Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπλόκα στον «κοινωνικό διάλογο»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ στον «κοινωνικό διάλογο», που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί έκπληξη, μια και οι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι της ηγεσίας της δεν κρύβουν ότι βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κάθε τους ενέργεια στοχεύει στο πώς πιο γρήγορα θα επιτευχθεί ο στόχος των μονοπωλιακών ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα, που είναι το οριστικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια τους. Σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκεται σε αγωνιστικό αναβρασμό, εξαιτίας της κάθετης πτώσης των τιμών, της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής και της ασύδοτης δράσης των εμποροβιομηχάνων, οι συμβιβασμένοι «αγροτοπατέρες» τρέχουν να πάρουν θέση στις εκδηλώσεις της ΟΚΕ, προσδοκώντας και την εξυπηρέτηση ευτελών προσωπικών συμφερόντων.

Το περασμένο Σάββατο το συνεπές αγροτικό κίνημα της ΠΑΣΥ πραγματοποίησε σύσκεψη στη Λάρισα, στην κατεύθυνση συσπείρωσης των ριζοσπαστικών δυνάμεων του αγροτικού χώρου, θέτοντας και τους όρους του ...διαλόγου που μπορεί να φέρει αποτελέσματα για τη φτωχομεσαία αγροτιά: Αγωνιστικό μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων, ενίσχυση της συμμαχίας εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων, τόσο για την υπεράσπιση κατακτήσεων που με γοργούς ρυθμούς αφαιρούνται, όσο και για τη λαϊκή αντεπίθεση, για να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία.

Βιάζονται οι εμποροβιομήχανοι

Διάλογο «σύντομο», χωρίς «κωλυσιεργίες και ιδεοληψίες» απαιτούν οι εμποροβιομήχανοι, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου διαμηνύοντας τις αξιώσεις τους στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν «μονόδρομο» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής κάνοντας λόγο για «μείωση του σπάταλου δημόσιου τομέα και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χωρίς αυξήσεις φόρων». Μα, περί αυτών ομιλεί και η κυβέρνηση. Μόνο που οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να φυλάγονται και να επαγρυπνούν όταν ακούν τους κυβερνώντες και τους εμποροβιομήχανους να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» και «μείωση της σπατάλης», και βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει πού το πάνε οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου όταν ζητάνε μέτρα «χωρίς ιδεοληψίες»... Και φυσικά όταν λένε «χωρίς αυξήσεις φόρων» εννοούν να μη φορολογηθεί το κεφάλαιο. Οταν λένε «μείωση της σπατάλης» εννοούν «τσεκούρι» σε ό,τι έχει απομείνει από κρατικές δαπάνες σε Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, Παιδεία. Οσο για τις «ιδεοληψίες», ε, εδώ πια λένε υποταχτείτε στην πολιτική που θεριεύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα...

Υποκριτές

Ξαφνικά η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Λόγω των ελλειμμάτων της... Οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί του κόσμου ασχολούνται με το... ελληνικό πρόβλημα και οι πιο φημισμένοι αρθρογράφοι αφιερώνουν εκτενή σχόλια. Ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της προβλήματα, τι μέτρα θα πάρει προς αυτή την κατεύθυνση κλπ, έχουν αποκτήσει διεθνές ενδιαφέρον. Σε βαθμό που να διερωτάται κανείς για τις σκοπιμότητες του διεθνούς Τύπου. Ας είναι...

Πριν από μερικούς μήνες, έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα, το οποίο ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Τις πρώτες ημέρες οι δυτικές κυβερνήσεις και ο... διεθνής Τύπος κάτι ψέλλισαν. Υστερα το θέμα ξεχάστηκε εντελώς. Καμία «σοβαρή» κυβέρνηση και κανένας «σοβαρός» δημοσιογράφος, δεν ασχολούνται. Αλλωστε, η στρατιωτική χούντα της συγκεκριμένης χώρας, είναι φιλικά διακείμενη στις αξίες του δυτικού πολιτισμού...

Υποκριτές και φαρισαίοι αποδεικνύονται οι θεματοφύλακες του καπιταλιστικού πολιτικού και πολιτιστικού ιδεώδους... Οι οποίοι διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον. Πληρωμένες γραφίδες, στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων, «θάβουν» στρατιωτικά πραξικοπήματα και ξεσηκώνουν βοή μεγάλη για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Ενας κόσμος σάπιος και διεφθαρμένος ως το μεδούλι.

Ζητά παράταση ενόψει «Καποδίστρια 2»

Νέα παράταση, μέχρι τα τέλη του 2010, στη δυνατότητα των δήμων χωρίς υπηρεσία καθαριότητας, να αναθέτουν την αποκομιδή των απορριμμάτων, σε ιδιώτες, ζητά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΚΕ είχε ζητήσει και έλαβε μια πρώτη παράταση μέχρι τα τέλη του 2009. Η νέα παράταση ζητείται ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καποδίστρια», όπου προφανώς θα αλλάξουν πολλά - και προς το χειρότερο - στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, καθώς η βασική κατεύθυνση τόσο αυτής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και του ανώτατου συλλογικού οργάνου της αυτοδιοίκησης είναι υπηρεσίες με τίμημα. Τίμημα το οποίο είναι προφανές ότι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Τα κουπόνια

Η πολιτική ελεημοσύνης και φιλοδωρημάτων προς τους εργαζόμενους έχει παγιωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Στο όνομα της μη παρέκκλισης από την πολιτική λιτότητας σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων και των συνταξιούχων, πρώτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη δεκαετία, καθιέρωσε το επαίσχυντο ΕΚΑΣ. Εχοντας αποκλειστικό στόχο την καθήλωση των επίσημων συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα, «πρόσφερε» κάποιο ...συμπλήρωμα, σε εκείνους που και με απλή αριθμητική δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Πέρσι, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε το «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο και έδωσε κάποιο εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλόμισθους.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ...μοιράσει ατομικά «κουπόνια» σε ανέργους, με τα οποία θα υπάρχει έκπτωση 20% στα μέσα μεταφοράς και στα βασικά είδη διατροφής που θα αγοράζονται από μεγάλα σούπερ μάρκετ. Είχε προηγηθεί η θεσμοθέτηση του «ταμείου αλληλεγγύης», φτώχειας δηλαδή, με τα 63 λεπτά τη μέρα στους δικαιούχους εξαθλιωμένους.

Εκεί φτάσαμε μετά από μια δεκαπενταετία διθυραμβικών αλαλαγμών για την ταχύρρυθμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, για το κατόρθωμα των Ολυμπιακών Αγώνων, που χρόνια ολόκληρα λάνσαραν η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ως επιτεύγματα που θα άλλαζαν στο καλύτερο τη ζωή του λαού, αλλά πίσω από τα οποία υπήρχε το μάτωμα ολόκληρης της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης. Και σήμερα, μετά από τις πολύχρονες θυσίες του λαού, από τον οποίον είχαν ζητήσει υπομονή (και κυρίως υποταγή) για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω - που τα είχαν αναγάγει και σε εθνικούς στόχους - στην ημερήσια διάταξη μπήκαν τα κουπόνια. Για να συνεχίσει η άρχουσα τάξη να κατακλέβει τον κοινωνικό πλούτο και η κυβέρνηση να κανονίζει με τους σουπερμαρκετάδες, πόσο ρύζι, πόσο γάλα και πόσα μακαρόνια δικαιούται να καταναλώσει το μήνα ο άνεργος.

Οι συνεπείς δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχουν καταγγείλει τις πρακτικές πτωχοκομείου, που όχι μόνο δεν κινούνται στην κατεύθυνση της επίλυσης των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά αναπαράγουν τη φτώχεια, διευρύνουν την ανέχεια, επιδεινώνουν όλο και περισσότερο την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Καταγγέλλουν την πολιτική ομηρίας των εργαζομένων, που θα πρέπει να κανονίζουν τις τύχες τους με βάση τα περισσεύματα που θα τους πετάει στη μούρη η εκάστοτε κυβέρνηση, για να μένουν ανέγγιχτα τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Το ζήτημα, σήμερα, δεν είναι να διαπραγματευτούμε το ύψος του ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, τον αριθμό των κουπονιών για τους άνεργους ή το μέγεθος της όποιας «έκτακτης ενίσχυσης» για τους οικονομικά περιθωριοποιημένους. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν συντάξεις των 500 ευρώ, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν άνεργοι, το πρόβλημα είναι ότι το μεροκάματο εξακολουθεί να είναι 30 ευρώ. Κι όλα αυτά σε μια κοινωνία, που, ακόμα και στο φόρτε της οικονομικής κρίσης, οι 166 μεγαλύτερες επιχειρήσεις παρουσιάζουν κέρδη της τάξης των 11,8 δισ. ευρώ!

Να γιατί τα κεντρικά αιτήματα της απεργίας του ΠΑΜΕ την Πέμπτη, για μαζικές προσλήψεις, βασικό μισθό 1.400 ευρώ, σύνταξη 1.120 ευρώ και επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας μας αφορούν όλους, Και πρέπει όλοι να 'μαστε εκεί.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Με τη γλώσσα της αντίστασης και του αγώνα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, ΔΕ θα μπορέσουμε να διαφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό μας! Ιδίως όταν λέει ότι «είμαστε κυβέρνηση ανατροπών και όχι διαχείρισης»...

Αν εννοεί τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι επιδιώκει την άνευ προηγουμένου ...ανατροπή τους.

Οσο για τη ...διαχείριση, αυτή επιθυμούν να επέλθει στη συνέχεια. Γιατί μια τέτοια κατάσταση πολύ ευχαρίστως σκοπεύουν να «διαχειριστούν» οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι και με την ίδια χαρά οι επόμενες κυβερνήσεις ό,τι χρώμα κι αν έχουν.

Το μόνο που ξεχνάνε είναι - ως συνήθως - οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Που κάθε άλλο παρά σκοπεύουν να «τσιμπήσουν» στα «δολώματα» του κοινωνικού διαλόγου που εξαγγέλθηκε.

Κι επειδή τέτοια πράγματα καλό είναι να αποδεικνύονται εμπράκτως, η απεργία της Πέμπτης είναι μπροστά και οι κυβερνώντες (και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν) πρέπει να καταλάβουν πόσο καλούς ...«συζητητές» έχουν απέναντί τους.

Γιατί η γλώσσα της αντίστασης και των αγώνων δεν τους είναι καθόλου αρεστή, δεν την βρίσκουν «σύγχρονη», «ευρωπαϊκή», «γόνιμη» και «παραγωγική», όμως την ...καταλαβαίνουν πολύ καλά.

Για την ακρίβεια, είναι η μόνη που καταλαβαίνουν κι όσο πιο «πειστική» γίνει τόσο το καλύτερο.

ΠΑΝΤΩΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ πολιτική βρήκε τον ...πρώτο της υπέρμαχο και μάλιστα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και είναι ο (συνεπέστατος σε κάτι τέτοια) Κ. Μητσοτάκης...

Γιατί οι δηλώσεις του περί των δημόσιων οικονομικών που «είναι ακόμη χειρότερα και από ό,τι σήμερα τα παρουσιάζουμε» ταιριάζουν προφανώς γάντι με όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται και κάθε άλλο παρά την αντιπολιτεύονται.

Αλλωστε, έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους γενικώς από τη ΝΔ: Στα «δύσκολα» αλλά «σωστά» μέτρα θα τους στηρίξουν...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ευκαιρία» για ταξική αντεπίθεση

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αυτή η κρίση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, που κανονικά θα ήταν πολιτικά δύσκολες αποφάσεις». Το απόσπασμα από τη συνέντευξη του επικεφαλής των Κοινωνικών και Συνταξιοδοτικών Θεμάτων της Κομισιόν Γκ. Φίσερ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επιβεβαιώνει την στρατηγικής σημασίας απόφαση που έχουν πάρει οι ηγέτες της ΕΕ να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την καπιταλιστική κρίση για να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα που χρόνια σχεδίαζαν και να σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται βέβαια τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το εν λόγω στέλεχος της Κομισιόν δε διστάζει να μιλήσει για τις ανατροπές που πρέπει να γίνουν με την ωμότητα που διακρίνει τους ευρωγραφειοκράτες: Η Ελλάδα, λέει, πρέπει «να συνδέσει πιο σφικτά τις εισφορές με τις απολαβές», «να εξισωθούν τα όρια ηλικίας στο Δημόσιο μεταξύ ανδρών και γυναικών», «περισσότερα χρόνια εργασίας», «ευέλικτες μορφές συνταξιοδότησης», «περαιτέρω συγχώνευση των Ταμείων» κ.ά. Αντίστοιχα βέβαια είναι τα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, με διακηρυγμένο στόχο την κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους». Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση λοιπόν για το εύρος και την ένταση της νέας επίθεσης από κυβέρνηση - κεφάλαιο και «κοινωνικούς εταίρους». Ομως η κρίση δεν είναι μόνο ευκαιρία για το κεφάλαιο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για την ταξική αντεπίθεση της εργατικής τάξης μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουν σε όφελός τους.

Κατάπτυστη προπαγάνδα

Ενα κατάπτυστο ρεπορτάζ δημοσιεύει το «Βήμα» της Κυριακής, με τον τίτλο «Ο πόλεμος μεταξύ Λοβέρδου - Παπαρήγα». Ο συντάκτης του προσπαθεί να παρουσιάσει σαν βεντέτα ανάμεσα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον υπουργό Εργασίας την πολιτική κριτική που το Κόμμα ασκεί στην κυβέρνηση με αφορμή τις προωθούμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, παρουσιάζει την κυβέρνηση σαν θύμα (!), γράφοντας ότι «ο υπουργός αποφεύγει να ανταποδώσει τα πυρά, υπομένοντας με καρτερικότητα τις επιθέσεις των στελεχών του κομμουνιστικού κόμματος και την άρνησή τους να προσέλθουν στον διάλογο ο οποίος έχει ήδη αρχίσει».

Στο απαράδεκτο δημοσίευμα, το «Βήμα» κάνει λόγο για «πόλεμο» που κήρυξε «ξαφνικά, αλλά όχι και ανεξήγητα, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα στον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο». Σύμφωνα με τον συντάκτη, η μάχη που δίνει πολιτικά και συνδικαλιστικά το ΚΚΕ να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία από τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα οφείλεται στην ανάγκη «να περιφρουρήσει τις δυνάμεις του το ΚΚΕ (...) και να διατηρήσει τα πρωτεία στους αγώνες». Αυτό τους βολεύει να προπαγανδίσουν για να αποπροσανατολίζουν από την ταξική υπέρ του κεφαλαίου ουσία των βάρβαρων μέτρων που προωθούν. Αυτή είναι και η ανησυχία και η ταραχή τους. Να τους τη μεγαλώσουμε με τους ταξικούς αγώνες.

«Αγωνιστικό» ρεβεγιόν και βλέπουμε...

Με ιδεολογικούς ακροβατισμούς, που καταλήγουν σε προτάσεις πλήρως ενσωματωμένες στον καπιταλισμό, προσπαθεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε ψευδαισθήσεις που κάθε άλλο παρά έρχονται σε σύγκρουση με τις αντεργατικές πολιτικές που γεννούν και οξύνουν τα προβλήματά τους.

Κατά την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, όπως ισχυρίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τα προβλήματα των εργαζομένων οφείλονται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης και η λύση τους είναι δυνατή με ένα άλλο μοντέλο οικονομίας, προφανώς στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλει ως ζητήματα αιχμής την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη δίκαια αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ καλεί την κυβέρνηση να «αποσαφηνίσει τις πολιτικές της». Ως να είναι δυνατόν τα προβλήματα των εργαζομένων να λυθούν εντός του καπιταλισμού από μια ικανή κυβέρνηση.

Απόλυτα συνεπής στην ψευδαίσθηση που αναπαράγει, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απέρριψε τέσσερις απανωτές φορές την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για την κήρυξη απεργίας στις 17 Δεκέμβρη. Το σκεπτικό της ήταν ότι δεν είναι απαραίτητες τώρα οι κινητοποιήσεις. Το μόνο που θα κάνει είναι ένα αγωνιστικό ρεβεγιόν, παράσταση διαμαρτυρίας το ονομάζει, στο Ταμείο Πρόνοιας και στη Βουλή. Α, ναι... είπαν ότι θα «κλιμακώσουν και απεργιακά τη δράση τους» κάποια στιγμή μέχρι τις αρχές Φλεβάρη...

Ο,τι έχει προσφέρει...

Καθένας με το ρόλο του, την αποστολή, αλλά και τις δυνατότητές του. Ο λόγος για βιβλίο που έγραψε ο Γ. Τζιας και εκτενή του αποσπάσματα αναλαμβάνει να αναδημοσιεύσει «Το Βήμα», όπου εμπλέκει το ΚΚΕ σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών, αγοροπωλησίες ποδοσφαιρικών ομάδων κλπ. Οταν η γραμμή είναι εφ' όλης της ύλης αντικομμουνισμός, ό,τι έχει και μπορεί κάθε «πρόθυμος» προσφέρει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους επιστραφεί η κοροϊδία

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα από αυτήν που διαχρονικά επιχειρούν σε βάρος τους οι δυο εταίροι του δικομματισμού, προκειμένου να επιβάλουν την ταξική πολιτική τους. Σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και με δεδομένη την ανάγκη του κεφαλαίου να προχωρήσουν ταχύτερα εκείνες οι αντιλαϊκές ανατροπές που θα το επαναφέρουν σε τροχιά υπερκερδοφορίας, η επιχείρηση εξαπάτησης και τρομοκράτησης του λαού εντείνεται. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά τρόπους και την κατάλληλη εκείνη προπαγάνδα που θα αμβλύνει στις λαϊκές συνειδήσεις την εντεινόμενη δυσαρέσκεια για την πολιτική του, προκειμένου να υλοποιήσει ανεμπόδιστα και στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο.

Το ένα σκέλος της αντιδραστικής προπαγάνδας έχει να κάνει με τη δημιουργία κλίματος «έκτακτης ανάγκης», που απαιτεί την «εθνική (βλέπε ταξική) ομοψυχία» για να μη βουλιάξει δήθεν η χώρα. Και όταν - με τη βοήθεια και των κυρίαρχων ΜΜΕ - καρπίσει το κλίμα της τρομοκράτησης, η κυβέρνηση εμφανίζεται να ταλαντεύεται απέναντι στο δίλημμα: «Μέτρα - σοκ» ή «ήπια προσαρμογή»; Εδώ ο εμπαιγμός ξεπερνάει κάθε όριο. Πολύ περισσότερο, που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι δικές της προθέσεις βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τις «συστάσεις» των εταίρων της στην ΕΕ, σε βαθμό τέτοιο ώστε ο πρωθυπουργός να δίνει μάχη για να εφαρμόσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες, σε πείσμα της ΕΕ που ζητάει πιο αποφασιστικά μέτρα σε βάρος του εισοδήματος, της Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων!

Λένε ψέματα. Πρώτον, επειδή δεν υπάρχει καμιά διάσταση ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση, τη σημερινή και την προηγούμενη. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ψηφίσει όλες τις συνθήκες και όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, βάσει των οποίων σήμερα οι εταίροι ζητούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Δεύτερον, καμιά διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα σ' αυτά που σήμερα προωθεί η κυβέρνηση (στην «ήπια» ή στην «άγρια» εκδοχή τους) και σ' αυτά που συστήνει η ΕΕ, στη βάση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και να το αντιπαραβάλει με τα ευρωενωσιακά κιτάπια. Τότε θα καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του λαού.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μειώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, επειδή αυτό έγραφε στο πρόγραμμά της και αυτό ψήφισε στα όργανα της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ. Αυτήν τη στρατηγική συνδιαμορφώνουν διαχρονικά και προωθούν στη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Γι' αυτό και σήμερα κλίνουν τη συναίνεση σε όλες τις πτώσεις. Θέλουν το λαό φοβισμένο στη γωνία, επειδή ξέρουν πως αν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του θα τους σαρώσει, θα τους γκρεμίσει. Κέρδος για το λαό θα είναι, η προπαγάνδα τους αυτή τη φορά να μην πιάσει τόπο. Να τους επιστραφούν τα τρομοκρατικά επιχειρήματα με πάλη ταξική, ενιαία και πανεργατική, με επιθετικά αιτήματα και στόχους πάλης που θα φτάνουν μέχρι την ανατροπή της εξουσίας τους. Ας διατρανώσουμε τη θέλησή μας να τους κοντράρουμε ώσπου να τους «ανατρέψουμε», στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ