Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προς νέα ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε αδιέξοδο έχει οδηγήσει, για μια ακόμα φορά, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), η πολιτική των κυβερνήσεων που οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό συνολικά τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η κρατική χρηματοδότηση για το 2009 προς τον ΟΠΑΔ ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος των δαπανών που θα κληθεί να καλύψει ανέρχεται σε 1,7 με 1,8 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει εκταμιευθεί περίπου το 65% των χρημάτων, δηλαδή 790 - 800 εκατομμύρια ευρώ, ποσά όμως τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ήδη και μάλιστα για να καλυφθούν κυρίως περσινές οφειλές του ΟΠΑΔ. Ετσι, οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ που έχουν εκτελέσει μόνο μέχρι το Μάρτη του 2009, ενώ στους γιατρούς οφείλονται οι πληρωμές από το Δεκέμβρη του 2008.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται να προκύψει νέα ταλαιπωρία με θύματα τους ασφαλισμένους, με δεδομένη και την αδιέξοδη στάση που κρατούν οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων, που χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για την καταβολή των οφειλόμενων τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων που πλήττει κυρίως τους ασφαλισμένους και δε δίνει λύση στο πρόβλημα. Αφού η λύση βρίσκεται στην κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Στη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν ενιαίου συστήματος Υγείας, στη δημόσια και δωρεάν καθολική ασφάλιση που πρέπει να γίνει κύριο μέτωπο πάλης για τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, τα συνδικάτα.

Στις ράγες του «εκσυγχρονισμού»

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν το λαό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας επιταχύνονται για το καλό του. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Τρανταχτό παράδειγμα η «απογείωση» των τιμών για τα δρομολόγια του οδοντωτού σιδηροδρόμου στην Αχαΐα που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα. Οι οποίες, από 3,70 ευρώ και 6,80 (με επιστροφή) που ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούλη, την 1η Αυγούστου εκσφενδονίστηκαν στα 9,50 και 19 ευρώ (αύξηση δηλαδή που προσεγγίζει το 300%!) αντίστοιχα.

Είτε αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο έργο, που άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 19ου αιώνα κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τις μεταφορικές ανάγκες και τη σύνδεση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων με την παραλιακή ζώνη του νομού, είτε σκεφτεί ότι η συγκεκριμένη πανέμορφη διαδρομή που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού προσφερόταν για μια προσιτή οικονομικά εκδρομή των λαϊκών οικογενειών, φτάνει στο ίδιο συμπέρασμα: Τόσο η ανάγκη των εργαζομένων σε ασφαλή και φτηνά μεταφορικά μέσα, όσο και η ανάγκη τους σε ασφαλή και ποιοτική αναψυχή χτυπιέται ανελέητα από την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Οσοι σπεύδουν να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις με την πρόσφατη αλλαγή των σιδηροδρομικών γραμμών και των συρμών, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αναπαράγουν τη λογική που λέει ότι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Νομιμοποιούν, δηλαδή, την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στις επικίνδυνες από πολλές πλευρές για τα συμφέροντά τους «ράγες» του εκσυγχρονισμού...

Οργιάζουν εισφοροδιαφυγή και ανασφάλιστη εργασία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο υποκατάστημα (που εκτός από τη Σαντορίνη καλύπτει τη Φολέγανδρο, την Ανάφη και τη Σίκινο) υπηρετεί μόλις το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις 11.000 οικοδομές και τις 3.000 επιχειρήσεις των παραπάνω νησιών. Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή Εργαζομένων του υποκαταστήματος η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών φθάνει το 90%. Ενώ, από τις μηνιαίες καταστάσεις για την ασφάλιση των εργαζομένων προκύπτει ότι καταβάλλεται μόλις το 50% του προβλεπόμενου ποσού. Ετσι, η μηνιαία εισφοροδιαφυγή ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Και βέβαια μπορεί η Ερώτηση να αναφέρεται στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Σαντορίνη αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών σε όλη τη χώρα και στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα χρηματικά ποσά δισεκατομμύριων ευρώ.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν τα αποτελέσματα των αντιασφαλιστικών πολιτικών που χρόνια τώρα προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτικές που χτυπούν συντάξεις και παροχές και, από την άλλη, στηρίζουν την εργοδοτική ασυδοσία.

Πορεία σύγκρουσης

Η εργοδοσία της Αγροτικής Τράπεζας καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα κείμενο που περιλαμβάνει μια σειρά από αντεργατικούς όρους και φέρει τον τίτλο «Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας». Τέτοιοι «Κώδικες» εφαρμόζουν σειρά επιχειρήσεων για να επιβάλουν στη συνείδηση των εργαζομένων ότι η ανάγκη της εργοδοσίας για κέρδη είναι νόμος. Αυτός είναι που ορίζει τους πάντες και τα πάντα. Κάθε αντίδραση των εργαζομένων θεωρείται «αρνητική στάση», η οποία θα έχει «αρνητική έκβαση» για τους ίδιους, όπως ρητά ορίζει ο «Κώδικας» της Αγροτικής.

Με αυτές και χίλιες άλλες ακόμα μεθοδεύσεις, το κεφάλαιο δρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Ομως η εξυπηρέτησή τους αποβαίνει αντικειμενικά σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, που το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και να διατηρήσει τα κέρδη του, είναι πολλά τα παραδείγματα. Οι τραπεζίτες πρωτοστατούν στην επίθεση για την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και, τελικά, την αντικατάστασή τους από ατομικές συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Ετσι, ο εργαζόμενος, χωρίς τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης, μετατρέπεται, κυριολεκτικά, σε έρμαιο του εργοδότη. Η πολυεθνική «WIND» απέλυσε δύο εργαζόμενες συνδικαλίστριες με το «έτσι θέλω». Στόχος της, να στείλει το μήνυμα ότι δε δέχεται οποιαδήποτε φωνή που βάζει εμπόδια στις ορέξεις της εργοδοσίας. Αλλη πολυεθνική, η «Club Med», αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέλυσε καμαριέρες από ξενοδοχείο για να τις «δανειστεί», στη συνέχεια, από άλλη εταιρεία με πολύ χειρότερους εργασιακούς όρους.

Αυθεντικός υποστηρικτής του κεφαλαίου είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Είναι οι δυνάμεις που πισωπατούν με θαυμασμό και δέος μπροστά στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Διακηρύσσουν ότι είναι «αιώνιο» και «παντοδύναμο». Σχεδόν διαρρηγνύουν τις πολύτιμες φορεσιές τους, κραυγάζοντας ότι είναι η μόνη εφικτή πραγματικότητα. Στη βάση αυτή, δασκαλεύουν τους εργαζόμενους να μη διεκδικούν μαξιμαλιστικά και ουτοπικά αιτήματα. Μόνη διέξοδος είναι η συνεργασία τους με το «ανίκητο» κεφάλαιο. Μπορούν μόνο να στηρίζονται στην ευσπλαχνία του, ζητιανεύοντας λίγα ψίχουλα παραπάνω. Αυτό το μήνυμα στέλνουν, ενόψει και των κινητοποιήσεων της ΔΕΘ, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε όλα τα επίπεδα.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στέκονται απέναντι. Απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, στους πολιτικούς εκπροσώπους του και τα τσιράκια του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γνωρίζουν καλά ότι η εργατική τάξη, αντιλαμβανόμενη την ανυπέρβλητη δύναμη που διαθέτει, μπορεί μαζί με τους συμμάχους της τα λαϊκά στρώματα να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και να επιβάλει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο κέντρο του βρίσκεται η ικανοποίηση των πραγματικών σημερινών αναγκών των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε σύγκρουση με την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς εκφραστές της.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Αποπροσανατολιστικές διαφωνίες - στρατηγικές συμφωνίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «παίζει με τους θεσμούς» και το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία για «παιγνίδια εντυπώσεων». Το ρήμα «παίζω» κυριαρχεί στην (υποτιθέμενη) πολιτική αντιπαράθεση...

Θα μπορούσαν φυσικά οι κατηγορίες να διατυπωθούν ακριβώς ανάποδα, όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί την ...επόμενη βδομάδα.

Βλέπετε, όταν δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση είναι πολύ περιορισμένες οι επιλογές που έχουν και οι δύο. Οπότε μάλλον πρέπει να συνεννοηθούν για το ...μενού, αφού κινδυνεύουν να συμπέσουν και να λένε τα ίδια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι και οι δύο «παίζουν» με τις λέξεις, προκειμένου να κρύψουν τα πραγματικά «παιγνίδια» που «παίζονται» στις πλάτες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΞΑΜΗΝΟ για τα εθνικά θέματα διαπιστώνουν ότι διανύουμε το υπουργείο Εξωτερικών και η Ντόρα Μπακογιάννη. Πολλές διαβουλεύσεις - λένε - και πολλές επαφές...

Το τι θα γίνει σε αυτές δεν το γνωρίζουμε, γνωρίζουμε όμως το ...σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ...γραμμένο στις αντιτρομοκρατικές συμφωνίες που υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών με τις ΗΠΑ και ψηφίζονται άρον άρον την άλλη βδομάδα.

Το περιεχόμενο, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό, το ...φανταζόμαστε. Η υποταγή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε όλο της το μεγαλείο.

ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ στα Τέμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο! Εν ολίγοις ...δικοί τους είναι οι (δημόσιοι κατά τ' άλλα) δρόμοι, ό,τι θέλουν τους κάνουν...

Οπως άλλωστε και όλες οι αντίστοιχες κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τα δημόσια έργα, αφού πληρώθηκαν πλουσιοπάροχα και με δεκάδες «πανωπροίκια» για να τα κατασκευάσουν.

Φυσικά, οι μισθοί των οδηγών που περνάνε δε διπλασιάστηκαν, το να κόπηκαν ...στο μισό είναι πολύ πιο πιθανό.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλά σε ελεύθερη οικονομία ζούμε, βλέπετε, αν θες χρησιμοποιείς το δρόμο αλλιώς πας με ...τα πόδια από τα χωράφια.

Υποκρισία του ΠΑΣΟΚ για τα κολέγια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παλιά μου τέχνη κόσκινο για το ΠΑΣΟΚ. Στηρίζει απόλυτα τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, κάνοντας κριτική επί της διαχείρισης. Ετσι και στο θέμα των κολεγίων. Δε διαφωνεί καθόλου με το να υπάρχουν έμποροι της γνώσης, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι, για να ξεχωρίζουν οι «καλοί» απ' τους «κακούς». Με Ερώτησή του στη Βουλή, υποκριτικά ζητά πιο ουσιαστικό έλεγχο των κολεγίων, τη στιγμή που γνωρίζει ότι με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο (που και το ΠΑΣΟΚ συνδιαμόρφωσε) η δυνατότητα ελέγχου της κυβέρνησης στα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια είναι... από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Κι ύστερα, σε μια επιχείρηση που εξ ορισμού ακριβοπουλάει σπουδές «φαστ - φουντ», ό,τι έλεγχος και να γίνει, οι σπουδές θα παραμείνουν «φαστ - φουντ» και η αγοραπωλησία τους θα παραμείνει μια τέτοια εμπορική συναλλαγή.

Το ΠΑΣΟΚ υποκρίνεται, γιατί γνωρίζει ότι οι δήθεν έλεγχοι λειτουργούν μόνο ως ξεκαθάρισμα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων - κολεγίων από τις μικρότερες κι όχι προς όφελος του λαού για την εκπαίδευση των παιδιών του.

Και για να θυμόμαστε και λίγο ...ιστορία: Η συζήτηση για την αναγνώριση τίτλων σπουδών, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ξεκίνησε πριν 10 χρόνια. Οι ευρωοδηγίες 92/51 και 89/48 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό Δίκαιο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η Βάσω Παπανδρέου, ως αρμόδια επίτροπος, τότε, υπέγραψε την οδηγία 89/48. Αυτά τα λίγα, για να μη νομίζουν οι γονείς και οι φοιτητές ότι το ΠΑΣΟΚ «ξαφνικά» κόπτεται για το καλό τους.

«Δωρεάν» Παιδεία και στη Ρωσία

Μόνο για το 70% των μαθητών της περιοχής του Αρχάνγκελσκ στη Ρωσία φτάνουν τα δωρεάν βιβλία ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτέμβρη. Ο λόγος είναι η έλλειψη χρημάτων από το κράτος, συνεπώς οι γονείς των υπολοίπων παιδιών θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στην ίδια περιοχή (σ.σ. η πόλη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ρωσίας στη Βόρεια Θάλασσα) τουλάχιστον σε έξι σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, άρα δε θα ανοίξουν. Κλειστά θα παραμείνουν για τον ίδιο λόγο τουλάχιστον το 15% των σχολείων στο Βαρόνιεζ. Ο σχετικός κατάλογος είναι αρκετά μακρύς για κάθε γωνιά της Ρωσίας.

Τα σχόλια νομίζουμε πως περιττεύουν...

150 χιλιόμετρα μέχρι το σχολείο!

Τεράστια προβλήματα δημιουργούνται με τα σχολεία στη Βουλγαρία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Βουλγαρική Ενωση Εκπαιδευτικών υποστηρίζει ότι πάνω από 1.500 εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε σχολεία κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, επειδή θα κλείσουν σχολεία στη χώρα. Απ' την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει, ήδη, 60 σχολεία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον το 15% των παιδιών να αναγκάζονται να μετακινούνται μακριά απ' το σπίτι τους για να μπορέσουν να κάνουν μάθημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποστάσεις φτάνουν και τα 150 χιλιόμετρα!

Τέτοιου είδους στοιχειώδη ζητήματα ο σοσιαλισμός τα είχε λύσει. Σήμερα στη Βουλγαρία του 2009 το να πηγαίνεις σχολείο κοντά στο σπίτι σου τείνει να γίνει πολυτέλεια!

Δεν «κρατιέται» η ΠΑΣΕΓΕΣ...

Το ότι η «πρασινογάλαζη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ξεκόψει οριστικά από τα συμφέροντα των μικρών και φτωχών αγροτών είναι γεγονός αναμφισβήτητο, που ούτε η ίδια το κρύβει. Με κάθε ευκαιρία, τα στελέχη της συνηγορούν υπέρ του στόχου που θέτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, για τη μετατροπή των αγροτών σε επιχειρηματίες, με συνεπακόλουθο αποτέλεσμα την εκδίωξη της φτωχομεσαίας αγροτιάς από τη γη και τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια. Το να εγκαλεί όμως την κυβέρνηση της ΝΔ, που υπό το βάρος των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει ένα ελάχιστο κονδύλι για τη στήριξη των παραγωγών, ξεπερνάει κάθε όριο. Και όχι απλώς να την εγκαλεί, αλλά να ζητάει «έστω και τώρα» να πάρει πίσω (!) τα «ψίχουλα» των 425 εκατ. ευρώ και να τα διοχετεύσει προς διάφορες επιχειρηματικές δράσεις, στις τσέπες δηλαδή των μεγαλοαγροτών, που η ΠΑΣΕΓΕΣ ξεκάθαρα εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα φρόντιζαν να μην εκτίθενται τόσο, αλλά απ' ό,τι φαίνεται «γυάλισε το μάτι τους» απ' τα ευρώ των διαφόρων προγραμμάτων «αγροτικής ανάπτυξης», που πλέον δεν κρατιούνται με τίποτα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στην αντεπίθεση!

Δυο παράλληλες «πραγματικότητες» καταγράφονται αυτές τις μέρες στην πολιτική επικαιρότητα και τα ΜΜΕ. Από τη μια, ο ψευτοκαυγάς που έχουν στήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πάνω στο υπαρκτό σκάνδαλο της πολυεθνικής «Ζήμενς», με κύριο πεδίο αντιπαράθεσης το αν θα εκδοθεί ή όχι ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα και το ποιος δημιουργεί με τις κινήσεις και τα λόγια του τις περισσότερες εντυπώσεις μέσα από το βούρκο του χρηματισμού και της διαπλοκής, στον οποίο κολυμπάνε από κοινού οι εταίροι του δικομματισμού. Στο φόντο αυτής της ψευδεπίγραφης διαμάχης οξύνεται και η κόντρα για την ημερομηνία των εκλογών. Κόντρα που διατηρεί τη δική της αυτοτέλεια και επανέρχεται κάθε φορά που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στριμώχνονται πολιτικά και θέλουν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του.

Στον αντίποδα αυτής της αρρωστημένης κατάστασης υπάρχει η καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα και η οποία μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στους αντιδραστικούς νόμους των τελευταίων μηνών για να αντιληφθεί το μέγεθος της επιθετικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Νόμοι που αφορούν στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, την Υγεία και την Παιδεία, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, πέρασαν αβρόχοις ποσί από τη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται λαλίστατο όταν πρόκειται να πει την ατάκα του στο δικομματικό θέατρο για την υπόθεση Χριστοφοράκου, ψέλλισε μόνο μερικές διαχειριστικές αντιρρήσεις στα νομοσχέδια της ΝΔ, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις στρατηγικά ταυτισμένες με αυτές της ΝΔ.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε στη Βουλή την τροπολογία που ορίζει ότι ο καθορισμός των ΒΑΕ θα γίνεται στο εξής με Κοινή Υπουργική Απόφαση, χωρίς να διαφωνεί στο ελάχιστο για την ανάγκη να πετσοκοπούν τα ΒΑΕ και έχοντας συμβάλει το ίδιο και με νόμους στην αναμόρφωση της σχετικής λίστας προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας. Αντίστοιχη ήταν και παραμένει η στάση του ΠΑΣΟΚ και στα άλλα ζητήματα που αφορούν σε αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους. Για όλα αυτά, τα κυρίαρχα ΜΜΕ ελάχιστα βρήκαν να πουν και να γράψουν. Συγκαλύπτουν συνειδητά την επί της ουσίας συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα μέτρα που πριμοδοτούν το κεφάλαιο, υπερτονίζοντας, ο καθένας για λογαριασμό της παράταξης που υπηρετεί, τις όποιες δευτερεύουσας σημασίας διαφορές τους. Επιδιώκουν και μ' αυτόν τον τρόπο να εγκλωβίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις στη λογική του καλύτερου διαχειριστή.

Το δίλημμα για τους εργαζόμενους σήμερα δεν είναι αν θα έρθει ή όχι ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα. Ούτε το ποιος από τους δυο πήρε περισσότερα χρήματα από τη «Ζήμενς». Το πραγματικό ζητούμενο για το λαό, η στάση που απαντάει στα πραγματικά του συμφέροντα και τις ανάγκες, είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την υπόθεση των σκανδάλων. Να τα μετατρέψει σε όπλο ενάντια στα κόμματα που υπηρετούν και αναπαράγουν ένα πολιτικό σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Να πάρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά την πάλη τους για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα ζητήματα, βάζοντας στο στόχαστρο την αντιδραστική πολιτική που υπηρετούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ