Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θανάσιμη συνύπαρξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τρία σχολικά συγκροτήματα απείλησε το μοιραίο «Φάντομ» στην «τρελή» πορεία θανάτου που στοίχισε τη ζωή σε δυο κοπέλες και στους δυο πιλότους, όπως διαπιστώνει, με τρόμο, κανείς μελετώντας τα ρεπορτάζ και τα σχεδιαγράμματα που φιλοξένησαν χτες όλες σχεδόν οι εφημερίδες! Ενα λύκειο, ένα ΙΕΚ και -περισσότερο- ένα δημοτικό σχολείο! Διαπιστώνει, όμως, με τον ίδιο τρόμο, και κάτι άλλο: Οτι ανάμεσα σ' αυτά τα σχολικά συγκροτήματα, μέσα σε μια κατοικημένη περιοχή, βρίσκονται και ΝΑΤΟικές δεξαμενές καυσίμων!

Το τι θα γινόταν, αν το μοιραίο αεροσκάφος έπεφτε πάνω στις δεξαμενές, ουδείς θέλει να το σκέφτεται και να το φαντάζεται.

Και φυσικά δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλάβει ότι ο κίνδυνος που εγκυμονεί αυτή η θανάσιμη συνύπαρξη δεν εξέλειπε με το δραματικό επίλογο της προχτεσινής τραγωδίας. Αντίθετα, είναι και αυτό μια από τις τραγικές παραμέτρους της, που θα πρέπει να οδηγήσει στη λήψη μέτρων.

Να φύγουν

Ανάλογες εγκαταστάσεις, βέβαια, υπάρχουν και σ' άλλα σημεία της χώρας, πολλές φορές μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Κι όταν σκεφτεί κανείς ότι σ' αυτές είναι αποθηκευμένα, συνήθως, επικίνδυνα υλικά, τότε γίνεται φανερό ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι. Είναι, π.χ., γνωστό ότι σε αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές βάσεις υπάρχουν αποθηκευμένα πυρηνικά - υπάρχουν και στην αεροπορική βάση της Αγχιάλου, όπου χτες προσγειώθηκαν 12 μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας, που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix 2000» - και σκέφτεται κανείς τι θα γίνει αν - ο μη γένοιτο - συμβεί κάποιο δυστύχημα σ' αυτές τις περιοχές. Βεβαίως, οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς, αλλά αν δεν είναι και τόσο; Και, τέλος πάντων, αφού στο παραμικρό δε χρησιμεύουν στη χώρα μας, γιατί να κοιμόμαστε «αγκαλιά» με τον πυρηνικό κίνδυνο;

Τρόμος πάνω από τα κεφάλια μας

Ισχυρίζονται, επίσης, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πως στο σχεδιασμό των εκπαιδευτικών ασκήσεων από την πολεμική αεροπορία - άραγε αποκλειστικά αυτή σχεδιάζει τις πτήσεις, ή «βάζουν το χεράκι τους» και οι ΝΑΤΟικοί; - αποκλείεται, κατά κανόνα, η διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένες περιοχές. Δε γνωρίζουμε πόσες και ποιες είναι οι εξαιρέσεις από τον κανόνα, αλλά είναι γεγονός ότι αρκετά αεροπορικά δυστυχήματα έχουν γίνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές - το τελευταίο είναι αυτό στα Αντίκυρα - ενώ έχουμε υπόψη ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας τα μαχητικά αεροσκάφη, στη διάρκεια των ασκήσεων, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος, πάνω από τα σπίτια. Π.χ. στη Λάρισα, όπου εκτός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, εδρεύουν και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, οι πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την πόλη είναι καθημερινό φαινόμενο και ιδιαίτερα στις βραδινές ώρες ο θόρυβος των μαχητικών είναι τόσο έντονος που προκαλεί τις αντιδράσεις των κατοίκων...

Αντιλαϊκή αποφασιστικότητα

Την αποφασιστικότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης και του προέδρου της να στηρίξουν τη δραχμή, διαφήμιζε χτες από την πρώτη της σελίδα η πρωινή του συγκροτήματος Λαμπράκη.

Σιγά τα λάχανα, θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς, γνωρίζοντας ότι η πορεία της δραχμής είναι προδιαγεγραμμένη μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη, ενώ το 2001 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλήρους κατάργησής της.

Το θέμα όμως δεν είναι τι διάλεξε το «ΒΗΜΑ» να βγάλει στην πρώτη σελίδα. Είναι ότι στη σελίδα αυτή απέφυγε έστω και να αναφερθεί στην ουσία των δηλώσεων Ντούιζεμπεργκ, ο οποίος χωρίς περιστροφές συνδέει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ με την επιβολή ακόμα πιο σφιχτής, για τα λαϊκά στρώματα, πολιτικής.

Η νοοτροπία των υποτελών

Για το «όραμα» των Γερμανών για τη μελλοντική ΕΕ, όπως εκφράστηκε προ μιας βδομάδας διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γ. Φίσερ, κάτι θα έχετε ακουστά. «Μετεξέλιξη της Ευρώπης σε Ομοσπονδία εθνικών κρατών, με εκλεγμένο πρόεδρο, ευρωπαϊκό Σύνταγμα και κυρίως ένα "κέντρο βάρους", δηλαδή έναν πυρήνα κρατών που θα αναλάβουν την ολοκλήρωση της πολιτικής ενοποίησης». Ας σημειωθεί ότι αυτό το όραμα έσπευσε να χαιρετίσει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, όπως και ο Γερμανός καγκελάριος. Επίσης, κάτι θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για το όραμα του Γάλλου ομολόγου του, Ι. Βεντρίν, για μια Ευρώπη της «μεταβλητής γεωγραφίας», δηλαδή για μια ΕΕ που θα αποφασίζουν οι κάθε φορά συμμαχίες των ισχυρών εταίρων με βάση, εννοείται, τα γεωστρατηγικά και άλλα συμφέροντά τους.

Ολα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προετοιμασία των λαών, καθώς η Διακυβερνητική, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου, διαμορφώνει το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και ειδικά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Πώς είπατε; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις θέσεις της κυβέρνησης; Δε χρειάζεται. Η κυβέρνηση Σημίτη, κατά πώς το συνηθίζει, θα περιμένει να δει πού θα «κάτσουν» τα πράγματα και θα πάει με τους νικητές. Ισχυριζόμενη, βέβαια, ότι έτσι θα ανήκει και η χώρα μας σε αυτούς. Καμία σημασία δεν έχει, αν στην πραγματικότητα, θα είναι στους μεγάλους χαμένους. Αυτή όμως είναι η νοοτροπία των υποτελών.

Εργοδοτική τρομοκρατία

Στις πολλές μορφές κοινωνικής τρομοκρατίας, που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό εκφράζονται καθημερινά, η τρομοκρατία που ασκείται από τους εργοδότες στους χώρους δουλιάς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τόσο από την άποψη της έντασης και της διάρκειας, όσο και του σκοπού της. Αυτές τις μέρες, ο «Ρ» αποκάλυψε την επίθεση που δέχτηκε εργάτης της εταιρίας «ΙΜΑΣ ΑΕ» στο Βόλο, επειδή θέλησε να διατυπώσει το δικό του συνδικαλιστικό λόγο μέσα στο εργοστάσιο και κατέκρινε τη διεύθυνση αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων για τη λειτουργία και τη δράση του. Αυτή η περίπτωση δεν είναι η μόνη. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο για να επιβάλλουν στους εργαζόμενους τις θέσεις τους. Η απειλή της απόλυσης είναι ίσως το βασικότερο «όπλο». Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και η περιβόητη «μαύρη λίστα», που εμποδίζει την πρόσληψη του απολυμένου κάπου αλλού. Η παρουσία της Αστυνομίας - όπου δε μετέχει ενεργά για την «προστασία» του εργοδότη - έξω από τους χώρους δουλιάς κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, συναντάται επίσης συχνά. Πολλοί ακόμη μηχανισμοί βρίσκονται στο πλευρό της εργοδοσίας, φανερά και προκλητικά.

Ηδημοκρατία στους χώρους δουλιάς δεν είναι, λοιπόν, μια «ντε φάκτο»... κατάκτηση, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, πολύ περισσότερο που οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί προσανατολίστηκαν τα τελευταία χρόνια - περισσότερο από πριν - στην κάλυψη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είτε μέσω της ουσιαστικής διάλυσής τους, είτε μέσω της αποδυνάμωσής τους. Βεβαίως, η προσπάθεια των εργοδοτών να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να τους φοβίσουν για το παρόν και το μέλλον τους στη δουλιά, δεν είναι εκ των πραγμάτων πάντα επιτυχής. Πολλές φορές συναντά τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων, «σπάει τα μούτρα» της στην αντίσταση ισχυρών ταξικών σωματείων και σε μια ενωτική αντεπίθεση.

Γι' αυτό και η ασυδοσία του εργοδότη «τρέφεται» από τη μη ενότητα των εργαζομένων και από την ύπαρξη εργατικών σωματείων που συμβαδίζουν με τις επιδιώξεις του, κόντρα στα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπούν. Σωματείων που δεν αντικρούουν τις επιθέσεις και αντί να ακολουθήσουν το δρόμο της ταξικής αντιπαράθεσης, συναινούν και συνδιαλέγονται με τους εργοδότες, υποτάσσονται και απεμπολούν δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτή, εξάλλου, είναι και η πραγματικότητα που αντιστρατεύεται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο δουλεύει σκληρά για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Είναι ξεκάθαρο, ότι οι εργοδότες δεν είναι λόγω φύσης «κακοί». Τα ταξικά τους συμφέροντα υπερασπίζουν, τα κέρδη τους προσπαθούν να αυξήσουν και, μάλιστα, όσο πιο μεγάλο το κεφάλαιο, τόσο πιο αδίστακτα πράττει, υπακούοντας στην ταξική του συνείδηση. Αντίστοιχα, οι προσπάθειες εκφοβισμού και καθυπόταξης των εργαζομένων δε γίνονται για την ικανοποίηση ενός αισθήματος κυριάρχησης. Οι εργοδότες «πατάνε» πάνω σε μια έντονη ανασφάλεια, που έχει γεννήσει στους εργαζόμενους η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης και στόχο έχουν να ενισχύσουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα αφαίρεσης των εργατικών δικαιωμάτων. Οι εργοδότες είναι οι «πρωτοπόροι» της αντεργατικής επίθεσης, που έτσι κι αλλιώς για την εξυπηρέτησή τους εξαπολύθηκε. Ετσι, καταστρατηγούν το ωράριο εργασίας, υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διογκώνουν τη «μαύρη εργασία», καθορίζουν αυθαίρετα μέρες εργασίας, κλέβουν ένσημα, αδικούν και εκμεταλλεύονται σταθερά, πορευόμενοι στο δρόμο που έχει ανοιχτεί για την «ευελιξία», την «απασχολησιμότητα» και την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Ευχέλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ, ΓΙΑ την ιστορία με τις ταυτότητες πήγε χτες ο Καραμανλής στον Χριστόδουλο ή για να αποσπάσει κανένα ...αρχιεπισκοπικό ευχέλαιο για την παράταξή του, μπας και ηρεμήσουν λίγο;

Μάλλον για το δεύτερο θα πήγε. Και δεν έχει άδικο, εδώ που τα λέμε. Το τι απεργάζονται οι διάφοροι «παράγοντες» και «βαρόνοι» στη Νέα Δημοκρατία ...«ένας Θεός» το ξέρει μόνο και σίγουρα μόνο μ' ένα ...θαύμα μαζεύονται πλέον τα πράγματα σ' αυτό το κόμμα.

Τα κουτσομπολιά λένε ότι ο Χριστόδουλος ρώτησε για τη σύζυγο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας! Φαίνεται ότι ακόμα και σε τέτοιες συναντήσεις υπάρχει λίγο «τακτ» και έτσι δε ρώτησε για τον ...Καρατζαφέρη.

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΙ όλων των Ευρωπαίων οι Ελληνες, σύμφωνα με έρευνα της Γιούροστατ, αρκεί, όμως, να ξεπεράσουν τα εξήντα πέντε! Ο μέσος Ευρωπαίος φτάνει τα 80 χρόνια ζωής, ενώ ο Ελληνας σχεδόν τα 82!

Θετικό το γεγονός, πλην, όμως, είμαστε βέβαιοι ότι δεν οφείλεται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Γιατί με τις συντάξεις που δίνονται στην Ελλάδα (μετά τα 65, φυσικά), μάλλον αντίθετο έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα της έρευνας.

Ευελπιστούμε ο Παπαντωνίου να μη θέλει να ...συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σ' αυτόν το δείκτη και να αρχίσει να βάζει πρόστιμα σε όσους τολμήσουν να ξεπεράσουν το μέσο όρο ζωής.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ μέσω του Ιντερνετ, του έλειπε του υπουργείου Οικονομικών, που εξέδωσε προχτές τέτοια απόφαση! Φαίνεται πως έχει λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματά του, όπως η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή των μεγαλοκαρχαριών και είπε να το ρίξει στις ...νέες τεχνολογίες!

Οχι, βέβαια, πως είναι να σου κάνει εντύπωση! Προκειμένου να τα κονομήσουν από τους μισθωτούς και τους μικροεπαγγελματίες, θα χρησιμοποιήσουν ...όλα τα μέσα. Μέχρι και τη ρομποτική τεχνολογία στις Εφορίες θα δούμε.

Τα λόγια και η πράξη

Σχετικά πρόσφατη είναι ακόμη η προεκλογική περίοδος και φανταζόμαστε πως όλοι θα θυμάστε τις έντονες κριτικές των ηγεσιών του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, για την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ και τους κυβερνητικούς «μονόδρομους» ένταξης της Ελλάδας σ' αυτούς τους «λάκκους των λεόντων». Φαίνεται, όμως, πως είτε οι κριτικές αυτές λέγονταν μόνο και μόνο λόγω των προεκλογικών ...αναγκών, είτε ...άλλαξαν γνώμη, είτε κάτι άλλο, τέλος πάντων - ας εξηγήσουν οι ίδιοι τη στάση τους - και προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο, στη διάρκεια της συζήτησης και ψηφοφορίας, για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη ΕΥΡΩ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ ψήφισαν υπέρ, μαζί με αυτούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το ΔΗΚΚΙ απείχε και μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε.

Το σημειώνουμε, γιατί οι πράξεις και όχι τα λόγια αποδείχνουν πόσο είναι απεγκλωβισμένη η πολιτική ενός κόμματος από τις λογικές του «ευρωμονόδρομου».

Η καλή βαθμολογία της Μ. Ολμπράιτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν πρόλαβαν, λέει, να τα πούνε αναλυτικά ο Γ. Παπανδρέου και η Μ. Ολμπράιτ πριν δυο - τρεις βδομάδες στην Ουάσιγκτον και γι' αυτό θα συναντηθούν για μια ακόμη φορά στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία στις 24 και 25 Μάη. Τι δεν πρόλαβαν να κουβεντιάσουν; Τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα... στη Γιουγκοσλαβία. Φαίνεται ότι υπάρχουν καινούρια σχέδια και άρα καινούριος ρόλος για την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αφήσει στην άκρη τα προσχήματα και έχει στρατευτεί ανοιχτά στη ΝΑΤΟική σταυροφορία για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Πρόσφατα άλλωστε φιλοξένησε στην Αθήνα την παρασυναγωγή της «αντιπολίτευσης» υπό την αιγίδα του γαλαζοαίματου Καραγιώργεβιτς και του Σ. Κόκκαλη... Ενόψει της συνάντησης με την Ολμπράιτ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει το κατάλληλο κλίμα. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και τις διαδηλώσεις που γίνονται εκεί, διοχετεύει ότι αυτές οι εξελίξεις «υπογραμμίζουν την ύπαρξη σοβαρού ελλείμματος δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία». Ενώ εδώ έχουμε πλεόνασμα δημοκρατίας, ειδικά απέναντι στις διαδηλώσεις...

Ας μην ανησυχεί και ας μην «ιδρώνει» ο Γ. Παπανδρέου ενόψει της συνάντησης με τη Μ. Ολμπράιτ. Είναι το αγαπημένο παιδί της και έχει εξασφαλίσει ήδη «καλό βαθμό».

Γλίτωσε στο σεισμό αλλά...

Δεν μπόρεσε ν' αντέξει το βάρος των προβλημάτων που δημιούργησε στον ίδιο και στην οικογένειά του ο καταστροφικός σεισμός της 7ης Σεπτέμβρη 1999, και ο 62χρονος Κώστας Κυρίτσης αυτοκτόνησε στον καταυλισμό των σεισμοπαθών στο Μενίδι. Η κοινωνική λειτουργός που τον παρακολουθούσε διαβεβαιώνει ότι τα ψυχολογικά προβλήματα, που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, άρχισαν αμέσως μετά το σεισμό, όταν το σπίτι του κρίθηκε κατεδαφιστέο κι αναγκάστηκε να εγκατασταθεί, μαζί με την οικογένειά του, στον καταυλισμό. Ομως, είναι φανερό ότι υπεύθυνη για το χαμό του είναι η κυβερνητική αδιαφορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς. Διότι είναι γνωστό πως το κράτος έχει αφήσει τους σεισμοπαθείς στην τύχη τους, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια, με μόνο «βοηθό» το χρόνο, ο οποίος, όμως, αντί να λειτουργήσει ως «γιατρειά» στα βάσανα, όπως ελπίζουν οι κυβερνώντες, λειτουργεί ως επιβαρυντικό στοιχείο για την ψυχολογία των σεισμοπαθών. Και σήμερα φαίνεται καθαρά πόση ήταν η κοροϊδία των κυβερνώντων, όταν την επομένη του σεισμού υπόσχονταν ότι πολύ γρήγορα οι σεισμοπαθείς θ' αποκατασταθούν και θα επιστρέψουν σε σπίτια...

Το φόβο μας να 'χουν...

Η πρεμούρα τους δεν κρύβεται. Δεν μπορεί να κρυφτεί. Πώς το 'λεγε προεκλογικά ο Κ. Σημίτης; Η νέα τετραετία θα είναι τετραετία του κοινωνικού κράτους. Μάλιστα. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές και έχουμε και λέμε: Αρον άρον οδηγείται για ξεπούλημα ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία. Τώρα έχουν σειρά ο ΟΤΕ (πάνω από το 51%), η ΔΕΗ, το μεγάλο φιλέτο του ΕΟΤ, η «Ολυμπιακή» και γενικά ό,τι ανήκει στο δημόσιο. Δε μένει φυσικά πίσω η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την κατάργηση των συμβάσεων, του 8ωρου, κλπ., ούτε φυσικά το ασφαλιστικό. Οι ολέθριες συνέπειες θα γίνονται ολοένα και πιο οδυνηρές για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Ομως, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κάνουν τα πάντα για να εθίσουν πιο πολύ στη μοιρολατρία και την υποταγή τους εργαζόμενους και πανηγυρίζουν για τα ψίχουλα της ντροπής που τους μοιράζει ο ΣΕΒ. Οι κομμουνιστές, βέβαια, βρέθηκαν και θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης της αντίστασης. Ακριβώς όμως επειδή μας φοβούνται, φροντίζουν να φιμώνουν τη φωνή του ΚΚΕ από τα κανάλια τους. Συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κατάργηση του ιδιώνυμου κατά των μαθητών

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά από την ψήφιση των δύο νόμων της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης 2525/97 και 2640/98 για τα Ενιαία Λύκεια και τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, ήταν πλούσια σε αγώνες με σημαντικότερες στιγμές τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και την ανάδειξη του ζητήματος της παιδείας ευρύτερα στο λαό. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια προς την πολιτική που εξυπηρετούν στηρίζοντας τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, προχώρησαν σε νέα πιο κατασταλτικά και αυταρχικά μέτρα, με αποκορύφωμα την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που διώκει τις μαθητικές καταλήψεις ως «ιδιώνυμο αδίκημα». Η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων σε όλο της το μεγαλείο.

Ηαπόφαση αυτή έφερε τους εισαγγελείς και τα ΜΑΤ στα σχολικά προαύλια και ήδη μετρούνται σε δεκάδες τα μαθητοδικεία που στήθηκαν σε όλη την επικράτεια. Στόχος, πρώτα και κύρια οι αγωνιστές μαθητές, κυρίως μέλη των Συντονιστικών Αγώνα, της μορφής αυτής οργάνωσης της πάλης των μαθητών, που γεννήθηκε μέσα από τους μεγάλους αγώνες αντίθεσης στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στην ίδια ρότα, όπως είχαμε επισημάνει από την αρχή, κινείται και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρά τη δήθεν αλλαγή της «επικοινωνιακής» της πολιτικής. Τώρα όμως έχουμε και δείγματα γραφής και σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα αυταρχισμού στα σχολεία. Φαίνεται ότι το λεγόμενο «δεύτερο εκσυγχρονιστικό κύμα» συμπεριλαμβάνει στις προτεραιότητές του τα σχολεία και τους αντιστεκόμενους μαθητές.

Προχτές έγινε στη Λευκάδα μαθητοδικείο εναντίον 12 μαθητών, μελών του Συντονιστικού Αγώνα και καταδικάστηκαν με την ποινή της επίπληξης, ενώ την ίδια μέρα στη Λάρισα, στο 1ο Λύκειο είχαμε για πρώτη φορά την είσοδο της αστυνομίας μέσα στο σχολείο και σε ώρα μαθήματος, για να κληθούν τρεις μαθητές μέλη του 15μελούς για κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα. Σημειώνουμε ότι την ώρα εκείνη οι μαθητές είχαν διαγωνισμούς, υποδείχτηκαν από την ίδια την υπερβάλλουσα σε ζήλο διευθύντρια - «εκπαιδευτικό» τους, ενώ βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία έναρξης ενός πραγματικού εξεταστικού μαραθωνίου για τους μαθητές, που αν μη τι άλλο απαιτεί κλίμα ηρεμίας.

Ειδικότερα το τελευταίο συμβάν, που έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα ενεργειών της κυρίαρχης πολιτικής για την τρομοκράτηση των μαθητών, έχει τη δική του ξεχωριστή ιδιαιτερότητα. Θυμίζει άλλες εποχές, όταν οι πολίτες καλούνταν στα αστυνομικά τμήματα «διά προσωπικήν των υπόθεσιν». Και το περιστατικό αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά το ζήτημα της δημοκρατίας στην εκπαίδευση και το παλλαϊκό αίτημα για την κατάργηση αυτής της φασιστικής έμπνευσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο και η κυβέρνηση, που θέλει να παρουσιάζει ένα διαλλακτικό προφίλ κάνει ότι δεν άκουσε τίποτε για το «φόνο». Ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι βλέπει με συμπάθεια τους μαθητές, μόνο που για το ιδιώνυμο δεν έχει κάνει το παραμικρό, αντίθετα το υλοποιεί και το εφαρμόζει ακόμα πιο δραστικά. Γι' αυτό η συντονισμένη πάλη για την κατάργηση του ιδιώνυμου αποτελεί άλλη μια πλευρά του συνολικότερου αγώνα του λαϊκού κινήματος για μια παιδεία που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του.

Θυσία

Τέσσερα

χάθηκαν παιδιά

δυο νιες,

δυο παλικάρια,

ρόδα και κρίνα

του Μαγιού,

βασιλικού

κλωνάρια,

θυσιαστήκαν

τ' άτυχα

στο ΝΑΤΟ

σα σφαχτάρια!

*

Τέσσερις

χάθηκαν ζωές

κι αναζητείται

ευθύνη,

λες κι ειν' οι φταίχτες

άγνωστοι

για ό,τι

έχει γίνει.

Ενοχοι είναι

οι ταγοί

που 'χουν το «γιες»

για «μο τους»,

αυτοί

τα τέσσερα

παιδιά

πήρανε

στο λαιμό τους!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ