Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε ιδιώτες όλα τα ... αεροδρόμια!

Το αεροδρόμιο Σπάτων «Ελ. Βενιζέλος», που σχεδιάστηκε επί ΝΔ και ανατέθηκε επί ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Τώρα, η κυβέρνηση σκοπεύει να παραχωρήσει στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, με συμβάσεις τύπου ΣΔΙΤ, όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας!

Το υπουργείο Μεταφορών, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να επιλέξει τους συμβούλους, οι οποίοι θα εκπονήσουν τα βασικά σενάρια για το πέρασμα στα χέρια των ιδιωτών των 40 περιφερειακών αεροδρομίων. Παράλληλα, εντείνεται το ενδιαφέρον από ντόπιες τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και από ξένους ομίλους (από ΗΠΑ, Αυστραλία και Ισπανία) για τα αεροδρόμια που έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση, όπως αυτά της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και των Χανίων Κρήτης, της Ρόδου, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, της Μυτιλήνης, της Κω, της Χίου κ.ά.

Αντικείμενο, μάλιστα, της μελέτης που θα κάνουν οι σύμβουλοι του υπουργείου θα είναι και τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες, αλλά και οι δυνατότητες μετατροπής καθενός από αυτά σε «πόλο τοπικής ανάπτυξης», ώστε να αυξήσουν περισσότερο τα έσοδά τους...

Η κυβέρνηση, όπως δείχνουν τα πράγματα, εμπορευματοποιεί τα πάντα, βρίσκοντας όλο και νέους τρόπους, για να ξεπεράσει το μεγάλο κεφάλαιο την κρίση και να βρει η πλουτοκρατία νέες διεξόδους κερδοφορίας των συσσωρευμένων κεφαλαίων της. Οσο για το λαό; Αυτός θα κληθεί να πληρώσει τα «σπασμένα»: Και για την κατασκευή και για τη χρήση. Και για την περίοδο «παχιών αγελάδων» και για την περίοδο «ισχνών αγελάδων»...

Στην πεπατημένη του κεφαλαίου

Ανησυχίες προκάλεσε η ...κρίση του φυσικού αερίου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, στα Διυλιστήρια και στη Χημική Βιομηχανία. Η οποία έκρινε ότι πρέπει να παρέμβει με προτάσεις διεξόδου από ανάλογους κινδύνους ενεργειακής ανεπάρκειας στο μέλλον. Αυτές τις προτάσεις συγκέντρωσε σε ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι «βασική επιλογή είναι η αταλάντευτη εμμονή στην πολιτική των πολλαπλών εναλλακτικών προμηθευτών και των πολλαπλών διασυνδέσεων και σημείων εισαγωγής φυσικού αερίου». Για να προσθέσει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει «σημαντικό διεθνή ρόλο ως κόμβος διαμεταφοράς του φυσικού αερίου». Ας μην κουράζεται η Ομοσπονδία. Εξάλλου δεν πρωτοτυπεί. Τα ίδια λέει και η κυβέρνηση. Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια και η ΕΕ. Τα ίδια και οι ΗΠΑ. «Ανοιχτές πόρτες» χτύπησε με τις ...προτάσεις της. Α! Αναφέρει επίσης ότι το φυσικό αέριο είναι ...δημόσιο αγαθό. Αφού πρώτα εξύμνησε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που το παραδίδει αύτανδρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο...

Επιβεβαίωση

«Θα ήθελα να καταρρίψω κάποιους μύθους που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πρωτοβουλία μας αυτή», είπε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης σχετικά με τη ρύθμιση για τις λεγόμενες ενδοομιλικές συναλλαγές. Και διευκρίνισε: «Οι νέες ρυθμίσεις που προωθούμε συμβιβάζονται απόλυτα με το καθεστώς της "ελεύθερης αγοράς" καθώς δεν περιορίζουν την ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα, απλά επιβάλλουν την τεκμηρίωση των επιχειρηματικών επιλογών σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής. Αλλωστε, ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλες χώρες με καθεστώς "ελεύθερης αγοράς"». Οχι ότι είχαμε καμία αμφιβολία, άλλωστε το επισημάναμε από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση, ότι δεν έχει καμία σχέση με κάποιου είδους παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών και την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων στο βαθμό που αφήνει στο απυρόβλητο το καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς». Αλλά, όπως και να το κάνουμε έχει ένα ενδιαφέρον να το επιβεβαιώνουν και μόνοι τους οι κυβερνώντες.

Κολοκυθιά

Ενας ιδιότυπος χαρτοπόλεμος μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς» - που περιλαμβάνει 36 ιδιωτικούς φορείς - διεξάγεται τις τρεις τελευταίες μέρες. Την πρώτη μέρα το Δίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, στην οποία σημειώνεται ότι η υποχρηματοδότηση των δομών αποασυλοποίησης απειλεί την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Την επόμενη μέρα απάντησε το υπουργείο Υγείας ότι δεν ήξερε το έγγραφο και ότι το πληροφορήθηκε απ' τον Τύπο. Ακολούθησε νέα ανακοίνωση του Δικτύου πάλι με το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη. Ενώ και χτες ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε και άλλη ανακοίνωση, όπου ανέφερε ότι δεν έδωσε αυτός την έκθεση στη δημοσιότητα.

Ολοι όμως (Συνήγορος, υπουργείο, Δίκτυο) αποσιωπούν τη σοβαρή πλευρά της διαδικασίας με την οποία έγινε η αποασυλοποίηση: Οτι, δηλαδή, η αποασυλοποίηση αντί να γίνει μέσα απ' την ανάπτυξη δημόσιων δομών χωρισμένων από τομείς, παραδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα σήμερα να γεμίζουν ξανά τα ψυχιατρεία ή οι ίδιες οι δομές, όπως λειτουργούν, να μετατρέπονται σε «μικρά άσυλα». Κι οι υπεύθυνοι - ως συνένοχοι στην εμπορευματοποίηση - αρχίζουν να κονταροχτυπιούνται ρίχνοντας ο ένας τα βάρη στον άλλο. `Η, όπως λέει ο λαός μας, παίζουν την κολοκυθιά σε βάρος των ασθενών και τον εργαζομένων σε αυτές τις δομές.

Στόχος η ένταση της καταστολής

Οι «έφοδοι» που πραγματοποίησαν αυτές τις μέρες σε αστυνομικά τμήματα και στη ΓΑΔΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, είναι κάτι παραπάνω από μια «επικοινωνιακού τύπου» τακτική. Πάνε να δημιουργήσουν μαζική ψυχολογία, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για την ανοχή και αποδοχή από το λαό της ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής του αστικού κράτους. Θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομο-φοβίας καλλιεργώντας το έντεχνα όλο το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τα γεγονότα των τυφλών χτυπημάτων και όχι μόνο. Πατούν πάνω στο λεγόμενο αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη, όπως οι ίδιοι το περιγράφουν. Στο ίδιο μήκος κύματος είχαμε και τις χτεσινές δηλώσεις του Χρ. Μαρκογιαννάκη για περισσότερες περιπολίες στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, μία μέρα μετά τη συνάντηση με το δήμαρχο Αθήνας, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη «ειδικών δράσεων» σε περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά και τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για την «αναδιοργάνωση» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πίσω από τις δήθεν αντιπαραθέσεις, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ προωθούν τη λογική της περισσότερης αστυνομίας και της έντασης της καταστολής, με πρόσχημα την αύξηση της εγκληματικότητας. Κάθε φορά που η αστική προπαγάνδα αναπαράγει αυτό το φαινόμενο, σύμφυτο του καπιταλισμού, της λειτουργίας του, με θεό τον πλούτο και την εκμετάλλευση για απόκτησή του, αλλά και τις αξίες του, όπως ο ανταγωνισμός και ο ατομικισμός, αλλά και η δύναμη των καπιταλιστών, όπως και η κρατική βία για υπεράσπιση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, διογκώνοντάς το, το αξιοποιούν πολιτικά, προκειμένου να θωρακίσουν το σύστημα με μεγαλύτερη καταστολή και περισσότερη αστυνομία. Ωστόσο, μια τέτοια πολιτική δεν είναι καινούρια. Εδώ και χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πατώντας ο ένας στους νόμους του άλλου, υφαίνουν το πλέγμα του ...νόμου και της τάξης, που σταδιακά μπαίνει σε εφαρμογή, με διάφορες αφορμές. Με μεθοδικότητα, ψηφίζουν και εφαρμόζουν όλο και περισσότερα κατασταλτικά μέτρα με στόχο να χτυπηθεί το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η ένταση της αστυνόμευσης, η καταστολή, η τρομοκράτηση και η τρομο-λαγνεία έχουν όλα τους ένα κοινό παρονομαστή: Να χτυπηθεί η συνείδηση του εργαζομένου, να οξυνθούν τα αντανακλαστικά φόβου και, κυρίως, να θωρακιστεί το σύστημα εξουσίας των μονοπωλίων με τέτοια μέτρα, ώστε να υπάρχει όλο εκείνο το νομοθετικό, πολιτικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο που θα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει - ανά πάσα στιγμή - τους λαϊκούς, εργατικούς αγώνες. Η θωράκιση του οικονομικού και πολιτικού συστήματος εξουσίας είναι το κύριο στοιχείο και η βασική παράμετρος όλης αυτής της απόπειρας.

Οι εργαζόμενοι, απέναντι στην ένταση της οργάνωσης της καταστολής, της τρομοκρατίας πρώτ' απ' όλα στους τόπους δουλειάς, με την κάμερα και τους σεκιούριτι για να τους παρακολουθούν και τις διώξεις όταν διεκδικούν, ας απαντήσουν με ένταση της οργάνωσης της μαζικής, περιφρουρημένης πάλης με ταξικό περιεχόμενο. Η «ανασφάλεια» και η «ανάγκη για μέτρα αστυνόμευσης» που προσπαθούν να πλασάρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους εργαζόμενους, πρέπει για τον κάθε εργάτη να μεταφράζεται αυτόματα σε ανάγκη για οργάνωση και δράση μέσα από το μαζικό λαϊκό κίνημα και τα ταξικά συνδικάτα. Το μοναδικό όπλο απέναντι στα όπλα των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Και να γίνεται κριτήριο ανάπτυξης πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Οι εντυπώσεις Ομπάμα και τα ΜΜΕ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΑ ΛΥΠΗΣΟΥΜΕ διάφορα Μέσα Ενημέρωσης - που το θεώρησαν εξαιρετικά σημαντική είδηση - όμως δεν εντυπωσιαστήκαμε καθόλου με το «κλείσιμο του Γκουαντάναμο» που ανακοίνωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ιδίως όταν δεκάδες τέτοια ευαγή ιδρύματα λειτουργούν πλέον σε διάφορα σημεία του πλανήτη, σε πλοία, σε αμερικάνικες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οσο για τις διαβεβαιώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου περί του ότι «δε θα γίνονται πλέον σκληρές ανακρίσεις», θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσαν κάτι τόσο σημαντικό.

Τι μας είπε δηλαδή; Οτι θα γίνονται πλέον ...μαλακές ανακρίσεις; Οτι όσοι απαγάγονται και μπουντρουμιάζονται δε θα βασανίζονται πια τόσο πολύ αλλά λιγότερο;

Γενικότερα αυτό το παραμύθι του «κακού Μπους» και του «καλού Ομπάμα» δε νομίζετε ότι είναι αρκετά αφελές; Μάλλον σε χαζούς απευθύνεται...

Εκτός βέβαια από όσους εσκεμμένα το υποστηρίζουν και έχουμε αρκετούς εδώ στην Ελλάδα. Αυτοί δεν είναι στην πλειοψηφία τους χαζοί. Πονηροί είναι...

Η ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ των νησιών του Αιγαίου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης Καραμανλή - Παπαληγούρα, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε. Ομως δε νομίζουμε ότι αυτό είναι ακριβές.

Το «πόσο θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές» περιγράφει σίγουρα καλύτερα τα όσα συζητήθηκαν.

Οχι ότι έχουμε καμιά δυνατότητα παρακολούθησης των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του. Ενα απλούστατο και λογικό συμπέρασμα βγάζουμε από όσα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

Δηλαδή το συνεχές παζάρι παροχών προς κάθε εφοπλιστή προκειμένου να διασφαλιστεί το στοιχειώδες που είναι το δικαίωμα ενός νησιώτη να μετακινηθεί στη χώρα του.

Κατά τα άλλα η «απελευθέρωση της ναυτιλιακής αγοράς, είναι υπέρ του καταναλωτή» όπως μας λένε...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Καπνός» από Ουάσιγκτον... .

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διέψευσε τη συνάντηση Καραμανλή - Ομπάμα στις 24 Μάρτη, που έσπευσε να προαναγγείλει με χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα το «Βήμα», αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά... Στη συγκεκριμένη περίπτωση η φωτιά είναι ο διακαής πόθος της ελληνικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει άμεσα επαφές με τη νέα αμερικανική διοίκηση στην Ουάσιγκτον, μπας και τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα έχουν μια καλύτερη μεταχείριση από το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε προχτές στον Μπαράκ Ομπάμα φροντίζει να «υποσημειώσει» την προσδοκία του για συνάντηση μαζί του «στο προσεχές μέλλον», ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει το θαυμασμό του για τη «βαρυσήμαντη», όπως τη χαρακτηρίζει, ομιλία του Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, επισημαίνοντας ότι «είχε απήχηση και εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών». Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η ανταπόκριση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ειδικά για υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα ελληνοτουρκικά (διάβαζε Αιγαίο) και Κυπριακό, αλλά το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν σοβαρά ανταλλάγματα, είτε με την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, είτε με νέα εξοπλιστικά προγράμματα, είτε...

Ο θάνατος 75χρονου οικοδόμου...

Χτες ένας ακόμα οικοδόμος ηλικίας 75 ετών (!) έχανε τη ζωή του στην οικοδομή στην Αθήνα. Προχτές στη Ρόδο άλλος ένας 60χρονος χειριστής μηχανήματος σε λατομείο, δε γύρισε στο σπίτι από τη δουλειά του. Εννοείται ότι γι' αυτούς τους νεκρούς, την ώρα του μεροκάματου, δε θα δούμε πρωτοσέλιδα, δε θα γίνουν ούτε μια είδηση μερικών δευτερολέπτων στα δελτία ειδήσεων των καναλιών. Για τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα στους τόπους δουλειάς δεν υπάρχει χώρος στην «ελεύθερη» και «πλουραλιστική» ραδιοτηλεόραση. Τι κάνει όμως έναν εβδομηνταπεντάχρονο να εργάζεται σε τέτοια ηλικία στην οικοδομή; Τι τον υποχρεώνει, ακόμα στα βαθιά γεράματα να πηγαίνει στο μεροκάματο; Η ανάγκη! Η εξευτελιστική σύνταξη, που δε φτάνει ούτε για τα απαραίτητα. Η ψυχρή στατιστική το επιβεβαιώνει...

... και η «ενεργός γήρανση» της ΕΕ

Το 60% των συνταξιούχων όλων των ταμείων πλην ΟΓΑ, το 2009 είχαν σύνταξη μέχρι 600 ευρώ. Το 60% των αγροτών έπαιρναν σύνταξη μέχρι 400 ευρώ. Ακόμα και αν σε αυτές τις συντάξεις προσθέσουμε και τις επικουρικές και το ΕΚΑΣ, η κατάσταση παραμένει ζοφερή. Σε σύνολο 2.250.000 συνταξιούχων όλων των Ταμείων μαζί και του ΟΓΑ οι 1.550.000 έχουν συνολικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 750 ευρώ το μήνα.

Τα παραπάνω στοιχεία για τις συντάξεις παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα. Η ημερίδα είχε θέμα «Ενεργός Γήρανση και Δημογραφική Αλλαγή στην ΕΕ - Η Περιφερειακή Διάσταση». Οπου βέβαια η εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα έχει περιληφθεί στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού.

Ενα είναι σίγουρο, η είδηση για το θάνατο του 75χρονου οικοδόμου δεν έφτασε ποτέ στην ημερίδα για την «ενεργό γήρανση»!

Περί ερασιτεχνικού αθλητισμού

«Τα ερασιτεχνικά σωματεία πρέπει να είναι κυψέλες του Αθλητισμού. Τα γυμναστήρια να γεμίζουν από παιδιά». Τάδε έφη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης. Συμφωνούμε απόλυτα. Εκεί που διαφοροποιούμαστε είναι στο διά ταύτα. Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Στη θεωρία (για τις εντυπώσεις) η κυβέρνηση μιλάει για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά στην πράξη τον απαξιώνει. Χωρίς οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη, λοιπόν, τα λόγια είναι κενά περιεχομένου. Και οι πράξεις της κυβέρνησης έχουν αποδείξει ότι αδιαφορεί για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Φροντίζει και ενισχύει ποικιλοτρόπως τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό.

Στο δρόμο της κοινής πάλης

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς και τα δίκαια αιτήματά της δεν είναι μόνο μια μάχη επιβίωσης των ξωμάχων της πατρίδας μας. Στα μπλόκα με τα τρακτέρ των αγωνιζόμενων αγροτών, που πραγματοποιούν μια δυναμική κινητοποίηση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, δίνεται ένας αγώνας που αφορά κάθε εργατική, κάθε λαϊκή οικογένεια.

Σήμερα οι αγρότες παλεύουν εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Ενα ξεκλήρισμα που ερήμωσε την ελληνική ύπαιθρο μειώνοντας τον αγροτικό πληθυσμό από το 30%, που ήταν πριν την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, στο 11,5% στα τέλη του 2008, και συνδέθηκε αυτόματα με την κάθετη μείωση της παραγωγής και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Η συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που οφείλεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνοδεύτηκε από τη μείωση συνολικά της αγροτικής παραγωγής, την καπιταλιστικοποίηση της παραγωγής, αφού όλο και μεγαλύτερο τμήμα της γης περνάει στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών «αγροτών» και από εκεί το παραγόμενο προϊόν διοχετεύεται απευθείας στις «αλυσίδες» των εμποροβιομηχάνων. Η Ελλάδα ενώ ήταν χώρα παραγωγής αγροτικών προϊόντων, κάλυπτε τις ανάγκες και έκανε εξαγωγές, έχει μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής μεταλλαγμένων και άλλων αμφίβολης ποιότητας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε βάρος του λαού.

Φτηνά και υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα μέσα από αυτή την καπιταλιστική «αλυσίδα» δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας, ούτε και να ενισχύσουν το εισόδημα των αγροτών, το αντίθετο μάλιστα, θα διευρύνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το αγροτικό πρόβλημα δεν είναι υπόθεση μόνο της μικρομεσαίας αγροτιάς, που με την ΠΑΣΥ στα μπλόκα της διεκδικεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός της, ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της, δεν αγωνίζεται μόνο για τα δικά της δίκια. Είναι πρώτ' απ' όλα πρόβλημα της εργατικής τάξης. Αυτή πρέπει να συμβάλει στον αγώνα για το αγροτικό πρόβλημα, μαζί βεβαίως με τη μικρομεσαία αγροτιά, με τους αυτοαπασχολούμενους.

Η επίλυση του διατροφικού προβλήματος είναι ένας από τους κρίκους για να χτιστεί μια συμμαχία ανάμεσα στη μικρομεσαία αγροτιά με τους εργαζομένους και τους ΕΒΕ. Αυτή την υπόθεση, πρώτα και κύρια, πρέπει να την πάρει πάνω της η ίδια η εργατική τάξη. Ελπιδοφόρο σημάδι πάνω σ' αυτή την κοινή προσπάθεια ήταν το μήνυμα που έστειλε το ΠΑΜΕ αλλά και δεκάδες ταξικά σωματεία και συνδικάτα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ. Σήμερα χρειάζεται να αναπτυχθεί ενιαία δράση ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενος, που θα συνδυαστεί με ενεργητική συμμετοχή του «ενός» στους αγώνες του «άλλου», με την ανάπτυξη κοινών συντονισμένων αγώνων για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους, με την ανάπτυξη ενός δυναμικού λαϊκού κινήματος που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας. Μιας συμμαχίας που θα διεκδικήσει την πολιτική εξουσία για τη λαϊκή οικονομία που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, πάνω στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και της γης, και δίπλα τους τον παραγωγικό συνεταιρισμό, τη δημιουργία του κρατικού εμπορίου και τη συνολική ανάπτυξη των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, εξασφαλίζοντας μια πραγματικά ανθρώπινη ζωή για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ