Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνη υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι προτεραιότητες του ΛΑ.Ο.Σ. για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τον Κ. Αϊβαλιώτη, θα είναι μεταξύ άλλων η «κοινωνική αλληλεγγύη», ο «αγώνας κατά της φτώχειας» και η «προστασία του πολίτη»! Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για το κόμμα του το 2011 θα είναι μια προεκλογική χρονιά. Ετσι μάλλον εξηγείται και το ανέκδοτο που προηγήθηκε. Προεκλογικά και προς άγραν ψήφων ο ΛΑ.Ο.Σ. ό,τι θέλει λέει, με την ελπίδα αυτά που λέει να επισκιάσουν αυτά που έπραξε. Γιατί, για ποια κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να μιλάει ένα κόμμα που πάλεψε με νύχια και με δόντια όχι απλά για να συκοφαντηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά για να στρέψει μια κατηγορία εργαζομένων εναντίον της άλλης; Για ποιον αγώνα κατά της φτώχειας και για ποια προστασία του πολίτη, μιλάει ο ΛΑ.Ο.Σ., που υπερψήφισε το μνημόνιο και στήριξε φανατικά τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ; Που κάθε μέρα καταθέτει και μια νέα πρόταση για θέσπιση πρόσθετων προνομίων υπέρ της πλουτοκρατίας και λήψη νέων μέτρων που σφαγιάζουν δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων;

Ενα κόμμα, του οποίου ο πρόεδρος μόλις προχτές δήλωσε με κυνισμό: «Εμείς, ως Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, το δώρο το οποίο εφέτος προσφέρουμε, είναι μία τριήρη. Και αυτό, για να δείξουμε από πόσο μακριά ερχόμαστε οι Ελληνες, και πόσο μακρύτερα μπορούμε να πάμε, αρκεί στις δύσκολες στιγμές να "τραβάμε κουπί" που ξέρουμε καλά»!!!

Η υποκρισία, οι καθημερινές προκλήσεις του ΛΑ.Ο.Σ. σε βάρος ενός λαού, που τσακίζεται, δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα. Κόμμα επιζήμιο και επικίνδυνο για το λαό να καταδικαστεί ως τέτοιο και όχι μόνο στην κάλπη.

Αυταπάτες για τον καπιταλισμό

Υπάρχει ελπίδα για το λαό αν οι κεφαλαιοκράτες πειστούν να βάλουν τους εργάτες συνεταίρους στα κέρδη! Μόνο που δε μας λέει τον τρόπο με τον οποίο θα πειστούν τα μονοπώλια να μοιραστούν τα κέρδη τους, ο Π. Λαφαζάνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε χτεσινή του δήλωση, με αφορμή την άνοδο των spreads, αναφέρει μεταξύ άλλων: «ενόψει του καινούργιου χρόνου η μόνη ελπίδα για τον τόπο και το λαό να ανακόψουν καταστροφικές εξελίξεις, βρίσκεται στη συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς και στο ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων, με στόχους: την απεμπλοκή της χώρας από την τρόικα και το μνημόνιο - την αμφισβήτηση και επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους - την εθνικοποίηση των τραπεζών - τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους - τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου - την ανασυγκρότηση του Δημοσίου για την επεξεργασία και εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού, παραγωγικού, κοινωνικού και οικολογικού προοδευτικού προγράμματος με σοσιαλιστική προοπτική»...

Παραλείπει μια κρίσιμη λεπτομέρεια ο Π. Λαφαζάνης. Το κεφάλαιο και την εξουσία του. Που θα τη διατηρεί όσο διατηρεί στα χέρια του τα μέσα παραγωγής. Μ' αυτά τι θα γίνει; Σε έναν τόπο δεν μπορεί να κάνουν δύο κουμάντο, και το κεφάλαιο και ο λαός. Δε χωράνε και οι δύο. Πράγματι ο λαός μπορεί να απαλλαγεί κι από την τρόικα κι από το μνημόνιο κι από τα χρέη, με την προϋπόθεση ότι θα απαλλαγεί από την εξουσία της πλουτοκρατίας. Τότε μόνο μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, τότε μόνο η ανάπτυξη θα υπηρετεί τα συμφέροντά του και τις ανάγκες του, όταν η εξουσία θα είναι λαϊκή. 'Η τα μονοπώλια ή ο λαός. Αλλος δρόμος, που να τους συμφέρει όλους, δεν υπάρχει!

Κουβέντα για την ταμπακιέρα

Μια παράταιρη συζήτηση ξεκίνησε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) με αφορμή την επιστολή του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΚΚ Π. Αλιβιζάτου «προς τους ασθενείς και τους συνοδούς αυτών».

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει το ΩΚΚ, απαγορεύεται απολύτως στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του, η αποδοχή οιασδήποτε υλικής εύνοιας, ιδίως χρημάτων από ασθενείς ή οικείους αυτών» αναφέρεται στην επιστολή στην οποία υπογραμμίζεται: «Η καταβολή των πάσης φύσεως αμοιβών, νοσηλίων, επισκέψεων, εξετάσεων κλπ. γίνεται αποκλειστικά στο Ταμείο του ΩΚΚ, το οποίο και εκδίδει νόμιμες, θεωρημένες αποδείξεις-τιμολόγια παροχής υπηρεσιών». Και η επιστολή καταλήγει με την παράκληση προς τον ασθενή να ενημερώσει τη διοίκηση του ΩΚΚ σε περίπτωση που κάποιος γιατρός, νοσηλευτής ή διοικητικός υπάλληλος ζητήσει απ' τον ασθενή την «καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού» - υποσχόμενη ότι αυτή η ενέργεια δεν θα έχει καμία επίπτωση στην περίθαλψη του ασθενούς.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις της Επιστημονικής Ενωσης Ιατρών (ΕΕΙ) και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΩΚΚ. Η ΕΕΙ ζητά την απόσυρση της επιστολής γιατί είναι προσβλητική για το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς «η διαφάνεια δεν εξασφαλίζεται με διάχυση ευθυνών». Το Σωματείο των εργαζομένων ζητά απ' τη Διοίκηση του ΩΚΚ «αποδείξεις και ουσιαστικά επιχειρήματα» για όσα ισχυρίζεται.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Γιατί τα όποια φαινόμενα παραοικονομίας ή των άγριων χαρατσιών, αναπτύσσονται στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας από - πρωτίστως - τον ιδιωτικό τομέα, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - όπου ανήκει το ΩΚΚ - αλλά και το δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα δεν είναι πού κατατίθεται το χαράτσι. Αν δηλαδή θα κατατίθεται κάτω απ' το τραπέζι ή νομίμως στο ταμείο. Το θέμα είναι να σταματήσει. Και αυτό μπορεί να γίνει με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και τη δημιουργία ενός ενιαίου καθολικού, δημόσιου συστήματος Υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες για όσους τις έχουν ανάγκη.

Γονείς και παιδιά στη γιορτή της ΚΝΕ

Συχνά, όλοι μας λέμε και ακούμε αυτές τις μέρες τη φράση: «Οι γιορτές είναι για τα παιδιά»! Γι' αυτούς τους πρωταγωνιστές των γιορτών, για τα μικρά παιδιά, η ΚΝΕ έχει ετοιμάσει ένα διήμερο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ, μια μοναδική γιορτή γεμάτη παραμύθια, τραγούδια, θέατρο και δημιουργικές κατασκευές. Αύριο και μεθαύριο, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν την «παραμυθένια» ατμόσφαιρα που επιβάλλουν οι μέρες των γιορτών, συμμετέχοντας στα θεατρικά, σμίγοντας με πλευρές της λαϊκής μας παράδοσης, δημιουργώντας κι απελευθερώνοντας τη φαντασία τους στα εργαστήρια κατασκευών.

Δεν είναι τυχαίο που αυτή η πρωτοβουλία της ΚΝΕ βρήκε πολύ θετική απήχηση σε γονείς και παιδιά στις εξορμήσεις που έκαναν τα μέλη της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα για να την προπαγανδίσουν. Δεν είναι τυχαίο που η αντίστοιχη γιορτή που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, είχε μεγάλη επιτυχία κι όχι μόνο αγκαλιάστηκε και ενθουσίασε τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, αλλά «έκλεισε» με την ευχή να επαναληφθεί. Σε μια κοινωνία και σε μια περίοδο, που για τους νέους γονείς και για τα παιδιά τους, δυσκολεύει ακόμα και η καθημερινότητα, οι γιορτές δυσκολεύουν στο τετράγωνο... Κι ενώ οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και τα πολυκαταστήματα υποδεικνύουν ακριβές κούκλες και φαντασμαγορικά τηλεκατευθυνόμενα ή υπερήρωες, οι λαϊκές οικογένειες που έχουν ήδη πτωχεύσει δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του... «Αϊ - Βασίλη». Το χαρτζιλίκι από τα κάλαντα μειώνεται, οι θεατρικές παραστάσεις και τα λούνα παρκ έχουν γίνει απλησίαστα, ακόμα και μια οικογενειακή εκδρομή για χαλάρωση και διασκέδαση συχνά αναβάλλεται λόγω... κόστους.

Οι επιπτώσεις των άγριων αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα γίνονται αισθητές από τα παιδιά, αν και όχι πάντα αντιληπτές. Οι γονείς βρίσκονται συχνά αυτές τις μέρες των γιορτών σε διπλά δύσκολη θέση. Τους λείπει ο χρόνος, τους λείπουν τα χρήματα, τους λείπει συχνά κι αυτή η ίδια η δημιουργική διάθεση. Σκέφτονται από τη μια την ικανοποίηση και τη χαρά των παιδιών τους (που στρεβλά τους έχουν επιβάλει να τη συνδέουν με την οικονομική τους δυνατότητα) και από την άλλη νιώθουν τύψεις, γιατί αναγκάζονται να περιορίσουν μια σειρά συνήθειες της παράδοσης και απολαύσεις που μπορούσαν και έπρεπε να έχουν τις μέρες των γιορτών αλλά και κάθε μέρα. Ολα τα παραπάνω, αλλά και όποια άλλη αγωνία νιώθουν οι γονείς γύρω από τα θέματα ανατροφής και ανάπτυξης των παιδιών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τα συζητήσουν στο πλαίσιο του διήμερου Φεστιβάλ, με ειδικούς επιστήμονες, παιδαγωγούς και ψυχολόγους στη σύσκεψη με νέους γονείς που θα πραγματοποιηθεί γι' αυτό το σκοπό.

Η παράδοση που έχει η ΚΝΕ να διοργανώνει Φεστιβάλ, θα δοκιμαστεί αυτή τη φορά σε μια διαφορετική γιορτή για τους λιλιπούτειους φίλους της. Εγγύηση για την επιτυχία του διήμερου Φεστιβάλ είναι το μεράκι, η δημιουργικότητα και η φροντίδα των μελών και στελεχών της ΚΝΕ και όσων άλλων συμμετέχουν στη δημιουργική αυτή δραστηριότητα για τα παιδιά και τα νέα ζευγάρια. Ραντεβού, λοιπόν, αύριο και μεθαύριο, για γονείς και παιδιά, στον Περισσό.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Εκβιάζουν το λαό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ...αναβάθμιση της πολιτικής τακτικής. Μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το δίλημμα των πρόωρων εκλογών μόνο για να υφαρπάσει ψήφους στις τελευταίες εκλογές.

Εφεξής - όπως διαβάζουμε τουλάχιστον στις φίλα προσκείμενες εφημερίδες - το δίλημμα θα είναι ...διαρκείας. Παραμένει ανοιχτό για όλο το 2011!

Οσο για τη χρησιμότητα της τακτικής αυτής, αρκεί να σας θυμίσουμε ότι αμέσως μετά την πρώτη χρήση της, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να καταργήσει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώσει τους μισθούς στο Δημόσιο και να ψηφίσει έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Φανταστείτε, δηλαδή, τι έχουν στο μυαλό τους για του χρόνου! Και μην πάει το μυαλό σας μόνο στις ήδη ανακοινωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για το Γενάρη. Τουλάχιστον ...4 επικαιροποιήσεις μνημονίου έχει η ερχόμενη χρονιά...

ΚΙ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι όλη αυτή η φιλολογία αναπτύσσεται λόγω του διαρκώς μειούμενου αριθμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Βλέπετε, οι πολυεθνικές, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τράπεζες ενδιαφέρονται να «περνάνε» οι ρυθμίσεις τους. Λίγο τους νοιάζει ποιου χρώματος ή απόχρωσης βουλευτές τις ψηφίζουν.

Και σας βεβαιώνουμε ότι έχουν αρκετά μεγάλη κοινοβουλευτική «καβάντζα» για τα μέτρα που θέλουν να περάσουν. Αλλωστε, οι περισσότεροι «πρόθυμοι» έχουν ήδη εκδηλωθεί...

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ το υπουργείο Οικονομικών έχει, από ό,τι μαθαίνουμε, πολλή δουλειά. Αποτιμά τη δημόσια περιουσία. Να ξέρουμε τι έχουμε, βρε παιδί μου...

Μόνο που τους βλέπουμε λίγο ...άτολμους στη διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης! Τι είναι 40 και 50 χρόνια; Γιατί όχι 100 ή 200; Στους ...αιώνες θα κολλήσουμε τώρα;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δίνει το «Παρόν» στη δημιουργία εντυπώσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κόντρα στην απεργία» των δημοσιογράφων, το διήμερο 17 και 18 Δεκέμβρη πήγε ο «Ριζοσπάστης», γράφει το «Παρόν» της Κυριακής, επειδή το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, βέβαια, που το «Παρόν» επιχειρεί να χρεώσει στον «Ριζοσπάστη» εναντίωση στην απεργία, δεν εξηγεί στο αναγνωστικό του κοινό πώς γίνεται και το ίδιο το «Παρόν» κυκλοφόρησε κανονικά την ίδια την Κυριακή, παρά την απεργία. Δεν εξηγεί τη δική του απεργοσπασία, ή μήπως η δική του έκδοση δεν είναι απεργοσπασία; Αλλού όμως είναι η ουσία. Το «Παρόν» και άλλες αστικές εφημερίδες προσπαθούν να θολώσουν τις κόντρες μεταξύ των διαφορετικών εκδοτικών συμφερόντων και εστιάζουν αλλού το φακό τους για τη σημερινή κατάσταση στον Τύπο γενικά και την κατάσταση στα συνδικαλιστικά των δημοσιογράφων. Η αιχμή για τον «Ριζοσπάστη» είναι εκ του πονηρού επειδή το «Παρόν» και οι άλλοι ξέρουν καλά ότι οι δημοσιογράφοι του συμμετείχαν κανονικά στην απεργία. Ο λόγος που επιλέχτηκε η Πέμπτη για να τυπωθεί το κυριακάτικο φύλλο και όχι το καθημερινό της Παρασκευής, ήταν ότι ο «Ρ», η πραγματική φωνή της εργατικής τάξης, δε θα μπορούσε να λείπει από τα περίπτερα επί δυο μέρες, όταν οι μεγαλοεκδότες, με τα κυριακάτικά φύλλα τους που κυκλοφόρησαν από την Παρασκευή, θα έδιναν προπαγανδιστικά τα «ρέστα» τους επί τρεις μέρες, χωρίς να υπάρχει αντίλογος. Και αποσιώπησαν το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μοναδική εφημερίδα με τρέχουσα ύλη, δηλαδή σαν καθημερινό φύλλο. Και μην επικαλεστούν το ένθετο, γιατί ξέρουν καλά ότι αυτό τυπώνεται πολύ πριν την Παρασκευή ή το Σάββατο, δηλαδή τις μέρες της απεργίας. Ολα τα υπόλοιπα είναι για τη δικαιολόγηση της στάσης τους και τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, την οποία πρωτοξεκίνησε η «Ελευθεροτυπία», στα πλαίσια των ενδοεκδοτικών ανταγωνισμών, στους οποίους νόμισε πως θα τσουβαλιάσει και τον «Ριζοσπάστη». Και θυμίζουν το σπίτι του κρεμασμένου, όπου όλοι μιλάνε για σχοινί...

Διάλογος με τον εαυτό τους

«Ενας διάλογος με τον Ριζοσπάστη», γράφει η «Εποχή» στον υπέρτιτλο ενός άρθρου της σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ. Διαβάζοντας ωστόσο το άρθρο, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι η «Εποχή» έχει ανοίξει διάλογο με τον εαυτό της και μόνο, προσπαθώντας προφανώς να λύσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αντιφάσεις στο εσωτερικό του χώρου που εκπροσωπεί. Αξιοποιώντας κατά το δοκούν αποσπάσματα από ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η «Εποχή» προσπαθεί να πείσει ότι το ΚΚΕ έχει αλλάξει τη θέση του για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Λίγες αράδες πιο κάτω, η εφημερίδα αλλάζει άποψη και αποφαίνεται ότι το ΚΚΕ μπορεί και να μην έχει μετατοπιστεί, αλλά η θέση του ότι «το θέμα της αποδέσμευσης συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης» ενδεχόμενα να αποτελεί μια ...«λεπτομερέστερα επεξεργασμένη» θέση. Στη βάση αυτών των υποκειμενικών εκτιμήσεων και αυθαίρετων κρίσεων, η «Εποχή» καταλήγει σε κάλεσμα «κοινής δράσης» με το ΚΚΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρώτη φορά ακούει το ΚΚΕ να λέει πως η αποδέσμευση προς όφελος του λαού προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε εθνικό επίπεδο! Λέει η «Εποχή»: «Ωραία, διαφωνούμε για τον προσφορότερο και ρεαλιστικότερο δρόμο για την ανατροπή της αστικής εξουσίας. Μπορούμε όμως συνεχίζοντας τη θεωρητική διένεξη γι' αυτό το πολύ ενδιαφέρον, αλλά όχι απολύτως επίκαιρο ζήτημα να συμπράξουμε για την απόκρουση της πολιτικής του μνημονίου, σε συνεργασία μάλιστα με όσες δυνάμεις στις άλλες χώρες συμφωνούμε;». Δηλαδή να συμπράξουν δυνάμεις που είναι υπέρ της ΕΕ με το ΚΚΕ που παλεύει για την αποδέσμευση εντάσσοντας αυτήν την πάλη στον αγώνα για λαϊκή εξουσία. Δηλαδή, να καλλιεργούμε στις λαϊκές δυνάμεις την αντίληψη ότι μπορεί δυνάμεις με αντίθετη στρατηγική να έχουν την ίδια φιλολαϊκή διέξοδο, ή, καλύτερα, η διέξοδος δεν είναι το παν, το ζήτημα είναι να βελτιώσουμε λίγο την κατάσταση, ενδεχόμενο απραγματοποίητο.

Ο,τι κι αν γράψουν, ό,τι κι αν πουν, καταλήγουν στο μόνιμο καημό τους να εγκαταλείψει το ΚΚΕ την πάλη για το σοσιαλισμό και να συμπαραταχτεί στον αγώνα των οπορτουνιστών για μια «καλύτερη» δήθεν διαχείριση του συστήματος. Γιατί εκεί καταλήγει η πρόταση για «κοινή δράση», όταν το περιεχόμενο αυτής της δράσης εξαντλείται είτε στο να διαλέξει ο λαός τον «καλύτερο» ιμπεριαλιστή, είτε τον καλύτερο διαχειριστή της αστικής εξουσίας στο εθνικό πεδίο. Γιατί; Επειδή θέλουν τη διαιώνισή της. Αυτή είναι η ουσία της στρατηγικής τους και δεν κρύβεται, όσες υποκειμενικές φανφάρες κι αν γράψουν για το ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το πρόβλημα είναι η κρίση!

Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο έβγαλε στην επιφάνεια τις πιο απίθανες προσεγγίσεις του φαινομένου από τα κόμματα της αστικής τάξης και του πολιτικού οπορτουνισμού. Τα όσα έχουν λεχθεί τα 2,5 αυτά χρόνια που διαρκεί η διεθνής οικονομική κρίση, από τα επιτελεία των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων για τα «εργαλεία» αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, διεκδικούν επάξια τα βραβεία της σύγχυσης και της θολούρας, αλλά και αυτά του αποπροσανατολισμού και της συνειδητής εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση ...εμμένουν στις θέσεις ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η εκτεταμένη διαφθορά και το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, τα οποία θα θεραπευτούν με μία «ηθική επανάσταση» και, φυσικά, την εφαρμογή του μνημονίου.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και προτείνει «άλλο μείγμα» οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη...

Οι οπορτουνιστικές δυνάμεις όλων των αποχρώσεων, οι οποίες αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την πολιτική μυωπία που τις διακρίνει, σύρονται πίσω από αιτήματα που δεν ξεπερνούν και δεν αμφισβητούν τον αστικό ορίζοντα των υφιστάμενων παραγωγικών σχέσεων, όπως είναι η επαναδιαπραγμάτευση του κρατικού χρέους με τους πιστωτές, η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ...φιλολαϊκή βάση, αλλά και η έκδοση του ευρωομολόγου.

Ολες αυτές οι απίστευτες ερμηνείες και «προτάσεις» εξόδου από την οικονομική κρίση έχουν μία κοινή βάση. Η αστική οικονομική σκέψη, ακόμα και στις καλύτερες στιγμές της, πρέπει να υπερασπιστεί τη διαιώνιση του καπιταλισμού και δείχνει να αρνείται τους βασικούς νόμους του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Ετσι, αρνούνται ότι οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις του καπιταλισμού που οδηγούν στην κρίση δημιουργούνται και αναπτύσσονται στη διαδικασία της καπιταλιστικής παραγωγής, όταν οξυνθούν εξαιτίας της συνεχούς υπερσυσσώρευσης κερδών και κεφαλαίων, που καθιστούν αδύνατη τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου και οδηγούν, βίαια, στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Αντίθετα, η αστική οικονομική απολογητική αποδέχεται την οικονομική κρίση ως τυχαίο γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να αποτραπεί, αν είχαν προηγηθεί κατάλληλοι χειρισμοί από την πλευρά αυτών που ασκούν την οικονομική διαχείριση. Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει την κρίση της αστικής οικονομικής σκέψης, τις αντιεπιστημονικές της ερμηνείες και προσεγγίσεις, οι οποίες αποτελούν τα ερμηνευτικά εργαλεία και των δικών μας αστικών και μικροαστικών πολιτικών δυνάμεων.

Η κρίση υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου δεν μπορεί να ξεπεραστεί με κατάλληλα μείγματα πολιτικής. Ο μόνος τρόπος ξεπεράσματος της κρίσης - σε συνθήκες καπιταλισμού - είναι η μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, η απαξίωση μέρους του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου. Μια διαδικασία, που επιδιώκει να βρει τις ισορροπίες για ένα νέο ξεκίνημα διευρυμένης αναπαραγωγής και συσσώρευσης κεφαλαίων, μέσα από επώδυνες και καταστροφικές επιλογές για τα λαϊκά στρώματα.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου είναι ότι ο καπιταλισμός έχει εισέλθει προ πολλού στη φάση της ιστορικής του παρακμής. Οτι έχει χάσει κάθε προοδευτικό του προσωπείο και έχει ενδυθεί με την πιο βαθιά του αντιδραστική φορεσιά. Με αυτήν την έννοια είναι υπερώριμες πλέον οι συνθήκες για την ιστορική του αντικατάσταση. Το μέλλον του κόσμου είναι η ανατροπή, η λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ