αυτά τα εγκλήματα των αστικών κυβερνήσεων. Ελληνες και μετανάστες εργάτες πρέπει ενωμένοι να δώσουν την απάντησή τους. Να παλέψουν για νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, πλήρη δικαιώματα στα παιδιά των μεταναστών, αποχώρηση του ΦΡΟΝΤΕΞ από την Ελλάδα και απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές που ευθύνονται για τη μετανάστευση και την προσφυγιά.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Αγωνιστική δράση με την ΠΑΣΥ

Η ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο εξευτελιστικές και σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή παραμένει απούλητη. Το κόστος παραγωγής όλο και ανεβαίνει. Σε αυτό συνέβαλε και η μεγάλη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Οι τιμές στα μέσα και τα εφόδια αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, τα λιπάσματα πέρυσι αυξήθηκαν κατά 20% και λόγω της ανόδου του συντελεστή του ΦΠΑ η τιμή τους αυξάνεται κι άλλο. Επιπρόσθετα, υπάρχουν μια σειρά αρνητικά μέτρα που πλήττουν την αγροτιά και έχουν να κάνουν με: Την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κατά 67% για υγειονομική περίθαλψη. Την αύξηση κατά 34% των εισφορών στον ΕΛΓΑ που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και που «πετσοκόβει» δραστικά τις ήδη μικρές αποζημιώσεις. Το βαρύ «χαράτσι» στις γεωτρήσεις για ανανέωση αδειών. Την ηλεκτρονική σήμανση στα αιγοπρόβατα που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ ανά ζώο. Την παρακράτηση 1% επί των επιδοτήσεων για τους «αγροτικούς συμβούλους» και 3% για τους αγρότες που δεν έχουν εξοφλήσει τον ΤΟΕΒ. Το «χαράτσι» της περαίωσης, που «έπιασε» όλους τους νέους αγρότες που μπήκαν σε προγράμματα, αλλά και συνολικά τους αγρότες και κτηνοτρόφους με προγράμματα. Την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου θέρμανσης και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Οσο ακολουθείται αυτή η πολιτική, η αγροτιά δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα. Μπρος σ' αυτήν την κατάσταση, η αγροτιά καλείται να αντισταθεί, να αγωνιστεί, να οργανώσει την πάλη της. Καλείται να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, για την επίτευξη άμεσων διεκδικήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής. Η εβδομάδα πανελλαδικής παναγροτικής αγωνιστικής δράσης 24 με 29 Γενάρη αποτελεί ένα καλό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ποιος πληρώνει τα σπασμένα;

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι (για την κυβέρνηση τουλάχιστον) η λέξη της βδομάδας είναι η «επιμήκυνση». Θα πάρει και πότε απόφαση του Eurogroup; Θα αφορά το χρέος προς την «τρόικα» ή ολόκληρο το ελληνικό χρέος;

Κι εμείς ως γνήσιοι «Ελληνες» και «πατριώτες» οφείλουμε να μοιραστούμε το ίδιο άγχος, ενώ την ίδια στιγμή το ένα δικαίωμά μας καταργείται μετά το άλλο, οι απολύσεις συνεχίζονται όπως και οι μειώσεις αποδοχών...

Οταν, μάλιστα, στο τέλος όλης αυτής της ιστορίας ακούσουμε μια θετική απόφαση περί «επιμήκυνσης» οφείλουμε να ενθουσιαστούμε, να χειροκροτήσουμε και αν είναι δυνατόν να βγούμε στους δρόμους εκφράζοντας τη στήριξή μας στην κυβέρνηση.

Μόνο που στο τέλος του δρόμου δε θα υπάρχει μία αλλά ...δύο «επιμηκύνσεις». Αμφότερες εις βάρος μας.

Από τη μία, η «επιμήκυνση» των πακέτων ενίσχυσης των τραπεζών, της επιχορήγησης των βιομηχάνων και της ασυλίας των εφοπλιστών. Από την άλλη, η «επιμήκυνση» των μέτρων για τους εργαζόμενους που όλοι ξέρουμε ποια είναι.

Εν ολίγοις, όσο αυτοί προσπαθούν να «επιμηκύνουν» εμείς το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να «συρρικνώσουμε» ...την εξουσία τους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ να «δίνεις βάση» σε όσα κατά καιρούς λέει ο Γ. Καρατζαφέρης, όπως η πρόβλεψή του περί Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ...

Παρ' όλα αυτά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός εκπληρώνει όλα τα κριτήρια για τη θέση, όπως τουλάχιστον έχει καταντήσει...

«Σοσιαλιστής» είναι, ταγμένος υπέρ του «αντιτρομοκρατικού δόγματος» είναι, φιλοΝΑΤΟικός είναι, έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κατανοεί πλήρως και υποστηρίζει το «νέο ρόλο» του ΟΗΕ (όπως π.χ. στο σχέδιο Ανάν)...

Αντε, καλορίζικη η θέση και ας πάρει και τον Καρατζαφέρη για βοηθό. Οπως τον έχει και σήμερα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αριστερούτσικες αρχιτεκτονικές

Γρηγοριάδης Κώστας

Εξέδωσε ανακοίνωση χτες ο Συνασπισμός για τις συνεδριάσεις των Γιουρογκρούπ και ΕΚΟΦΙΝ, εκθέτοντας τον καημό του και την έγνοια του που «η αδυναμία λήψης απόφασης για την αντιμετώπιση του χρέους, στη βάση της οριστικής ρήξης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική οικοδόμησης της ΕΕ, εντείνει το συνεχιζόμενο αδιέξοδο της ευρωζώνης και της ίδιας της ΕΕ».

Ισχυρίζεται δηλαδή ο ΣΥΝ ότι οι εντεταλμένοι του κεφαλαίου θέλουν αλλά δεν μπορούν, αδυνατούν, να έρθουν σε ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική... Αναφέρεται στους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου που αποστολή τους, στην οποία υποτάσσουν και θέληση και δύναμη και ικανότητες, είναι να περιφρουρούν και να προωθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, της χώρας του ο καθένας και συνολικά της ευρωενωσιακής. Οτι υπηρετεί συνολικά την πλουτοκρατία με το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων το αποδέχονται ομοφώνως. Οι διαφωνίες και τα παζάρια τους δεν αφορούν στη διάσωση κάποιου απ' τα εναπομείναντα στους εργαζόμενους δικαιώματα, αλλά ποιας χώρας τα μονοπώλια θα ισχυροποιηθούν περισσότερο ή ποιας θα υποστούν τις λιγότερες ζημιές από την κρίση στην ΕΕ που συνεχίζει να βαθαίνει.

Ο ΣΥΝ όμως βλέπει σε όλα αυτά «αδυναμία ρήξης» με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Για να μην υπάρξει βέβαια καμία παρερμηνεία της έννοιας της ρήξης, σπεύδει να διευκρινίσει και τι εννοεί σαν τέτοια: «Απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο και συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή μέρους του (...). Χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, που θα βάζει τέλος στην κερδοσκοπία των αγορών και θα προτάσσει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι αυτές του κεφαλαίου». Δηλαδή σπέρνει αυταπάτες ότι η καπιταλιστική ΕΕ μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε ΕΕ για ανάγκες της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου χωρίς να θιγεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής! Γίνεται εύκολα αντιληπτή η κακοποίηση της έννοιας «ρήξη», όταν βαφτίζονται σαν τέτοια προτάσεις διαχείρισης της κρίσης πάντα απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Και βέβαια δεν αξίζει ιδιαίτερο σχολιασμό η πρόταση - ισχυρισμός του ΣΥΝ ότι μια άλλη αρχιτεκτονική του ευρωενωσιακού οικοδομήματος είναι δυνατόν να βάλει τέλος στην κερδοσκοπία των αγορών. Οσο υπάρχουν αγορές θα υπάρχει κερδοσκοπία και η ΕΕ με όποια αρχιτεκτονική θα τις υπηρετεί, άλλωστε περιεχόμενο στην αρχιτεκτονική, τη δομή κλπ. δίνει αυτός που κατασκευάζει για να υπηρετήσει ανάγκες του, εν προκειμένω η εξουσία των μονοπωλίων για την οποία ο ΣΥΝ κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο.

Οι συνταγματικοί και οι αυταπάτες

«Η προστασία της εργασίας είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Η πίεση που ασκήθηκε προς την Ελλάδα από το χθεσινό Eurogroup για πλήρη απελευθέρωση του συστήματος προσδιορισμού του ύψους των μισθών χτυπάει στην καρδιά τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα. Η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποσάθρωση της κοινωνίας. Τα εργασιακά δικαιώματα δεν μπορεί να γυρίσουν εκατό χρόνια πίσω». Τα παραπάνω συνθέτουν χτεσινή ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Πόση αξία έχουν, όμως, τα κροκοδείλια δάκρυα; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ξέρουν καλά οι της ΔΗΜΑΡ ότι το Σύνταγμα τηρείται μόνο στο βαθμό που διασφαλίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και με μεγάλη ευκολία γίνεται κουρελόχαρτο όταν παρεμποδίζει τη δράση του και την κερδοφορία του. Ξέρουν καλά επίσης ότι η καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων στήθηκε προ πολλού στο απόσπασμα και τη σκανδάλη τράβηξε η ευρωένωση των μονοπωλίων, δηλαδή όλες μαζί οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, που τόσο πολύ τους αρέσει, σε σημείο που να αξιώνουν περισσότερη, ισχυρότερη, ώστε να δώσει και τη χαριστική βολή. Ξέρουν, επίσης, καλύτερα ότι το σύστημα του οποίου είναι ένθερμοι οπαδοί - πρόσφατα στέλεχός τους αρθρογραφούσε στην «Αυγή» εξηγώντας μας γιατί πρέπει να σώσουμε τον καπιταλισμό - έτσι ακριβώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση του, γυρνώντας την εργατική τάξη 100 και βάλε χρόνια πίσω.

Και, τέλος, θα έπρεπε να ξέρουν ότι ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο για να εμπιστευτεί δυνάμεις, που, ενώ στηρίζουν τον αντίπαλό του που τον τσακίζει, του πουλάνε μετά κούφια συμπαράσταση.

Φούμαρα εγκληματικής πολιτικής

Πάνω από 800 υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας, 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία, κλιμάκια ελέγχου από το υπουργείο Υγείας... Οχι, αυτή η πρωτοφανής κινητοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών δε γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις διοξίνες ή τα άλλα δηλητήρια που ταΐζουν το λαό οι πολυεθνικές και τα καρτέλ. Ούτε για τα εγκλήματα, κατ' ευφημισμόν εργατικά ατυχήματα, που γίνονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Ούτε, ούτε... Ολος αυτός ο «στρατός» κινητοποιείται για την εφαρμογή του νόμου για ...την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος. Είναι ολοφάνερο ότι όλα τα μεγαλεπήβολα που εξήγγειλε χτες ο υπουργός Υγείας είναι φούμαρα που στόχο έχουν να «στραβώσουν» το λαό, ακριβώς για να αποκρύψουν την πιο βάρβαρη επίθεση που γίνεται όχι μόνο στους μισθούς ή τις συντάξεις, αλλά και στο ίδιο το δικαίωμα της υγείας. Τη στιγμή που κλείνουν δεκάδες πολυιατρεία του ΙΚΑ, που συγχωνεύουν και ετοιμάζονται να κλείσουν νοσοκομεία, χορηγούν στους ασφαλισμένους φάρμακα «μαϊμού», που αυξάνουν το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία στα 5 ευρώ, που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία - Πρόνοια, ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες των νοσοκομείων κ.ο.κ., την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την καμπάνια κατά του καπνίσματος εμφανίζεται τάχα να δείχνει ευαισθησία για την υγεία του λαού. Ποιον πιστεύουν ότι κοροϊδεύουν;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχι στο φάρμακο - εμπόρευμα

Δεν παρουσιάζονται τυχαία από την αστική τάξη και τα κόμματά της όλες οι κατακτήσεις, οι διεκδικήσεις, οι σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων σαν πολυτέλεια, σαν απαιτήσεις που δεν πατούν στην πραγματικότητα. Ακόμη και το 2011, το να υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θεωρείται από την πλουτοκρατία και το καπιταλιστικό κράτος κάτι δεδομένο και φυσιολογικό. Κι ας υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις - από άποψη επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης - να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα όλοι όσοι έχουν ανάγκη. Ωστόσο, το φάρμακο σήμερα είναι εμπόρευμα. Είναι μέσο κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι το παράγουν, το εισάγουν, το διαθέτουν στην αγορά, έχουν στα χέρια τους την έρευνα. Γι' αυτό και καμία πολιτική δύναμη που δεν αμφισβητεί την καπιταλιστική ιδιοκτησία δε θα μιλήσει ποτέ για δωρεάν πρόσβαση όλων στα φάρμακα και τη θεραπεία, παρά θα κάνει λόγο για «κερδοσκόπους», «ανάλγητες πολυεθνικές», «απουσία ελέγχου της αγοράς» κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει ούτε για μια στιγμή να θεωρήσουν δεδομένη την αγοραπωλησία τέτοιων ειδών πρώτης ανάγκης. Τα φάρμακα και η Υγεία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και ο πήχης του λαϊκού κινήματος δεν γίνεται να πέσει κάτω από την αποκλειστικά δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένη παροχή τους. Αυτό υπαγορεύει όχι κάποια «ανθρωπιστική ηθική» που λέει ότι δεν «είναι ηθικά σωστό» να χάνονται ανθρώπινες ζωές, τη στιγμή που οι αποθήκες των φαρμακευτικών εταιρειών είναι γεμάτες φάρμακα. Υπαγορεύεται από το γεγονός ότι σήμερα η καπιταλιστική ιδιοκτησία στην παραγωγή, στη διακίνηση, στην εισαγωγή και την έρευνα φαρμάκων βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στον εργαζόμενο λαό και τις οικογένειές τους να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη θεραπεία τους. Η αποφασιστικότητα του υπουργείου Υγείας να περάσει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών φανερώνει την αποφασιστικότητα της πλουτοκρατίας για μεγαλύτερα κέρδη, ωθώντας στη συγκεντροποίηση και στο χώρο του φαρμάκου.

Με αντίστοιχη αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσει και η πάλη των εργαζομένων, από κοινού με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα και των υγειονομικών και φαρμακοποιών, για έναν Κρατικό Φορέα παραγωγής, εισαγωγής, έρευνας και διακίνησης φαρμάκων, όπου όλοι, εργαζόμενοι και φαρμακοποιοί, να έχουν πλήρη και σταθερή εργασία με καλούς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και όλοι όσοι έχουν ανάγκη να έχουν δωρεάν φάρμακο. Πώς γίνεται να ανέχεται ο εργαζόμενος να πηγαίνει στο φαρμακείο για το εμβόλιο του παιδιού του, ο συνταξιούχος για τα απαραίτητα φάρμακα και δε φτάνει που θα τα πληρώσει αδρά, να υπάρχει και έλλειψη στα φάρμακα, επειδή οι φαρμακοβιομήχανοι προτιμούν να τα εξάγουν σε χώρες που έχουν μεγαλύτερο κέρδος; Τι γίνεται όταν ένας άνεργος πρέπει να παίρνει καθημερινά κάποιο φάρμακο και να το πληρώνει πανάκριβα, αλλιώς θα κινδυνεύσει η ζωή του; Τι γίνεται με τον φτωχό αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο που είναι πνιγμένοι στα χρέη και «κάνουν το σταυρό τους» να έχουν την υγεία τους γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα αντιβιοτικό; Το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή σε πολιτικές που επιβάλλουν τη βαρβαρότητα για τα καπιταλιστικά κέρδη. Αλλά να τις ανατρέψει παλεύοντας για λαϊκή εξουσία και οικονομία, όπου η έρευνα, η παραγωγή, η διανομή φαρμάκων θα είναι κοινωνικοποιημένες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ